Close

Luchtreiniger kopen

We halen allemaal adem. Je staat er waarschijnlijk niet eens bij stil hoe vaak je per dag in- en uitademt. Toch komt de lucht die je inademt neer op zo’n 20.000 liter lucht per dag, of je er nu stil bij staat of niet.

Hoewel we lucht nodig hebben om in leven te blijven, is het zo dat de lucht vol zit met verontreinigingen. Het grootste deel van deze verontreinigingen is zo klein dat ze zelfs diep door kunnen dringen in onze longen en bloedbaan. Vooral de lucht binnen in huis kan schadelijke gevolgen hebben voor onze gezondheid. Denk hierbij aan klachten zoals astma, hart- en vaatziekten, allergie, vermoeidheid, hoofdpijn, misselijkheid, benauwdheid en nog veel meer. Daar komt nog eens bij dat vele bacteriën en virussen zich ook in de lucht bevinden. Waarschijnlijk zijn we ons hier nog nooit zo bewust van geweest als in tijden van corona.

Om zoveel mogelijk schadelijke effecten van verontreinigde lucht teniet te doen, kan een luchtreiniger een ware uitkomst bieden. Een luchtreiniger, ook wel een luchtzuiveraar of air purifier genoemd, haalt namelijk stof, bacteriën, allergenen en onprettige geurtjes uit de lucht. Op deze manier kun je vele klachten die verband houden met verontreinigde lucht, zoals hooikoorts en astma, sterk verminderen.

Ben jij benieuwd waar een luchtreiniger nu precies tegen helpt? Het antwoord vind je hier. Ook gaan we wat dieper in op een speciaal soort reiniger die lucht kan ioniseren.

Beste Luchtreinigers 2021

luchtreiniger

Philips AC1214/10 – Luchtreiniger met HEPA- en koolstoffilter – Connected

 • CADR: 270 m³h
 • Aanbevolen voor ruimte tot: 35 m²
 • Type reiniging: Hepa-filter | Koolstoffilter
 • Maximale geluidsniveau: 62 dB
BEKIJK PRIJS
luchtreiniger

Dyson Pure Hot+Cool Link – Luchtreiniger – wit/zilver

 • Reinigt, verwarmt en koelt de lucht
 • Tafelventilator
 • Aantal snelheden: 10
 • Met afstandsbediening
BEKIJK PRIJS
luchtreiniger

Samsung AX3300 AX34R3020WW – Luchtreiniger

 • CADR: 264 m³h
 • Aanbevolen voor ruimte tot: 34 m²
 • Type reiniging: Hepa-filter
 • Automatisch in- en uitschakelen
 • Maximale geluidsniveau: 45 dB
BEKIJK PRIJS
luchtreiniger

Xiaomi Mi Air Purifier 3C White

 • Type reiniging Hepa-filter
 • Geluidsniveau 61 dB
 • Type reiniging: Hepa-filter
BEKIJK PRIJS
luchtreiniger

Philips AC2887/10 – Luchtreiniger met HEPA- en koolstoffilter

 • CADR: 333 m³h
 • Aanbevolen voor ruimte tot: 43 m²
 • Type reiniging: Hepa-filter | Koolstoffilter
 • Maximale geluidsniveau: 51 dB
BEKIJK PRIJS
luchtreiniger

Philips AC0820/10 – Luchtreiniger – Wit

 • CADR: 190 m³h
 • Aanbevolen voor ruimte tot: 24 m²
 • Type reiniging: Nano-filter | Hepa-filter
 • Maximale geluidsniveau: 61 dB
 • Automatisch in- en uitschakelen
BEKIJK PRIJS

Waar helpt een air purifier zoal tegen?

Luchtreinigers hebben vele verschillende functies. Door gebruik te maken van diverse filters zorgen zij voor een betere luchtkwaliteit in huis. Dat is zeer belangrijk omdat de luchtkwaliteit binnen nu eenmaal slechter is dan buiten. Zeker dus wanneer je veel binnen zit, bijvoorbeeld vanwege het weer of thuiswerken, is een luchtreiniger absoluut het overwegen waard. Hieronder lichten we toe hoe luchtreinigers je kunnen helpen om je prettiger te voelen in je huis en ervoor kunnen zorgen dat je minder gezondheidsklachten ervaart.

Stof en fijnstof in huis

Of je nu een robot stofzuiger hebt of misschien zelf iedere dag stofzuigt, stof is in ieder huis te vinden. Natuurlijk is het goed om zelf zoveel mogelijk te proberen om het stof onder controle te houden. Helaas zijn er ook andere factoren van invloed waar je geen controle over hebt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de plek waar je woont. Wanneer je bijvoorbeeld dicht langs een snelweg woont, zal er hoogstwaarschijnlijk meer fijnstof in jouw huis te vinden zijn dan in een huis wat verder van de weg af ligt. Een luchtreiniger zuivert de lucht sterk door het percentage aan stof en fijnstof drastisch terug te dringen.

Allergieklachten zoals huisstofmijt

Huisstofmijten zijn hele kleine beestjes die je niet met het blote oog kunt waarnemen. Ze leven in huisstof. Vandaar ook dat ze vaak terug te vinden zijn in meubels van stof, zoals banken of bedden. Wanneer je last hebt van een huisstofmijtallergie reageert je lichaam heftig op de huidschilfers en uitwerpselen van de huisstofmijt. Wanneer je dus lekker op de bang neerploft of de kussens eens goed opschudt verspreid je deze allergenen dus door de lucht. Door middel van een luchtreiniger wordt stof en allergenen afkomstig van huisstofmijt uit de lucht gefilterd. Op deze manier kun je dus je huisstofmijt allergieklachten verminderen.

Hooikoortsklachten

Wanneer de pollen weer in de lucht zitten, gaat dit niet zomaar onopgemerkt voorbij aan degenen die last hebben van hooikoorts. Branderige ogen, hoesten en benauwdheid zijn klachten die dan vaak ervaren worden. Ook al weten we allemaal dat het pollenseizoen weer voorbij gaat, de klachten kunnen in de tussentijd toch moeilijk te verdragen zijn. Om je in deze periode wat verlichting te bieden biedt een luchtreiniger uitkomst. Door gebruik te maken van verschillende filters worden de pollen uit de lucht gereinigd. Op deze manier zullen je klachten sterk verminderen. Niet alleen is het fijn om zonder hooikoorts klachten door je huis te bewegen, het bespaart je ook hooikoortsmedicatie.

Onprettige geurtjes en rooklucht

De meest vervuilende stoffen die zich in huis bevinden zijn koolmonoxide en stikstofmonoxide. Deze stoffen komen vrij tijdens het koken of tijdens het opsteken van een sigaret. Om deze schadelijke stoffen zo min mogelijk binnenshuis te hebben is een luchtreiniger ten zeerste aan te raden. Vele luchtreinigers zijn namelijk uitgerust met een koolstoffilter. Deze koolstoffilter filtert een behoorlijk aandeel van de gassen uit de lucht, waaronder dus ook de onprettige luchtjes. Op deze manier adem je in huis niet alleen schone lucht, het ruikt ook nog eens een stuk frisser in huis.

Astmaklachten

Mensen die last hebben van astma hebben zeer gevoelige longen. Door hun gevoelige longen hebben zij extra last van bijvoorbeeld sigarettenrook, huidschilfers en dierenharen. Schone lucht kan het leven van iemand met astma dus ten zeerste verbeteren. Gezien het feit dat een luchtreiniger juist als functie heeft om te zorgen voor schone lucht in huis, is het zeker voor astmapatiënten aan te raden om een luchtzuiveraar te kopen. Er wordt zelf beweerd dat de lucht in een ruimte met een luchtreiniger wel 99% schoner is dan de lucht in een ruimte zonder luchtzuiveraar.

Lucht ioniseren

Wil je echt al het fijnstof en alle virusdeeltjes uit de lucht halen? Dan is lucht filteren alleen helaas niet voldoende. Om virussen, schimmelsporen en ultrafijnstofdeeltjes uit de lucht te halen is het nodig om de lucht te ioniseren. Gelukkig zijn er ook luchtreinigers op de markt die dit doen. Deze speciale luchtreiniger brengt negatief geladen ionen in de lucht. De ionen in de lucht zullen zich vervolgens binden aan alle vuildeeltjes die zich in de lucht bevinden. Deze techniek zorgt ervoor dat virussen onschadelijk gemaakt worden. Ook zorg je met het ioniseren van de lucht ervoor dat ultra fijnstofdeeltjes aan elkaar clusteren, waardoor ze neer zullen dalen.

Een groot voordeel van dit soort luchtreinigers is dat de lucht al gereinigd wordt voordat het door de filter gaat. Er wordt zelfs beweerd dat een reiniger met ioniserende functie ervoor kan zorgen dat de kans op virusoverdracht met 97% afneemt. Natuurlijk is het altijd verstandig om de nodige maatregelen in acht te blijven nemen, ongeacht of je de lucht in huis ioniseert of niet. Toch kunnen we zo’n extra voorzorgsmaatregel in huis juist nu extra hard gebruiken.

Hoe vaak dienen de filters van een luchtreiniger te worden vervangen?

Dit is natuurlijk helemaal afhankelijk van de vervuilingsgraad van de lucht. Onder normale omstandigheden is het vervangen van de filter(s), afhankelijk van het type, eens per 6-12 of 18 maanden noodzakelijk.
Wel wordt er door fabrikanten geadviseerd om dit tijdig te doen. Op deze manier waarborg je dat lucht, die uit de luchtreiniger wordt geblazen, daadwerkelijk schoon is.

Wil jij ook een luchtreiniger in jouw huis?

Waar een luchtbevochtiger afrekent met droge lucht in huis, zorgen luchtreinigers dus voor schone lucht in huis. Dit is voor iedereen van belang, aangezien een slechte luchtkwaliteit verschillende nadelige gevolgen voor je gezondheid kan hebben. Zeker wanneer je veel binnen zit, is een luchtreiniger eigenlijk onmisbaar. Bovendien verwijderen ze ook nare geurtjes die vrij komen bij het koken of het roken van een sigaret.

Als je dicht bij een snelweg woont, is hij ook handig om in huis te hebben aangezien de kans groot is dat je meer fijnstof in huis hebt. Daarnaast kan een lucht reiniger ervoor zorgen dat klachten die gerelateerd zijn aan huisstofmijtallergie, hooikoorts en astma verminderen. Een speciaal soort luchtreiniger ioniseert de lucht ook nog eens. Op deze manier kun je al genieten van schone lucht in huis nog voordat de lucht door de filter gaat. Wat denk jij, neem jij ook een luchtreiniger om zo te zorgen voor een betere klimaatbeheersing in huis?