Close

Energiebespaarlening

Voordelig lenen met een Energiebespaarlening

In 2013 is een nationaal energiebespaarfonds opgericht om energiebespaarleningen te kunnen verstrekken. Het doel van dit fonds is om energiebesparing en verduurzaming voor iedereen bereikbaar te maken. Dit geldt voor zowel voor particulieren als VvE’s. Door de lage rente van de energielening, is het mogelijk te verduurzamen en er tevens financieel op vooruit te gaan. De rente is vaak lager dan de financiële opbrengsten van de verduurzaming.

Voor welke maatregelen geldt de Energiebespaarlening?

Zonnepanelen kunnen enkel en alleen gefinancierd worden door deze energiebespaarlening indien er verder minimaal één andere energiebesparende maatregel van de maatregelenlijst wordt uitgevoerd. De reden hiervoor is gelegen in het feit dat je met zonnepanelen geen energie bespaart maar juist opwekt. Met deze regeling zullen mensen meer gestimuleerd worden duurzame maatregelen te nemen. Voorts geldt tevens dat zonnepanelen maximaal 75% van de lening in beslag mogen nemen. Het restant bedrag van de lening, dus minimaal 25%, zal besteed moeten worden aan andere energiebesparende maatregelen.

De energiebespaarlening kan voor de volgende energiebesparende maatregelen ingezet worden:

 • Aansluiten op een warmtenet
 • Asbestsanering i.c.m. dakisolatie
 • CO₂-gestuurde ventilatie
 • Dakisolatie
 • Energiemonitor gekoppeld aan slimme meter
 • Gelijkstroomventilator
 • Gelijkstroompomp
 • Gevelisolatie
 • Hoogrendementsglas
 • Hoogrendementsketel
 • HRe-ketel
 • Isolerende deuren en gevelpanelen

Hoe werkt de energiebespaarlening?

Een energiebespaarlening is een annuïteitenlening waar je minimaal €2500 en maximaal €65.000 kunt lenen als je een eigen woning bezit. Als je boven de €25.000 wilt lenen, dan zullen de maatregelen moeten voldoen aan hogere energiebesparende eisen zoals de isolatiewaarde. Afhankelijk van het leenbedrag, geldt er een looptijd van van 7, 10 of 15 jaar. Je kunt te allen tijde tussentijd boetevrij aflossen met een minimum van €250,- per aflossing. Of je aanspraak kunt maken op de energiebespaarlening wordt getoetst aan de hand van meerdere factoren zoals inkomen, BKR registratie en andere lopende leningen. Onderstaand een eenvoudige tabel met de rentetarieven van de varianten energiebespaarleningen.

Indien je al duurzame maatregelen hebt laten uitvoeren, en dit is korter dan 2 maanden geleden, kan je alsnog een beroep doen op een energiebespaarlening. Gaat het om een maatwerkadvies? Dan mag deze ouder zijn.

Hoe lang duurt de goedkeuring van mijn aanvraag?

Zorg dat je bij de aanvraag alle informatie secuur aanlevert. Zodra alle benodigde informatie is ontvangen, zal je binnen enkele dagen bericht krijgen of je al dan niet in aanmerking komt voor een energiebespaarlening. Als de aanvraag wordt afgekeurd, kan dit te maken hebben doordat niet alle documenten compleet zijn of de aanvraag niet valt onder de maatregelenlijst.

Op het moment dat je goedkeuring hebt gekregen zal je hierover worden ingelicht worden. Dit kan je ook inzien in de online omgeving van MijnSVn. Dit is vooralsnog een voorlopige goedkeuring. Na volledige toetsing van de kredietaanvraag volgt de definitieve goedkeuring. Dit kan enkele weken duren. Indien de overeenkomst tot stand is gekomen heeft u nog 14 dagen de tijd om deze schriftelijk te ontbinden.

energiebespaarlening aflossing

Een energiebespaarlening staat volledig buiten eventueel te verkrijgen subsidies.

Hoe lang kan ik gebruik maken van mijn bouwdepot?

De looptijd van de lening is standaard 9 maanden. In uitzonderlijke situaties kan de looptijd verlengt worden. Na verlenging ontvangt u geen creditrente meer over u bouwdepot.

Als het volledige leenbedrag is opgenomen of wanneer de werkzaamheden gereed zijn, zal SVn het bouwdepot sluiten. Het depot wordt verder gesloten indien 6 maanden achtereenvolgend geen declaraties zijn ingediend of wanneer de looptijd van 9 maanden is verstreken.

Lening verhogen voor nieuwe maatregelen

Tijdens de looptijd van de lening (en je wilt nieuwe energiebesparende maatregelen nemen) is het niet mogelijk de lening op te hogen. Je dient hiervoor een nieuwe lening aan te vragen naast de bestaande energiebespaarlening. Het gezamenlijke bedrag van deze 2 leningen mag niet boven de €65.000 uitkomen.

Vroegtijdig aflossen mogelijk?

Met een energiebespaarlening is het mogelijk geheel of gedeeltelijk vervroegd af te lossen. Je betaald hiervoor geen boete. Bij tussentijds aflossen moet je minimaal € 250 per keer aflossen. Vermeld in de omschrijving van de bankopdracht in de omschrijving ‘extra aflossing’. Je looptijd blijft hetzelfde, echter zal je maandtermijn dalen. Pas wanneer je maandtermijn onder de €35 uit komt zal de looptijd worden verkort.

Indien het restant bedrag van de lening minder dan €250 is, kan men het resterende bedrag overmaken om de lening volledig af te lossen. Wil je tijdens de looptijd van je lening geheel aflossen? In dat geval dien je eerst bij SVn een aflosnota op te vragen.

Meer informatie over de Energiebespaarlening

Duurzame maatregelen die je zelf uitvoert in je woning vallen niet onder een energiebespaarlening. Een van de vereisten is dus dat de werkzaamheden uitgevoerd worden door een aannemer of installateur.

Heeft u interesse in de energiebespaarlening? Ga dan naar: www.energiebespaarlening.nl. Hier staat bovenstaande informatie meer in detail. Via de website kan men ook de aanvraag indienen. Mocht je er niet uitkomen, twijfel je of heb je andere vragen? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op via onderstaande knop!

Meer informatie aanvragen over de energiebespaarlening