Close

Kosten Energielabel

Vanaf 1 januari 2021 zijn de kosten voor het aanvragen van een energielabel verhoogd. Dit heeft te maken met het feit dat het voorlopige energielabel niet meer door de woningeigenaar zelf aangevraagd kan worden. Het laten opstellen van een energielabel gebeurt nu door een erkend energieadviseur. Deze energieadviseur komt je huis bezoeken en zal een definitief energielabel afgeven. Het nieuwe energielabel is dan voor 10 jaar geldig.

Direct aanvragen

De kosten worden bepaald door:

 • Type woning
 • Welke documenten van de woning zijn beschikbaar
 • Hoeveel tijd heeft de deskundige nodig om alles te meten en door te nemen

Wat kost een energielabel?

Gemiddeld duurt een bezoek van onze energieadviseur ongeveer 30 tot 60 minuten. Mocht je buiten regio Venlo wonen en toch geïnteresseerd zijn in het aanvragen van een energielabel? Wij beschikken over een uitgebreid netwerk van energiedeskundigen. Neem hiervoor contact met ons op.

OppervlakteAppartement (gestapelde woningbouw)Rijwoning of 2 onder 1 kapVrijstaand of aan garage geschakeld
0-50m2€230,-
50-100m2€250,-€275,-€295,-
100-150m2€285,-€310,-€330,-
150-200m2€320,-€345,-€365,-

 

 • Afspraak binnen drie weken
 • Binnen enkele dagen na de opname uw Energielabel
 • Prijs is inclusief registratiekosten
 • Geen reiskosten binnen een straal van 15 km rondom Venlo**
 • Pas betalen na ontvangst van het energielabel

** Reiskosten 15-25 km vanaf Venlo: toeslag €50 / 25-50 km vanaf Venlo: toeslag €100

Ja, ik wil meer informatie

Welke woningkenmerken worden bekeken?

 • de afmetingen
 • de aanwezige isolatie, zoals van het dak, de muren en de vloeren
 • de aanwezige installaties, zoals de cv-ketel, warmtepomp en zonnepanelen
 • type glas van de woning; enkel glas, dubbel glas, hoog rendement glas (HR), drievoudig glas
 • aanwezige ventilatiesystemen; natuurlijke-, mechanische- of balansventilatie

kosten worden bepaald door

 

De erkend deskundige zal dan gaan berekenen hoeveel energie er nodig is voor:

 • verwarming
 • warm water
 • ventilatie
 • koeling van de woning

Aan de hand van deze gegevens bepaalt onze erkend deskundige welk definitief label er kan worden afgegeven of welke verbeterpunten er nog aangepakt kunnen worden. Deze aanbevelingen voor verduurzaming komen ook op het energielabel te staan.

Je kunt je dus voorstellen dat deze procedure veel duurder is dan een online procedure. De deskundige moet in de auto stappen, naar jouw huis rijden, meten en beoordelen en al deze gegevens verwerken om zo een energielabel te kunnen afgeven. Tijd is geld!

Energiebesparende maatregelen

Of jouw woning zuinig is, hangt af van de energie-letter. Deze letter wordt bepaald aan de hand van een aantal factoren. Het verbruik van de hoeveelheid fossiele brandstoffen wordt vergeleken met de duurzame energie die je opwekt. Een label G is natuurlijk veel minder zuinig dan een energielabel A++++. Een ‘groener’ label staat tevens garant voor een lagere energierekening.

Het is dus zeker de moeite waard om eens te kijken welke energiebesparende maatregelen er mogelijk zijn. Onze adviseur heeft alle ‘know-how’ om dit samen met jou te bekijken.

Enkele energiebesparende maatregelen zijn:

infographic energielabels

Waarom moet je een energielabel aanvragen?

Om te weten hoe zuinig je huis is, heb je een energielabel nodig. Om dit te bepalen wordt er gekeken naar isolatie (gevel, dak en vloerisolatie), glasisolatie, cv-ketel, verwarming (warmtebron voor in huis of tapwater) en ventilatiesystemen. Al deze kenmerken bepalen samen met het bouwjaar de score van je energielabel. Een A-label is een zeer energiezuinig huis. Een G-label heeft nog veel werk nodig om de energieprestatie te verhogen.

Het definitieve energielabel heb je nodig als gaat verkopen of verhuren, bijvoorbeeld omdat je gaat verhuizen. Nieuwe kopers of huurders kunnen met dit energielabel in één oogopslag zien hoe energiezuinig het huis is. Wel zo gemakkelijk.

Is mijn ‘oude’ energielabel nog geldig?

Zoals gezegd is vanaf 1 januari 2021 het voorlopig energielabel afgeschaft. De reden hiervoor was dat een voorlopig label slechts afgegeven werd middels een schatting. Een energielabel aanvragen gebeurde immers door de consument zelf. Soortgelijke woningen uit het kadaster werden vergeleken met jouw woning op basis van type huis, grootte en bouwjaar.

Een label is 10 jaar geldig. De geldigheidsduur staat op je voorlopige- of vereenvoudigd energielabel. Je bent dus niet verplicht om een nieuw energielabel aan te vragen. Uiteraard dien je bij verkoop of verhuur goed te checken of deze datum niet verstreken is. Mocht dit wel zo zijn, dan dien je wel een nieuw label aan te vragen.

Direct een energielabel aanvragen?

Gelijk een geldig energielabel aanvragen voor je woning of utiliteitsgebouw? Vul dan onderstaand formulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.

Dit kan via het contactformulier op onze website, via telefoon (077-2086061) of via info@verduurzamingnederland.nl. Je kunt natuurlijk ook altijd even langskomen op ons kantoor.

Geef in alle gevallen duidelijk aan dat het een aanvraag voor een energielabel betreft, en vermeld ook het adres waar het energielabel voor gemaakt moet worden.