Close

Zonnepanelen Schoonmaken

Zonnepanelen plaatsen op een woonhuis komt met steeds grotere regelmaat voor. Zonnepanelen worden zo bevestigd dat ze bestand zijn tegen weersinvloeden zoals storm, hagel en sneeuw. Daarnaast zijn ze voorzien van een speciale coating die ervoor zorgt dat vuil zich niet goed kan hechten aan de panelen.

Veel mensen vragen zich af of je zonnepanelen ook periodiek moet schoonmaken. Het antwoord is in principe nee, echter leert de praktijk ons anders. Het kan voorkomen dat zonnepanelen na een bepaalde tijd niet meer volledig schoon worden geregend. Dan zijn er enkele mogelijkheden om de natuur een handje te helpen met het schoonmaken van de zonnepanelen. De opbrengst van je zonnepanelen zal hierdoor weer toenemen.

Waarom zonnepanelen schoonmaken?

Een zonnepaneel wekt energie op door zoveel mogelijk licht naar de ingebouwde zonnecellen te brengen. Als vuil zich op de glasplaat boven de zonnecellen hecht, dan kan niet alle zonne-energie de zonnecellen bereiken.

Uiteraard zal het systeem wel blijven werken, maar het levert vanzelfsprekend minder zonne-energie op. Dit kan bij een matige vervuiling al snel ongeveer 3% minder zijn. Wil je een optimaal rendement halen uit je zonnepanelen? Zorg dan dat deze netjes schoon zijn.

zonnepanelen schoonmaken

Zichtbaar vuil op de zonnepanelen

De meeste vervuiling zal optreden aan de onderzijde van de panelen. Dit komt doordat de regen de vervuiling naar beneden spoelt. Dit hoopt zich vervolgens op aan de rand van de panelen. Zonnepanelen zijn voorzien van zonnecellen die allemaal met elkaar verbonden zijn.

Deze verbinding van zonnecellen noemt men ‘strings’. Vanwege de manier waarop de strings in de zonnepanelen zijn geplaatst, ontstaat er verschil in rendementsverlies bij horizontaal geplaatste panelen of verticaal geplaatste panelen.

Hoe worden zonnepanelen smerig?

Bedenk dat er bij zonnepanelen dezelfde vervuiling optreedt als op de ramen van een woning. Als je hier een jaar géén aandacht aan zou besteden, dan kan je er bijna niet meer doorheen kijken. Dit is exact wat er ook gebeurd met zonnepanelen.

Ondanks dat mensen zeggen dat panelen niet gereinigd hoeven te worden, vanwege de zelfreinigende coating, zal er toch aanslag op de zonnepanelen ontstaan. Dit zal op den duur niet meer volledig weggespoeld kunnen worden door regendruppels. De zonnepanelen schoonmaken is dan een klus die zich terugverdient.

Moet ik mijn zonnepanelen wel of niet schoonmaken?

Zonnepanelen wel of niet schoonmaken is een keuze die ieder voor zichzelf maakt. Besluit je om het te doen, dan kan je het beste een aantal keer per jaar, en zeker in het voorjaar, de zonnepanelen inspecteren op zichtbare vervuiling. Zijn de panelen zichtbaar vervuild? Dan is schoonmaken altijd rendabel.

Een andere optie is om de opbrengst van de vorige jaren te vergelijken. Zit hier een waarneembare daling in? Dat kan er op duiden dat er vervuiling op je zonnepanelen zit. Zonnepanelen reinigen zal dan zeker lonend zijn.

Horizontaal geplaatste panelen

Wanneer er vervuiling optreedt op een horizontaal geplaatst zonnepaneel, dan zal het onderste gedeelte van het paneel minder opbrengst leveren. Dit heeft echter geen grote invloed op de totale opbrengst van de zonnepaneel. De rest blijft goed zijn werk doen en het verlies is maar klein.

De strings liggen bij een horizontaal geplaatst paneel namelijk ook horizontaal. Het vuil raakt bij horizontaal geplaatste panelen dus maar één string in het onderste gedeelte.

Verticaal geplaatste panelen

Bij verticale geplaatste panelen heeft vervuiling aan de onderzijde een grotere invloed. Door de ligging van de strings in de panelen, namelijk verticaal, leidt vervuiling ertoe dat meerdere strings minder kunnen presteren.

Vooral bij de verticaal geplaatste panelen is het dus van belang dat er zo min mogelijk vervuiling aan de onderzijde van het paneel optreedt. De strings liggen bij een verticaal geplaatst paneel ook verticaal. Het vuil raakt bij verticaal geplaatste panelen dus meerdere strings.

Hoe maak je zonnepanelen schoon?

Indien je zelf de zonnepanelen wilt reinigen, dan is dit uiteraard goed mogelijk. Zorg wel dat je dit op een veilige manier doet. Denk bijvoorbeeld aan valbeveiliging indien het om een schuin dak gaat.

Bij een zonnepaneel reinigen komen een aantal zaken kijken, deze hebben we voor je op een rijtje gezet.

Gebruik géén schuurmiddelen of agressieve schoonmaakmiddelen bij het schoonmaken van je zonnepanelen. Hierdoor kan de zelfreinigende coating van de panelen worden aangetast. Zonnepanelen reinigen kan je het beste doen met water en een spons of zachte handveger. Indien je minimaal één keer per jaar de zonnepanelen inspecteert zal het eventuele vuil altijd met alleen water te verwijderen zijn. Zijn ze echt niet schoon te maken met water? Koop dan een zonnepanelen reiniger. Deze is speciaal ontwikkeld voor hardnekkig vuil op zonnepanelen en niet agressief zoals veel andere schoonmaakmiddelen.

  • Reinig de zonnepanelen op een moment van de dag met weinig zonnestraling. De panelen zijn dan minder warm en het vuil is dan makkelijker op te lossen met water. Wanneer de panelen erg heet zijn – dit kan oplopen tot 80 graden Celsius – gebruik je nooit koud water. Dit kan er voor zorgen dat er barsten in het glas ontstaan.
  • Loop of steun nooit op je zonnepanelen. Hierdoor loop je grote kans dat je het glas beschadigd. Er kan dan water tussen het glas en de zonnecellen komen, wat zorgt voor ernstige defecten.
  • Inspecteer een paar keer per jaar visueel de zonnepanelen. Uitwerpselen van vogels zijn vaak de grote boosdoener. Als dit op meerdere plaatsen op je zonnepanelen zit kan dit de opbrengst al flink verminderen.
  • Zonnepanelen schoonmaken doe je nooit met een hogedrukspuit. Hiermee loop je het risico dat er water tussen de zonnecellen en het glas komt. Dit zal zorgen voor minder goed werkende zonnecellen en in de ergste geval zelfs kortsluiting in de zonnepanelen.
  • Zijn je zonnepanelen moeilijk bereikbaar, bijvoorbeeld op een schuine dak? Maak dan gebruik van een waterspuit of een uitschuifbare wisser welke je vanaf de grond kunt bedienen. Ook is het een mogelijkheid om bijvoorbeeld een klapraam in het dak geheel te openen en via deze weg de zonnepanelen schoon te maken.

Het beste moment om je zonnepanelen te reinigen

In Nederland hebben we in de maanden mei, juni en juli de meeste zonuren. Dit zijn de maanden waar je de hoogste opbrengst kunt behalen. Inspecteer daarom vóór deze periode aanbreekt de zonnepanelen, en reinig ze wanneer er vervuiling waarneembaar is.

Zijn je zonnepanelen schoon? Dan hebben we een extra tip! Wanneer je de zonnepanelen na het schoonmaken goed spoelt met gedemineraliseerd water zullen de panelen op zijn schoonst zijn. In vergelijking met kraanwater laat dit namelijk geen kalk of andere mineralen achter op de panelen!

Hulp nodig bij het reinigen van je zonnepanelen?

Wanneer je het schoonmaken niet zelf kunt uitvoeren, wat overigens vaak voorkomt omdat de zonnepanelen hoog op een dak liggen, kan het nodig zijn om deze klus uit te besteden. Denk bijvoorbeeld aan een glazenwasser die al bij je thuis komt. Deze heeft vaak de middelen om het dak te bereiken en zodoende de zonnepanelen te reinigen.

Aangezien het gebruik van zonnepanelen in Nederland sterk stijgt komen er ook bedrijven op de markt die zich specialiseren in deze klus. Je kunt uiteraard ook één van deze bedrijven benaderen om dit werk uit handen te geven.