Close

Energielabel Woning

Wat is het energielabel voor woningeigenaren?

Energieklassen in woningen worden aangeduid van A tot en met G. Een energielabel A woning is zeer energiezuinig, terwijl een energielabel G woning juist heel veel energie verbruikt. Energielabels A en B worden ook wel ‘groene energielabels’ genoemd. Deze huizen zijn vaak duurzaam, comfortabel en gunstig voor de portemonnee.

Wil je zelf je energielabel aanvragen? Kijk dan meteen op deze pagina!

Waarom een definitief energielabel?

Het energielabel is in het leven geroepen om kopers en huurders in één oogopslag te tonen of een woning zuinig of onzuinig is. Hoe zuiniger de woning, hoe lager de energierekening, minder CO2 uitstoot en meer wooncomfort jouw woning te bieden heeft. Het doel is mede om jou als bewoner bewust te maken van het feit dat energiezuiniger leven een must is voor het onder andere het milieu en niet geheel onbelangrijk gunstig voor je portemonnee.

Verschil tussen het voorlopig label en een definitief label

Het voorlopig energielabel is niet meer of minder dan een schatting. Gekeken naar vergelijkbare woningen uit het kadaster. Het kadaster vergelijkt woningen op basis van type huis, grootte en bouwjaar. In 2006 is er een onderzoek geweest naar het huizenbestand. Hieruit hebben ze geschat dat de kans groot is dat een vooroorlogs huis inmiddels een hr-combiketel heeft en dubbele beglazing. Het kan zijn dat na het aanvragen van een definitief energielabel, jouw huis toch een hogere klassering heeft dan werd geschat.

Energielabel verplicht?

Het is belangrijk om als woningeigenaar te weten dat het vanaf januari 2015 verplicht is gesteld om een energielabel aan te vragen en te kunnen overhandigen wanneer je je huis wilt verkopen. Doe je dit niet dan riskeer je een boete. Dit label is verplicht voor verkoop of verhuur van appartementen en woningen. Het energielabel voor woningen blijft 10 jaar geldig. Het is ook altijd mogelijk om je energielabel te vernieuwen. Dit wordt veel gedaan wanneer er energiebesparende maatregelen zijn getroffen.

Mijn woning energiezuiniger maken?

Er zijn genoeg mogelijkheden om je woning energiezuiniger te maken. Alle informatie omtrent mogelijkheden, kosten en besparingen kun je vinden op onze website: www.verduurzamingnederland.nl

Enkele energiebesparende maatregelen zijn:

Het energielabel aanvragen vóór juli 2020

Woningen worden momenteel op 2 verschillende manieren voorzien van een energielabel. Voor huurwoningen is dit op basis van de Energie-index waar meer dan 100 punten door een gediplomeerd inspecteur worden geïnspecteerd. Voor koopwoningen kan er nu nog een energielabel worden bepaald via de website www.energielabelvoorwoningen.nl Woningeigenaren kunnen dit nog tot 1 januari 2021 zelf doen. Op basis van een toets op 10 punten zal de eigenaar dit met de noodzakelijke bewijslast zelf aan kunnen vragen. Bij de aanvraag zal de woningeigenaar (digitaal) een erkend deskundige moeten selecteren voor de ‘goedkeuring’ van het energielabel. Na goedkeuring ben je voor een klein bedrag in het bezit van een vereenvoudigd energielabel (VEL).

Het energielabel aanvragen na januari 2021

Na 1 januari 2021 is het niet meer mogelijk een vereenvoudigd energielabel aan te vragen. Woningeigenaren zijn dan verplicht om bij de verkoop van een huis een energielabel via een expert, welke in huis een inspectie uitvoert, aan te schaffen tegen veel hogere kosten. De verwachting voor de kosten van een energielabel ligt tussen de €200,- en €350,- euro.

Welke informatie heb je nodig voor de aanvraag van een VEL?

Voor de aanvraag van een label vóór 1 januari 2021 heb je (indien van toepassing) de bewijslast nodig van;

 • Glas in woonruimte
 • Glas in slaapruimte
 • Gevelisolatie
 • Dakisolatie
 • Vloerisolatie
 • Soort verwarming
 • Aparte voorziening voor warm water badkamer, naast CV-ketel (geen keukenboiler)
 • (Balans) ventilatie
 • Zonnepanelen en/of zonneboiler
 • Uitzonderlijke maatregelen, zoals drievoudig glas, meer dan 10 cm isolatie of een speciaal ventilatiesysteem.

Voor het zelf aanvragen van je definitief energielabel ga je naar www.energielabelvoorwoningen.nl

Lukt het niet met de bewijslast of kom je niet verder in je aanvraag door andere factoren kunnen wij je helpen. Vul hiervoor het contactformulier in.

Neem contact op

Het afschaffen van het VEL (vereenvoudigd energie label) heeft 2 hoofdredenen

 • Er is momenteel veel kritiek op de waarde van het huidige VEL vanwege het feit dat iedereen, ook zonder kennis, de gegevens mag invoeren.
 • Vanaf juli 2020 moet het energielabel aansluiten bij nieuwe energieprestatienormen. Dit zijn nieuwe bepalingsfactoren (NTA8800). nieuwe energie indicatoren BENG-2 (Bijna Energie Neutraal Gebouw) en uiteraard de gevolgen van het klimaatakkoord.