Close

Kosten Energielabel

Wat zijn de kosten van een energielabel?

De kosten voor een energielabel zullen flink gaan stijgen vanaf 1 januari 2021. Op dit moment is het aanvragen van een energielabel in principe gratis. Je betaalt hooguit een klein bedrag aan administratiekosten. In het nieuwe jaar zal deze aanvraag vijfentwintig keer zo duur worden. Een voorlopig energielabel blijft gratis maar moet bij de verkoop van jouw woning sowieso omgezet worden in een definitief energielabel. Waarom worden deze kosten verhoogd? Dit vertellen wij je graag in onderstaand artikel.

Wil je zelf je energielabel aanvragen? Kijk dan meteen op deze pagina!

Kosten energielabel 2020

De Vereniging van Eigen Huis (VEH) raadt woningbezitters, die in de (nabije) toekomst hun woning willen verkopen, aan om nog dit jaar een energielabel aan te vragen. De kosten voor een definitief energielabel zijn in 2020 nog ongeveer €7,50. Een definitief energielabel is 10 jaar geldig. Dus hiermee kun je nog enkele jaren vooruit. Het aanvragen van een energielabel is gemakkelijk online regelen. Je hebt voor deze aanvraag je DigiD nodig om in te loggen. Alle energiebesparende maatregelen die je hebt genomen, dien je hier in te vullen. Je hebt wel bewijs nodig om dit aan te tonen. Denk hierbij aan facturen en/of foto’s. Het label wordt binnen een paar dagen na aanvraag thuisgestuurd.

Kosten energielabel 2021

Wat verandert er dan waardoor de kosten voor een energielabel zo belachelijk stijgen? De energielabel kosten worden in 2021 ongeveer €490,-

De kosten worden bepaald door:

  • Type woning
  • Welke documenten van de woning zijn beschikbaar
  • Hoeveel tijd heeft de deskundige nodig om alles te meten en door te nemen

Het label zoals wij dit nu aanvragen, gebeurt volledig online. Als eigenaar van een woning vullen wij zelf deze aanvraag in. Er hoeft nu nog geen deskundige aan te pas te komen. Vanaf 1 januari 2021 moet jouw woning bezocht worden door een erkend deskundige. Deze deskundige zal bepalen welke energiebesparende maatregelen in aanmerking komen voor een hoger energielabel.

Hij of zij zal de volgende kenmerken van de woning nader bekijken:

  • de afmetingen;
  • de aanwezige isolatie, zoals van het dak en de muren
  • de aanwezige installaties, zoals de cv-ketel, warmtepomp en zonnepanelen

De erkend deskundige zal dan gaan berekenen hoeveel energie er nodig is voor:

  • verwarming
  • warm water
  • ventilatie
  • koeling van de woning

Aan de hand van deze gegevens bepaalt de erkend deskundige welk definitief energielabel er wordt afgegeven of welke verbeterpunten er nog aangepakt kunnen worden. Deze aanbevelingen voor verduurzaming komen ook op het energielabel te staan. Je kunt je dus voorstellen dat deze procedure veel duurder is dan een online procedure. De deskundige moet in de auto stappen, naar jouw huis rijden, meten en beoordelen en al deze gegevens verwerken om zo een energielabel te kunnen afgeven. Tijd is geld! Dat zie je nu wel weer….

Waarom moet je een energielabel aanvragen?

Om te weten hoe energiezuinig je huis is, heb je een energielabel nodig. Om dit te bepalen wordt er gekeken naar isolatie (gevel, dak en vloerisolatie), glasisolatie, cv-ketel, verwarming (warmtebron voor in huis of tapwater) en ventilatiesystemen. Al deze kenmerken bepalen samen met het bouwjaar de score van je energielabel. Een A-label is een zeer energiezuinig huis. Een G-label heeft nog veel werk nodig om het energiezuinig te maken.

Het definitieve energielabel heb je nodig als gaat verkopen of verhuren, bijvoorbeeld omdat je gaat verhuizen. Nieuwe kopers of huurders kunnen met dit energielabel in één oogopslag zien hoe energiezuinig het huis is. Wel zo gemakkelijk. Hoe energiezuiniger de woning, des te lager de energierekening. En dit is altijd meegenomen toch?