Close

Tesla Powerwall

Hoogstwaarschijnlijk doet de naam Tesla je automatisch denken aan de moderne elektrische auto. Hiermee heeft het bedrijf dan ook zeker naam gemaakt. Maar Tesla doet veel meer dan enkel elektrische auto’s maken. Zo houdt het bedrijf zich ook al enkele jaren bezig met duurzame energie. Vandaar dat ze ook kwamen met hun eigen Tesla Solar Roof. De Solar Roof is eigenlijk een speciale variant van zonnepanelen, waarbij je geen panelen op je dak hoeft te leggen. De zonnecellen zitten namelijk verwerkt in de dakpan zelf! Op deze manier ziet je dak er ontzettend mooi uit, terwijl je ook nog eens groene stroom opwekt.

Het is belangrijk dat we meer groene stroom gaan opwekken en gebruiken. Vandaag de dag maken we namelijk nog te veel gebruik van grijze stroom. Om grijze stroom op te wekken, worden fossiele brandstoffen, zoals steenkool of aardgas, verbrand. Nu zit het zo dat tijdens de verbranding van deze fossiele brandstoffen het broeikasgas CO2 vrijkomt en in de atmosfeer belandt. Dit broeikasgas draagt bij aan het versterkte broeikaseffect, waardoor we momenteel te maken hebben met klimaatverandering. Het is dus belangrijk om de uitstoot van CO2 zo veel mogelijk te beperken.

Dat kun je doen door over te stappen op groene energie. Groene energie is energie die opgewekt is uit een onuitputtelijke energiebron. Bovendien is het bij groene energie het geval dat het opwekken geen schadelijke consequenties voor het milieu heeft. Zonne-energie, welke opgewekt wordt met behulp van zonnepanelen, is daarom een perfect voorbeeld van groene stroom. De zon is namelijk een onuitputtelijke bron en er komen geen broeikasgassen vrij tijdens het opwekken van deze energie.

Hoewel zonnepanelen dus ontzettend handig zijn en we ze hard nodig hebben, zijn sommige mensen een beetje voorzichtig. Want wat gebeurt er als de zon niet schijnt, bijvoorbeeld ‘s nachts? Tesla heeft hiervoor een oplossing bedacht met de naam Powerwall. Ben jij ook benieuwd naar wat de Powerwall precies is? Dan kom je daar in dit artikel achter.

  Tesla Powerwall Buiten

Tesla batterij voor het opslaan van energie

De Tesla Powerwall kun je inderdaad het beste beschouwen als een enorme lithium-ion batterij. De batterij is in staat om energie vanuit je zonnepanelen of vanaf het stroomnet op te slaan. Vervolgens kun je deze opgeslagen energie gebruiken om apparaten in je huishouden van stroom te voorzien.

De totale capaciteit van de Powerwall bedraagt zo’n 13,5 kWh. Wat betreft de levering is het zo dat de Tesla Powerwall continu 5 kW aan energie kan leveren. Voor een korte tijd kan de Powerwall zelfs 7 kW aan energie leveren. Voor een gemiddeld huishouden is deze levering voldoende om in het energieverbruik te voorzien. Mocht de vraag naar opgewekte stroom toch groter zijn, dan bestaat er de mogelijkheid om de Powerwall in serie te schakelen.

Tesla accu voor thuis – waarom heb je hem nodig?

De Powerwall is een vrij groot voorwerp met zijn meter breedte, 1,2 meter hoogte en 15 centimeter dikte. Deze reuze batterij weegt maar liefst 125 kilo. Toch heeft Tesla altijd goed voor ogen gehouden dat de batterij bedoeld is voor het gebruik thuis. Vandaar dat de batterij keurig is afgewerkt met een strak en eenvoudig design. Hierdoor is de Powerwall vrij onopvallend en kun je deze gemakkelijk in je interieur verwerken. Maar waarom zou je zo’n ding nu eigenlijk in huis nemen?

Zoals je je waarschijnlijk kunt voorstellen, wordt zonne-energie niet constant opgewekt. De zon schijnt ‘s nachts immers niet, waardoor de zonnepanelen ook geen zonlicht hebben om op te vangen. Maar hoogstwaarschijnlijk zul je ’s avonds wel gebruik maken van energie. De lampen aandoen, je telefoon opladen, een kopje thee zetten voor het slapen gaan; het kost allemaal energie. De Tesla Powerwall biedt je de mogelijkheid om de energie die je zonnepanelen overdag opgewekt hebben, op te slaan.

Wanneer je momenteel al zonnepanelen bezit is het misschien wat lastiger om het nut van de Powerwall in te zien. Er is momenteel namelijk in Nederland nog sprake van salderen. Dit houdt in dat je de overdag, opgewekte stroom als het ware kan wegstrepen tegen de energie die je verbruikt. Wanneer je meer energie opwekt dan je verbruikt ontvang je dus een terugleveringsvergoeding. De exacte hoogte van deze vergoeding verschilt per energieleverancier.

Maar nu zit het zo de salderingsregeling zo maar eens zou kunnen verdwijnen. Wanneer dit gebeurt, is de Tesla Powerwall de perfecte manier om duurzame energie rendabel te houden. Bovendien kun je door gebruik te maken van de Powerwall volgens Tesla compleet onafhankelijk worden van energieleveranciers. Dat betekent niet alleen dat je je energietekort niet langer noodgedwongen moet opvullen met grijze stroom, maar ook dat je geen last zult hebben van storingen op het energienet.

Tesla Powerwall Aansluiting

Wat zijn de voordelen van de Powerwall?

Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, biedt de Powerwall van Tesla nogal wat voordelen. Zo stelt het product je in staat om de energie die je eigen zonnepanelen opgewekt hebben op te slaan. Hierdoor kun je ook wanneer de zon niet schijnt, gebruik maken van je eigen gewonnen energie. Dat is erg fijn aangezien je op deze manier onafhankelijk wordt van energieleveranciers. Zo hoef je je energiebehoefte niet aan te vullen met grijze stroom. Bovendien is het ook erg handig wanneer de salderingsregeling wegvalt. Daar komt nog eens bij dat je de irritante stroomstoringen voor goed vaarwel kan zeggen. Jij maakt immers geen gebruik meer van het energienet waarop deze storingen plaatsvinden.

Wat zijn de nadelen van de Powerwall?

Ondanks de voordelen, ziet Tesla de Powerwall misschien iets rooskleuriger in dan deze in werkelijkheid zal zijn. Vooral in Nederland lijkt het erg onwaarschijnlijk dat je met je eigen zonnepanelen en je Powerwall volledig onafhankelijk kunt worden van energieleveranciers. Want ook al zijn de winters tegenwoordig veel minder streng, het is wel zo dat de dagen in de wintermaanden korter zijn. De zon staat dan een stuk lager en zonnepanelen vangen aanzienlijk minder zonlicht op. Hierdoor is de hoeveelheid stroom die je met je zonnepanelen in de winter opwekt veel lager dan in de zomer. En dat, terwijl ons energieverbruik gedurende deze maanden juist hoger ligt.

Over het algemeen beschikt een woning over onvoldoende zonnepanelen om in de totale energiebehoefte van een huishouden te voorzien gedurende de wintermaanden. Dus ook wanneer je een Tesla Powerwall aanschaft is het hoogstwaarschijnlijk dat je alsnog afhankelijk blijft van een energieleverancier om dit tekort in de wintermaanden op te vullen.

Natuurlijk bestaat er de mogelijk om een groene energieleverancier te kiezen om het tekort in je energievoorziening op te vullen. Op deze manier draag je dus ook bij aan een beter milieu. Er zijn verschillende sites waarbij je kunt controleren welke groene energieleverancier het voordeligst is voor jou. Let er wel op dat je energieleverancier energie levert die ook daadwerkelijk in Nederland is opgewekt.

Wanneer er staat dat de groene stroom elders in Europa is opgewekt, loop je namelijk het gevaar dat je voor de gek wordt gehouden. Er is dan sprake van greenwashing. Je neemt dan dus helemaal geen groene stroom af, maar grijze stroom. Pure Energie, Green Choice, Vatenfall en Clean Energy zijn voorbeelden van energieleverancier die een mogelijkheid hebben om echt groene stroom af te nemen.

Tesla accu voor zonnepanelen

Wat is nu eigenlijk de prijs van de Tesla Powerwall?

Momenteel kost een Powerwall €9.075. Dit is inclusief de btw. Volgens Tesla is het echter mogelijk om €1.575 aan btw terug te ontvangen.

Een Tesla accu voor zonnepanelen

Met de Powerwall biedt Tesla je dus een accu voor je zonnepanelen thuis. Deze grote batterij is in staat om de energie die opgewekt is door je zonnepanelen op te slaan. Hierdoor kun je ook wanneer de zon niet schijnt, gebruik maken van je eigen gewonnen energie. Toch lijkt het momenteel nog niet mogelijk om geheel onafhankelijk te worden van energieleveranciers, zeker wanneer je in Nederland woont.

Dit komt doordat we in Nederland tijdens de winter minder zonne-energie kunnen opwekken en ons energieverbruik een stuk hoger ligt. Zelfs met de opgeslagen energie in de Powerwall zal er nog energie bijgeleverd moeten worden om in de energiebehoefte van een gemiddeld huishouden te voorzien. Maar Tesla zet met de Powerwall wel een belangrijke eerste stap in de energietransitie.