Close

LED Verlichting Kopen

LED-verlichting is de duurzaamste vorm van verlichting die er op de markt beschikbaar is. Toch kopen nog veel mensen gloeilampen of spaarlampen. Dit heeft er onder andere mee te maken dat de LED-lamp het imago heeft dat het te fel licht of te wit licht geeft.

Hoewel dit voor de eerste versies van de LED-lamp inderdaad gold, zijn er inmiddels genoeg LED-lampen die hetzelfde zachte, gelige schijnsel kunnen geven als de gloeilamp.

Het is dus tijd dat het imago van de LED-lamp wordt opgeschoond! Want de LED-lamp is zowel goed voor het milieu als voor de portemonnee en draagt tegelijkertijd bij aan een stukje verduurzaming. Bovendien zijn veel LED lampen tegenwoordig eenvoudig te koppelen aan je smart home.

De beste LED Lampen

Philips Hue Duopack - White Ambiance - E27

Philips Hue Duopack – White Ambiance

De Philips Hue lampen behoren tot de beste slimme LED lampen die er bestaan.

  • Prachtige kleuren
  • Goede prijs/kwaliteit
  • Op afstand bedienbaar
  • Snel aan te sluiten
BEKIJK PRIJS

De voordelen van de LED-lamp

Om de voordelen van de LED-lamp te begrijpen, moeten we wat dieper duiken in de wereld van het licht. Momenteel zijn er vooral drie soorten verlichting te koop: de gloeilamp, de spaarlamp en de LED-lamp.

De gloeilamp, inmiddels al meer dan 100 jaar geleden uitgevonden, is de meest bekende en daardoor de meest gebruikte. Met de jaren steeg echter de vraag naar energiezuinigere en milieuvriendelijkere lichtbronnen, omdat de gloeilamp snel kapot ging en veel energie verbruikte. In respons daarop zijn eerst de spaarlamp en daarna de LED-lamp ontwikkeld en op de markt gebracht.

Langere levensduur

De LED-lamp wordt wel gezien als een ware revolutie in de wereld van het licht. ‘LED’ staat voor ‘Light Emitting Diode’, oftewel een lichtgevende diode, een hoogwaardige, energiezuinige technologie zonder giftige stoffen die evenveel licht produceert als traditionele lampen.

Het meest revolutionaire aan de LED-verlichting is dat de LED lamp wel 55.000 branduren kan maken. Voor hetzelfde aantal uren moet je wel 50 keer een nieuwe gloeilamp aanschaffen! De LED lamp gaat dus vele malen langer mee: de levensduur verschilt tussen wel 15 tot 25 jaar. Als je daarover nadenkt betekent dit dat je in een heel mensenleven maar ongeveer 4 keer een nieuwe lamp hoeft aan te schaffen! Hoe makkelijk is dat! Oh, en dit betekent ook dat je veel minder gloeilampen-afval veroorzaakt!

Veel zuiniger

Daarnaast is de LED-lamp wel 90% zuiniger dan de gloeilamp. Er is dus veel minder energie nodig om het licht te laten branden, waardoor je dus veel energie bespaart. Het is berekend dat de LED-lamp per uur 55 Watt minder gebruikt dan de gloeilamp, wat op jaarbasis uitkomt op een verschil van wel 25 kWh per jaar (ongeveer 5 euro). Als dit nog weinig lijkt, bedenk dan even hoeveel lampen er in één huis hangen.

Als alle gloeilampen in een huis worden vervangen door LED-lampen, levert het huis dus significant minder milieubelasting op. Dit betekent dat je huis verlichten zowel goed is voor het milieu, aangezien minder energieverbruik ervoor zorgt dat er minder energie hoeft te worden opgewekt, maar ook voor de portemonnee!

Maar het is zo duur!

Dat klopt. Een LED-lamp is inderdaad veel duurder dan een gloeilamp, die voor een euro te koop is. Maar de LED-lamp gaat zo veel langer mee en gebruikt zodanig veel minder energie, dat op de lange termijn de LED-lamp veel goedkoper is dan de gloeilamp.

Als je per lamp 5 euro per jaar aan energie bespaart, en je hebt 20 lampen in huis, is dat al 100 euro besparing op jaarbasis!

En de spaarlamp dan?

De spaarlamp is inderdaad ook een duurzamer alternatief dan de gloeilamp. De spaarlamp gebruikt ongeveer 80% minder energie dan de gloeilamp en gaat langer mee. Hoewel dit een verbetering is, is de LED-lamp echter nog energiezuiniger (90%) en gaat de LED-lamp wel twee keer zo lang mee dan de spaarlamp.

Ook is de LED-lamp veiliger dan de spaarlamp, omdat het niet zo warm wordt. De LED-lamp zet namelijk tot 50% van de warmte om in licht. Bij de spaarlamp is dat maar 35%, ten opzichte van 10% bij de gloeilamp, wat betekent dat de rest wordt afgegeven aan de omgeving. Geconcludeerd kan dus worden dat de spaarlamp weliswaar duurzamer is dan de gloeilamp, maar dat de LED-lamp de meest duurzame verlichting is.

Uiteraard is er ook duurzame tuinverlichting waarbij gebruik wordt gemaakt van gratis energie, namelijk zonne-energie.

Conclusie

Hopelijk ben je overtuigd van de voordelen van de LED-lamp en wil je de volgende gloeilamp die kapot gaat met deze duurzame lamp vervangen. De vraag is dan: welke lamp heb je nodig? En hoe vind je de juiste sterkte? En hoe ga je met de lamp om zodra die kapot is? Om je alvast wat op weg te helpen, hier tot slot drie belangrijke tips.

LED lampen kopen: 3 tips

Tip 1: lees het aantal lumen

Lichtsterkte wordt aangegeven in een hoeveelheid lumen: de eenheid voor lichtstroom. Op een LED-lamp staat daarom het aantal lumen op de verpakking. De sterkte van gloeilampen werd echter eerder aangegeven in de hoeveelheid Watt: de energieverbruik van een lamp.

Om te bepalen welke sterkte de nieuwe LED-lamp moet hebben, is het daarom handig om een conversietabel te gebruiken. Deze kun je vinden op verschillende websites. Houd daarbij in gedachten dat een gloeilamp en LED-lamp door verbeterde technologie verschillende aantallen lumen per watt kunnen leveren. Kijk daarom altijd naar het aantal lumen dat een lamp levert om de goede sterkte te vinden!

Tip 2: gooi de oude lampen bij het goede afval

Verder mogen LED-lampen niet in de prullenbak en ze zijn ook geen klein chemisch afval, maar moeten ze bij de elektrische apparatuur. Let daar dus op, want op deze manier kunnen ze gerecycled worden!

Tip 3: vertel je vriendenkring over de voordelen van de LED-lamp!

Wil je je steentje bijdragen aan een duurzamere wereld? Vertel dan je vriendenkring over de voordelen van de LED-lamp zodat zo veel mogelijk mensen hun verlichting verduurzamen!