Close

Homey

Langzaam maar zeker zijn we hard op weg om onze huizen om te toveren tot ware smart homes. Zo vullen we onze huizen steeds meer met apparaten welke met elkaar kunnen communiceren, zogenaamde slimme apparaten of smart apparatuur. Bij een dergelijk smart home is het wel zo handig dat je ook een hub hebt. Er zijn al vele smart home hubs op de markt gebracht. Eén daarvan heet Homey. Maar wat is Homey dan precies? Welke apparaten en merken werken er met Homey samen? En wat zijn dan precies de voordelen van Homey? Dat lees je in dit artikel.

Homey Kopen?

homey pro

Homey

Met de Homey Pro combineer je al je apparaten in huis tot één eenvoudig en slim systeem. De Homey Pro is de meest krachtige Homey van dit moment.Bedien je hele huis met de gratis app voor iPhone en Android. Laat al je apparaten voor je samenwerken, ongeacht merk of technologie – Homey ondersteunt meer dan 50.000 apparaten van meer dan duizend verschillende merken.

  • Eenvoudig je hele huis bedienen via smartphone app, Amazon Alexa en Google Home.
  • Laat je apparaten eenvoudig met elkaar samenwerken via Homey Flows
  • Ondersteuning voor duizenden apparaten en diensten
  • Future Proof door open platform, waaraan dagelijks nieuwe integraties worden toegevoegd.
  • Werkt samen met populaire producten en merken als Sonos, Philips Hue, Nest, Chromecast en meer
BEKIJK PRIJS

Wat is Homey?

Homey is dus een smart home hub waarmee je apparaten met elkaar kunt verbinden zodat ze benaderbaar zijn vanaf één centraal punt. Vervolgens kun je al deze verschillende apparaten eenvoudigweg bedienen met je smartphone of je stem. Het spraak gestuurde commandocentrum kun je uitstekend bedienen via onder andere Wifi, Bluetooth, Zigbee, en Z-Wave. Aangezien Homey gebruik kan maken van deze verschillende draadloze communicatietechnieken, kun je veel meer verschillende apparaten koppelen dan bij andere smart home hubs.

Naast het aansturen met je smartphone of stem, bestaat er natuurlijk ook de mogelijk om bepaalde ritmes of regels in te stellen, waardoor de verschillende apparaten automatisch aangestuurd worden. Dat gaat heel gemakkelijk via de Homey-app. In deze app kun je ook bepaalde scenario’s instellen en dus ook de reacties van je slimme apparaten op bepaalde gebeurtenissen. Een voorbeeldje: stel dat je deursensor aan gaat, aangezien je net thuis bent gekomen. Dan kun je bijvoorbeeld als reactie instellen dat je slimme verlichting aanspringt.

Hier kun je vervolgens weer een “kaart” aan toevoegen om bepaalde voorwaarde in te stellen, bijvoorbeeld dat dit scenario alleen van toepassing is wanneer het donker is. Bovendien kunnen ontwikkelaars hun eigen toepassingen creëren met behulp van de beschikbare API. Homey is ontworpen als open platform. Dit kun je eigenlijk vergelijken met het app-systeem op je smartphone. Dit open platform maakt het mogelijk om allerlei verschillende en nieuwe oplossingen te integreren.

Wanneer je producten koppelt, werken de producten samen met andere slimme apparatuur in je smart home. Op deze manier kun je dus allerlei processen automatiseren. Buiten het feit dat dit natuurlijk ontzettend handig is, kan het ook nog eens zorgen voor lagere energiekosten en meer veiligheid.

In 2014 bracht het Twentse bedrijf Athom Homey op de markt. In 2015 heeft het bedrijf nog eens een miljoen euro opgehaald bij een goede investeerder. Hierdoor kon Athom Homey nog beter ontwikkelen. Vandaar dat Homey een flinke groei heeft doorgemaakt. En de komende jaren zullen we waarschijnlijk nog meer mogelijkheden zien bij Homey. Maar laten we nu eens kijken naar welke samenwerkingen Homey de afgelopen jaren al onder de knie gekregen heeft.

Homey Pro Kopen

Met welke apparaten werkt Homey goed samen?

Er zijn ontzettend veel draadloze apparaten waar Homey of Homey Pro mee werkt. De apparaten die geschikt zijn, beschikken over het label “Talks with Homey”. Zo ben je er zeker van dat Homey dit specifieke apparaat kan verbinden met anderen. En dat zijn er nogal wat. Meer dan 50.000 verschillende apparaten van meer dan 1000 verschillende merken bezitten namelijk dit label. Hieronder zullen we wat dieper ingaan op de grote samenwerkingsverbanden die Homey de afgelopen jaren gerealiseerd heeft. Het betreft hier grote namen waaronder Amazon Alexa, Sunway raamdecoratie, Siemens en Bosch.

Extra uitbreiding met de Amazon Alexa Smart Home Skill

Homey heeft woord gehouden en heeft hard gewerkt aan zijn ontwikkeling. Al enige tijd beschikt het namelijk over een bepaalde Skill, waardoor de apparaten die gekoppeld zijn aan Homey nog gemakkelijker aangestuurd kunnen worden via de Alexa, de welbekende spraak assistent van Amazon. Op deze manier kunnen wel duizenden verschillende apparaten geïntegreerd worden met Alexa Smart Home. Dit geldt zelfs voor apparaten die dit eigenlijk niet direct kunnen, bijvoorbeeld apparaten die gebruik maken van Z-Wave, RF, of Infrarood.

Let wel op, want Alexa ondersteunt op dit moment enkel nog stopcontactschakelaars, thermostaten en lampen in hun Smart Home Skill. Vandaar dat ook Homey ook gelimiteerd is als het gaat om de integratie van verschillende apparaten met Alexa Smart Home. Maar natuurlijk zal Athom Homey laten uitgroeien wanneer Amazon ook andere apparaten ondersteunt.

Wil je toch graag al je apparaten aansturen via Alexa? In dat geval is er een slim trucje welke werkt via een generieke Skill van Homey. Op deze manier is Homey helemaal te bedienen, zelfs bijvoorbeeld het activeren van scenario’s. Het enige wat je hier wel nog extra voor moet doen is tegen Alexa “ask Homey to…” zeggen. Dit hoef je niet meer te doen bij de Smart Home Skill, maar voor nu is het een handige oplossing.

Samenwerking met Sunway raamdecoratie

Naast Alexa werkt Homey ook goed samen met nog een andere vriendin, namelijk Sunway raamdecoratie. Zo zijn de verschillende gemotoriseerde oplossingen van Sunway geïntegreerd in het Homey smart home-platform. Op deze manier kun je je raamdecoratie dus bedienen door middel van de Homey Smart Phone App of een geautomatiseerd scenario instellen. Wil je bijvoorbeeld dat de gordijnen in je woonkamer dicht gaan wanneer het begint met schemeren? Via de scenario’s kun je dit zo instellen dat dit automatisch gebeurt en kun jij je aandacht en energie besteden aan andere zaken.

Ondersteuning voor Siemens en Bosch

En de samenwerking met grote namen houdt maar niet op. In 2017 is Homey namelijk een samenwerking aangegaan met Home Connect. Deze samenwerking stelt Homey in staat om te integreren met de slimme producten van Siemens en Bosch. Hierdoor wordt er dus nog meer mogelijk! Denk bijvoorbeeld aan het bedienen van drogers, wasmachines, vaatwassers, koffiezetapparaten en ovens. Op deze manier hoef je dus nooit meer thuis te komen bij vuile vaat en zet je je oven onderweg nog uit wanneer je dat vergeten bent toen je van huis vertrok. Natuurlijk is het hier ook weer mogelijk om een automatische flow in te stellen.

Homey Pro

De voordelen van Homey en Homey Pro nog even op een rijtje

Homey heeft dus ontzettend veel verschillende voordelen. Het grootste voordeel ten opzichte van andere smart home hubs, is dat er bij Homey veel meer mogelijkheden zijn als het gaat om het koppelen van verschillende slimme apparaten. Dit komt doordat Homey gebruik maakt van verschillende communicatiemogelijkheden. Zo gebruik Homey bijvoorbeeld niet alleen Wifi of Bluetooth, maar ook Z-Wave en Infrarood.

De Homey Pro is identiek aan de ‘normale’ Homey maar heeft een snellere hardware. De Homey Pro werkt tevens beter met verschillende apparaten. Tevens is de Homey Flow beter doordat de Homey Pro complexere scenario’s aankan.

Bovendien is Homey heel gemakkelijk naar je eigen hand te zetten. Zo stel je je eigen scenario’s in en bepaal jij de specifieke voorwaarden voor wanneer het scenario in werking treedt. Dat is niet alleen gemakkelijk, maar kan je ook meer veiligheid en een lagere energierekening opleveren.

Daarnaast werkt de Homey en de Homey Pro samen met verschillende grote namen, waaronder Amazon Alexa, Sunway, Siemens en Bosch.

Kortom, genoeg redenen dus om ook jouw smart home uit te breiden met de smart hub van Homey!