Close

Raamafdichting airco zelf maken – Do It Yourself!

Met de steeds warmere zomers zullen de meesten zich wel herkennen in de constante tweestrijd; wacht je nog even of is vandaag dan eindelijk de dag waarop je die mobiele airco bestelt? Zou het weer toch niet omslaan, waardoor je straks eindigt met nog meer rommel in huis en een groot gemis aan geld in je portemonnee?

Op een gegeven moment komt misschien het ogenblik waarop je de knoop doorhakt en dan toch maar een airco bestelt. Want ook al is het morgen of volgende week misschien wat koeler, er zijn weinig tekenen dat we de komende jaren een zomer krijgen zonder hittegolf. Maar wanneer je een draagbare airco koopt, moet de warme lucht natuurlijk wel ergens naartoe kunnen. Hoe is dat dan geregeld?

Bekijk raamafdichting setjes voor alle mobiele airco’s snel op Amazon.nl

Raamafdichting Kopen

Airco raamafdichtingskit

TROTEC AirLock 100 – Airco raamafdichtingskit – 400 cm

De AirLock 100 past bijna op alle gangbare raamconstructies met een maximale omtrek van 400 cm (Niet geschikt voor doorgaans Velux ramen, wel geschikt voor Veluxramen van de Serie GP-L en GP-U). Meet dus van te voren of dit past.

  • Max. omtrek raam 400 cm
  • Geschikt voor: Draai-/kiepraam | Regulier raam
BEKIJK OP BOL
FDBW Airco raamafdichtingskit 80x40cm

FDBW – Airco raamafdichtingskit – 80x40cm

Deze raamafdichting voor schuiframen verbetert de prestaties van uw mobiele airco. Je zorgt er immers voor dat de warmte buiten blijft en er geen koude lucht verloren gaat. Je kunt de airco afvoerslang vastzetten en je schuifraam afdichten. Deze mobiele airco raamafdichting voor schuiframen is een uniek product in Nederland.

  • Max. omtrek raam: 240cm
  • Geschikt voor: Valraam | Regulier raam
BEKIJK OP BOL
FDBW Mobiele Airco Raamafdichtingskit 400cm

FDBW – Mobiele Airco Raamafdichtingskit – 400 cm

Een complete set voor raamafdichting voor airco´s! Breng de zelfklevende plakband aan op de binnenkant van het raamkozijn en op het raam zelf. Bevestig vervolgens de vensterafdichting aan de haaktape. Nu open je de ritssluiting op de vensterafdichting en plaats je de airconditionerslang uit het raam. Als alles naar wens staat sluit je de ritssluiting nauw om de slang. Een heel eenvoudige montage.

  • Max. omtrek raam: 400 cm
  • Geschikt voor type raam: Dakraam | Regulier raam | Valraam | Klepraam/bovenlicht
BEKIJK OP BOL

Als je op onderzoek uitgaat, ontdek je al gauw dat de meeste mobiele airconditioners een uitlaatopening voor warme lucht nodig hebben. Dit gebeurt meestal via een raam in de kamer. Maar dan moet je raam natuurlijk wel open blijven waardoor de hete lucht van buiten je kamer binnendringt. Gelukkig zijn hier oplossingen voor! Zo zou je kunnen overwegen om gewoon een stoffen afdichting of bevestiging te kopen en die vervolgens op je kozijn te bevestigen. Deze kun je kopen vanaf ongeveer €20,- en gebruiken zelfklevende bevestigingsmiddelen of klittenband om aan het raamkozijn te blijven zitten.

Helaas is er weinig bekend over de isolerende eigenschappen van deze raamafdichtingen. Ben je op zoek zijn naar een raam afdichting voor je mobiele airco die beter isoleert en tegelijkertijd ook nog wat zonlicht blokkeert? Of heb je eigenlijk geen tijd om op een raam afdichting te wachten, aangezien je huis nu al warmer is dan de sauna? Dan is het ook een optie om daar zelf mee aan de slag te gaan. Maar hoe doe je dat dan precies? En wat heb je dan precies nodig? In dit artikel lees je hoe je binnen zes stappen eigenhandig een raamafdichting maakt in een mum van tijd.

Raamafdichting airco zelf maken

Benodigdheden

  • Eén polystyreen vel van zo’n twee centimeter dik

Misschien heb je nog nooit gehoord van polystyreen vel? Geëxpandeerd polystyreen (EPS), piepschuim, tempex of isomo zeggen je misschien al wat meer. Aangezien EPS vaak wordt gebruikt als isolatiemateriaal, is het uitermate geschikt om een raamafdichting van te maken. Heb je dit niet in huis? Online bestellen is zo gebeurt!

  • Isolatiefolie

Ook al is polystyreen van zichzelf al isolerend, de extra isolatiefolie zorgt al helemaal dat de warmte goed buitengehouden wordt.

  • Duct tape van ongeveer 50 millimeter breed

Mocht je het in huis hebben, dan is zelfklevende textieltape ook een goede oplossing. Zelfklevende textieltape vind je vaak in je EHBO-doos

  • Universeel mes
  • Schaar
  • Klittenband

Klittenband is nodig om je raamafdichting aan je kozijn te bevestigen. Kijk dus goed naar de grootte en breedte van je kozijnen zodat je voldoende klittenband ter beschikking hebt.

Nu je alle benodigdheden bij elkaar gezocht hebt, is het de hoogste tijd om je raamafdichting in elkaar te zetten. Laten we dit stap voor stap aanpakken.

Stappenplan voor het zelf maken van een raamafdichting

Stap 1

Zorg dat je het polystyreen vel (je piepschuim, tempex of isomo) van 2 centimeter dik aan alle kanten ongeveer 2 en een halve centimeter breder afsnijdt dan de dikte van de glazen in je ramen. Deze ruimte is nodig aangezien je raamafdichting aan de binnenkant van je kozijn moet passen. Dat lijkt misschien wat veel ruimte die overblijft, maar vergeet niet dat je ook nog klittenband dient te bevestigen.

Stap 2

Vervolgens pak je de duct tape of zelfklevende textieltape van 50 millimeter breed om de randen te verstevigen. Ook is het verstandig om wat extra stroken duct tape over het vel zelf te plakken. Op deze manier wordt je polystyreen vel een stuk sterker en voorkom je dat deze snel afbreekt.

Stap 3

Nu heb je het vel, maar natuurlijk is het ook belangrijk dat de uitgang van de slang van de airco hierdoor past. De makkelijkste manier om dit te doen is door de uitgang van de slang op de exacte positie te zetten waar je het uitgesneden gat nodig gaat hebben. De slang functioneert als het ware als sjabloon. Trek met een pen de omtrek van de slang zodat de positie gemarkeerd is.

Stap 4

Vervolgens pak je het mes erbij. Volg de gemarkeerde lijnen en snijdt zo de perfecte cirkel uit. Daarna kun je de binnenkant van je uitgesneden cirkel weer verstevigen door er weer goed wat duct tape op te plakken. Dit maakt het polystyreen vel niet alleen sterker, het zorgt er tegelijkertijd voor dat het polystyreen vel niet afbrokkelt.

Stap 5

Nu je de basis klaar hebt, is het tijd om het isolatiefolie toe te voegen, zodat jouw zelfgemaakte raamafdichting nog beter isoleert! Dit doe je door aan beide kanten van het polystyreen vel een stuk isolatiefolie toe te voegen. De isolatiefolie aan de buitenkant zal zijn werk doen als een effectieve warmtereflector.

Je raamafdichting is nu lekker stevig, werkt goed isolerend en is zo goed als af. De hoogste tijd dus om hem aan je raam te bevestigen.

Stap 6

Om je zelfgemaakte raamafdichting te bevestigen aan je kozijn, is het handig om klittenband te gebruiken. Op deze manier is je raamafdichting in de winter heel gemakkelijk weg te halen en netjes op te bergen. Zo kun je hem makkelijk de volgende zomer weer tevoorschijn halen en opnieuw zijn werk laten doen. Verdeel de stroken klittenband gelijkmatig over de randen van je plaat. Wanneer je dit juist doet, zul je zien dat je zelfgemaakte raamafdichting de zomer goed weet te trotseren

Vrouw die aan het klussen is

En hoe lang ben je daar dan wel niet mee bezig?

Nu je alle stappen zo leest, lijkt het bijna te simpel om waar te zijn. Zal er dan iets zijn waardoor je project toch minder aantrekkelijk is? Kost het bijvoorbeeld meer tijd dan je nu denkt?

Daar hoef je niet bang voor te zijn. Anderen zijn je namelijk al voorgegaan. Zij waren binnen een kleine anderhalf uur al klaar met dit fantastische project. De rest van de dag hebben zij natuurlijk genoten van hun heerlijk, afgekoelde kamer.

Twee linker handen?

Toch niet zo handig en bestel je liever een raamafdichting? Dat kan natuurlijk ook!  Hoe dan ook, wij hopen dat je geniet van je gekoelde huis zonder verstorende warmte van buiten!