Na het succes van de elektrische fiets wordt ook de elektrische step een steeds populairdere manier om jezelf te verplaatsen. Hoewel veel e-steps eigenlijk nog niet legaal zijn in Nederland, komen er steeds meer uitzonderingen bij die wel legaal op de Nederlandse wegen mogen rijden. Een elektrische step is erg handig om een korte afstand mee te overbruggen.
Een ander vaak genoemd voordeel van de step is, dat deze zogenaamd een vervoersmiddel zou zijn en dus een goede vervanging vormt voor bijvoorbeeld het openbaar vervoer. Maar klopt deze aanname eigenlijk wel? Is een e-step wel echt beter voor het milieu? In dit artikel proberen we een zo’n helder mogelijk antwoord te geven op deze toch wel ingewikkelde vraag.
Waarschijnlijk is het niet moeilijk om je, bij een e-step, iets voor te stellen. De elektrische step lijkt verdacht veel op de oude, vertrouwde step, maar dan gemoderniseerd. Ook kun je je wel voorstellen dat je niet zelf meer hard hoeft te werken om je voort te bewegen. Ze worden namelijk aangedreven door één of twee elektrische motoren. Daarom is de e-step uitgerust met een Lithium-ion batterij in de bodem van de step. Door deze updates kan een e-step een maximum behalen van zo’n 85 kilometer per uur. Maar word hier niet te enthousiast over, want de meeste steps zijn namelijk begrensd tot een maximale snelheid van 25 kilometer per uur.
Wat ook handig is om te weten, is dat een e-step gezien wordt als snorfiets of bijzondere bromfiets. Dit houdt dus in dat je voor de meeste elektrische steps geen rijbewijs hoeft te hebben om ze te mogen besturen. Je dient je wel aan de verkeersregels van snorfietsen of bromfietsen te houden. Een ander aandachtspunt is dat je met de zogenaamde scooterstep alleen op de openbare weg mag rijden wanneer deze goedgekeurd is door de RDW.
Vaak moet je deze goedkeuring zelf regelen door je step aan te melden en te laten keuren door de Rijksoverheid. Maar met deze goedkeuring op zak ben je er nog niet. Zo moet je ook minimaal 16 jaar oud zijn, wil je met je e-step de openbare weg op mogen. Ook moet deze voorzien zijn van een verzekeringsplaatje en een voertuigidentificatienummer. Daarnaast is het ook voor elektrische steps verplicht dat ze verlichting en reflectoren hebben.
Wat zijn de voordelen van e-steps?
Mocht jouw e-step en jijzelf aan alle eisen voldoen, dan kan de elektrische step een handige manier zijn om je voort te bewegen. Hieronder zetten we drie voordelen voor je op een rijtje.
Voordeel 1: Een goedkope manier om je te verplaatsen
Net als een elektrische fiets, is een elektrische step stukken goedkoper dan de auto. Zo gebruiken beide elektrische vervoersmiddelen geen dure brandstoffen, zoals benzine. De kosten van het opladen van de accu zijn vergeleken met de brandstofprijzen namelijk zo goed als niets. Daarnaast hoef je vaak ook geen parkeerkosten te betalen voor je step, aangezien je deze gemakkelijk ergens neer kunt zetten. Verder is een e-step vrij goedkoop wat betreft het onderhoud.
Voordeel 2: Veel Compacter en mobieler
In tegenstelling tot zware scooters of elektrische fietsen, is een e-step vrij licht. Op deze manier kun je een elektrische step heel gemakkelijk met je meenemen. Zo leg je hem gemakkelijk in je, bij voorkeur, elektrische auto of neem je hem met je mee in het openbaar vervoer. Op die manier kun je ook op je elektrische step rondrijden, op plekken die, qua afstand, nog wat buiten het bereik liggen. Bovendien zijn er speciale uitgaves van de e-step die opvouwbaar zijn. Zo zijn er die je zelfs kwijt kan in je tas.
Voordeel 3: Het bespaart enorm veel tijd
Het formaat zorgt ervoor dat je tussendoor routes kunt nemen en je moeiteloos door het verkeer kunt bewegen. Je hoeft niet meer bij alle andere auto’s in de file te staan. Bovendien zorgt de maximale snelheid van je elektrische step ervoor dat je net wat sneller gaat dan wanneer je zou fietsen, of in ieder geval kost je dit nu wat minder moeite. Op deze manier kun je later vertrekken, terwijl je toch op tijd en uitgerust op je plek van bestemming aankomt.
Het komt er dus op neer dat een elektrische step, een step is met een elektrische aandrijving. Elektrische steps vallen onder snorfietsen of bromfietsen, waardoor deze regels voor hen van toepassing zijn wanneer ze deelnemen aan het verkeer. Niet iedere e-step is toegestaan op de openbare weg; voordat dit het geval is, moet de e-step eerst goedgekeurd worden en aan een aantal andere eisen voldoen.
Maar…
Er is één grote maar aan het verhaal over de elektrische step. De oplettende lezer zal misschien hebben gemerkt dat er in het voordelen lijstje niks gezegd werd over de duurzaamheid van een elektrische step, hoewel de e-step toch maar al te vaak verkocht wordt onder het mom van milieuvriendelijk. Dit komt doordat de duurzaamheid nogal omstreden is. Hieronder leggen we uit waarom de e-step minder duurzaam is dan je misschien zou denken, zeker wanneer je het gebruikt als alternatief voor het openbaar vervoer.
Hoe zit het nu echt met de duurzaamheid van een e-step?
Hoewel de elektrische step een echt groen imago heeft, lijkt het er eigenlijk voornamelijk op dat er sprake is van greenwashing. Men spreekt van greenwashing wanneer iets groener of maatschappelijk verantwoordelijker aangeprezen wordt dan in werkelijkheid het geval is.
Maar waarom is er dan sprake van greenwashing? Immers, de step stoot geen CO2 uit doordat deze rijdt op elektriciteit.
Echter, de elektrische steps gaan niet al te lang mee. De meeste e-steps zijn namelijk al na een paar maanden kapot, waardoor er eigenlijk weer opnieuw een product geproduceerd moet worden. Wanneer je het artikel over duurzame producten hebt gelezen, weet je dat we pas van een duurzaam product spreken, wanneer er aan drie eisen voldaan wordt. Eén daarvan is dat het product lang meegaat. Om deze reden kan een elektrische step dus niet doorgaan voor een duurzaam product. Wil je meer weten over wanneer we spreken van duurzame artikelen? Lees dan dit artikel op onze site.
Welk wetenschappelijk bewijs ligt er op tafel?
Dat een e-step niet zo duurzaam is als de meeste van ons misschien wel denken, is wetenschappelijk onderzocht. In een studie aan de North Carolina State University werd gekeken naar hoeveel broeikasgassen er vrijkomen bij de productie van ieder specifiek onderdeel van elektrische steps (Hollingsworth et al., 2019). Bovendien werd er ook gekeken naar het effect van de productie van deze onderdelen op water- en luchtvervuiling. Voor deze studie keken ze naar één specifieke e-step, namelijk de Xiaomi M365.
Over de exacte levensduur van de Xiaomi M365 bestaat momenteel nog wat onduidelijkheid. Zo beweren de meest extreme resultaten dat deze deelstep nog geen maand meegaat. Er zijn echter ook optimistischere gegevens die beweren dat de nieuwere modellen al 10 maanden lang meegaan. Natuurlijk is deze verlenging al een vooruitgang, maar 10 maanden is nog steeds veel minder dan je zou verwachten of verlangen van een elektrische step.
Vanwege de onduidelijkheid over de exacte levensduur van deze step zijn de onderzoekers ervan uitgegaan dat de Xiaomi M365 een half jaar meegaat. Op basis hiervan berekenden Hollingsworth et al. (2019) dat er bij de productie voor de Xiaomi M365 wel zo’n 202 gram aan kooldioxide wordt uitgestoten per mijl (oftewel per 1,6 kilometer). Hoewel je ongeveer het dubbele aan CO2 zou uitstoten per mijl wanneer je een niet-elektrische auto pakt, stoot je slechts 82 gram aan kooldioxide uit per mijl wanneer je de bus neemt. Pak je de fiets, dan is de uitstoot van CO2, inclusief productie, gelijk aan 8 gram kooldioxide per mijl.
Conclusie: Hoe duurzaam is een elektrische step dus echt?
De belangrijkste afweging is, is welke manier van transport jij zou vervangen door rond te rijden op je elektrische step. In de meeste andere plekken worden e-steps aangeboden als een manier van openbaar vervoer. Wanneer jij in plaats van de bus de step zou pakken, ben je inderdaad minder goed bezig voor het milieu. Maar in het geval dat je een elektrische step wilt pakken om de auto vaker te laten staan, kan dit wel degelijk een positievere impact hebben op het milieu.
Referenties:
Hollingsworth, J., Copeland, B., & Johnson, J. X. (2019). Are e-scooters polluters? The environmental impacts of shared dockless electric scooters. Environmental Research Letters, 14(8), 084031.