Close

Zonnepanelen Kopen

Waarom zou je zonnepanelen kopen?

Door middel van zonnepanelen op je dak kun jij jouw huis op een duurzame manier van stroom voorzien. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Al meer dan 10% van de Nederlandse huizen is in het bezit van zonnepanelen en de verwachtingen zijn dat dit zich in een rap tempo uitbreidt. Zonnepanelen hebben financieel een veel hoger rendement dan een spaarrekening.

Een zonnepaneel is een blauw of zwart paneel wat energie kan omzetten uit zonlicht in elektrische energie. Als de zon volop schijnt, leveren de panelen de meeste zonne-energie, maar ook op bewolkte dagen wordt energie opgewekt. De hoeveelheid zonne energie in Nederland is namelijk een stuk groter dan het jaarlijkse stroomverbruik. De opbrengst van zonnepanelen is dan ook voor iedere situatie anders.



Wat zijn de voordelen van zonnepanelen?

Waarom zou je zonnepanelen kopen? De aanschaf van deze energiewinning is ten eerste goed voor het milieu. Zonnestralen zijn er altijd, ook in de winter. De zon is een bron die nooit opraakt en door dit te gebruiken kan de uitputting van fossiele brandstoffen vermindert worden. Een tweede voordeel is dat je met diverse soorten zonnepanelen geld bespaard en minder afhankelijk bent van een energieleverancier.

BTW op zonnepanelen terugvragen

In de zomer kun je zelfs voor 100 procent van eigen opgewekte energie leven. In het begin zijn deze winsten nog om de investering terug te kunnen verdienen, maar na ongeveer 6 jaar, met de huidige btw teruggave en salderingsregeling, kun je per jaar tegen de 1000 euro winst maken. Gemiddeld is de plaatsing van zonnepanelen binnen 6 jaar terugverdient, zonnepanelen gaan ongeveer 25 jaar mee. Zonnepanelen kopen is dus een investering voor de langere termijn.

Naast stroom voor eigen consumptie kun je met een zonnepaneel geld verdienen aan het terug leveren van stroom. Ook is het zo dat een huis in het bezit van zonnepanelen vaak aantrekkelijker is voor kopers. Het energielabel wordt hoger en daardoor stijgt ook de waarde van jouw huis.

Zonnepanelen kiezen, kopen en plaatsen

Niet elk dak is geschikt voor alle soorten zonnepanelen en er zijn vier richtlijnen die bepalen of jouw dak geschikt is voor een zonnepaneel.

  • De hellingshoek van een paneel speelt een rol in de opbrengst. Een optimale hoek is ongeveer 35 graden, maar het rendementsverlies is bij een steilere of minder steile hoek niet meer dan tien procent.
  • De richting van zonnepanelen kan het beste naar het zuiden zijn. Een richting naar zuidoost of zuidwest brengt gemiddeld vijf tot vijftien procent minder op, maar is zeker nog rendabel.
  • Veel schaduw op je dak is nadelig voor zonnepanelen, maar je kunt je in dit geval laten informeren over “power optimizers” en “micro-omvormers”. Hiermee zorgen de beschaduwde panelen niet voor een nadelig effect op andere panelen die wel veel zonlicht vangen.
  • De ruimte tussen de panelen kan kleiner zijn wanneer je een schuin dak hebt dan wanneer je een plat dak hebt. Je hebt dan geen last van schaduw van je eigen panelen.

Is de stroomvoorziening gelijk aan het verbruik?

Met twaalf zonnepanelen van ieder 290 Wattpiek kun je het gemiddelde jaarlijkse stroomverbruik van 3000 kilowattuur helemaal zelf opwekken. Dit aantal kan echter per huishouden verschillen. Eveneens heb je minder panelen met een hoger vermogen nodig dan panelen met een laag vermogen. Kijk ook goed naar jouw situatie en waar het stroomverbruik vandaan komt en of deze factor ergens door wordt beïnvloedt.

Welke zonnepanelen kies je?

Door de stijging in populariteit zijn er verschillende soorten zonnepanelen gemaakt. Er zijn 4 soorten op de markt. Glaspanelen, amorf, polykristallijne en monokristallijne. De meest voorkomende zijn polykristallijne zonnepanelen en monokristallijne panelen. De “poly” is meestal blauw en wat goedkoper dan de meeste, zwarte “mono” panelen. De kwaliteitsverschillen zijn echter vrij klein en de keuze voor de “mono” is dan ook vaak om zijn uiterlijk. Het ziet er rustiger uit en zijn zwart is minder opvallend.

zonnepanelen kopen

Prijzen en beschikbare subsidie regelingen

Wanneer je zonnepanelen koopt is de prijs afhankelijk van de grootte van de installatie. Het laten installeren van minder dan zes panelen is relatief duur. Voor een gemiddelde installatie van dertien panelen betaal je ongeveer 6500 euro. De terugverdientijd van zeven jaar kun je verkorten door het terugvragen van de btw. Dit belastingvoordeel is er omdat je als ‘ondernemer’ zelf energie opwekt en terug levert aan het energienet.

Naast BTW teruggave kun je ook subsidies krijgen voor de aanschaf van een zonnepaneel. Zo kun je een gemeentelijke subsidie krijgen door bijvoorbeeld met een aantal buurtbewoners iets te organiseren omtrent zonnepanelen, zoals een gezamenlijke inkoop. Daarnaast zijn er ook gunstige leningen die helpen bij energiebesparende maatregelen.

Enkele tips bij zonnepanelen aanschaffen

Tip 1: Let op kwaliteit en garantie

Het is belangrijk panelen met een lange levensduur aan te schaffen, wat vaak samenhangt met een goede fabrikant. Daarnaast is het fijn als je panelen op een duurzame manier geproduceerd zijn.

Veel leveranciers houden zich al bezig met het duurzaam produceren en afbreken van hun producten. Dit noemt men ook wel het ‘Cradle to Cradle’ principe.

Het is van belang bij de aanschaf te letten op de garantie van zonnepanelen en op de omvormer. Ook op de installatiegarantie moet gelet worden en bij wie je terecht kunt voor problemen met de panelen. Een leverancier moet te vertrouwen zijn, omdat zelfstandig garantie verhalen op een fabrikant uit een ver land lastig kan zijn. Om deze reden is het prettig om met bedrijven uit de buurt te werken.

Tip 2: Professionele installatie van zonnepanelen

Bij de installatie van zonnepanelen moet de precieze ligging en hoeveelheid bepaald worden voor de beschikbare ruimte. Dit kan op twee manieren bepaald worden, van een afstand met een computer of ter plaatse. Staar je niet blind op de prijs, maar let op het best doordachte voorstel. Een goede elektrische installatie is van belang om gevaarlijke situaties te voorkomen, dus zorg voor een vakkundig installateur.

Het grootste gedeelte van het aanschafbedrag bestaat uit materiaalkosten. De totaalprijs hangt van meerdere factoren af, zoals locatie, bereikbaarheid en het op te wekken vermogen. Hoeveel zonnepanelen heb je nodig? De vuistregel voor ongeveer 3500 kWh zelf op te wekken is dat je er 10 tot 15 panelen voor nodig hebt. Dit is weer afhankelijk van de kwaliteit van de panelen en de ligging van het dak. Hoeveel kosten zonnepanelen? Vraag altijd eerst een offerte op.

Tip 3: Hoe werkt de Salderingsregeling?

Jouw opgewekte stroom en verbruik kun je via een monitoringssysteem op je PC of telefoon volgen. Niet gebruikte stroom lever je terug aan je energieleverancier en deze verrekent dit met je jaarlijkse verbruik. Om dit te kunnen bewerkstelligen, heb je wel een geschikte slimme energiemeter nodig. Deze terug levering noemt men salderen. De huidige salderingsregeling wordt afgebouwd vanaf 2023.

De vergoeding voor jouw “overschot” aan elektriciteit verschilt per energieleverancier. Er zijn vergelijking tools om te bekijken welke energieleverancier het voordeligst is.

Zonnepanelen kopen die je niet ziet? Kies voor de Tesla Solar Roof

Als je zo naar de voordelen van zonnepanelen kijkt, is het ergens wel vreemd dat slechts 10 % van alle Nederlanders zonnepanelen op hun dak hebben liggen. Het meest gehoorde argument tegen zonnepanelen kopen, is dat mensen zonnepanelen vaak niet als mooi ervaren. Je wilt, begrijpelijk, dat je huis er zo mooi mogelijk uitziet maar het is zonde om al deze voordelen mis te lopen vanwege een klein esthetisch aspect.

Gelukkig is het innovatieve bedrijf Tesla met de oplossing hiervoor gekomen. Het moderne bedrijf houdt zich niet alleen bezig met het produceren van futuristische auto’s en nog futuristischere ruimtereizen naar Mars, maar is daarnaast ook druk bezig op het gebied van duurzaamheid. Zo kwam het bedrijf met haar eigen Tesla Solar Roof. Het grote voordeel van deze Tesla dakpannen is dat de zonnecellen niet apart op een paneel liggen, maar in de dakpan zelf verwerkt zijn. Je hebt dus niets extra’s op je dak liggen; je dakpannen zijn al de zonnepanelen!

Tesla Solar roof Nederland

Op deze manier ziet je dak er dus prachtig uit terwijl het ook nog eens bezig is om eigen zonne-energie om te zetten in duurzame, groene stroom. Een ander groot voordeel van de dakpannen van Tesla is dat deze dakpannen in de regel sterker zijn dan normale dakpannen. Daar komt nog eens bij dat de dakpannen zo ontworpen zijn om bescherming te bieden onder alle weersomstandigheden. Ook is het zo dat de dakpanelen gekoppeld zijn aan de Tesla app. In deze app kun je continu de energieproductie volgen. Op deze manier weet je dus precies hoeveel energie je Tesla dakpannen je precies opleveren en kun je het systeem continu controleren.

Wat is een Tesla powerwall?

Wat ook handig is, is dat je de Tesla Powerwall kunt aanschaffen om de opgewekte energie te kunnen opslaan. Dit is dus een perfecte oplossing voor wanneer de salderingsregeling wegvalt en je dus niet meer kunt verdienen aan het overschot van energie wat je produceert. Met behulp van de Tesla Powerwall kun je dit overschot aan energie opslaan en gebruiken op tijden wanneer er te weinig energie geproduceerd wordt. Op deze manier kun je dus bijna helemaal volledig in je eigen energiebehoefte voorzien op een duurzame manier. Ook zul je dus geen last meer hebben van storingen op het energienet. Immers jij gebruikt dan alleen nog maar je eigen opgewekte energie.

Tesla Powerwall buiten

De Tesla dakpannen komen vier verschillende varianten ; textured glass, smooth glass, Tuscan Glass en French Slate. Vooral de Tuscan Glass lijkt ontzettend veel op rode dakpannen die veel in Nederland voorkomen. Maar ook de andere varianten kunnen je huis erg sieren, zeker wanneer je huis gebouwd is in een wat moderne bouwstijl. Door deze vier verschillende stijlen en door het verwerken van de zonnecellen in de dakpan zelf ziet een huis met dakpannen van Tesla er dus altijd prachtig uit. Er is dus echt geen excuus meer om geen zonnepanelen te kopen!

Ben je woonachtig in Venlo en omgeving en wil overweeg je om zonnepanelen op je dak te plaatsen? Neem dan gerust contact met ons op voor een vrijblijvende offerte.

Neem contact met ons op