Close

Elektrische CV Ketel

Wanneer je ervoor wilt zorgen dat je kamer verwarmd wordt, heb je een CV ketel nodig. Naast de traditionele CV ketels die werken op gas, is er tegenwoordig iets nieuws, namelijk de elektrische CV ketel. Zoals de naam al aangeeft, werkt een elektrische CV ketel niet op gas, maar op elektriciteit.

Daarom zou een elektrische CV ketel een alternatief kunnen zijn wanneer je de woning liever niet meer verwarmd door middel van gas. Toch is het verstandig om twee keer na te denken voordat je daadwerkelijk overstapt op een elektrische CV ketel. De reden daarvoor lees je in dit artikel. Maar laten we beginnen bij wat een elektrische CV ketel precies is.

Wat is een elektrische CV ketel?

Zoals we al eerder zeiden is een elektrische CV ketel een verwarmingsketel welke het huis verwarmd door middel van elektriciteit in plaats van gas. Net als bij een traditionele CV ketel op gas zorgt een elektrische CV ketel ervoor dat het water in de radiatoren van de centrale verwarming warm wordt. Echter, bij een elektrische CV ketel wordt natuurlijk geen gebruik gemaakt van aardgas om het water op te warmen.

In plaats daarvan heeft een elektrische CV ketel, elektrische verwarmingselementen. Deze zorgen ervoor dat het water warm wordt. Dit maakt dus dat een elektrische CV ketel gezien wordt als alternatief voor verwarming op gas. Maar waarom zou er eigenlijk een alternatief moeten komen voor de traditionele CV ketel op gas?

Waarom hebben we een alternatief nodig voor aardgas?

Het is geen geheim dat de energiebron aardgas geen duurzame reputatie heeft. Immers, aardgas is een fossiele brandstof welke op dreigt te raken. Bovendien komt er behoorlijk wat CO2 vrij, wat negatieve gevolgen heeft voor het klimaat. Daarom is het streven van de overheid om in 2050 alle Nederlandse woningen klimaatneutraal te maken. Dit betreft dus ook de verwarming. Zo zouden we een duurzame energiebron, bijvoorbeeld groene stroom, kunnen inzetten om de huizen in Nederland te verwarmen. Een elektrische CV ketel die werkt op groene stroom klinkt daarom als een fantastisch alternatief.

Waarom toch nog geen elektrische CV ketel aanschaffen?

Ondanks het mooie vooruitzicht wat een elektrische CV ketel lijkt te bieden, is het vandaag de dag nog niet aan te raden om je traditionele CV ketel op gas de deur uit te doen en deze te vervangen door een elektrische CV ketel. Dit komt door de kosten van een elektrische CV ketel, de vereiste investeringen aan je woning, de noodzaak van een zonneboiler en het gebrek aan subsidies.

Wat kost een elektrische CV ketel?

Meestal is het zo dat, wanneer je investeert in duurzame energie, dit voordelig uitpakt voor je kosten. Echter, dit is niet het geval wanneer je investeert in een elektrische CV ketel. Dat lijkt misschien vreemd. Het is algemeen bekend dat elektriciteit goedkoper is dan gas. Daar staat echter tegenover dat je veel meer elektriciteit nodig hebt om dezelfde energie aan gas op te wekken.

Volgens berekeningen van Nuon was het in 2018 zo dat je voor 1 m3 aan gas hetzelfde betaalt als voor 3 kWh aan elektriciteit. Helaas is het geval dat je 9kWh aan elektriciteit nodig hebt, wil je aan de hoeveelheid energie komen die 1 m3 aan gas je kan leveren. Dit komt er dus op neer dat je met elektrisch verwarmen ongeveer drie keer zoveel geld bij kwijt bent dan wanneer je zou verwarmen met aardgas.

Om het nog iets duidelijker te maken, kun je er een echte rekensom van maken. Laten we ervan uitgaan dat een gemiddeld huishouden, die gebruik maakt van een CV ketel op gas en een gasfornuis heeft ongeveer 1470 m3 aan gas verbruikt per jaar. Wanneer je dit gasverbruik om zou rekenen naar elektriciteit komt dit neer op 14361 kWh aan elektriciteit per jaar.

De kosten van 1 m3 aan gas zijn € 0,63 en de kosten van 1 kWh zijn inderdaad maar één derde hiervan, namelijk € 0,22. Echter, wanneer je dit in een formule zet is het zo dat je voor gasverbruik dus 1.470 m³ aardgas x € 0,63 = € 926,10 per jaar betaalt. Wanneer je alle gasbronnen zou vervangen door elektrische bronnen betaal je dus 14.361 kWh x € 0,22 = € 3.159,42. Dit is dus inderdaad meer dan drie keer zo veel.

Welke investeringen zijn er nodig aan je woning?

Naast het feit dat een elektrische CV ketel dus veel duurder is in verbruik, komen er nog meer kosten bij. Wanneer je een elektrische CV ketel wilt plaatsen zul je ook moeten investeren in een goede isolatie. Wanneer je woning niet goed geïsoleerd is, is een elektrische CV ketel namelijk al helemaal geen optie. Eigenlijk is isoleren een van de weinige opties waarmee je het aantal kilowatts, en dus de energiekosten, mee kunt terugdringen.

Zelfs wanneer je huis goed geïsoleerd is, zou het zo kunnen zijn dat er nog meer aanpassingen nodig zijn voordat een elektrische CV ketel überhaupt geplaats zou kunnen worden. Het zit namelijk zo dat bij de meeste woningen de hoofdaansluiting voor elektriciteit een zekering van maximaal 1 X40 Ampère heeft. Deze zekering bepaalt als het ware het maximale vermogen van alle elektrische apparaten in huis.

Een elektrische ketel welke dus een heel huis zou moeten verwarmen heeft een drie-fasen aansluiting nodig met een zekering van 3 X 35 Ampère. Er bestaat een grote kans dat jouw woning nog niet over zo’n soort aansluiting beschikt. Deze zou je dan bij de netbeheerder aan moeten vragen. Dit zorgt niet alleen voor éénmalige kosten, maar ook voor een hoger bedrag aan vastrecht.

Wat is de noodzaak van een zonneboiler?

Naast al deze extra kosten is het ook nog het geval dat een geïsoleerde woning met een juist aangesloten elektrische ketel onvoldoende is. Want naast een warm huis zou het ook fijn zijn wanneer er warm water uit de kraan stroomt zodat je niet onder ijskoud water hoeft te douchen.

Een elektrische ketel zorgt er jammer genoeg niet voor dat er warm water beschikbaar is voor bijvoorbeeld de keuken en de badkamer. Vandaar dat je vaak ook nog een zonneboiler zult moeten aanschaffen. Dit brengt natuurlijk extra kosten met zich mee.

 

Het gebrek aan subsidies voor elektrische CV ketels

Wanneer je dus een elektrische ketel wilt aanschaffen, moet je er rekening mee houden dat je veel geld kwijt bent. Niet alleen gaat de prijs van je energierekening omhoog, je zult ook je huis goed moeten isoleren, meer vastrecht moeten betalen en waarschijnlijk ook een zonneboiler moeten aanschaffen. Nu is het zo dat de overheid huishoudens wilt stimuleren om te investeren in duurzame energie.

Daarom is het voor verschillende duurzame oplossingen mogelijk om Investeringssubsidie Duurzame Energie, ook wel ISDE genoemd, aan te vragen. Echter, je kunt deze subsidie niet aanvragen wanneer je een elektrische CV ketel aanschaft. Daarom moet je dus al deze kosten zelf betalen.

Is er een ander alternatief op de markt?

Een elektrische CV ketel is dus absoluut niet aantrekkelijk om zelf aan te schaffen. Aangezien je namelijk meer elektriciteit dan gas nodig hebt waardoor je maandelijkse energierekening ongeveer drie keer zo duur uitvalt.

Bovendien is het zo dat je ook geld moet uittrekken voor andere zaken zoals het goed laten isoleren van je huis, het aanschaffen van de juiste drie fasen aansluiting en hogere vastrecht kosten. Bovendien zul je een aparte oplossing moeten bedenken voor het warme water in je douche en badkamer, bijvoorbeeld door een zonneboiler.

Ondanks al deze extra kosten kun je hier geen subsidie voor krijgen. Vergeet ook niet dat, wanneer je een elektrische CV ketel hebt, deze alleen duurzamer is wanneer deze gebruik maakt van groene stroom. Bij grijze stroom wordt er namelijk alsnog CO2 uitgestoten en fossiele brandstoffen gebruikt. En aangezien je meer energie nodig hebt wanneer je je huis elektrisch wilt verwarmen, zal de uitstoot van CO2 waarschijnlijk hoger zijn dan wanneer je bij een traditionele ketel op aardgas was gebleven.

Echter, we moeten er wel rekening mee houden dat gas inderdaad een keer opgaat. Mede hierdoor zal de prijs van aardgas de komende jaren stijgen. Bovendien is het zo dat aardgas ook echt een slechtere invloed op het milieu heeft dan groene stroom. Daarom zullen we toch moeten kijken naar eventuele alternatieven.

Eén zo’n alternatief zou een hybride warmtepomp kunnen zijn. Dit is een elektrisch verwarmingssysteem welke samenwerkt met een CV ketel op aardgas. Zo’n hybride warmtepomp zou de ideale tussenstap kunnen zijn naar volledig duurzame energie. Een hybride warmtepomp zou je namelijk de helft van je gas verbruik kunnen besparen! De CV ketel zal namelijk alleen bijspringen wanneer de warmtepomp niet kan voldoen aan de vraag naar warmte. Maar dit doet zich eigenlijk alleen maar voor wanneer het buiten echt heel koud is, iets wat we vandaag de dag nog amper zien in Nederland.

Wel is het belangrijk om te weten dat ook aan de hybride warmtepomp een aantal eisen hangen. Zo is het net als bij een elektrische CV ketel van belang dat je woning goed geïsoleerd is. Ook is het zo dat een warmtepomp het meest rendabel is wanneer een huishouden tussen de 2000 m3 en 5000 m3 aan gas verbruikt.

Dit heeft ermee te maken dat een hybride warmtepomp redelijk duur is in de aanschaf en dat anders de terugverdientijd te lang is om echt rendabel te zijn. Echter, voor een hybridewarmtepomp krijg je wel subsidie. Het is dus verstandig om hier goed naar te informeren.

Waarom toch niet kiezen voor een elektrische CV ketel?

Veel Nederlanders zijn druk bezig om “van het gas af” te gaan. Aardgas is namelijk een fossiele brandstof die zorgt voor CO2 uitstoot en bovendien een keer dreigt op te gaan. Toch willen we wel graag in een warm huis leven. Daarom klinkt een elektrische CV ketel die werkt op groene stroom als een goed idee.

In realiteit is het zo dat dit voor de meeste mensen onbetaalbaar is. Omdat naast de aanschaf van een ketel, ben je iedere maand drie keer zoveel geld kwijt aan energiekosten dan dat je kwijt zou zijn met een CV ketel op gas. Ook moet je investeren in isolatie en de juiste aansluitingen.

Bovendien moet je voor warm water nog wat extra’s aanschaffen, zoals een zonneboiler. Aangezien de overheid geen subsidie biedt voor elektrische CV ketels, is het verstandiger om andere alternatieven te overwegen. Denk bijvoorbeeld aan een hybride waterpomp. Weliswaar zal deze ook een investering vragen, maar je hoeft hier niet alleen voor de kosten op te draaien. Want voor een hybride warmtepomp is het wel mogelijk om subsidie te krijgen.