Close

Zomervakantie Corona

Het is een vreemd jaar. Veel dingen die we de afgelopen jaren voor lief genomen hebben, zijn opeens niet meer mogelijk. Normaal gesproken zouden we ons al lang kunnen verheugen op een vakantie ergens naar een ver oord om alle zorgen van het dagelijks leven even los te laten. Maar helaas, aangezien we niet weten wat er allemaal kan en mogelijk is rond de zomer, is het misschien beter om nog even geen verre reis te boeken. Natuurlijk is dit voor velen een teleurstelling, maar laten we eens proberen de positieve aspecten hiervan te zien.

Vaak staan we er namelijk niet bij stil wat de impact van onze vliegreis naar Bali nu precies heeft op het milieu. Vliegen is namelijk de meest vervuilende vorm van reizen. Zie de corona-regels voor van de zomer dan ook niet te veel als een beperking, maar liever als een uitdaging om een duurzame vakantie voor jezelf te creëren. Om je hierbij te helpen, geven we je drie vakantie-ideeën die waarschijnlijk wel mogen met de corona-regels.

Let er wel op dat de regels bijgesteld kunnen worden. Zo zou het zomaar eens zo kunnen zijn dat er meer mogelijk is tijdens de zomer, of dat je je plannen alsnog moet cancelen. Als het van de zomer blijkt dat je toch naar het buitenland kunt, baal je misschien dat je die vliegreis naar Japan toch niet geboekt hebt.

Om je hier wat beter bij te laten voelen, zullen we eerst ingaan op de impact van verre vliegreizen op het milieu. Dat geeft je misschien een goed gevoel over jezelf wanneer je dit jaar op vliegvakantie gaat. Vervolgens geven we je drie leuke en duurzame tips die hoogstwaarschijnlijk wel haalbaar zijn tijdens de corona-pandemie voor een vakantie buiten je eigen huis.

Vliegen zomervakantie Corona

De impact van een vliegvakantie op het milieu

Natuurlijk is het fantastisch dat we in een tijd leven waarin het mogelijk is om veel van de wereld te zien. Het vliegtuig heeft ervoor gezorgd dat verre afstanden veel gemakkelijker te bereiken zijn. Vliegtuigen vliegen op kerosine. Dit betekent dat ze CO2 uitstoten. Deze CO2-uitstoot draagt echter bij aan het versterkte broeikaseffect, waardoor we op het moment te maken hebben met de opwarming van de aarde.

Wanneer je dus één verre reis boekt of een aantal keer per jaar een korte reis boekt, zal jouw CO2-uitstoot flink toenemen. Vooral verre reizen zijn extra schadelijk voor het milieu. Zo berekende Milieu Centraal dat de CO2-uitstoot van de gemiddelde Nederlander voor een vliegvakantie naar Bali van twee weken inclusief hotel ongeveer 4.000 kilo bedraagt. Even ter vergelijking, een heel Nederlands huishouden stoot jaarlijks ongeveer 23.000 kilo aan CO2 uit.

Een reis naar Bali van twee weken staat dus ongeveer gelijk aan wat een gemiddeld huishouden in twee maanden uitstoot! Maar ook vliegreizen binnen Europa zijn allesbehalve milieuvriendelijk. Een reis naar het Franse Nice is bijvoorbeeld goed voor 240 kilo aan CO2. En dan is het verblijf er nog niet eens bijgerekend. Naar schatting is de Nederlandse luchtvaart verantwoordelijk voor zo’n 6,5 % van de totale CO2-uitstoot.

Dat het vliegtuig zo vervuilend is, komt door verschillende factoren. Natuurlijk speelt het hoge kerosineverbruik, en dus de grote CO2-uitstoot, een belangrijk factor. Maar ook andere milieuvervuilende stoffen worden uitgestoten door het vliegtuig. Denk bijvoorbeeld eens aan roet of stikstofoxiden.

Alternatieve vakantieplannen

Met een vliegreis stoot je dus aanzienlijk veel CO2 uit. Het is dus eigenlijk zo slecht nog niet dat de corona-regels ons ervan weerhouden om verre reizen te boeken. Toch zouden we in onze vrije tijd graag eens iets anders zien dan ons eigen huis. Zeker nu we massaal thuiswerken, hebben veel mensen de behoefte om juist hun vakantie in een andere omgeving door te brengen.

Het is heel begrijpelijk wanneer je inspiratie een beetje op is en je niet goed weet wat voor fijne vakantieplannen je wel kan plannen. Hoewel het natuurlijk lastig blijft om in te schatten wat er van de zomer wel en niet mogelijk is, geven we je hier toch wat inspiratie voor hoe je toch op vakantie kunt gaan, weg van al je problemen thuis. En natuurlijk zijn al deze ideeën een duurzaam alternatief op je verre vliegreis die je anders misschien gemaakt zou hebben.

Fietsen in de natuur

Fietsvakantie

Het kan lastig zijn om je vervoer naar je vakantiebestemming te plannen. Zo weten we bijvoorbeeld nog niet of het openbaar vervoer van de zomer nog toegankelijk is voor vakantiegangers. Ook een vakantie met de auto kan wellicht niet doorgaan. We hebben namelijk al eerder gezien dat er restricties zaten op het aantal personen per auto. De fiets is daarom een fantastisch alternatief.

Niet alleen is de kans klein dat we van de zomer niet meer mogen fietsen, het is ook nog eens heel duurzaam. Met fietsen stoot je namelijk geen CO2 uit. Bovendien maakt een fietsvakantie je vakantie gelijk actief en kom je dus aan een gezonde hoeveelheid beweging. En dat, terwijl je van prachtige stukken natuur kunt genieten die op de route liggen. Ook kun je, mits de corona-regels het toestaan, iedere avond in een andere accommodatie logeren. Op deze manier krijg je veel te zien. Of je kunt een tentje meenemen en proberen om iedere avond een camping te vinden waar je jouw tentje kunt neerzetten.

Hoe ver je reis gaat, hangt af van je eigen fysieke inspanning en motivatie. Zo ben je vrij om binnen je dorp of je provincie te blijven, maar misschien is het ook leuk om net de grens over te gaan naar Duitsland of België, mits de grenzen natuurlijk open blijven. Wanneer lange fietstochten wat zwaar voor je zijn, overweeg dan om een elektrische fiets te kopen of te huren. Dit maakt jouw fietsvakantie nog gemakkelijker!

Natuurhuisje

Een ander idee voor een vakantie buitenshuis is om een huisje in de natuur te boeken. Door een huisje in de natuur te boeken, gun je jezelf de mogelijkheid en de rust om je even helemaal terug te trekken uit onze hectische maatschappij. Ook hoef je je geen zorgen te maken of de omliggende voorzieningen wel open zijn. De kans is namelijk klein dat hele bossen gesloten worden.

Bereid een heerlijke picknick voor en trek er gezellig op uit. Let er wel op dat veel mensen er vaak op uittrekken rond deze tijd. Maar de natuur is vaak groot genoeg om voldoende afstand te houden en elkaar de ruimte te gunnen. Het mooie is ook dat vele organisaties, die huisjes in de natuur verhuren, een deel van het geld afstaan om natuurprojecten te ondersteunen. Op deze manier ben je dus extra duurzaam bezig.

Gezin bij natuurhuisje

Huizenruil

We kunnen helaas niet in de toekomst kijken. Zo bestaat er de mogelijkheid dat het van de zomer niet is toegestaan om een huisje te huren, zelfs wanneer dit huisje zich in Nederland bevindt. Of misschien is het nu juist zo dat alle vakantiehuisjes volgeboekt zijn aangezien iedereen in Nederland moet blijven. Wil je alsnog je vakantie op een andere plek doorbrengen, stel dan aan wat vrienden voor om een paar dagen of weken van huis te ruilen. Op deze manier heb je toch een wisseling van omgeving.

Een bijkomend voordeel is dat je niemand hoeft te vragen om de planten water te geven of de kat te voeren. Je vrienden die hun vakantie in jouw huis doorbrengen kunnen hier namelijk voor zorgen. Bovendien kunnen je vrienden je tips geven over wat er in de buurt te beleven valt. Zo heb je dus ook een leuk dagprogramma. Laat op het einde van de dag dan nog eens een heerlijke maaltijd bezorgen en je vakantiegevoel is compleet!

Ook vakantie tijdens corona

Corona maakt het ons inderdaad moeilijker om plannen te maken voor aankomende vakantie. Toch is er nog van alles te bedenken wat hoogstwaarschijnlijk wel mogelijk is. Pak bijvoorbeeld de fiets en fiets naar de bestemming van je dromen (mits je daarvoor de energie hebt natuurlijk). Ook een huisje in de natuur ver weg van de mensenmassa zal waarschijnlijk nog mogelijk zijn.

In het geval dat toch alles dicht is en de gedachte aan nog een week in je eigen huis doorbrengen je gek maakt, kun je eens vragen of vrienden het misschien leuk lijkt om van huis te ruilen. Er zijn dus ook genoeg mogelijkheden om uit je dagelijkse leven te ontsnappen, ondanks de corona-crisis. Een groot bijkomend voordeel is dat deze vakanties een stuk duurzamer zijn dan een verre vliegreis. Dat is dan weer het cadeautje van alle corona-regels: we gaan beter om met het milieu.