Close

Luchtbevochtiger kopen

Met het koude weer hebben we de neiging om de verwarming extra hoog te zetten. Op deze manier doen we ons best om het toch een beetje aangenaam te maken. Hoewel de hele dag de verwarming aan hebben ervoor kan zorgen dat het binnen aangenaam warm voelt, heeft dit ook nadelen. We weten allemaal wel dat we meer energie verbruiken wanneer de verwarming continu brand.

Niet alleen ga je dit terug zien op je energierekening, het heeft ook nog eens nadelige gevolgen voor het milieu. Maar met dat koude weer nemen we ons extra energieverbruik vaak maar even voor lief. Wat mensen echter niet weten, is dat dit ook gevolgen kan hebben voor de luchtvochtigheid in huis. Wanneer de luchtvochtigheid in je huis laag is, kan het zijn dat je allerlei gezondheidsklachten gaat ervaren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een droge huid, hoesten, concentratieproblemen en hoofdpijn. Gelukkig is hier een oplossing voor bedacht: de luchtbevochtiger.

In dit artikel leggen we uit hoe het komt dat er te veel droge lucht ontstaat en wat hiervan nu precies het probleem is. Vervolgens leggen we je uit hoe een luchtbevochtiger werkt en dit probleem kan oplossen.

Beste Luchtbevochtigers 2021

luchtbevochtiger

Medisana AH 665 – Luchtbevochtiger

 • Ultrasoonbevochtiger
 • 4,5 liter inhoud
 • Ruimtes tot 30 m²
BEKIJK PRIJS
luchtbevochtiger

Clean Air Optima® CA-606 – Luchtbevochtiger met ionisator en aromatherapie

 • Ultrasoonbevochtiger
 • 5,5 liter inhoud
 • Ruimtes tot 65 m²
BEKIJK PRIJS
luchtbevochtiger

Clean Air Optima CA-607B – Luchtbevochtiger – met luchtreinigingsfunctie

 • Ultrasoonbevochtiger
 • 5,5 liter inhoud
 • Ruimtes tot 65 m²
BEKIJK PRIJS
luchtbevochtiger

Clean Air Optima CA-605 – Luchtbevochtiger

 • Ultrasoonbevochtiger
 • 5 liter inhoud
 • Ruimtes tot 65 m²
BEKIJK PRIJS

Hoe komt het dat de lucht in huis zo droog is?

In lucht bevindt zich eigenlijk altijd wel wat warmtedamp. Nu is het zo dat in warme lucht meer water opgenomen kan worden dan in koude lucht. Vanwege de koude temperaturen in de winter zit er dus minder waterdamp in de lucht. De lucht is dus droger.

Nu denk je misschien dat de verwarming in huis aanzetten een goede oplossing is. Immers de lucht wordt dan warmer, waardoor er meer waterdamp in de lucht opgenomen kan worden. Maar hoewel de temperatuur van de lucht inderdaad stijgt, is het helaas zo dat er geen extra vocht bij komt. Vandaar dus dat in de winter ook de lucht in huis droger is, ongeacht hoe hoog je de verwarming zet.

Kind met droge keel

Welke problemen worden er veroorzaakt door droge lucht?

In de winter is de lucht in huis dus droger. Dit kan helaas nadelige gevolgen hebben voor je gezondheid. Wanneer de lucht die je inademt namelijk te droog is, kunnen je longen minder zuurstof opnemen, waardoor er minder zuurstof beschikbaar is voor je lichaam. Bovendien is het zo dat water snel verdampt in droge lucht, ook in je longen en in je keel. Als gevolg droogt je keel wat uit, wat kan zorgen voor een droge hoest of keelpijn.

Naast je eigen gezondheid hebben ook huisdieren er last van wanneer de lucht te droog is. Ook honden en katten kunnen namelijk gaan hoesten of kuchen. Bovendien zie je ook meer huidschilfers en haaruitval wanneer honden of katten last hebben van droge lucht. Bij vogels zie je dat ze langer in de rui zijn, waardoor hun veren uitvallen.

Ook verschillende spullen in je huis kunnen niet zo goed tegen droge lucht. Houten meubels, planten en muziekinstrumenten zijn, net als mensen en dieren, niet zo goed opgewassen tegen te droge lucht. Hout dat eenmaal uitgedroogd is zal van structuur veranderen. Dit betekent dat je mooie houten meubels of houten vloer nooit meer in de oorspronkelijke vorm zult krijgen. Een piano, harp of een viool zal anders gaan klinken wanneer deze muziekinstrumenten te lang blootgesteld zijn aan droge lucht. Dit kun je helaas niet meer oplossen.

Wat is de oplossing? Een luchtbevochtiger

Om gezondheidsklachten voor jou en je huisdieren te voorkomen en om ervoor te zorgen dat je meubels en muziek instrumenten in goede staat blijven, is het dus belangrijk dat je ervoor zorgt dat de lucht in huis niet al te droog is. Eén manier waarop je dit kunt doen is door een luchtbevochtiger aan te schaffen.

Zoals de naam al aangeeft is een luchtbevochtiger een apparaat dat zorgt voor een goede luchtbevochtiging in huis. Er zijn vier verschillende manieren van luchtbevochtiging te onderscheiden: ultrasone luchtbevochtigers, koudwaterverdampers, stoombevochtigers en luchtbevochtigers met reinigingsfunctie, ook wel een luchtreiniger genoemd.

1. Ultrasone luchtbevochtigers

Een ultrasone luchtbevochtiger werkt door middel van een onhoorbare trilling in het water. Je zult ziet dat er een soort nevel ontstaat. Deze nevel zal de luchtvochtigheid verhogen doordat deze wordt opgenomen in de lucht.

Houdt er wel rekening mee dat, door de trilling in het water, het water wat kan gaan spetteren. Dit maakt stoombevochtigers iets minder geschikt om op een houten ondergrond te plaatsen. Je kunt ze dus het beste op een placemat of een schaaltje zetten.

2. Koudwaterverdampers

Een koudwaterverdamper bevat waterfilters. De koudwaterverdamper zal de lucht aanzuigen, waardoor deze door de filters gaat. De warme lucht is vervolgens goed in staat om het water in de filters op te nemen. Let er overigens wel op dat je de filters iedere drie tot zes maanden vervangt.

3. Stoombevochtigers

In een luchtbevochtiger die werkt door middel van stoom wordt water verdampt, waardoor er dus stoom ontstaat. Via een klein gaatje in de luchtbevochtiger gaat de stoom uit het apparaat, de kamer in. Deze waterdamp wordt vervolgens weer opgenomen door de lucht. Aangezien een stoombevochtiger gebruik maakt van warme stoom is dit type bevochtiger minder geschikt om te plaatsen bij huisdieren of kinderen.

4. Luchtbevochtiger met reinigingsfunctie

Als laatste is er ook nog een luchtbevochtiger met reinigingsfunctie. Deze luchtbevochtigers werken door middel van roterende schijven. De roterende schijven zorgen er namelijk voor dat de lucht langs een waterreservoir stroomt. Vervolgens kan er dus weer wat vocht opgenomen worden in de lucht. Een bijkomend voordeel is dat een luchtbevochtiger met reinigingsfunctie ook stof en pollen uit de lucht filtert.

Voorbeeld Luchtbevochtiger

Denk aan het bereik van een luchtbevochtiger

Voordat je overgaat op de aanschaf van een luchtbevochtiger is het handig om na te gaan hoe groot de kamer is waarin je de bevochtiger wilt plaatsen. Vele luchtbevochtigers hebben namelijk een verschillend bereik. Plaats je een luchtbevochtiger die geschikt is om een kamer tot 40 vierkante meter te bevochtigen in een kleinere kamer? Dan is er niks aan de hand. Echter, de luchtvochtigheid zal niet stijgen wanneer een bevochtiger geplaatst wordt in een kamer met een groter oppervlakte dan zijn bereik.

Hoe creëer ik betere luchtvochtigheid in huis?

Wanneer de lucht in huis dus te droog is, kan dit nadelige gevolgen teweeg brengen voor jou, je huisdieren en bepaalde spullen in huis. Om dit te voorkomen, kun je overwegen om een luchtbevochtiger aan te schaffen. Je zorgt hiermee voor een betere klimaatbeheersing in huis.  Er zijn vier verschillende typen luchtbevochtiger: de ultrasone luchtbevochtiger, koudwaterverdampers, stoombevochtigers en luchtbevochtigers met reinigingsfunctie.

Aangezien deze luchtbevochtigers op verschillende manieren werken, zijn ze meer of minder geschikt, afhankelijk van iemands individuele situatie. Kijk dus goed naar wat het beste bij jouw situatie past, voordat je overgaat tot het kopen van een luchtbevochtiger. Ook is het belangrijk dat je goed kijkt naar het bereik van een bevochtiger. Plaats je een luchtbevochtiger namelijk in een kamer die te groot voor hem is, dan zal de luchtvochtigheid niet stijgen.

Zit het er nog even niet in om een luchtbevochtiger aan te schaffen? Dan zijn er ook alternatieven manieren om de lucht in huis vochtiger te maken. Laat bijvoorbeeld de badkamerdeur na het douchen openstaan. Op deze manier komt er ook meer waterdamp in huis terecht. Ook kun je ervoor kiezen om een waterbakje bij de verwarming te zetten. Dit water zal vervolgens verdampen, waardoor de luchtvochtigheid ook toeneemt. Ook planten met grote groene bladeren verdampen water in de lucht. Geef ze dus voldoende water en je hebt een natuurlijke luchtbevochtiger!