Close

Hybride Warmtepomp

Nederland moet de stap maken naar een duurzamer bestaan. Komende jaren gaan de gasprijzen stijgen en een CV-ketel zal over een paar jaar niet meer de standaard zijn. Je hoeft uiteraard niet alles in één keer te vervangen, maar na de afschrijving van een CV-ketel is het goed om eens na te denken hoe je de toekomst voor je ziet. Een mooi alternatief voor de CV-ketel is de warmtepomp. Dit is helaas niet altijd mogelijk. Voor een warmtepomp zal je woning aan een aantal eisen moeten voldoen, voornamelijk gebaseerd op isolatie, om een woning op de lage temperatuur verwarming van een warmtepomp voldoende warm te krijgen. Je kunt kiezen om je woning eerst volledig te isoleren indien mogelijk, wat natuurlijk de meest energiezuinige situatie zal creëren.

Een andere optie is te kiezen voor een hybride warmtepomp als verwarming. Dit is de combinatie van een CV-ketel en warmtepomp welke samen zorgen voor verwarming en warm tapwater. De keuze voor een hybride warmtepomp kan anderzijds ook gemaakt worden om naast je huidige CV-ketel al een gedeelte te verduurzamen.

Wat is een hybride warmtepomp nu precies ?

Een hybride CV ketel is een warmtepomp die je samen met je reguliere CV ketel gebruiktvoor je woning te verwarmen. Ze worden voornamelijk geplaatst in woningen die niet voldoende geïsoleerd kunnen worden voor een volledige warmtepomp. In het gebruik zal bij temperaturen onder het vriespunt de Cv-ketel op gas het bijspringen.

Een hybride warmtepomp bestaat uit een buiten- en binnenunit. De buitenunit komt uiteraard buiten te staan of te hangen. De binnenunit wordt naast de huidige CV-ketel geplaatst. Indien je je CV-ketel moet vervangen, is het ook mogelijk een hybride CV-ketel aan te schaffen. Hier zijn beide systemen al verwerkt tot één apparaat. Uiteraard heb je ook ook nog een buitenunit nodig.

Werking van een hybride systeem

De binnenunit van een hybride warmtepomp is een kastje dat naast de CV-ketel komt te hangen. De buitenunit van dit systeem staat in de buitenlucht. De buitenunit gebruikt de warmte uit de buitenlucht om binnen in huis te kunnen verwarmen. Door het comprimeren en verdampen principe van hybride warmtepompen wordt de temperatuur verder opgedreven. Zodoende krijgt het water een temperatuur die nodig is voor verwarming in huis.

Hybride warmtepompen werken op elektriciteit en zal voor en grote periode in een jaar voldoende warmte genereren. Op de hele koude dagen zal de CV ketel bijspringen zodat er altijd voldoende warmte in je woning is. Naast het bij-verwarmen van de warmtepomp zorgt de CV-ketel ook voor warm water in de keuken en de badkamer. Kan een volledige warmtepomp je verwarming niet aan en wil je met een hybride warmtepomp nog energiezuiniger zijn? Combineer deze dan met zonnepanelen en een zonneboiler. Zo gebruik je nog maar een heel klein beetje gas.

hybride warmtepomp

Waarom zou je kiezen voor een hybride warmtepomp?

Zoals meerdere Europese landen heeft ook Nederland zich geconformeerd aan het klimaatakkoord. Dit houdt in dat in 2050 alle huishoudens klimaatneutraal moeten zijn. We zullen dan ook alleen nog gebruik kunnen maken duurzame bronnen van energie. Naar verwachting zal het gas niet volledig verdwijnen. Het gebruik moet wel flink verminderen om aan de doelstellingen te kunnen voldoen. Naar verwachting zullen de huishoudens welke wel nog gas moeten gebruiken overstappen op een Bio-gas.

De verwachting is dat de gasprijzen verder gaan stijgen en de elektriciteitsprijzen verder gaan dalen. Ook zonnepanelen worden steeds goedkoper. Dit maakt het voor de consument aantrekkelijk om zelf duurzaam energie op te wekken. En wat als je nu met deze opgewekte energie ook een groot gedeelte zelfvoorzienend kan worden. Een hybride warmtepomp kan deze opgewekte duurzame energie mooi omzetten in warmte voor je woning. Op een hybride warmtepomp is overigens een ISDE subsidie van ongeveer €1500 aan te vragen.

Wat kan een slimme thermostaat betekenen voor een warmtepomp hybride

Een warmtepomp hybride met aparte CV-ketel kan pas goed werken als dit goed wordt aangestuurd. Voor deze aansturing wordt gebruik gemaakt van een regelunit en een slimme thermostaat. Deze gaan zelfs al zo ver dat de gas- en elektriciteitsprijzen geprogrammeerd kunnen worden en de slimme thermostaat zelf bepaalt wanneer welke energiebron, gas of elektriciteit gekozen wordt. Op deze manier zal je hybride systeem optimaal worden gebruikt.

Wanneer is een hybride warmtepomp rendabel?

Met de energietarieven van dit moment gerekend verdient een hybride warmtepomp zich al terug bij een verbruik van 1500m3 gas per jaar. Hoe hoger het verbruik, hoe groter de besparing. Met de verwachte verhoging van de gasprijzen zal deze besparing met hybride warmtepompen alleen maar hoger worden. Voor woningen met een verbruik van 4000m3 gas per jaar of meer is een hybride warmtepomp niet geschikt. Dit komt doordat een hybride warmtepomp een gelimiteerde opbrengst heeft..

Een hybride warmtepomp heeft uiteraard geen gas nodig, maar werkt wel op stroom. Het gebruik van elektriciteit zal dus wel flink gaan stijgen. Een goed geïnstalleerd systeem zal onder de streep zeker een kostenbesparing opleveren, echter zou het nog beter zijn de elektriciteitskosten naar beneden te brengen door de aanschaf van zonnepanelen.

Hybride warmtepomp in gebruik

Er zijn verschillende hybride warmtepompsystemen te koop voor een combinatie met een CV-ketel. Dit kan je huidige CV-ketel zijn of een nieuwe. Deze set wordt de hybride warmtepomp genoemd. De meest gebruikte en betaalbare systemen werken met een lucht-water warmtepomp. Een lucht-water hybride warmtepomp onttrekt warmte uit de buitenlucht en gebruikt deze vervolgens om het CV-water in huis te verwarmen.

Als de capaciteit van de warmtepomp, bijvoorbeeld bij erg koud weer, niet toereikend is zal de CV-ketel bij springen. Op deze manier zorgen ze samen voor voldoende verwarming en zit je er toch warm bij in je woning. De CV-ketel alleen neemt het warme water voor zijn rekening.

Hybride warmtepompen zijn uitermate geschikt bij de renovatie van woningen met een standaard goede isolatie, of woningen waar lage temperatuurverwarming toegepast kan worden en kost ongeveer €5000 tot €7000 inclusief BTW en installatie. Op een hybride warmtepomp is ISDE subsidie aan te vragen van ongeveer €1500.

Technische werking van hybride warmtepompen

In een hybride warmtepomp zit, net als in een airco en koelkast, een koudemiddel wat wordt rondgepompt door de installatie. De installatie is voorzien van een verdamper en een condensor en werkt met kookpunten van het koudemiddel en druk. Met verdampen neemt een warmtepomp installatie warmte uit de omgeving op. Met condenseren geeft een hybride warmtepomp warmte af aan de omgeving. Met een lage druk heb je een laag kookpunt, met een hoge druk heb je een hoog kookpunt. (Denk bijvoorbeeld aan een snelkookpan).

Het koudemiddel wordt in de verdamper aan de kook gebracht bij een lage druk waarbij het koudemiddel verdampt. Deze damp wordt weggepompt naar een ander deel van de installatie en naar een hoge druk gebracht. Met het opvoeren van de druk zal ook de temperatuur gaan stijgen van het koudemiddel. De damp komt nu via een wisselaar in aanraking met het relatief koude CV-water en condenseert. Met het condenseren geven de ‘druppeltjes’ die ontstaan de warmte af aan het CV-water. Het CV-water wordt nu warm. Vervolgens wordt de druk weer verlaagd (middels een expansieventiel) en zal zal in de verdamper zijn proces weer van voor af aan gaan beginnen. Door het gebruik van een koudemiddel met de juiste eigenschappen kan de verdamper van een hybride warmtepomp warmte uit de buitenlucht halen tot wel -25⁰C. De condensor kan warmte afgeven tot 65⁰C. Zodoende is het mogelijk om woningen met warmtepompen te verwarmen in de winter.