Close

Slimme Verlichting

Hoewel een smart home uit verschillende facetten bestaat en je kunt beginnen waar je wilt, wordt verlichting toch vaak als eerste aangepakt. Niet zo gek ook, want smart verlichting is vrij eenvoudig toe te passen en biedt gelijk heel veel voordelen. Maar wat is slimme verlichting precies? Welke opties heb je wat? Wat kan slimme verlichting dan allemaal wel en/of niet? En hoe zorg je ervoor dat de verlichting ook kan communiceren met je andere slimme apparatuur?

Top 5 Philips Hue Slimme Verlichting

slimme verlichting

Philips Hue Starterspakket – White and Color Ambiance – GU10 – Bluetooth

 • 3 Hue White and Color Ambiance lampen GU10
 • 1 Hue bridge
BEKIJK OP BOL
slimme verlichting

Philips Hue starterspakket – White and Color Ambiance – E27 – 3 lampen – 1 bridge – 2 dimmerswitch

 • 3 Hue White and Color Ambiance lampen E27
 • 1 Hue bridge
 • 2 Hue dimmer switches
BEKIJK OP BOL
slimme verlichting

Philips Hue Starterspakket – White Ambiance – Slimme Verlichting – E27

 • 3 Hue White Ambiance lampen E27
 • 1 Hue bridge
 • 1 Hue dimmer switch
BEKIJK OP BOL
slimme verlichting

Philips Hue Starterspakket – White – E27 – Bluetooth

 • 3 Hue White lampen E27, 1 Hue bridge
 • 1 Hue dimmer switch
BEKIJK OP BOL
slimme verlichting

Philips Hue – White an Color starterkit 2-bulb

 • 2 Hue White and Color Ambiance lampen E27
 • 1 Hue bridge
 • 1 Hue dimmer switch
BEKIJK OP BOL

Wat is slimme verlichting?

Slimme verlichting is verlichting die je op afstand kan bedienen en die je zo goed als overal in huis kunt gebruiken. Afhankelijk van het soort slimme verlichting en het merk, is er vaak de optie om de verlichting met andere slimme apparatuur in huis te laten communiceren.

In principe kun je vier verschillende soorten slimme verlichting onderscheiden: slimme lampen, inbouwontvangers, slimme fittingen en slimme stekkers. Hieronder zullen we ieder soort beter bekijken.

Slimme lampen

Slimme lampen werken net zoals gewone lampen door ze in een bestaande fitting te draaien. Echter een belangrijk voordeel van slimme lampen is dat ze te allen tijde in verbinding staan met je smartphone. De slimme lampen kunnen niet alleen op afstand bediend worden, maar ook gedimd worden. Daarnaast bestaat ook vaak de optie om de kleur van de lampen in te stellen. De lampen kun je vrij eenvoudig bedienen met een bijbehorende app of andere bijgeleverde accessoires, zoals een afstandsbediening. Het ouderwets bedienen met de wandschakelaar blijft natuurlijk ook nog een mogelijkheid. Slimme lampen zijn namelijk zo ontworpen dat ze op de meest veel voorkomende fittingen passen, zelfs armatuur en spots.

Inbouwontvangers

Met een inbouwontvanger laat je de lampen zelf met rust, terwijl je deze nog altijd op een afstand kunt bedienen. De inbouwontvanger kun je achter de fysieke schakelaar plaatsen. Een andere optie is om de inbouwontvanger in het plafond te plaatsen. De inbouwontvangers zullen reageren op het signaal dat je via je smartphone kunt verzenden. Zoals ook het geval is met slimme lampen, kun je de verlichting bedienen via een wandschakelaar, bijgeleverde bedienings-materialen of via een app.

Slimme fittingen

Naast slimme lampen en inbouwontvangers zijn er ook slimme fittingen op de markt. De slimme fitting kun je beschouwen als een lampenhouder die je in de fitting plaatst. Ook door middel van slimme fittingen wordt het mogelijk om de lampen vanaf een afstand te bedienen. Sommige slimme fittingen hebben daarbij ook nog eens de optie om lampen te kunnen dimmen. Ook hierbij kun je de lampen bedienen via de wandschakelaar alsmede door middel van bijgeleverde accessoires of de juiste app.

Slimme Verlichting

Slimme stekkers

Tot slot kun je jouw huis ook slim verlichten door gebruik te maken van slimme stekkers. Een slimme stekker, ook wel smart plug genoemd, is een stekker die je tussen het stopcontact en je lamp plaatst. Slimme stekkers zijn dus alleen geschikt voor lampen met een snoer. Daarom bedien je deze lampen dus niet via de wandschakelaar, maar via de schakelaar op de lamp zelf of de app van de slimme stekker. Overigens is de slimme stekker voor meer apparatuur te gebruiken dan alleen verlichting.

De functies van slimme verlichting

Zoals je hierboven hebt gelezen, kun je je smart home op vier verschillende manieren slim verlichten. Namelijk door middel van slimme lampen, inbouwontvangers, slimme fittingen of slimme stekkers. Al deze mogelijkheden zorgen ervoor dat je huis verlicht wordt, en dat je deze verlichting vanaf een afstand kunt bedienen. Maar je kunt nog veel meer.

Op afstand bedienen voor energie besparing

Het op afstand bedienen van je verlichting kan ontzettend handig zijn. Ben je bijvoorbeeld de lampen in de woonkamer vergeten uit te doen toen je naar bed ging? Dan hoef je door deze verlichting je bed echt niet meer uit. Je kunt immers, met de app, lekker vanuit je bed de lampen uitschakelen. Doordat je verlichting niet meer onnodig brandt, zul je dus minder energie verspillen. Dit heeft een positieve uitwerking op het milieu. Bovendien zul je dit ook terugzien op je energierekening die nu lager uitvalt, zeker wanneer je voorheen lampen structureel vergat uit te schakelen.

Tijdschema’s

Een andere functie is dat je bepaalde tijdschema’s kunt instellen. Heb je er ook zo’n hekel aan om in een donkere kamer op te moeten staan? Dan kun je de verlichting zo afstellen dat ze aangaan op het moment dat je wekker afgaat. De Philips Hue lampen hebben zelfs de optie dat het licht langzaam feller wordt. Op deze manier ben je dus ook niet gelijk verblind wanneer het licht aangaat. Daarnaast kunnen deze tijdschema’s ook heel handig zijn wanneer je op vakantie bent. Door de verlichting op bepaalde tijden in de avond aan te laten springen, is het net alsof er nog iemand thuis is. Dit maakt jouw smart home een minder aantrekkelijk doelwit voor inbrekers.

Kleuren kiezen

De meeste verkopers van slimme lampen hebben zowel witte als gekleurde varianten in de aanbieding. Bij de witte lampen is het mogelijk om de warmte als mede de helderheid zelf in te stellen. De gekleurde lampen kun je vele verschillende kleurtjes geven waardoor je een bepaalde sfeer kunt creëren, bijvoorbeeld voor een romantische avond. Ook kun je ervoor kiezen dat de lampen van kleur blijven veranderen, waardoor je een echte disco na kunt bootsen.

Bewegingssensor

Naast de basisfuncties van slimme verlichting, bieden fabrikanten ook nog allerlei extra’s. Zo kun je de verlichting bijvoorbeeld koppelen aan bewegingsdetectoren. Op deze manier zal het licht aangaan wanneer je in de avond nog over de gang loopt voor een nachtelijk toiletbezoek.

Bediening slimme verlichting via tablet

Compatibiliteit

Om ervoor te zorgen dat je slimme verlichting kan communiceren met je andere slimme apparatuur, is het verstandig om na te gaan welke slimme apparatuur met elkaar compatibel is. Vaak is het namelijk het geval dat slimme apparatuur van andere merken niet met elkaar kunnen communiceren. Het is verstandig om te beginnen bij de apparatuur die je al in huis hebt.

Vervolgens kun je uitzoeken of er slimme verlichting op de markt is die zou kunnen communiceren met de apparaten die al in jouw smart home aanwezig zijn. Vaak is dit geen probleem als de verlichting van hetzelfde merk is als de andere apparatuur in huis. Maar ook buiten dit merk zijn er nog wel verschillende opties voor verlichting. Als je bijvoorbeeld kijkt naar de grote aanbieders, zoals Philips Hue, Belkin, WeMo en LIFX, dan zijn hun producten compatibel met een groot aanbod aan smart home apparaten.

Compatibiliteit kan vele verschillende voordelen met zich meebrengen. Heb je bijvoorbeeld al een slimme rookmelder? Dan zou je er bijvoorbeeld voor kunnen kiezen om de lampen te laten knipperen als de rookmelder brand detecteert. Hiervoor zal de rookmelder dus wel moeten kunnen communiceren met de verlichting.

Slim verlichten – begin met een starterkit!

Door het slim verlichten van je smart home, kunnen je andere smart home apparaten communiceren met je verlichting. Bovendien kun je met dit soort verlichting energie besparen, aangezien je lampen makkelijker uitzet, namelijk vanaf een afstand. Ook tijdschema’s kunnen je helpen bij het besparen van energie, aangezien de verlichting dan automatisch uit gaat op een vooraf ingesteld tijdstip. Maar naast het feit dat het natuurlijk goed is voor het milieu, brengt het introduceren van slimme verlichting je ook meer comfort. Ook zijn er allerlei leuke, extra functies beschikbaar waarmee je, je verlichting, nog moderner kunt maken, zoals verschillende kleuren verlichting of bewegingsdetectoren.

Wanneer je wilt beginnen met het op een slimme manier verlichten van je huis, kun je overwegen om een starterkit aan te schaffen. Dit zijn voordeelpakketten waar alle materialen bij inbegrepen zijn om jouw slimme lampen aan te sluiten en naar behoren te laten werken. De verschillende starterkits hebben verschillende functies. Het is dus verstandig om voor jezelf na te gaan wat voor jou belangrijk is om in het pakket te hebben, voordat je overgaat tot de aankoop. Is het voor jou vooral van belang dat je één handige app kunt gebruiken voor de bediening, of heb je liever dat je iedere kamer van je huis in verschillende kleuren kan verlichten? De keuze is aan jou.