Close

Smart Home

Smart home en verduurzaming

Het wordt steeds populairder om je huis om te toveren tot een waar smart home. Onder alle voordelen welke een smart home brengt, valt ook dat een smart home bij kan dragen aan verduurzaming. Wat een smarthome precies in en hoe dit bij kan dragen aan duurzaamheid lees je in dit artikel.

Aanbevolen Smart Home Producten

philips hue slimme stekker

Philips Hue Slimme Stekker

De Philips Hue slimme stekker is een smart plug die voornamelijk geschikt is voor het bedienen van je verlichting. Deze slimme stekker werkt op het huidige systeem van Philips Hue.

BEKIJK PRIJS
Google Nest Learning Thermostat Slimme thermostaat kopen

Google Nest Learning Thermostat – Slimme Thermostaat

 • Slimme thermostaat
 • CV-ketel, vloer- en stadsverwarming
 • Aan/uit, modulerend OpenTherm
 • Geschikt voor alle CV-ketels
 • Op afstand te bedienen met de Nest App
 • Het grote en verlichte scherm geeft de tijd en temperatuur weer en licht op als je binnenkomt
BEKIJK PRIJS
Philips Hue Duopack - White Ambiance - E27

Philips Hue Duopack – White Ambiance

De Philips Hue lampen behoren tot de beste slimme LED lampen die er bestaan.

 • Prachtige kleuren
 • Goede prijs/kwaliteit
 • Op afstand bedienbaar
 • Snel aan te sluiten
BEKIJK PRIJS
smart home

Google Home – Smart speaker / Wit / Nederlandstalig

 • Spraakassistent: Google Assistant
 • Online muziekdiensten: Google Play Music, Spotify
 • Lokale netwerkdiensten: Google Cast, Spotify Connect
 • Taal: Nederlands
BEKIJK PRIJS

Wat is een smart home?

Een smart home wordt ook wel het huis van de toekomst genoemd. Een smart home bevat namelijk apparaten die met elkaar kunnen communiceren. Vaak gebeurt dit via Wifi, maar Bluetooth en andere communicatie middelen worden ook vaak gebruikt.

Er kunnen verschillende soorten apparatuur aan elkaar gekoppeld worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan verlichting, huishoudelijke apparatuur, thermostaat, airconditioning, computers, tv’s, audio-installaties, beveiligingssystemen en camera’s. Alle apparaten kunnen in een smart home zeer gemakkelijk bedient worden, ongeacht waar je je bevindt. Bovendien is er de mogelijk om bepaalde tijdschema’s in te stellen.

Ga je bijvoorbeeld een tijdje op vakantie? Dan kun je een tijdschema instellen waardoor ‘s avonds de lichten aangaan en het dus lijkt alsof er iemand thuis. Ook kun je bijvoorbeeld het koffiezetapparaat zo instellen dat het een verse kop koffie voor je klaar zet zodra jij wakker wordt.

Naast een smart home, is een andere manier van je huis automatiseren bekend onder de naam “domotica”. Domotica is net wat minder complex dan een smart home.

Het voornaamste doel van een smart home is dus om je leven een stuk gemakkelijker te maken. Maar daarnaast kan een smart home er ook voor zorgen dat je huis duurzamer wordt. Maar wat maakt dan dat een smart home duurzaam is?

Hoe zorgt een smart home voor meer duurzaamheid?

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, zorgt een smart home ervoor dat je meer controle krijgt over je apparaten in huis. Naast het feit dat deze extra controle je veel meer gemak biedt, kan dit ook bijdrage aan duurzaamheid. Om dit concreter te maken, zullen we hieronder uitleggen hoe een smart home kan zorgen dat verschillenden domeinen in huis gelijk duurzamer maakt. Laten we eens gaan kijken naar verlichting, stroomverbruik, verwarming, zonwering en slimme stekkers. Hoe werken deze binnen een smart home? En, nog veel belangrijker, hoe dragen ze bij aan duurzaamheid?

Verlichting

Misschien herken je het wel; wanneer je ‘s ochtends vroeg beneden komt blijkt dat het licht in je keuken de hele dag onnodig heeft gebrand. Dat is zonde voor jouw energierekening, maar ook voor het milieu. Een smart home kan je van dit probleem afhelpen. Zo is er bijvoorbeeld de de mogelijkheid om in te stellen dat sommige lichten automatisch aan of uitgaan op vaste tijdstippen. Dit is erg handig wanneer je van jezelf weet dat je nog wel eens de neiging om te vergeten de lichten uit te doen.

Naast het automatisch instellen van verlichting, kun je er ook voor kiezen om je LED verlichting of andere lampen met elkaar laat communiceren. Op deze manier wordt het ook makkelijker om te besparen op energie.

Stroomverbruik

Het is algemeen bekend dat voor het gebruik van grijze stroom fossiele brandstoffen nodig zijn. Niet alleen dreigen fossiele brandstoffen op te raken, het gebruikt hiervan zorgt ook voor de uitstoot van broeikasgassen, zoals stikstof, fijnstof en CO2. Een voordehand liggende manier om op dit gebied te verduurzamen is door minder stroom te gebruiken. Maar dat kan nog wel eens lastiger zijn dan je denkt. Want tegenwoordig zijn we toch wel heel erg afhankelijk van elektriciteit voor van alles en nog wat.

Gelukkig kan een smart home hier echt een uitkomst in bieden. Want door jouw smart home kun je heel gemakkelijk bijhouden hoeveel je verbruikt en of dat ook daadwerkelijk nodig is. Staat de tv aan hoewel en niemand naar kijkt? Dit verbruik kun je heel gemakkelijk terugvinden in een mobiele app. Ook is het mogelijk om apparatuur met elkaar te laten communiceren. Bovendien kun je de apparatuur ook meteen uitschakelen als je dit nodig vindt. En het allermooiste hiervan? Je hoeft niet eens thuis te zijn om de apparaten uit te schakelen, want ook dit kun je eenvoudigweg via de app doen. Doordat de apparatuur nu niet onnodig aanstaat, verbruik je dus veel minder energie.

Verwarming

Ook als het gaat om warmtebeheer is er voor de meeste van ons veel te winnen op het gebied van duurzaamheid. Ook hier biedt een smart home een mogelijke oplossing. Want wanneer je je smart home hebt uitgerust met een slimme thermostaat wordt het een stuk eenvoudiger om je temperatuur te beheren. Want ook de slimme thermostaat kun je net als de andere apparatuur in je smart home, heel eenvoudig bedienen via een app.

Daar komt nog eens bij dat de thermostaatje inzicht biedt in je gas- en elektriciteitsverbruik. Wanneer je meer bewust bent van hoeveel gas of elektriciteit je echt verbruikt voor het op temperatuur houden van je huis, wordt je meer geprikkeld om andere manieren te zoeken om warm te blijven. Misschien kun je toch maar beter die warme trui aan trekken. Immers is dit niet alleen beter voor het milieu, maar dit kan je ook helpen om wat geld te besparen op je energierekening.

Zonwering

Naast je thermosstaat kunnen ook je gordijnen of andere vormen van zonnewering een bijdrage leveren aan meer duurzaamheid. Een waar smart home is namelijk uitgerust zonnesensoren. Deze zonnesensoren zijn in staat om zowel de temperatuur als het zonlicht binnen je huis in de gate te houden. Blijkt het onverwacht een warme dag te worden? Dan pikken de zonnesensoren dit op en zorgen ervoor dat de zonnewering naar beneden komt.

Op deze manier blijft je huis in de zomer zo koel mogelijk, waardoor je de airco zo min mogelijk hoeft te gebruiken. In de winter kunnen de zonnesensoren er juist weer voor zorgen dat er zo veel mogelijk licht binnengelaten wordt. Op deze manier kun je je lampen misschien net iets minder fel zetten en wordt je huis ook nog een beetje opgewarmd door de kracht van de zon.

Slimme stekkers

Op een duurzame manier leven is iets wat de meeste van ons wel zien zitten. Helaas kan het een groot obstakel zijn als je bedenkt dat je al je oude en vertrouwde apparatuur ineens de deur uit moet dien en in dient te ruilen voor nieuwe, slimme apparaten. Dat zou niet alleen onpraktisch zijn, maar ook nog eens heel wat geld kunnen kosten. Gelukkig is het mogelijk om de elektrische apparaten die je momenteel bezit te verduurzamen.

Dit kun je doen door middel van slimme stemmers. Wanneer je je elektrische apparatuur, bijvoorbeeld je nog niet zo slimme televisie, in een slimme stekker steekt, wordt het ineens mogelijk om deze televisie ook via een app te bedienen of tijdschema’s in te stellen. Let wel op welke slimme stekker je precies koopt, want sommige slimme stekkers hebben nu eenmaal meer functies dan anderen.

Smart home, meer dan alleen duurzaamheid

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen kun je, door het automatiseren van je woning, heel gemakkelijk een duurzaam thuis creëren. Dit gaat zo gemakkelijk doordat je bepaalde tijdschema’s in kunt stellen waarop bepaalde apparaten of verlichting automatisch aan of uit gaat. Dit helpt je om energie te besparen wanneer je wel eens de neiging hebt om te vergeten bepaalde apparatuur uit te schakelen.

Bovendien wordt het veel gemakkelijk om je verbruik van gas en elektriciteit in kaart te brengen. Wanneer je bewuster bent van waar bij jouw thuis de meeste stroom naar uit gaat, wordt het gemakkelijker om hier gericht op te besparen. Ook kun je je smart home uitrusten met slimme zonwering, zodat je hier ook optimaal van kan profiteren. Wanneer het nog wat te ver gaat om al je apparatuur te vervangen door de meer geavanceerde varianten, bieden slimme stekkers een ware uitkomst. Met de meeste slimme stekkers wordt het namelijk mogelijk om bijna ieder apparaat thuis de voordelen te geven van slimme apparatuur.

Buiten duurzaamheid heeft een smart home nog vele andere gemakken. Wil je bijvoorbeeld weten wie er aan de voordeur staat? Dan kun je bijvoorbeeld een camera bij de voordeur installeren. Wanneer er iemand aanbelt, kun je via de app op je telefoon zien wie er bij je aanbelt. Is het toevallig de postbode met een nieuwe lading slimme stekkers? Dan kun je heel eenvoudig via je app de garage van je smart home openen zodat het pakketje veilig binnen gezet wordt.

Kortom, een smart home biedt tal van gemakken en is dus niet alleen duurzame, maar vooral ook nog eens comfortabele manier van wonen. Zie jij jezelf al wonen in dit huis van de toekomst?