Close

Aanpassingen in en aan Huis

Energie die je niet gebruikt hoef je niet ook op te wekken

Dit is de reden waarom energie besparen de meest eenvoudige manier is om duurzaam te zijn. Energie besparen kan op enorm veel mogelijkheden. Ervoor zorgen dat warmte of koelte niet verloren gaat is de belangrijkste manier. Een goed geïsoleerd huis zorgt voor een prettige leefomgeving. Je hebt minder energie nodig om je huis te verwarmen of te koelen en dit maakt het een stuk duurzamer. De mate waarin een besparing wordt bereikt hangt af van de huidige staat van je woning. Onderstaand een aantal maatregelen welke je kunt nemen aan je woning. De bedragen zijn gebaseerd op een gemiddelde eengezinswoning en geven de gemiddelde jaarlijkse besparing aan.

aanpassingen in en aan huis

Vervang enkel glas door HR (++) glas (€280)

Dubbel glas is in de meeste huizen van tegenwoordig al standaard. Het zorgt voor een prettig leefklimaat en bespaard enorm op je energie rekening. De keuze voor HR++ of driedubbel glas wordt ook steeds vaker gemaakt en gaat dan vaak gepaard met het vervangen van de kozijnen. Ook deze hebben een isolerende werken en zijn in veel uitvoeringen te krijgen.

Isoleer je dak (€500)

Het energieverlies via je dak is kun je vergelijken met energieverlies via de muren. Isolatiemateriaal is niet heel duur, echter is de weg naar isoleren toe vaak wat complexer. Als de dakdekking goed is aan de buitenzijde en aan de binnenzijde netjes afgewerkt zul je veel aan moeten passen om het dak geïsoleerd te krijgen.

Als je al gaat verbouwen of je dak is nog niet afgewerkt is deze manier van isoleren echt een noodzakelijke investering. Ga je isoleren zijn er een aantal belangrijke zaken waar je rekening mee moet houden. Denk hierbij aan de isolatiewaarde, duurzaamheid van het product en hoe het materiaal verwerkbaar is.

Isoleer je (spouw) muren (€210)

Een van de goedkoopste aanpassingen aan je woning is het isoleren van je spouwmuren. Dit kan alleen als je ook daadwerkelijk een niet geïsoleerde spouw hebt. Alle werkzaamheden hiervoor gebeuren buitenshuis zodat je er geen rommel van hebt. Voor het aanbrengen van de isolatie worden er enkele gaten geboord in de voegen welke na het isoleren weer netjes gedicht worden. Spouwmuurisolatie is één van de makkelijkste verduurzamende maatregelen.

Breng vloerisolatie aan (€150)

Vloerisolatie is vaak snel aan te brengen en kun je in veel gevallen zelf doen. Ook zijn er gespecialiseerde bedrijven welke ene aantal varianten van vloerisolatie uit kunnen voeren. Vloerisolatie heeft een kleiner effect als bijvoorbeeld spouwmuurisolatie en dakisolatie. Dit komt doordat je woning minder energie verliest via de vloer. Het grote voordeel van vloerisolatie is dat de vloer minder koud aanvoelt en er minder tocht in je woning optreedt.

Gebruik een (slimme) modulerende thermostaat (€125)

Door het gebruik van een modulerende thermostaat zal je ketel niet harder branden dan noodzakelijk. Ook zullen er minder temperatuurschommelingen optreden in je woning. Andere bijkomende voordelen; ze zijn vaak zelflerend en via een app te programmeren.

Breng radiatorfolie aan (€75)

Een eenvoudige manier van een duurzame aanpassing is het aanbrengen van radiatorfolie. Deze wordt achter de radiator op de muur geplakt en zorgt ervoor dat de afgegeven warmte van de radiator niet in je muur trekt. Je woning zal op deze manier sneller opwarmen en je zult minder energie verbruiken

Zorg voor goede ventilatie

Zorg ten alle tijde voor een goede ventilatie in je woning. Heb je een zeer goed geïsoleerde woning? Dan zal het grootste gedeelte van je natuurlijke ventilatie weg zijn en zul je een mechanisch ventilatiesysteem aan moeten schaffen.