Close

Zonnepanelen Kopen

Waarom zonnepanelen kopen?

Door middel van zonnepanelen op je dak kun jij jouw huis op een duurzame manier van stroom voorzien. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Al 10% van de Nederlandse huizen is in het bezit van zonnepanelen en de verwachtingen zijn dat dit zich in een rap tempo uitbreidt. Zonnepanelen hebben financieel een veel hoger rendement dan een spaarrekening.

Een zonnepaneel is een blauw of zwart paneel wat energie kan omzetten uit zonlicht in elektrische energie. Als de zon volop schijnt, leveren de panelen de meeste energie, maar ook op bewolkte dagen wordt energie opgewekt. De hoeveelheid zonne-energie in Nederland is namelijk een stuk groter dan het jaarlijkse stroomverbruik. De opbrengst van zonnepanelen is dan ook voor iedere situatie anders.

De voordelen van zonnepanelen

Waarom zou je zonnepanelen aanschaffen? De aanschaf van deze energiewinning is ten eerste goed voor het milieu. Zonnestralen zijn er altijd, ook in de winter. De zon is een bron die nooit opraakt en door dit te gebruiken kan de uitputting van fossiele brandstoffen vermindert worden. Een tweede voordeel is dat je met diverse soorten zonnepanelen geld bespaard en minder afhankelijk bent van een energieleverancier.

In de zomer kun je zelfs voor 100 procent van eigen opgewekte energie leven. In het begin zijn deze winsten nog om de investering terug te kunnen verdienen, maar na ongeveer 6 jaar, met de huidige btw teruggave en salderingsregeling, kun je per jaar tegen de 1000 euro winst maken. Gemiddeld is de plaatsing van zonnepanelen binnen 6 jaar terugverdient, zonnepanelen gaan ongeveer 25 jaar mee. Het is dus een investering voor de langere termijn.

Naast stroom voor eigen consumptie kun je met een zonnepaneel geld verdienen aan het terug leveren van stroom. Ook is het zo dat een huis in het bezit van zonnepanelen vaak aantrekkelijker is voor kopers. Het energielabel wordt hoger en daardoor stijgt ook de waarde van jouw huis.

Zonnepanelen kiezen, kopen en plaatsen

Niet elk dak is geschikt voor alle soorten zonnepanelen en er zijn vier richtlijnen die bepalen of jouw dak geschikt is voor een zonnepaneel.

  • De hellingshoek van een paneel speelt een rol in de opbrengst. Een optimale hoek is ongeveer 35 graden, maar het rendementsverlies is bij een steilere of minder steile hoek niet meer dan tien procent.
  • De richting van zonnepanelen kan het beste naar het zuiden zijn. Een richting naar zuidoost of zuidwest brengt gemiddeld vijf tot vijftien procent minder op, maar is zeker nog rendabel.
  • Veel schaduw op je dak is nadelig voor zonnepanelen, maar je kunt je in dit geval laten informeren over “power optimizers” en “micro-omvormers”. Hiermee zorgen de beschaduwde panelen niet voor een nadelig effect op andere panelen die wel veel zonlicht vangen.
  • De ruimte tussen de panelen kan kleiner zijn wanneer je een schuin dak hebt dan wanneer je een plat dak hebt. Je hebt dan geen last van schaduw van je eigen panelen.

Is de stroomvoorziening gelijk aan het verbruik

Met twaalf zonnepanelen van ieder 290 Wattpiek kun je het gemiddelde jaarlijkse stroomverbruik van 3000 kilowattuur helemaal zelf opwekken. Dit aantal kan echter per huishouden verschillen. Eveneens heb je minder panelen met een hoger vermogen nodig dan panelen met een laag vermogen. Kijk ook goed naar jouw situatie en waar het stroomverbruik vandaan komt en of deze factor ergens door wordt beïnvloedt.

Verschillende soorten en maten van zonnepanelen

Door de stijging in populariteit zijn er binnen de industrie van zonnepanelen verschillen gemaakt in soorten en maten. Er zijn 4 soorten op de markt. Glaspanelen, amorf, polykristallijne en mono kristallijne. De meest voorkomende is gemaakt van polykristallijne en mono kristallijne. De “poly” is meestal blauw en wat goedkoper dan de meeste, zwarte “mono” panelen. De kwaliteitsverschillen zijn echter vrij klein en de keuze voor de “mono” is dan ook vaak om zijn uiterlijk. Het ziet er rustiger uit en zijn zwart is minder opvallend.

zonnepanelen kopen

Prijzen en beschikbare subsidie regelingen

De prijs van zonnepanelen hangt af van de grootte van de installatie. Het laten installeren van minder dan zes panelen is relatief duur. Voor een gemiddelde installatie van dertien panelen betaal je ongeveer 6500 euro. De terugverdientijd van zeven jaar kun je verkorten door het terugvragen van de btw. Dit belastingvoordeel is er omdat je als ‘ondernemer’ zelf energie opwekt en terug levert aan het energienet.

Naast BTW teruggave kun je ook subsidies krijgen voor de aanschaf van een zonnepaneel. Zo kun je een gemeentelijke subsidie krijgen door bijvoorbeeld met een aantal buurtbewoners iets te organiseren omtrent zonnepanelen, zoals een gezamenlijke inkoop. Daarnaast zijn er ook gunstige leningen die helpen bij energiebesparende investeringen.

Enkele tips bij de aanschaf van zonnepanelen

Kwaliteit en garantie

Het is belangrijk panelen met een lange levensduur aan te schaffen, wat vaak samenhangt met een goede fabrikant. Daarnaast is het fijn als je panelen op een duurzame manier geproduceerd zijn.

Veel leveranciers houden zich al bezig met het duurzaam produceren en afbreken van hun producten. Dit noemt men ook wel het ‘Cradle to Cradle’ principe.

Het is van belang bij de aanschaf te letten op de garantie van zonnepanelen en op de omvormer. Ook op de installatiegarantie moet gelet worden en bij wie je terecht kunt voor problemen met de panelen. Een leverancier moet te vertrouwen zijn, omdat zelfstandig garantie verhalen op een fabrikant uit een ver land lastig kan zijn. Om deze reden is het prettig om met bedrijven uit de buurt te werken.

De installatie van zonnepanelen

Bij de installatie van zonnepanelen moet de precieze ligging en hoeveelheid bepaald worden voor de beschikbare ruimte. Dit kan op twee manieren bepaald worden, van een afstand met een computer of ter plaatse. Staar je niet blind op de prijs, maar let op het best doordachte voorstel. Een goede elektrische installatie is van belang om gevaarlijke situaties te voorkomen, dus zorg voor een vakkundig installateur.

Het grootste gedeelte van het aanschafbedrag bestaat uit materiaalkosten. De totaalprijs hangt van meerdere factoren af, zoals locatie, bereikbaarheid en het op te wekken vermogen. Hoeveel zonnepanelen heb je nodig? De vuistregel voor ongeveer 3500 kWh zelf op te wekken is dat je er 10 tot 15 panelen voor nodig hebt. Dit is weer afhankelijk van de kwaliteit van de panelen en de ligging van het dak. Hoeveel kosten zonnepanelen? Vraag altijd eerst een offerte op.

Salderingsregeling

Jouw opgewekte stroom en verbruik kun je via een monitoringssysteem op je PC of telefoon volgen. Niet gebruikte stroom lever je terug aan je energieleverancier en deze verrekent dit met je jaarlijkse verbruik. Om dit te kunnen bewerkstelligen, heb je wel een geschikte slimme energiemeter nodig. Deze terug levering noemt men salderen. De huidige salderingsregeling wordt afgebouwd vanaf 2023.

De vergoeding voor jouw “overschot” aan elektriciteit verschilt per energieleverancier. Er zijn vergelijking tools om te bekijken welke energieleverancier het voordeligst is.