Close

Samsung Ballie

We beginnen steeds meer gewend te raken aan allerlei soorten robots en smart apparatuur in ons huis. Zo zijn robotstofzuigers al lang niet meer iets nieuws. Ook vinden we het niet meer zo heel gek dat allerlei apparaten, zonder een directe handeling van ons, precies doen wat we willen. Toch kan het even wennen zijn, wanneer je deze robot die nog het meest lijkt op een tennisbal door je huis ziet rollen.

Samsung komt namelijk met een nieuw soort robot: de Samsung Ballie. Samsung introduceerde de Ballie in januari 2020 tijdens de CES 2020 in Las Vegas. CES 2020 is een technische beurs waar alle nieuwe electronica wordt gepresenteerd. Zo ook deze Samsung Ballie. De Samsung Ballie is ontworpen om je verder te helpen in je smart home of domotica. Zo kan de Ballie niet alleen helpen bij communicatie en veiligheid, maar kan deze je ook helpen om fitter te worden en is het een uitstekende bron van entertainment.

De functies van Ballie

De Ballie beweegt zelfstandig door je huis. Met behulp van een camera is de Ballie uitstekend in staat om jou te volgen. Tegelijkertijd is het robotje zo slim dat hij zijn rollen aanpast aan jouw bewegingen. Op deze manier hoef je niet bang te zijn dat je per ongeluk op Ballie gaat staan. Wanneer het toch wenselijk is dat Ballie wat dichterbij komt, dan kun je hem altijd roepen. Het balletje komt dan gelijk aangerold.

Het plan is dat de Ballie uitgroeit tot een ware thuis assistent. De Ballie zou in staat moeten zijn om verschillende slimme apparatuur in je smart home aan te sturen. Zo kan de Ballie bijvoorbeeld de slimme gordijnen instrueren om te openen wanneer de tijd is aangebroken om op te staan. Ook is in het promofilmpje van Samsung te zien hoe Ballie de robotstofzuiger opdracht geeft om de rotzooi die de hond net heeft gemaakt op te ruimen.

Maar Ballie is evengoed in staat om een schattige foto te maken van je hond en deze foto vervolgens naar jouw smartphone te sturen. Ook kan Ballie je helpen bij je workouts. Wanneer je namelijk thuis aan het sporten bent, kan het robotje je feedback geven over bepaalde houdingen. Op deze manier kun jij je sportieve bewegingen naar behoren aanpassen.

Samsung Ballie met Stofzuiger

Samsung Ballie met de hond

Maar nog veel onduidelijkheid

En deze functies zijn nog maar het topje van de ijsberg! Samsung laat momenteel nog maar weinig los over welke talenten Ballie precies zal beschikken wanneer deze op de markt verschijnt. Dit is helaas echter ook nog een punt van onduidelijkheid. Aangezien Ballie momenteel nog slechts een concept is, is het nog niet duidelijk óf en wanneer Ballie door de eerste huizen zal rollen. Bovendien is het ook onduidelijk in hoeverre Ballie in staat is om slimme apparatuur van merken buiten die van Samsung te bedienen.

Ballie en je mentale gezondheid?

Toch blijft Ballie een leuk en aangenaam idee. Buiten het feit dat Ballie nog meer klusjes binnen je al geautomatiseerde smart home uit handen neemt, wordt er ook gespeculeerd dat Ballie de sfeer in huis aanzienlijk kan verbeteren. Door de coronacrisis heeft iedereen wereldwijd ervaren hoe belastend het kan zijn wanneer je ineens minder sociale contacten hebt. Wanneer we ons alleen voelen kan dit nadelige gevolgen hebben voor onze mentale gezondheid. Zo kunnen we ons bijvoorbeeld somberder gaan voelen en kan het lastig zijn om nog plezier uit dingen te halen.

In het promofilmpje van Samsung wordt duidelijk dat Ballie meer is dan zomaar een koude robot assistent. Ballie lijkt een echte persoonlijkheid te bezitten. Dit zou Ballie uitermate geschikt gezelschap maken, zeker voor mensen die alleen wonen. Op deze manier zou het zo maar eens kunnen dat Ballie ervoor zorgt dat de eenzaamheid afneemt. Dit zou een positieve uitwerking kunnen hebben op onze mentale gezondheid.

Close up Samsung Ballie

Andere potentiële functies van Ballie

Bovendien is het leuk om te speculeren over welke functies Ballie nog meer zal bezitten, wanneer deze eindelijk op de markt komt. Misschien zal Ballie uitgerust worden met bepaalde slimme temperatuur sensoren, zoals een slimme thermostaat, waardoor deze de binnentemperatuur automatisch aan zal passen tot deze op de gewenste hoogte is. Of misschien weet Ballie precies hoeveel energie je per maand wilt verbruiken en zal hij je energie verbruik automatisch begrenzen wanneer je er overheen dreigt te gaan.

Ook zou het mogelijk kunnen zijn dat Ballie in de toekomst beschikt over bepaalde luchtsensoren. Wanneer de lucht te veel bacteriën, of stof bevat, zou Ballie de luchtreiniger wat harder kunnen laten werken. En wanneer er onvoldoende vocht in de lucht aanwezig is, zou het zo maar eens zo kunnen zijn dat Ballie in staat is om de luchtbevochtiger aan te zetten.

Ballie en slimme apparatuur die niet van Samsung is?

Wanneer Samsung Ballie eindelijk op de markt brengt, zal het hoogst waarschijnlijk niet lang duren voordat andere bedrijven met hun eigen variant van Ballie op de markt komen. Wanneer je momenteel al veel smart apparatuur in huis hebt, maar niet van Samsung, is het dus nog te vroeg om alles te vervangen door iets van Samsung. Zoals we al zeiden is het nog onduidelijk of Ballie alleen maar werkt als het gaat om slimme apparaten van Samsung.

Zelfs wanneer dit echt het geval blijkt te zijn, is de kans zeer groot dat ook de fabrikant van jouw smart apparatuur snel een eigen Ballie uitbrengt. Maar mocht je momenteel nog geen slimme apparaten in huis hebben en zou je dit wel graag willen, dan is de belofte van Ballie misschien een extra drijfveer om de producten van Samsung eens beter onder de loep te nemen.

Samsung Ballie tijdens het sporten

De toekomst: een smart home met een tennisbal-robot

Of en wanneer Ballie precies verschijnt, is dus nog eventjes afwachten. Maar de weinige informatie die we al hebben over Ballie is al veelbelovend. Zo zien we dat Ballie niet alleen in staat is om je huis opgeruimd te houden door je robotstozuiger aan het werk te zetten, maar Ballie is ook nog eens in staat om je slimme gordijnen te openen. Ook kan Ballie je helpen bij je persoonlijke fitness doelen en je hond of jezelf goed entertainen.

En wanneer Ballie zelf onvoldoende entertainment biedt, kan deze altijd nog je smart TV voor je aanzetten. Naast deze getoonde kwaliteiten van Ballie, is er ook nog veel speculatie over welke eigenschappen Ballie nog meer zal beschikken. Eén ding is zeker: wanneer Ballie op de markt verschijnt, zal deze zich een ware assistent tonen doordat deze de controle over je smart home artikelen nog meer zal vergroten. Dat klinkt natuurlijk als de toekomst en voor nu zal dat nog wel zo blijven.