Close

Airco Installeren

De laatste jaren hebben we meerdere warme zomers gehad met telkens één of twee hittegolven. Dit is het gevolg van de klimaatverandering. Door deze opwarming zijn steeds meer mensen op zoek naar een airconditioning of ventilator. Er zijn diverse airco’s verkrijgbaar om je woning koeler te maken. Wil je alleen de extreme nachten koelen en ben je niet van plan een airco met grotere regelmaat te gebruiken? Dan kun je kiezen voor een mobiele airco. Heb je liever dat een airco onderdeel van de woning of slaapkamer wordt? Dan ben je beter geholpen met een vaste airco.

Een vaste airco kun je in de meeste gevallen niet zelf installeren. De montage is dan een mooie klus voor een installateur.

Dit brengt je snel bij de volgende vraag: Wat kost een airco inbouwen in huis?

Wat kost een airco installatie?

Onderstaand is een samenvatting te vinden van ieder type airconditioning. We geven in het kort aan wat de werkzaamheden omvatten en wat de kosten zijn.

Een vaste airco in huis laten plaatsen door een specialist heeft altijd onze voorkeur. Op deze manier geschiedt de installatie vakkundig en kan men altijd aanspraak maken op de garantie in geval van een mankement. Wat veel mensen niet weten is dat je met een airco naast koelen ook zeer energiezuinig kunt verwarmen!

Installatie mobiele airco

Wil je geen airco installeren op een vaste plek in huis? Dan kun je overwegen een (luxe) ventilator of een mobiele airco aan te schaffen. Een mobiele airco kan je op iedere gewenste plek neerzetten en heeft geen installatie nodig. Deze unit is voorzien van een lucht afvoerslang die je door een raam of deur naar buiten kunt hangen. Wel moet er een stopcontact in de buurt aanwezig zijn en zal de unit nabij een raam of deur moeten staan. Om de kier bij de deur of het raam af te dichten zijn er speciale raam- en deurafdichting sets verkrijgbaar.

De kosten van een mobiele airco liggen aanzienlijk lager in vergelijking met een vaste airco. Nadeel is wel dat het verbruik em geluidsniveau hoger liggen. Een mobiele airco is verkrijgbaar vanaf ongeveer €300.

airco installeren

Installatie split airco

Een split airconditioning bestaat uit twee units. De binnenunit van dit type airco systeem wordt geplaatst in de ruimte waar je wilt koelen of verwarmen. Dit kan onder andere een slaapkamer of woonkamer zijn. Ten aanzien van de binnenunit kan men kiezen tussen een plafondunit of een wandunit. De plafondunit wordt meestal geplaatst indien er een verlaagd ‘systeem’ plafond aanwezig is. De meest voorkomende variant is echter het wandmodel binnenunit.

Het tweede onderdeel van een split airco, de buitenunit, wordt zoals de naam doet vermoeden buitenshuis geplaatst. Dit kan op een plat dak zijn of tegen een gevel. De gevel heeft altijd de voorkeur, omdat deze minder trillingen doorgeeft en dus minder snel overlast geeft.

Wil je in meerdere ruimtes in huis een airco laten installeren dan is dit ook mogelijk. In de meeste gevallen volstaat een multisplit installatie. Bij dit type kunnen meerdere binnenunits gekoppeld worden aan één buitenunit.

Bij een split airco zijn de binnen- en buitenunit middels elektra en koelleidingen aan elkaar verbonden. Bij de installatie is meestal wat breek en boorwerk nodig om dit tot stand te brengen. Ook moet het koelsysteem na montage gevuld worden door een erkend STEK monteur. Dit zijn de redenen om de installatie aan een specialist over te laten. De prijzen voor een split airco, bestaande uit één buiten- en één binnenunit met inbegrip van installatie, bedraagt ongeveer €1500. Hoe groter de ruimte, des te meer koel- of verwarmingsvermogen de unit moet kunnen leveren. Dit zal leiden tot een hogere prijs.

Installatie monoblock airco

Een monoblock airco is een unit welke binnen geplaatst wordt in de te koelen ruimte. In deze binnenunit zit het ‘buitendeel’ al verwerkt. Door de hoge kwaliteit én ‘inverter’ techniek zijn de monoblock airco’s in gebruiksgemak vergelijkbaar met een split airco. Ze kunnen naast koelen ook goed verwarmen tot een buitentemperatuur rond het vriespunt.

Voor de installatie is het noodzakelijk dat de unit tegen een buitenmuur geplaatst wordt. Op de plek waar de unit wordt gemonteerd worden zullen er twee grote gaten, tussen de 12 en 16 cm in doorsnee, in de muur worden geboord. Via deze gaten kan de airco zijn warmte afgeven aan de buitenlucht. Uiteraard wordt dit aan de buitenzijde netjes afgewerkt door middel van roosters.

Monoblock units zijn verkrijgbaar vanaf ongeveer €1000. Een handige klusser zou de plaatsing van een monoblock airco zelf uit kunnen voeren. Het belangrijkste is dat je de gaten netjes kunt boren, en dat er een wandcontactdoos met randaarde aanwezig is. Kun je deze gaten niet zelf maken? Laat de installatie dan uitvoeren door een specialist. De kosten voor een monoblock installatie bedraagt gemiddeld €300.

Meerkosten bij installatie

Wanneer je en airco koopt is het raadzaam om je goed te laten informeren over de kosten. De prijzen zijn vaak gebaseerd op een standaard installatie. Dit is door de grote variëteit van alle woningen niet altijd het geval. Onderstaand hebben we een opsomming gemaakt van de meest voorkomende extra kosten bij een installatie van een airco in huis:

Betonnen dek of gevels

Indien er door een betonnen dek of gevel geboord moet worden, is hier speciale boorapparatuur voor nodig. De klus neemt derhalve meer tijd in beslag. Reken hiervoor een meerprijs van €100 tot €200.

Lengte leidingwerk

De standaard installatielengte van koelleidingen bestaat vaak uit 5 meter. Komt de binnenunit verder dan 5 meter van de buitenunit te hangen? Dan zullen de kosten ook per meter stijgen. Zorg dat de juiste lengte op de offerte staat vermeld.

Wifi module

De meeste airco’s zijn tegenwoordig bedienbaar over het wifi-netwerk middels een mobiele applicatie. Een wifi module is bijna altijd een extra optie en is niet standaard inbegrepen. De kosten van een wifi module liggen vaak tussen de €100 en €150.

Condenswaterpomp

Kan de condensafvoer van de binnenunit natuurlijk wegstromen? Dan heb je geen condenswaterpomp nodig. Is een condenswaterpomp wel noodzakelijk? Bijvoorbeeld door de afstand of omdat afschot niet mogelijk is? Dan zal het condenswater via een condenswaterpompje afgevoerd moeten worden. Deze condenswaterpomp kun je laten installeren in de binnenunit. Het bedrag van een condenswaterpomp ligt vaak tussen de €100 en €150.

Bereikbaarheid buitenunit

Buitenunits worden vaak gemonteerd op een lastig bereikbare plek. Huurkosten van een eventuele steiger of hoogwerker zijn niet inbegrepen in een standaard offerte. Bespreek dit vooraf met de installateur om verrassingen te voorkomen.

Installatie van een wandcontactdoos

Als er geen wandcontactdoos op de juiste plek aanwezig is zal deze aangelegd moeten worden. Dit zijn vaak meerkosten op een installatie. Indien dit noodzakelijk is, is het raadzaam dit ook in de offerte te laten opnemen.

Kortom, laat je altijd goed informeren en vraag de totaalprijs!