Close

Energielabel Woning

Ja, ik wil meer informatie

Energieklassen van woningen worden aangeduid met energie-letters A++++ tot en met G. Een energielabel A++++ woning is een zeer energiezuinige woning, terwijl een energielabel G woning juist heel veel fossiele energie verbruikt. De energie-letter die je krijgt, komt overeen met de hoeveelheid fossiele brandstoffen die je huis verbruikt en daar tegenover wat je duurzaam opwekt met bijvoorbeeld zonnepanelen, warmtepomp, zonneboiler etc. Fossiele brandstoffen zijn steenkool, olie en aardgas. Hoe beter deze combinatie van cijfers is, hoe hoger de energieklasse. Energielabels A++++ – A+, A en B worden ook wel ‘groene energielabels’ genoemd. Deze huizen zijn vaak duurzaam, comfortabel en gunstig voor de portemonnee.

Energielabel Woning Tabel

 

Waarom een definitief energielabel?

Het energielabel is in het leven geroepen om kopers en huurders in één oogopslag te tonen of een woning zuinig of niet. Hoe zuiniger de woning, hoe lager de energierekening, hoe minder CO2 uitstoot en hoe meer wooncomfort jouw woning te bieden heeft. Het doel is mede om jou als bewoner bewust te maken van het feit dat energiezuiniger leven een must is voor onder andere het milieu en niet geheel onbelangrijk ‘kostenbesparing’.

Verschil tussen het voorlopig label en een definitief label

Vanaf 1 januari 2021 is het voorlopig energielabel afgeschaft. De reden hiervoor was dat dit voorlopige energielabel niet meer of minder dan een schatting was. De opname werd immers door de consument zelf gedaan. Er werd namelijk gekeken naar vergelijkbare woningen uit het kadaster. Het kadaster vergeleek woningen op basis van type huis, grootte en bouwjaar. Het resultaat van een definitief label door een erkend deskundige is vanzelfsprekend veel accurater.

Het afschaffen van het VEL (vereenvoudigd energielabel) heeft 2 hoofdredenen:

  • Er was veel kritiek op de waarde van het vereenvoudigd energielabel vanwege het feit dat iedereen, ook zonder kennis, de gegevens mocht invoeren.
  • Vanaf januari 2021 moet het energielabel aansluiten bij nieuwe energieprestatienormen. Dit zijn nieuwe bepalingsfactoren (NTA8800), nieuwe energie indicatoren BENG-2 (Bijna Energie Neutraal Gebouw) en uiteraard de gevolgen van het klimaatakkoord.

Energielabel Woning verplicht?

Bij verkoop, verhuur en oplevering van een woning, dien je over een geldig energielabel te beschikken. Op het moment van overdracht moet je namelijk een geldig energielabel geregistreerd hebben staan. Je riskeert als woningeigenaar, wanneer er op het transactiemoment geen definitief energielabel aanwezig is, een hoge boete. Het is ook altijd mogelijk om je energielabel te vernieuwen. Dit vernieuwde energielabel wordt veel aangevraagd wanneer er energiebesparende maatregelen zijn getroffen.

Mijn woning energiezuiniger maken?

Er zijn genoeg mogelijkheden om je woning energiezuiniger te maken. Alle informatie omtrent mogelijkheden, kosten en besparingen kun je vinden op onze website: www.verduurzamingnederland.nl

Enkele energiebesparende maatregelen zijn:

energielabel

Een energielabel aanvragen?

Na 1 januari 2021 is het niet meer mogelijk een vereenvoudigd energielabel aan te vragen. Woningeigenaren zijn nu verplicht om bij de verkoop van een huis een energielabel via een expert aan te vragen tegen veel hogere kosten. De kosten van een energielabel liggen tussen de €240,- en €415,- afhankelijk van het type woning en de oppervlakte van de woning.

Energielabel aanvragen: Hoe gaat het in zijn werk?

Een geldig geregistreerd energielabel kun je bij ons aanvragen. In de regio Venlo zullen we deze energielabels zelf verstrekken. Voor een energielabel buiten ons werkgebied, hebben wij contacten met landelijke energieadviseurs.

Ja, ik wil meer informatie

Het energieverbruik van jouw huis wordt onderzocht door een EPA-energieadviseur die metingen verricht en berekeningen maakt met betrekking tot verwarming, ventilatie, koeling en warm water. Alle gegevens worden daarna ingevoerd in geattendeerde software en afgemeld bij de RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland). De energie index kan zo worden bepaald en een definitief energielabel wordt afgegeven.

Hoe lang is het definitieve energielabel geldig?

Een geldig afgegeven energielabel is 10 jaar geldig. De datum staat vermeld op het label. Mocht in de tussentijd de bepalingsmethode veranderen, ben je niet verplicht om een nieuw energielabel aan te vragen. Is de geldigheidsdatum verstreken op het moment dat jij jouw woning wilt verhuren of verkopen, dan dien je uiteraard wel te zorgen voor een geldig energielabel.

Energielabel bedrijfs- en utiliteitsgebouwen

Commerciële gebouwen moeten, net als eengezinswoningen of appartementen, een geldig energielabel hebben. Het pand of gebouw wordt volgens dezelfde methode geregistreerd door EPA-adviseurs die hierin gespecialiseerd zijn. Ook voor utiliteitsgebouwen zijn wij je graag van dienst. Neem hiervoor gerust contact met ons op.

Energielabel direct aanvragen?

Gelijk een geldig energielabel aanvragen voor je woning of utiliteitsgebouw? Vul dan onderstaand formulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.