Close

Slimme Thermostaat

Alles wat je moet weten over een slimme thermostaat

Een slimme thermostaat is een digitaal apparaatje waarmee je (op afstand) je cv-ketel kunt aansturen. Tevens kun je er je energieverbruik op aflezen en kan het je meehelpen om energie te besparen. Er zijn verschillende modellen op de markt, zoals thermostaten met bewegingssensoren en zelflerende thermostaten, die in staat zijn je leefpatroon te bestuderen en te onthouden.

Een wifi slimme thermostaat is vaak te bedienen via app die te installeren is op je tablet of mobiele telefoon. Zo kun je eenvoudig de verwarming in je woonkamer wat hoger zetten, een weekprogramma installeren en je verbruik monitoren. Zo is het altijd warm in huis wanneer je dit wenst. Handig wanneer je wisselende werktijden hebt!

Top 6 Beste Slimme Thermostaten

Google Nest Learning Thermostat Slimme thermostaat kopen

Google Nest Learning Thermostat – Slimme Thermostaat

 • Slimme thermostaat
 • CV-ketel, vloer- en stadsverwarming
 • Aan/uit, modulerend OpenTherm
 • Geschikt voor alle CV-ketels
 • Op afstand te bedienen met de Nest App
 • Het grote en verlichte scherm geeft de tijd en temperatuur weer en licht op als je binnenkomt
BEKIJK PRIJS
Honeywell Lyric T6 Slimme Thermostaat kopen

Honeywell Lyric T6 Slimme Thermostaat Zwart

 • Slimme Thermostaat
 • Geschikt voor type cv-ketel: Aan/Uit
 • Modulerend
 • Bediening via app
 • Zelflerend
BEKIJK PRIJS
Tado Slimme Thermostaat Starterskit

Tado Slimme Thermostaat Starterskit V3+

 • Slimme thermostaat
 • Geschikt voor type cv-ketel: Aan/Uit
 • Modulerend
 • Bediening via app
 • Zelflerend
 • Draadloze verbinding
BEKIJK PRIJS
Honeywell Round Connected Modulation Thermostaat kopen

Honeywell Round Connected Modulation Thermostaat

 • Slimme thermostaat
 • CV-ketel, vloerverwarming
 • Modulerend OpenTherm
 • Bedien op afstand met je smartphone/tablet.
 • Handig, verlicht uitleesscherm met actuele informatie
 • Past op de bestaande grondplaat van je oude Honeywell Round-thermostaat
BEKIJK PRIJS
ANNA Slimme thermostaat Opentherm 24v kopen

ANNA Slimme thermostaat – Opentherm 24v

 • Slimme thermostaat
 • Aan/uit, modulerend OpenTherm
 • Zelf-programmerende thermostaat
 • Bedienen met je smartphon
 • Waarnemen of je thuis bent
 • Zelflerend opwarmen
BEKIJK PRIJS

Hoe kun je het beste energie besparen?

Een slimme thermostaat kan je dus helpen om energie te besparen. Om dit te bewerkstelligen, moet je nog steeds zelf bewust omgaan met energie. Dat kun je bijvoorbeeld doen door alleen de ruimtes die in gebruik zijn te verwarmen. Nog slimmer, er zijn ook systemen op de markt waarmee je iedere ruimte afzonderlijk in kunt regelen. Een slimme thermostaat zorgt er niet per definitie voor dat je energiezuiniger bent, het is het gereedschap waar je dit mee kunt bewerkstelligen. Kun jij er wel wat ondersteuning bij gebruiken zodat je er zelf niet teveel over na hoeft te denken? Dan is een slimme thermostaat als onderdeel van een smart home een uitkomst voor jou. Heel veel slimme apparaten zoals bijvoorbeeld een slimme rookmelder, smart lock, slimme thermostaat en deurbel met camera, kun je hierop aansluiten. Meer informatie hierover, kun je op onze site vinden.

Welke type slimme thermostaat is voor jou geschikt?

Er zijn verschillende slimme thermostaten met verschillende functies. Welke type geschikt is voor jouw persoonlijke situatie is onder andere afhankelijk van welk type cv-ketel je hebt, of je stadsverwarming hebt en of je vloerverwarming hebt. Maak je de verkeerde keuze, dan werkt de slimme thermostaat misschien niet zoals hij hoort te werken. Daarnaast zijn, afhankelijk van je leefritme, sommige functies handig en andere overbodig.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een Slimme Thermostaat?

Allereerst kijk je naar het type cv-ketel dat is geïnstalleerd. Een aan/uit ketel gaat aan, als de temperatuur onder de ingestelde temperatuur komt en uit als de gewenste temperatuur is bereikt. Een modulerende cv-ketel past de grootte van de vlam aan op de warmtevraag. Zo gaat voor een klein beetje bijverwarmen de ketel niet voluit branden. Voor beide modellen is een ander soort slimme thermostaat vereist.

Kijk goed welke slimme thermostaat met welke ketel communiceert in de handleiding. Er is ook een universeel communicatie protocol, het OpenTherm protocol. Als je ketel en slimme thermostaat dit protocol ondersteunen zit je altijd goed.

Als je gebruik maakt van stadsverwarming, heb je geen eigen cv-ketel. Warm water krijg je via een centraal systeem, via een cv-klep of rechtstreeks via de radiatorkranen. Voor beide situaties zijn er geschikte slimme thermostaten verkrijgbaar.

Bij single zone verwarming regelt de slimme thermostaat de temperatuur alsof je huis één groot vertrek is. Wil je verschillende temperaturen in bijvoorbeeld je slaapkamer, de badkamer en de woonkamer, dan is multi zone verwarming de juiste keuze. Bij multi zone verwarming plaats je slimme radiatorknoppen op de radiatoren in de verschillende vertrekken. Deze knoppen kunnen afzonderlijk van elkaar worden aangestuurd door de slimme thermostaat. Multi zone verwarming vereist thermostaten die kunnen worden uitgebreid met radiatorknoppen.

Slimme thermostaten met bewegingssensoren verhogen automatisch de temperatuur in een vertrek wanneer je daar binnenkomt. Dit is praktisch, zeker wanneer je nogal eens vergeet de slimme thermostaat lager te zetten, wanneer je weggaat. Hierbij dient wel rekening gehouden te worden met de speciale instellingseisen wanneer je huisdieren hebt.

Zelflerende thermostaten zijn onder te verdelen in zelflerend opwarmen types en zelflerend programmeren types. Een model dat zelflerend opwarmt, leert hoe lang het duurt voor je huis is opgewarmd. De slimme thermostaat begint dan zelf op tijd met opwarmen, zodat het op de door jou gewenste tijd warm is in huis. Een model dat zelflerend programmeert, gaat jouw leefpatroon herkennen, waarna hij zichzelf op basis van dat patroon programmeert om op tijd de verwarming aan en uit te zetten.

De slimme thermostaat heeft maar een paar weken nodig om jouw vaste patronen te leren kennen. Deze thermostaten zijn heel praktisch voor mensen die een vast dag- en nachtritme hebben. Overigens heb je ook dan nog steeds de mogelijkheid om de verwarming zelf aan en uit te doen.

Bij geo-fencing kan de slimme thermostaat zien of je thuis bent aan de hand van de gps-locatie van je telefoon. De app kan door alle gezinsleden gedownload worden. Als de laatste van huis vertrekt, dan schakelt de slimme thermostaat de verwarming uit en als de eerste weer onderweg is naar huis dan schakelt de slimme thermostaat de verwarming weer aan.

Naast slimme thermostaten bestaat er ook slimme verlichting en slimme beveiliging. Al deze slimme oplossingen kunnen met elkaar verbonden worden, zodat er bijvoorbeeld een lichtsignaal gegeven wordt wanneer er een storing aan de ketel optreedt. Voor deze verbinding tot stand te brengen moet wel goed gelet worden of deze verschillende systemen te koppelen zijn. Voor dit probleem kan trouwens het Nederlands bedrijf Marmitek de perfecte oplossing bieden. Marmitek houdt zich voornamelijk bezig met het bevorderen van de samenwerking tussen bestaande apparaten en nieuwe uitvoeringen hiervan.

De meeste slimme thermostaten kunnen vloerverwarming reguleren. Toch blijft dit een extra aandachtspunt bij aanschaf.

Wat zijn de kosten van een Slimme Thermostaat?

De kosten van slimme thermostaten verschillen nogal. Soms betaal je een eenmalig bedrag, soms moet er nog een abonnementsprijs worden betaald. Logischerwijs betaal je voor de uitgebreidere modellen van slimme thermostaten meer dan voor de types met minder opties.