Close

Slimme Stekker Kopen

Stel, je hebt de keuze gemaakt om je gehele huis energievriendelijker te maken. Dit zou je kunnen doen door een “smart home” te creëren binnen je eigen huis. Een smart home wordt vaak gezien als “het huis van de toekomst”.

Dat klinkt misschien niet echt veelzeggend, maar het komt er eigenlijk op neer dat een smart home een thuis probeert te creëren dat zo comfortabel, veilig, en natuurlijk niet te vergeten, zo energiezuinig mogelijk is. Deze doelen worden bereikt door de apparaten in huis met elkaar te laten communiceren, bijvoorbeeld door zeer populaire apparatuur zoals Amazon Alexa of Google Home.

Eén van de eerste stappen die je kunt overwegen om je huis stukje bij beetje om te toveren tot een smart home is de “slimme stekker”.

Maar wat zijn slimme stekkers nu precies? Wat zijn de voor-, maar zeker ook de nadelen van deze slimme stekkers? Welke slimme stekkers zijn er zoal? En is deze slimme stekker wel echt de beste keuze voor jouw beginnende smart home? In dit artikel vind je de antwoorden op deze vragen.

De beste slimme stekker bepalen is zo eenvoudig nog niet. Afhankelijk van je budget zijn er verschillende, kwalitatief goede smart plugs beschikbaar. Onderstaand vind je daarom onze 6 beste slimme stekkers van dit moment.

De 6 beste slimme stekkers

TP Link Slimme Stekker

TP-Link hs100

De slimme stekker van TP-link is extra aantrekkelijk, aangezien deze ook zonder internetverbinding gewoon werkt.Alles wat je hoeft te doen is de TP-link op een tijdslot in te stellen en de apparaten worden aan of uitgeschakeld, ook als er geen wifi is.Je hebt dus ook geen bridge nodig om gebruik te maken van de TP-link. De slimme stekker van TP-link werkt met zowel Amazon Alexa als met Google Home. Het is wel zo dat de TP-link hs100 vrij groot is en dus een dubbel stopcontact in beslag neemt.Dit is misschien iets waar je rekening mee wilt houden. Ook deze slimme stekker bied je geen direct inzicht in je energieverbruik.

BEKIJK PRIJS
philips hue slimme stekker

Philips Hue Slimme Stekker

De Philips Hue slimme stekker is een smart plug die voornamelijk geschikt is voor het bedienen van je verlichting. Deze slimme stekker werkt op het huidige systeem van Philips Hue.

BEKIJK PRIJS
Woox Smart Plug

Woox Smart Plug

Smart plugs van het merk Woox zijn aantrekkelijk omdat het erg goedkope slimme stekkers zijn.Je kunt deze slimme stekker koppelen aan zowel Amazon Alexa als Google Assistant.Op deze manier kun je het gewenste apparaat dus met je stem bedienen.Deze slimme stekker biedt alleen ook geen direct inzicht in je energieverbruik.

BEKIJK PRIJS
Eve Energy Smart Plug

Eve Energy Smart Plug

De slimme stekker van Eve Energy werkt onder andere met de Apple Homekit. Op deze manier kun je je persoonlijke assistent SIRI dus het commando geven om de slimme stekkers te bedienen.Een nadeel is wel dat de bijbehorende Elegato Eve app alleen beschikbaar is voor de iPhone of iPad. Mocht je dus voor Eve Energy kiezen, zorg dan dat je minst één van deze Apple producten hebt.Het is wel zo dat deze slimme stekker je inzicht geeft in je energieverbruik.

BEKIJK PRIJS
Fibaro Wall Plug

Fibaro Wall Plug

De Fibaro Wall Plug is wellicht wel een van de meest geavanceerde slimme stekkers die je kunt koppelen aan producten zoals Google Assistant, Amazon Alexa, maar ook Z-Wave en dergelijke anderen.Een groot voordeel van deze slimme stekker is de 'LED Ring of Light'. Deze ring van kleuren geeft heel simpel aan hoeveel energie een bepaald apparaat in huis gebruikt.Bij deze slimme stekker kun je ook nog eens het stroomverbruik zien in de app van de Fibaro Wall plug.

BEKIJK PRIJS
Innr Smart Plug

Innr Smart Plug

Innr is een bedrijf dat zich helemaal richt op slimme verlichting. De slimme stekker van Innr is zeer betrouwbaar en werkt goed.Je kunt hem niet alleen koppelen aan Google Assistant, maar ook aan Philips Hue.Deze slimme stekker werkt minder goed voor het inzichtelijk maken van je energieverbruik.

BEKIJK PRIJS

Wat is een slimme stekker?

Een slimme stekker, ook wel de “smart plug” genoemd, is een stekker die je tussen een elektrisch apparaat naar keuze en het stopcontact plaatst.

Door middel van een bijbehorende app die je download op je telefoon kun je het apparaat nu op afstand bedienen. Onderstaand leggen we de voordelen nog even wat beter uit.

Welke slimme stekker kopen?

Stel dat je nu inderdaad ervoor gekozen hebt dat je graag gebruikt maakt van slimme stekkers om wat voor reden dan ook. Voor welke slimme stekker moet je dan gaan?

Er is namelijk ontzettend veel keuze. Hieronder noemen we enkele populaire voorbeelden van slimme stekkers die je zou kunnen overwegen. Wat misschien belangrijk is om in je achterhoofd te houden, is of je al gebruik maakt Google Home, Amazon Alexa of een soort gelijke computer in jouw huis.

Door je slimme stekker te koppelen aan Amazon Alexa of je Google Assistant kun je de desbetreffende apparatuur aan- of uitzetten door middel van spraak commando’s. Echter, niet iedere slimme stekker is te koppelen aan alle mogelijke smart home computers. Kijkt dus vooral wat het beste past bij jouw smart home en de apparatuur die je al bezit.

De voordelen van een slimme stekker

Bediening op afstand

Een groot voordeel is dat je met de slimme stekker apparaten kan bedienen via de app. Het gebruik van een slimme stekker kan je dus de moeite van het steeds maar moeten opstaan, besparen om een apparaat uit te schakelen.

Het is natuurlijk handig om elektrische apparaten op afstand te kunnen bedienen als je bijvoorbeeld geen zin hebt om uit je bed te komen om de lampen uit te doen. Echter, het voordeel van op afstand apparaten te bedienen reikt verder dan dat. Om de slimme stekker te bedienen hoef je namelijk niet eens thuis te zijn.

Kom je erachter dat je vergeten bent om de tv uit te zetten terwijl je niet thuis bent? Dat is geen enkel probleem meer. Door gebruik te maken van slimme stekkers kun je apparaten op afstand bedienen, ook wanneer je niet thuis bent.

Tijdschema’s instellen

Het aan en uit doen van een apparaat is absoluut niet het enige wat je met een smart plug kunt doen. Zo kun je met een slimme stekker bijvoorbeeld ook tijdschema’s instellen voor een bepaald apparaat.

Op die manier zou je bijvoorbeeld je koffiezetapparaat zo in kunnen stellen dat deze aanstaat voordat je ’s ochtends vroeg de keuken in komt lopen. Bovendien zijn deze tijdschema’s heel nuttig als je op vakantie bent. Het is bijvoorbeeld mogelijk om een tijdschema voor je verlichting in te stellen.

Op die manier lijkt het net alsof er iemand thuis is. Ook de timerfunctie van je slimme stekker moet je niet onderschatten. Door gebruik te maken van deze timerfunctie kun je er bijvoorbeeld voor zorgen dat brandgevaarlijke apparatuur uitgeschakeld wordt na een bepaalde tijd. Het is dus niet alleen makkelijker, maar ook veiliger om een slimme stekker te gebruiken.

Bewegingssensoren

Daarnaast bestaat ook de optie om je slimme stekker te koppelen aan een bewegingssensor. Dit betekent dat apparaten zichzelf inschakelen wanneer de sensor een beweging gedetecteerd heeft.

Zo hoef je ’s avonds niet over een donkere gang te lopen als je even naar het toilet moet.

Bijhouden stroomverbruik

Zoals al eerder benoemd werd, werkt de slimme stekker aan de hand van een app die je download op je smartphone. Nu is het vaak zo dat deze app je ook nog het energieverbruik laat zien van de apparaten die gekoppeld zijn aan de smart plug. De slimme stekker verzendt namelijk de gegevens van het elektrische apparaat naar de app.

Op de app kun je dan teruglezen hoeveel het exacte stroomverbruik is en hoeveel dit je gaat kosten. Op deze manier krijg je dus een beter zicht op welke apparaten in jouw smart home de meeste energie verbruiken. Dit is wat slimme stekkers extra duurzaam maakt.

Door dit directe inzicht in je energieverbruik kun je dus bewustere keuzes maken die beter zijn voor het milieu. Bovendien is dit ook beter voor je eigen energierekening. Apparaten die namelijk veel energie kosten kun je direct uitschakelen via de app, waardoor je minder energie verbruikt en deze dus ook niet hoeft af te rekenen.

Heb jij nu toevallig een slimme stekker waarvan de app niet je energieverbruik duidelijk maakt? Ook dan zul je waarschijnlijk minder energie verbruiken met een slimme stekker in vergelijking met traditionele stekkers.

Dit komt doordat het makkelijker is om apparaten in- en/of uit te schakelen. Om duurzamer te zijn is een app die je verbruik toont dus niet noodzakelijk, maar misschien wel handiger voor jezelf.

De nadelen van een slimme stekker

Een slimme stekker is dus een apparaat waarmee je de ingeplugde apparatuur op afstand kunt bedienen. Dit doe je grotendeels met behulp van een app die je hebt gedownload op je smartphone.

Daarnaast kun je tijdschema´s instellen en bewegingssensoren koppelen. Omdat de app je inzicht geeft in je energieverbruik en de bijbehorende energiekosten, kun je dus voordeligere keuzes maken voor zowel je energierekening als het milieu.

Een slimme stekker zorgt dus voor meer comfort, veiligheid en een lagere energierekening. Dat klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Zijn er dan echt geen nadelen gekoppeld aan zo’n smart plug?

Hieronder noemen we enkele dingen die je wellicht in overweging wilt nemen bij het aanschaffen van slimme stekkers.

De aanschaf kosten van een slimme stekker

Helaas is het wel zo dat een slimme stekker toch een paar tientjes meer kost dan een traditionele stekker als je kijkt naar de aanschaf ervan.

Daar staat tegenover dat je met slimme stekkers veel meer kan dan met de traditionele stekker. Bovendien verdien je de aanschafkosten van je slimme stekker op de lange termijn waarschijnlijk wel terug.

Dit komt doordat het met een slimme stekker veel gemakkelijker wordt om energie slurpende apparatuur uit te schakelen.

Houd rekening met de internetverbinding

Waar je misschien rekening mee wilt houden als je een slimme stekker wilt aanschaffen is je internet verbinding. Voor het gebruik van een smart plug is een stabiele internet verbinding namelijk heel erg belangrijk.

Dit komt doordat de apparaten met elkaar communiceren over je internet netwerk. Als de verbinding niet stabiel is, kan het wel eens zo zijn dat je smart home niet zo werkt als je voor ogen hebt.

Compatibility met andere slimme apparaten

Nog iets waarmee je rekening wilt houden is om slimme stekkers en andere slimme apparaten aan te schaffen die van hetzelfde merk zijn.

Slimme stekkers en andere slimme apparaten zoals bijvoorbeeld een slimme rookmelder of een slimme thermostaat, werken namelijk via een bepaald platform met elkaar samen. Het is dan wel zo handig als alle slimme stekkers en elektrische apparaten met hetzelfde platform werken.

De voor- en nadelen samengevat:

Voordelen

  • Bediening op afstand
  • Instellen tijdschema’s
  • Bewegingssensoren
  • Meer veiligheid in huis
  • Inzicht in energieverbruik
  • Lagere energiekosten

Nadelen

  • Duurder in aanschaf dan reguliere stekkers
  • Stabiele internetverbinding noodzakelijk
  • Rekening houden met compatibiliteit andere merken

Conclusie

Slimme stekkers zijn handige apparaten die een eerste stap kunnen zijn naar een smart home. Niet alleen maken ze je huis comfortabeler, ze zorgen er ook voor dat je energie kunt besparen en creëren een duurzamere leefomgeving.

Welke stekkers nu de beste slimme stekkers zijn voor jouw smart home is echter een persoonlijke keuze. Wellicht wil je in je keuze rekening houden met of je al veel gebruik maakt van Google Assistant of een ander programma.

Ook zul je moeten overwegen welke functies er niet mogen ontbreken aan een slimme stekker voor jouw persoonlijke smart home.