Close

Elektrische Fiets Kopen

Misschien is het je wel eens opgevallen dat je de laatste jaren steeds vaker ingehaald wordt door elektrische fietsen. Waar het vroeger een fiets betrof speciaal voor de wat oudere onder ons, is de elektrische fiets tegenwoordig populair onder alle leeftijden. Ben jij benieuwd naar hoe een elektrische fiets werkt, de voordelen van elektrisch fietsen en tips voor de aanschaf? Lees dan snel verder!

Hoe werkt een elektrische fiets?

In tegenstelling tot een scooter, auto of elektrische step, moet je bij een elektrische fiets echt zelf nog aan het werk. Echter, bij een elektrische fiets sta je er niet alleen voor, want de motor geeft je een extra steuntje in de rug. Voor normale elektrische fietsen is dit tot wel 25 kilometer per uur. De accu in de achter drager op of in het frame zorgt voor de elektriciteit die nodig is voor deze extra ondersteuning. Let op, de accu is niet hetzelfde als de motor. De motor bevindt zich namelijk in het midden van de fiets of in het voorwiel.

Daarnaast is je e-bike uitgerust met slimme sensoren. Deze sensoren meten je snelheid, je trapkracht en de rotatie van je pedalen. Zo kan de fiets trapondersteuning leveren. Voor trapondersteuning is het nodig dat de sensoren meten hoe snel je trapt (rotatiesensor) of hoeveel trapkracht je levert (trapkrachtsensor). Deze metingen, in combinatie met het ingestelde ondersteuningsniveau, zijn nodig zodat de fietscomputer kan berekenen hoeveel ondersteuning op dat moment nodig is. Zo worden dus de gegevens gebruikt om je de verlangde elektrische ondersteuning te bieden.

Mocht een ondersteuning van 25 kilometer per uur niet voldoende voor je zijn, dan zou je ook voor de Speed Pedelec kunnen gaan. De ondersteuning van een speed pedelec werkt hetzelfde als bij een e-bike. Het verschil zit hem erin dat een Speed Pedelec je ondersteuning tot wel 45 kilometer per uur kan bieden. Let wel op, want de Speed Pedelec, ook wel speedbike of high speed e-bike genoemd, wordt door de overheid niet als fiets gezien, maar als brommer. Je zult dus een helm, achteruitkijkspiegel en een kentekenplaatje nodig hebben, mocht je voor de Speed Pedelec kiezen. Ook mag je niet op dezelfde plekken rijden als met een elektrische fiets.

Zowel een e-bike als een high speed e-bike bedien je vrij eenvoudig vanaf het stuur. Daar kies je bijvoorbeeld het niveau van de ondersteuning. Het display op je stuur bied je overigens nog allerlei informatie, zoals hoe hard je fiets of hoeveel kilometers je nog kunt fietsen voordat je de e-bike weer zult moeten opladen.

Nu vraag je je misschien af hoe ver je met je elektrische fiets kunt fietsen. Dit is afhankelijk van de hoeveelheid energie die in jouw accu past. Dit wordt uitgedrukt in de hoeveelheid watt die in één uur geleverd kan worden door de accu. Gemiddeld kun je 12 tot 14 kilometer fietsen per 100 wattuur. Dit was gemeten wanneer je fietst met een snelheid van 25 kilometer per uur en wanneer je de motor helemaal gebruikt. Hoe meer werk je zelf levert, hoe meer energie er in de accu blijft en dus hoe meer kilometers je kunt afleggen.

Overigens is het verstandig om je accu op te laden voordat deze helemaal leeg is. Langdurig niet opladen kan namelijk schadelijk zijn voor je accu. Het beste is eigenlijk om je e-bike iedere keer aan de oplader te leggen wanneer je terugkomt van een stukje fietsen. Lees altijd eerst de handleiding en veiligheidsinstructies zodat je zeker weet dat je de accu goed en veilig oplaadt. Het juiste gebruik van de accu is zeer belangrijk, aangezien dit de levensduur van de accu beïnvloed en ook impact heeft op de duurzaamheid van je elektrische fiets.

Nu je hebt gelezen hoe een e-bike werkt, wil je misschien weten wat nu precies de voordelen zijn van elektrisch fietsen. Wij hebben hieronder de vier voornaamste voordelen voor je samengevat.

Voordelen van een elektrische fiets

Elektrisch fietsen is goed voor het milieu

Op de eerste plaats is de elektrische fiets steeds populairder geworden omdat het een duurzaam alternatief biedt voor de korte autoritten. Want stel dat je bestemming eigenlijk net wat te ver weg zou zijn voor een normaal fietstochtje, heb je dit probleem minder snel met een e-bike. Immers, je elektrische fiets biedt trapondersteuning, waardoor het jou minder energie kost om je te verplaatsen. Bovendien ben je er ook veel sneller dan je zou zijn met een gewone fiets. Vandaar dat je de auto dus gemakkelijker laat staan en op je e-bike springt wanneer het niet een al te grote afstand betreft.

Als je voor de elektrische fiets kiest in plaats van de auto, is dat beter voor het milieu. Immers stoot een elektrische fiets geen schadelijke uitlaatgassen uit. Houdt er echter wel rekening mee dat je voor het opladen van je accu stroom nodig hebt. Wanneer je gebruik maakt van grijze stroom, breng je indirect alsnog schade aan het milieu. Maar alsnog is dan de hoeveelheid CO2-uitstoot van je elektrische fiets slechts 3 % van de CO2-uitstoot van een gemiddelde personen auto. Dit is natuurlijk nog veel minder wanneer je gebruik maakt van groene stroom. Check daarom gelijk welke energieleverancier groene stroom aanbiedt.

Als je vooral voor de elektrische fiets kiest vanwege het duurzame aspect, is het belangrijk om goed te zorgen voor je accu. Want vooral de productie van de accu is niet zo duurzaam. Het is namelijk zo dat bij de productie van li-ion batterijen, de baterijen die vaak gebruikt worden voor elektrische fietsen, vele schadelijke stoffen vrijkomen. Bovendien moeten er ook grote hoeveelheden grafiet en kobalt gewonnen worden voor de productie van deze batterijen.

Helaas gaat de winning van deze grondstoffen gepaard met milieuverontreiniging en mensenrechtenproblemen.Tot slot is een probleem van de accu van elektrische fietsen dat deze vaak over grote afstanden met het vliegtuig vervoert moeten worden voordat ze bij de consument aankomen. Dit transport heeft ook weer zijn schadelijke impact op het milieu.

Kortom, het is dus het beste voor het milieu om goed te zorgen voor je accu. Dit kan er voor zorgen dat je accu dan net wat langer meegaat dan de gemiddelde vijf jaar. Zo duurt het langer voordat je weer een nieuwe accu moet aanschaffen. Bovendien is dit niet alleen goed voor het milieu, maar natuurlijk ook voor je portemonnee. Om zo goed mogelijk voor je accu te zorgen is het belangrijk dat je de handleiding dus eventjes onder de loop neemt. Zo weet je wat de beste behandeling is voor de accu van jouw elektrische fiets.

Mocht je accu nu toch op een gegeven moment versleten zijn, dan kun je ook kiezen voor revisie van de accu. Bij revisie van de accu wordt de behuizing en elektronica van de batterij hergebruikt en worden alleen de energiecellen vervangen. Op deze manier belast je het milieu zo min mogelijk en kun jij toch nog eventjes doortrappen op je e-bike.

Elektrisch fietsen is goed om in beweging te blijven

Een elektrische fiets is ook een goede manier om in beweging te blijven. Natuurlijk is het wel zo dat, wanneer je nu nog met gemak op een niet-elektrische fiets springt, je wat aan conditie zult inboeten als je dezelfde stukken aflegt met een e-bike. Maar voor veel mensen is fietsen op een niet-elektrische fiets heel zwaar of niet meer haalbaar.

Dit kan liggen aan de pijn in de knieën die sommige mensen kunnen ervaren tijdens het fietsen, of vele hellingen op de route waar niet tegenop te fietsen valt. Juist voor mensen die hier last van hebben, kan een elektrische fiets heel goed zijn. Een elektrische fiets kan deze ongemakken verlichten.

Op deze manier zijn mensen vaker in de frisse lucht en kan de ondersteuning ervoor zorgen dat mensen langere afstanden afleggen dan ze gewoonlijk zouden doen. Een elektrische fiets is dus een uitstekende manier om meer beweging te krijgen wanneer een gewoon stukje fietsen te zwaar is voor je en je normaliter de auto zou kiezen.

Bovendien kun je de eigen inspanning altijd verzwaren als je daar behoefte aan hebt. Dit doe je eenvoudigweg door de ondersteuning wat lager te zetten. Zo kun je toch een beetje aan je conditie werken.

Een elektrische fiets kan je reistijd verkorten

Met de fiets kun je gemakkelijk allerlei tussendoor weggetjes nemen die niet toegankelijk zijn voor auto’s. Bovendien kun je gemakkelijk hogere snelheden behalen en deze vasthouden met je elektrische fiets in vergelijking met een gewone fiets. Vandaar dat het goed mogelijk is dat je op reistijd gaat besparen wanneer je overstapt naar een e-bike. Zo ben je nóg sneller op de plek van bestemming.

Een elektrische fiets is goedkoper dan een auto

Ook ben je goedkoper uit wanneer je erop uittrekt met je elektrische fiets in vergelijking met de auto. Want je hoeft niet te tanken met je elektrische fiets. Ook kun je de elektrische fiets eigenlijk overal wel neerzetten, waardoor je geen parkeerkosten hoeft te betalen.

Natuurlijk rijd je niet helemaal gratis met je elektrische fiets omdat de accu ook opgeladen moet worden. Echter, dit is niets in vergelijking met benzine kosten. Zo kost het opladen van een gemiddelde accu vaak nog geen 8 cent. Vervolgens kun je weer zo’n 50 kilometer zorgeloos verder fietsen.

Het kopen van een elektrische fiets of e-bike

Een elektrische fiets of e-bike heeft dus vele voordelen. Niet gek dus dat je misschien een e-bike kopen wilt om weer eens meer te gaan fietsen. Er zijn echter grote verschillen in de prijs van elektrische fietsen. Zo heb je al een elektrische fiets vanaf ongeveer € 800,-. Als je liever een van de luxere uitgaves hebt van een bekend merk, ben je echter al gauw twee of drie keer dit bedrag kwijt. Het is belangrijk om na te gaan wat voor jou belangrijk is aan een elektrische fiets en hoeveel geld je dit waard is.

Mochten er geen elektrische fietsen beschikbaar zijn voor een voor jou betaalbare prijs, niet getreurd! Zo zijn er ook al tweedehands e-bikes te koop. Deze tweedehands elektrische fietsen kosten vaak honderden euro’s minder dan een nieuw exemplaar. Het is wel heel belangrijk dat je bij de aanschaf van een tweedehands elektrische fiets alert blijft op de kwaliteit van de fiets.

Voornamelijk de kwaliteit van de accu is heel belangrijk. Vaak is het mogelijk om een proefrit aan te vragen. Op deze manier kun je testen of je accu al leeg is na tien minuten. Ook is het vaak mogelijk om de accu door te laten meten in de fietsenwinkel. Heb je een elektrische fiets op het oog, maar is deze al meer dan 7 jaar oud? In dat geval is het waarschijnlijk toch verstandig om verder te kijken. De accu van een 7 jaar oude fiets is namelijk te sterk veroudert.

Bovendien bestaat ook vaak de mogelijk om een elektrische fiets te leasen via je werk. Wanneer je een lease fiets krijgt vanuit je werk, mag je deze ook gewoon privé gebruiken. Echter is er, net als bij een auto van het werk, wel sprake van een persoonlijke bijtelling. Zo moet je 7% van de waarde van je fiets bij je loon optellen. Vervolgens betaal je over dat bedrag weer inkomstenbelasting.

Vaak komt dit neer op een aantal euro per maand. Let wel op, wanneer je met de elektrische lease fiets naar je werk komt, krijg je géén reiskostenvergoeding voor de afgelegde kilometers. Wanneer je een keertje niet met de fiets naar je werk gaat maar met het openbaar vervoer of de auto kun je wel weer je reiskosten vergoed krijgen. Bovendien is het ook mogelijk om zowel een lease auto als een (elektrische) leasefiets tegelijk van je werk te krijgen. Vraag dus bij jouw werkgever na wat de mogelijkheden zijn.

Elektrisch fietsen voor langere kilometers en een beter milieu

E-bikes en elektrische fietsen zijn dus een echte uitkomst voor het milieu, aangezien ze een fantastisch alternatief vormen voor de auto. Het is wel belangrijk om goed te zorgen voor je accu. Naast het milieuvriendelijke aspect kan elektrisch fietsen een goede manier zijn om in beweging te blijven.

Zeker wanneer fietsen momenteel te zwaar is, kan een e-bike ervoor zorgen dat je weer vaker buiten komt en net even wat meer beweegt dan je zou doen zonder een elektrische fiets. Daarbij komt ook dat een tochtje met de elektrische fiets stukken goedkoper is dan met de auto. Elektrische fietsen zijn verkrijgbaar in verschillende prijsklassen. Daarnaast is het ook mogelijk om elektrische fietsen tweedehands te kopen.

Bovendien zou je eens bij je werkgever kunnen informeren over de mogelijkheid om een elektrische fiets te leasen. Wij wensen je in ieder geval alvast veel fiets plezier.