Close

Airco in Huis

Wil je in huis of op je slaapkamer constant kunnen genieten van een aangenaam klimaat? Bekijk dan of een airco in huis tot de mogelijkheden behoort. Bij het kopen van een airco zijn er veel zaken waar je goed op moet letten. Ten eerste moet je een keuze maken in de type airco, denk hierbij aan een vaste en mobiele airco, een split airco/multi split airco of een monoblock airco. Bovendien is het belangrijk het koelvermogen correct te berekenen. Keuze genoeg, met variërende prijzen, maar het doel blijft hetzelfde. Comfort in je woning. Onderstaand nemen we je mee in de (on)mogelijkheden van verschillende typen airco’s.

Ben je op zoek naar een airco? Neem snel contact  met ons op!

Direct contact opnemen

Wat doet een airco nu eigenlijk precies?

Een airconditioning zorgt voor en prettig binnenklimaat in je huis. Denk hierbij aan een koele slaapkamer of een koele woonkamer. Airco’s zorgen naast koeling ook voor verwarming, luchtfiltering en ontvochtiging. Indien je de airco alleen voor verkoeling wilt gebruiken in de zomer is het belangrijk om de airco niet té koud in te stellen. Temperatuurverschil kan namelijk leiden tot lichamelijke klachten zoals spierstijfheid en verkoudheid. Doorgaans geldt als advies dat je maximaal 5 tot 10 graden terug moet koelen.

Koeling is niet de belangrijkste functie van een airco om een aangenaam klimaat te creëren. Ontvochtiging speelt namelijk ook een grote rol. Een hoge luchtvochtigheid zorgt immers voor een benauwde omgeving. Door te licht te koelen en te ontvochtigen daalt de relatieve vochtigheid in de ruimte en dit zorgt voor een zeer aangenaam klimaat.

De meeste airco’s werken tegenwoordig op basis van een lucht-lucht warmtepomp met geïntegreerde inverter techniek. Dit houdt in dat de pomprichting ook omgedraaid kan worden waardoor je tevens zeer rendabel kunt verwarmen. Het rendement dat hiermee kan worden behaald, kan oplopen tot wel 400%. Tegenover een traditionele CV ketel, met een rendement van 96%, is dit dus een zeer effectieve manier van verwarmen. De relatief lage aanschafprijzen van airco’s zorgen ervoor dat het voor iedereen mogelijk is om te kunnen genieten van een koele woon- of slaapkamer.

airco kopen slaapkamer

Een vaste airco plaatsen in huis

De meest comfortabele airco in huis is middels een vaste unit. Dit wordt een onderdeel van je woonkamer of slaapkamer en zorgt ervoor dat je van alle gemakken bent voorzien. De bediening geschiedt middels een afstandsbediening. Tegenwoordig is het ook mogelijk om de airco via een mobiele applicatie op het wifi netwerk te besturen. Er zijn een aantal opties met meerdere modellen om een vaste airco in huis te plaatsen. Je kunt kiezen voor een volledig ingebouwd systeem, een wandmodel of zelfs een plafondmodel. Iedere variant onder de airco’s heeft uiteraard ook zijn eigen prijs. Hieronder staan enkele modellen beschreven die je kunt gebruiken om een airco te kiezen die het meest bij jou wensen aansluit.

Inbouw airco

Een inbouwairco is esthetisch gezien de beste optie, aangezien deze het minst zichtbaar is. Daarnaast produceert dit type airco de minste geluid. De airco wordt ingebouwd in het plafond of op een plek op zolder. De lucht wordt vervolgens middels daarvoor aangelegd luchtkanalen verspreid. Zo kunt u meerdere ruimtes voorzien van airconditioning op een zeer elegante manier. Buiten wordt de unit geplaatst die de warmte afgeeft aan de buitenlucht. Nadeel van dit systeem is dat er vrij veel verbouwd moet worden. Daarnaast liggen de aanschafprijzen hoger. Dit type wordt vooral gebruikt in nieuwbouw en volledig gerenoveerde woningen. Het systeem wordt doorgaans gebruikt om alle kamers in een woning te koelen dan wel te verwarmen.

airco in huisWandmodel airco

Een vaste airco kan ook een wandmodel split airco zijn. Dit houdt in dat je een wandmodel binnenunit laat plaatsen. Daarnaast wordt een buitenunit op het dak of aan de gevel geïnstalleerd. Je hebt dan in de te koelen ruimte een airco hangen welke als ontsierend kan worden ervaren. Deze units zijn echter tegenwoordig zeer compact en fraai vormgegeven en voor zeer aantrekkelijke prijzen te krijgen. Je ziet een split airco vaak in een slaapkamer en woonkamer terugkomen.

De geluidsproductie van een split airco is overigens minimaal. Een split airco werkt daarnaast zeer snel en effectief. Tevens is het mogelijk om meerdere ruimtes te koelen met één buitenunit. In dat geval spreken we van een split systeem, ofwel multi split airco.

Monoblock airco

Het laatste model vaste airco in huis is een sterk opkomend type. De zogenaamde monoblock airco. Dit is alleen een binnenunit die geplaatst wordt aan een muur in de te koelen ruimte. In deze unit zit zowel de binnen- als buitenunit verwerkt waardoor er geen aparte buitenunit benodigd is. Achter de binnenunit worden twee relatief grote gaten geboord om de warme lucht naar buiten af te voeren. De monoblock airco zal dus alleen geplaatst kunnen worden aan een buitenmuur.

Enerzijds is een monoblock unit, vergeleken met een split airco, duurder in aanschaf. Daarentegen zijn de installatiekosten weer een stuk lager. Ze worden steeds vaker geplaatst in de slaapkamer en vinden ook hun intrede in de woonkamers. De plaatsing van een monoblock airco heeft onze voorkeur wanneer een buitenunit niet uit het zicht te plaatsen is.

Mobiele airco

Wil je liever niet te veel geld investeren in een vaste airco? Gebruik je de airco maar een enkele keer per jaar? Wil je de airco slechts om een prettig klimaat in je slaapkamer te creëren? Kies in dat geval voor een mobiele airco op je slaapkamer. De prijzen zijn gunstig en daarmee kom je de extreem warme zomerdagen goed door.

Met een mobiele airco is het mogelijk één ruimte te koelen. Middels een afvoerslang die je door een deur of raam naar buiten moet leiden zal de mobiele airco de warmte afvoeren. Hier zijn speciale raam afdichting sets voor te krijgen waardoor geen warmte van buiten naar binnen kan komen. Je raam of deur naar buiten zal immers een stukje open blijven staan. Ook zijn er mobiele airco’s zonder slang op de markt. Al worden dit niet echt airco’s genoemd.

Voor dit type mobiele airco heb je geen installateur nodig aangezien jij deze elk jaar zelf in de gewenste ruimte kunt plaatsen. Het nadeel van een mobiele airco is dat ze alleen geschikt zijn voor de kleinere ruimtes. Daarnaast produceert een mobiele airco meer lawaai. Wel is het zo dat de meeste typen ook functies hebben om de lucht te ontvochtigen, filteren of verwarmen.

Kun je verwarmen met een airco?

Iets wat bij veel mensen nog niet bekend is: Je kunt uitermate rendabel en plezierig verwarmen met een Airco. Als voorbeeld nemen we een standaard split airco. In de zomer zal de binnenunit ontvochtigen en verkoelen en in de winter zal de unit de ruimte verwarmen. Dit gebeurt doordat de pomprichting in 2 richtingen kan werken. In de zomer zal de buitenunit warmte afgeven aan de buitenlucht, in de winter zal de unit koelte afgeven aan de buitenlucht. Het koelmiddel wat door de leidingen loopt zal dan respectievelijk warmer of kouder worden waarna de binnenunit dit af kan geven aan de ruimte. Onze ervaring is dat de consument vaak niet op de hoogte is van dit grote voordeel.

Verwarming met een airco is ook nog eens zeer rendabel. Doordat je alleen energie hoeft te steken in het transport, en geen warmte opwekt, is een rendement van minimaal 400% tegenwoordig zeer goed haalbaar. Zelfs als het vriest buiten haal je een erg hoog rendement. Ter vergelijking, een traditionele HR CV ketel haalt een rendement van 96%. Dit komt omdat we hier zelf warmte opwekken en dit ook nog via een ander medium, CV water, moeten transporteren naar de gewenste ruimtes.

Daikin Airco binnen verwarming

Is een airco voor ieder huis geschikt?

Een airco in huis, berust op een lucht-lucht warmtepomp is voor ieder huis geschikt. Uiteraard zul je met een beter geïsoleerd huis minder energie verbruiken met deze airco. Het grote voordeel is dat je met een airco een ruimte snel kunt verwarmen of koelen. Tegenover een lucht-water warmtepomp welke alleen geschikt is voor een zeer goed geïsoleerde woning met lage temperatuur verwarming (ltv) zoals vloerverwarming heeft een lucht-lucht warmtepomp geen restricties.

Elektriciteit of gas om te verwarmen?

Als je een elektrische kachel of radiator met 1500 Watt in huis zou gebruiken, dan onttrek je dus 1500 Watt aan het elektriciteitsnet. Deze elektrische energie wordt omgezet in 1500 Watt aan opgewekte warmte. De kachel of elektrische radiator is de ‘maker’ van de warmte. Het rendement is dus 100% in huis. Echter zit hier nog een addertje onder het gras.

Naast het elektrisch verbruik thuis heeft en elektriciteitscentrale, waar stroom wordt opgewekt door het gebruik van fossiele grondstoffen, een rendement van 50%. Hierdoor is er dus in feite 2 maal zoveel energie nodig om deze kachel of elektrische ventilator van 1500 Watt te laten werken. Conclusie, hiermee behaal je slechts een rendement van 50%.

Bij een CV ketel maak je zelf warmte door het verbranden van gas. Daarnaast raakt een
gedeelte van de warmte verloren door de schoorsteen. De meest energiezuinige CV ketels hebben daarom een rendement van ongeveer 96%.

Dit is de reden dat de overheid tot nu de consumenten stimuleerde een CV-ketel te gebruiken voor verwarming. Dit is een stuk rendabeler als warmte opwekken via een elektrische kachel. Echter is er nog een betere optie, namelijk verwarmen met een airco!

Rendement van een airco

Een airconditioning, ofwel lucht-lucht warmtepomp, is geen elektrische kachel en heeft een veel hoger rendement. Het energieverbruik van een airco bestaat enkel uit de stroom voor het verpompen van het koelmiddel en de ventilatoren welke de warmte of koelte afgeven. Stel dat we met een gemiddelde airco 500 Watt elektriciteit verbruiken en hiermee voor 2000 Watt aan warmte verplaatsen. Dit betekent dat er een rendement wordt gehaald van 400%. Dit maakt het het rendement veel hoger dan verwarmen op een traditionele manier, met een CV ketel of elektrische radiator.

Het rendement van een airco wordt aangeduid met de COP factor. Van het vorige voorbeeld uitgaande is de COP factor, 2000/ 500 = 4. Deze factor 4 is tegenwoordig heel normaal. Er zijn zelfs airco units met een COP factor boven de 5! Hoe hoger de COP factor, hoe energiezuiniger het toestel werkt. Een hoge COP factor zorgt vaak voor een hogere aanschafprijs, omdat er een betere en waarschijnlijk duurdere techniek is toegepast. Het is verstandig om hier niet te veel op te bezuinigen. De kosten verdien je terug door het lagere energieverbruik. Je kunt zelfs een stap verder gaan door naast de aanschaf van een airco ook zonnepanelen te laten plaatsen. Zo wek je ook nog eens je eigen stroom op. Duurzaamheid op zijn best!

Wat kost een airco in huis?

De prijzen van een airco in huis zijn afhankelijk van verschillende factoren. Het type airconditioning zal de grootste rol spelen. Indien je een degelijke airco gebruikt, zoals van het merk Mitsubishi of Toshiba, heb je weinig last meer van een onaangenaam klimaat en zal dit iedere euro waard zijn.

Heb je vragen over een airconditioning?

Als je meer vragen hebt met betrekking tot airconditioning, dan raden we je aan de pagina’s over airco’s op onze website te bezoeken. Hier komen alle type airco’s uitgebreid aan bod. Ons doel is om consumenten te informeren over het comfort en duurzame gebruik van airco’s. Daarnaast biedt een airco mogelijkheden om een steentje bij te dragen aan de CO2 reductie en bescherming van het milieu. Interesse in een airco of heb je overige vragen? Dan kun je uiteraard altijd contact met ons opnemen via onderstaande link.

Advies op maat nodig? Neem snel contact op!

Neem contact met ons op