Close

Energiebespaarlening

Voordelig lenen met een Energiebespaarlening

In 2013 is een nationaal Nationaal Warmtefonds (toen nog het energiebespaarfonds) opgericht om energiebespaarleningen te kunnen verstrekken. Het doel van dit fonds is om energiebesparing en verduurzaming voor iedereen bereikbaar te maken. Dit geldt voor zowel voor particulieren als VvE’s. Door de lage rente van de energiebespaarlening, is het mogelijk te verduurzamen en er tevens financieel op vooruit te gaan. De rente is vaak lager dan de financiële opbrengsten van de verduurzaming.

Voor welke maatregelen geldt de Energiebespaarlening?

Wil je je woning verduurzamen en daarmee niet alleen bijdragen aan een groenere toekomst, maar ook besparen op je energierekening? Dan is de energiebespaarlening een aantrekkelijke optie om duurzame maatregelen te financieren. Met meer dan 20 energiebesparende mogelijkheden om uit te kiezen, heb je de vrijheid om je huis op een manier te verbeteren die past bij jouw behoeften en levensstijl.

De energiebespaarlening kan voor de volgende energiebesparende maatregelen ingezet worden:

Hoe werkt de energiebespaarlening?

Wanneer je een energiebespaarlening afsluit wordt het geleende bedrag in een bouwdepot gestort (maandannuïteitenlening). Als eigenaar en bewoner van de te verduurzamen woning (m.u.v. nieuwbouwwoningen) kun je minimaal €1.000,- en maximaal €27.000,- lenen. Bij een ZEP (Zeer Energiezuinig Pakket) mag dit bedrag zelfs oplopen tot €54.000,- en een NOM (Nul op de Meter) geldt een maximum van €71.000,-. De energiebespaarlening wordt onderhands verstrekt en je betaalt geen afsluitkosten.
Voor een leenbedrag tot €15.000,- heb je vrije keuze in een looptijd van 7, 10 of 15 jaar. Bij bedragen daarboven (tot €71.000,-) is er als 4de optie een looptijd van 20 jaar. Je kunt ten alle tijden de gehele lening of een deel daarvan boetevrij aflossen, met een minimumbedrag van €250,-. De aanvraag voor een energiebespaarlening is 3 maanden geldig.

De energiebespaarlening mag je enkel gebruiken voor de maatregelen uit bovenstaande lijst. Tevens moeten deze uitgevoerd worden door een aannemer of installateur.
Een warmtepomp kun je financieren als onderdeel van een lening met een looptijd van 20 jaar, zolang het bedrag voor de warmtepomp niet meer dan 33% van het totale leenbedrag is. Dit komt doordat de levensduur van een warmtepomp goed aansluit bij deze langere looptijd. Als je kiest voor een kortere lening, maakt het niet uit hoeveel je aan de warmtepomp besteedt.
Het is goed om te weten dat reeds uitgevoerde duurzame maatregelen normaliter niet in aanmerking komen voor financiering via de energiebespaarlening. Er is echter een uitzondering: als de maatregelen maximaal twee maanden voor de aanvraagdatum van de lening zijn gefactureerd, kunnen deze wel worden meegenomen.

Hoe lang duurt de goedkeuring van mijn aanvraag?

Een energiebespaarlening kun je aanvragen op de website van het Nationaal warmtefonds. Je vult daar eerst het te lenen bedrag in en een aantal persoonlijke en financiële gegevens. Diezelfde dag ontvang je een mail waarin staat beschreven hoe je toegang krijgt tot ‘Mijn Warmtefonds’. Hierin staat welke documenten je dient aan te leveren, zodat je financiële situatie getoetst kan worden. Wanneer je alle gevraagde documenten aangeleverd hebt, ontvang je binnen 5 werkdagen bericht. Als alles in orde is krijg je een aanbod voor een energiebespaarlening. Deze dien je te ondertekenen. Daarna is er een offerte en verklaring van een installateur of aannemer nodig. Wanneer ook deze door het Nationaal Warmtefonds is goedgekeurd, wordt het geleende bedrag in een bouwdepot gezet en kun je facturen indienen die rechtstreeks aan de aannemer of installateur betaald worden.

Energiebesparing zonder overmatige rentes

De rentevoet van de Energiebespaarlening is niet alleen zeer aantrekkelijk, maar ook stabiel. Dit betekent dat je gedurende de gehele looptijd van de lening geen onverwachte stijgingen van het rentepercentage hoeft te vrezen. De lening onderscheidt zich op deze manier van andere leningen, zoals een doorlopend krediet of persoonlijke lening, waar de rente vaak variabel is en kan oplopen.‌

Wat is het actuele rentetarief?

De rentetarieven zijn afhankelijk van het leenbedrag en de looptijd van de lening. In de tabel hieronder kun je de actuele rentetarieven bekijken:

 

HoofdsomBruto maandlastenLooptijd (maanden)Totale kosten*Effectieve jaarrente** (JKP)
€ 71.000€ 434,75240104.340,004,20%
€ 54.000€ 401,3318072.239,404,15%
€ 15.000€ 91,8524022.044,004,20%
€ 15.000€ 111,4818020.066,404,15%
€ 15.000€ 150,0212018.002,403,80%
€15000***€ 125,0012015.000,000,00%
€ 10.000€ 100,0112012.001,203,80%
€ 4.999€ 67,62845.680,083,75%
€2500***€ 29,76842.499,840,00%

 

* Dit zijn de totale kosten voor het aangaan en terugbetalen van je lening.
** Kosten op basis van de effectieve jaarrente (JKP) zijn de totale kosten van de lening (afgerond), uitgedrukt in een percentage op jaarbasis van het totale leenbedrag.
*** In sommige gevallen wordt een Energiebespaarlening met 0% rente afgesloten.
Deze tabel is voor het laatst bijgewerkt op 5 februari 2024.

Een energiebespaarlening staat volledig buiten eventueel te verkrijgen subsidies.

 

Hoe lang kan ik gebruik maken van mijn bouwdepot?

De looptijd van de lening is standaard 9 maanden. In uitzonderlijke situaties kan de looptijd verlengt worden. Na verlenging ontvangt u geen creditrente meer over u bouwdepot.

Als het volledige leenbedrag is opgenomen of wanneer de werkzaamheden gereed zijn, kan het bouwdepot gesloten worden. Als er nog geld in het bouwdepot zit na je laatste declaratie wordt dit in mindering gebracht op je energiebespaarlening en wordt je maandbedrag verlaagd.

Lening verhogen voor nieuwe maatregelen

Wanneer je aanvullende energiebesparende maatregelen wilt treffen en je hebt al een lening lopen bij het Nationaal Warmtefonds, kun je een nieuwe aanvraag doen. Je aanvraag wordt beoordeeld aan de hand van je financiële situatie. Je totale leenbedrag kan echter nooit hoger worden dan €27.000 (€54.000 bij een Zeer energiezuinig Pakket en €71.000 bij Nul op de Meter).

Vroegtijdig aflossen mogelijk?

Met een energiebespaarlening is het mogelijk geheel of een deel vervroegd af te lossen. Je betaald hiervoor geen boete. Bij tussentijds aflossen moet je minimaal € 250 per keer aflossen. Vermeld in de omschrijving van de bankopdracht in de omschrijving ‘extra aflossing’. Je looptijd blijft hetzelfde, echter zal je maandtermijn dalen. Wanneer je maandtermijn onder de €35 uit komt zal de looptijd worden verkort. Wil je de looptijd verkorten en het maandbedrag hetzelfde laten, zet dan ook ‘looptijd verkorten’ in de omschrijving van je overboeking.

Indien het restant bedrag van de lening minder dan €250 is, kan men het resterende bedrag overmaken om de lening volledig af te lossen. Wil je tijdens de looptijd van je lening geheel aflossen? In dat geval dien je eerst bij het Nationaal Warmtefonds een aflosnota op te vragen.

Meer informatie over de Energiebespaarlening

Duurzame maatregelen die je zelf uitvoert in je woning vallen niet onder een energiebespaarlening. Een van de vereisten is dus dat de werkzaamheden uitgevoerd worden door een aannemer of installateur.

Heeft u interesse in de energiebespaarlening? Ga dan naar: www.warmtefonds.nl. Hier staat bovenstaande informatie meer in detail. Via de website kan men ook de aanvraag indienen. Mocht je er niet uitkomen, twijfel je of heb je andere vragen? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op via onderstaande knop!

Meer informatie aanvragen over de energiebespaarlening