Close

CV Ketel

Centrale verwarming

Iedereen in Nederland weet wat een gas CV ketel is; een toestel welke ervoor zorgt dat er warm water uit de kraan komt en wanneer je warmte vraagt via de thermostaat zorgt je CV ketel ervoor dat de radiatoren of vloerverwarming in huis warm worden. Alle CV toestellen die werken op gas zijn ongeveer volgens hetzelfde concept opgebouwd.

Hoe werkt een CV ketel?

 • Ze werken op gas
 • Het gas wordt omgezet in warmte
 • De CV ketel zorgt voor het transport van de warmte
 • Ze hebben, of kunnen werken met een opslag (boiler)
 • Bij de afgifte van de radiatoren wordt de energie overgedragen aan de ruimte
 • Ze werken met een regeling om alles af te kunnen stemmen

cv ketel

De voor ons zo vertrouwde CV ketel die werkt op gas zal de komende jaren concurrentie gaan krijgen van andere CV systemen. Denk bijvoorbeeld aan biomassa ketels en warmtepompen. Een reden hiervoor is dat fossiele brandstoffen, welke nodig zijn voor een CV ketel die werkt op gas, langzaam uitgeput raken. Ook is het nodig om van de ouderwetse CV ketels op gas af te raken willen we de CO2 reductie welke we met het klimaatakkoord hebben vastgesteld bereiken.

Duurzame energie is steeds meer in trek. Dat is ook niet heel vreemd wanneer je bedenkt dat duurzame energie een onuitputtelijke bron heeft. Dit betekent dat, in tegenstelling tot fossiele brandstoffen, deze duurzaam opgewekte energie nooit opraakt. Zonnepanelen in combinatie met een warmtepomp en eventueel een zonneboiler maken voor goed geïsoleerde huizen de traditionele CV ketel op gas overbodig.

Wanneer verdwijnt de traditionele CV ketel?

De traditionele gasgestookte CV ketel heeft dus niet echt meer een toekomst, aangezien er steeds duurzamere alternatieven op de markt komen. Maar de traditionele CV ketel welke werkt op gas zal nog niet van vandaag of morgen verdwijnen. Heb je namelijk een HR gasketel welke nog niet vervangen hoeft te worden ? Dan zal je deze natuurlijk niet zomaar inruilen voor een warmtepomp. Wel zou het aantrekkelijk kunnen zijn om je CV ketel als het ware uit te breiden met wat duurzamere opties. Zo zou je bijvoorbeeld kunnen overwegen om ook een hybride warmtepomp aan te schaffen.

Met zijn kleine afmetingen van 30cmx30cmx60cm is de hybride warmtepomp dus een ideale tussenstap die je gemakkelijk naast je oude ketel kunt plaatsen. Dit bespaart je ongeveer de helft op je gas verbruik. Dat is niet alleen beter voor het milieu, maar zul je ook merken wanneer je de energierekening moet betalen. Dit komt doordat de CV ketel alleen zal bijspringen als de warmtepomp niet helemaal kan voldoen aan de vraag naar warmte. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer het weer erg koud wordt. Iets wat zich vandaag de dag natuurlijk amper nog voordoet.

Naast een hybride warmtepomp kan het ook erg interessant zijn om een zonneboiler te plaatsen in combinatie met je CV Ketel. In een gemiddelde eengezinswoning met vier personen zal deze al gauw de helft van je tapwater aan gas besparen. Wanneer je een zonneboiler koopt met subsidie heb je je investering in ongeveer zes jaar terug verdient. Een zonneboiler kan ongeveer 25 jaar meegaan.

Kortom, het direct vervangen van een CV ketel zonder dat deze defect is is niet rendabel. Wel is het al mogelijk de eerste stappen te zetten naar duurzaamheid. Is je CV ketel defect, laat je dan goed informeren naar de opties zodat je een weloverwogen besluit kunt maken.

Welke CV ketel kun je het beste kopen?

Wanneer je CV ketel aan nodig vervangen moet worden, ben je eigenlijk al te laat met jezelf informeren over de beste CV ketel voor jou. Immers zit je dan al enige tijd in de kou. Daarom is het verstandig om niet te wachten tot het te laat is met jezelf inlezen over CV ketels. Hieronder zullen we vier types CV ketel wat beter bekijken.

CV ketel 1: de hr-ketel

Om te beginnen is er de hr-ketel. Hierbij staat hr voor “hoog rendement”. Deze ketel is gelijk de zuinigste ketel die er momenteel is. Niet gek dan ook dat bij alle aanbieders de hr-ketels als allereerste genoemd worden. Hr-ketels hebben Energielabel A voor verwarming en warm water of een Gaskeur HR. Wil je graag een hr-ketel aanschaffen? Dan zul je ongeveer € 2100,- moeten uittrekken. Hier zit dan wel gelijk de installatie bij inbegrepen.

Let wel op, want de installatiekosten kunnen iets verschillen pet woning. Overigens is het ook goed om bij de aanschaf te kijken naar hoe het bedrijf je CV ketel precies energiezuinig installeert. Wanneer je ketel, thermostaat en radiatoren goed geïnstalleerd zijn, bijvoorbeeld door waterzijdig inregelen, kan dit jaarlijks veel kosten schelen op je energierekening. Het loont zich dus weldegelijk om hier rekening mee te houden.

CV ketel 2: de VR-ketel

Naast de hr-ketel zijn er ook nog vr-ketels op de markt. Hierbij staat vr voor “verbeterd rendement”. VR-ketels zijn net wat minder zuinig dan HR-ketels. Echter kun je soms gedwongen worden om voor een vr-ketel te gaan in plaats van een hr-ketel. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer je appartement geen geschikte rookgasafvoer heeft en dit ook niet aangepast kan worden. daar staat wel tegenover dat je voor een VR-ketel minder geld kwijt bent. Zo kost een gemiddelde VR-ketel ongeveer € 1500,-.

CV ketel 3: de combiketel

Heb jij in je woning nog twee aparte apparaten voor warm water en verwarming, bijvoorbeeld een boiler voor je warme water en een soloketel voor je verwarming? In dat geval kan het een goed idee zijn om een over te stappen op een combiketel. Een combiketel is namelijk een Cv-installatie met daarbij een boiler. Een groot voordeel aan een combiketel in vergelijking met een losse boiler of geiser is dat combiketels nog zuiniger zijn.

Hierdoor ben je niet alleen beter bezig voor het milieu, maar zou je ook kunnen besparen op je stookkosten. De combiketels zijn ook weer onderverdeelt in VR-ketel met boiler en HR-combiketels. Dit komt er nogmaals op neer dat de HR variant zuiniger is, maar af en toe niet toe te passen in je woning en ook wat duurder. De gemiddelde combiketel kost zo’n €2300,- inclusief de installatie.

CV ketel 4: de elektrische CV ketel

Ter vervanging van de traditionele CV ketel op gas is er vandaag de dag ook de elektrische CV ketel. Echter is deze ketel ten zeerste af te raden. Het zit namelijk zo dat een elektrische CV ketel ontzettend veel stroom gebruikt en dus erg duur is in het gebruik. Dit dure verbruik valt niet te compenseren door de lage aanschafprijs van elektrische CV ketels. Een basismodel elektrische CV ketel kost namelijk maar €1000,-.

Maar als je nagaat hoeveel geld je kwijt bent voor het gebruik, worden de andere opties financieel gezien toch echt aantrekkelijker. Wanneer je toch graag je huis elektrisch verwarmt is het beter om een warmtepomp of een ventilatiewarmtepomp aan te schaffen, mits dit natuurlijk geschikt is voor jouw huis.

Kortom, er zijn dus verschillende soorten CV ketels op de markt. Het allerbeste is om te gaan voor een HR-ketel en het liefst dan nog de combiketel variant. Deze is net wat duurder in de aanschaf dan de VR-ketels, maar wel aanzienlijk zuiniger. Op deze manier ben je het duurzaamste uit. Dit betekent dus dat je de beste keuze maakt voor het milieu, terwijl je tegelijkertijd het meeste bespaart op je stookkosten. Een elektrische CV ketel is sterk af te raden. Hoewel deze ketels niet zo heel duur zijn in de aanschaf is het namelijk zo dat zij erg veel stroom gebruiken. Als gevolg hiervan zijn elektrische CV ketels dus een stuk duurder in gebruik.

Zuinigere instellingen voor je CV ketel

Ook hoe je CV ketel geïnstalleerd wordt kan veel invloed hebben op hoe zuinig je CV ketel daadwerkelijk is. Zo is het namelijk het geval dat de aanvoer temperatuut van het CV water standaard wordt ingesteld op 80 graden. Echter is het zo dat een goed geïsoleerd huis met voldoende radiatoren ook prima door kan met met een aanvoertemperatuur van 60 graden.

Naast de aanvoer temperatuur van het CV water kan ook de stand van de CV ketel groot verschil maken. Meestal wordt de CV ketel ingesteld op de comfortstand. Op deze stand blijft de CV ketel op temperatuur. Dit zorgt ervoor dat je snel warm water ter beschikking hebt. Echter, wanneer de CV ketel inde eco-stand staat kan dit zo’n 40 m3 aan gas per jaar besparen. De eco-stand heeft wel als gevolg dat je wat langer moet wachten op warm water. De exacte tijd is afhankelijk van het type ketel. De tijd kan namelijk verschillen van enkele seconden tot een halve minuut bovenop de leidingwachttijd. Maar daar staat natuurlijk tegenover dat je zo wel flink op gas kunt besparen.

Al eerder benoemde we het waterzijdig inregelen. Dit komt er eigenlijk op neer dat de warmte goed verdeeld wordt over de radiatoren. Dit zorgt niet alleen voor meer wooncomfort, maar ook voor een zuinigere werking van je ketel.

Kortom, het is dus verstandig om met je monteur in overleg te gaan tijdens de installatie. Wat kleinere, duurzamere keuzes zouden er namelijk voor kunnen zorgen dat je veel gas en geld per jaar bespaart.

Modulerende (en slimme) Thermostaat

Naast het type CV ketel kan ook de thermostaat veel uitmaken wat betreft hoeveel energie je bespaart. Een modulerende thermostaat zorgt er bijvoorbeeld voor dat de ketel zo energiezuinig als mogelijk wordt gebruikt. Zo kan deze thermostaat bijvoorbeeld voorkomen dat de CV ketel volledig gaat branden. Let wel op dat de modulerende thermostaat te combineren valt met een CV ketel welke werkt op gas. Een slimme (modulerende) thermostaat gaat nog wat verder.

Deze kan je woongedrag leren en hierop inspelen. Zo kan een slimme thermostaat bijvoorbeeld leren op welke vaste tijdstippen je meestal gaat slapen en op een gegeven moment de thermostaat uit zichzelf lager zetten rond deze tijden. De meeste thermostaten zijn tegenwoordig WIFI thermostaten en ook te bedienen met een App. Op deze manier kun je je thermostaat lager zetten zelfs wanneer je bijvoorbeeld niet thuis bent of al in je heerlijk warme bed ligt. Zo maak je duurzaam leven nog gemakkelijker voor jezelf. Ook kan dit je helpen om extra geld te besparen. De app biedt je namelijk meer controle over je energieverbruik.

Aanschaffen nieuwe gas CV ketel

Er zijn dus verschillende opties mogelijk wanneer je ervoor kiest op een nieuwe CV ketel aan te schaffen die werkt op gas. Let dan op onderstaande tips om uiteindelijk zo energiezuinig als mogelijk uit te komen

 • Koop een HR-ketel met Gaskeur label. Deze zijn namelijk het zuinigste in verbruik.
 • Zorg dat de ketel tegelijkertijd ook energielabel A heeft.
 • Overweeg een combinatie met hybride warmtepomp en/of zonneboiler . Op deze manier verbruik je namelijk nog minder gas. Overigens is het mogelijk om hiervoor subsidie te krijgen.
 • Koop er een modulerende (en slimme) thermostaat bij.
 • Kies voor een lagere temperatuur van het CV-water.
 • Laat de installatie waterzijdig inregelen. Zo kun je ieder jaar namelijk veel besparen.
 • Kies voor de eco-stand wanneer je CV ketel geïnstalleerd wordt. let wel op, want dit kan ervoor zorgen dat je langer moet wachten op warm water.
 • Kies een warmwaterklasse die niet al te hoog is. Een hoge warmwaterklasse kost namelijk veel extra gas.
 • Indien mogelijk is het het verstandigste om voor een combiketel te kiezen.