Close

Wake Up Light

Maar weinig mensen vinden het prettig om wakker gemaakt te worden door hun wekker. Het geluid is vaak zo irritant dat de meeste van ons gelijk op de snooze-knop drukken, enkel om het nare geluid een paar minuten later weer te moeten aanhoren.

Naast het intense geluid van de wekker, moet je ook vaak het licht in je slaapkamer aan doen om je klaar te maken voor de dag. Zonder enig gevoel voor subtiliteit dringt het felle kamerlicht bij je binnen.

Voor degene die zich herkennen in deze verschrikkelijke ochtendroutine, is er goed nieuws. Zo heeft enige tijd geleden namelijk de Wake Up Light zijn intrede gemaakt. Zoals de naam al aangeeft, verstoort de wekker je slaap niet met een irritant geluid, maar met licht, en dan op een subtiele manier. Niet alleen wordt het wakker worden op deze manier een stuk aangenamer, het kan ook een positieve uitwerking hebben op je gezondheid. Maar hoe werkt de Wake Up Light? Hoe draagt deze bij aan een betere gezondheid? En uit welke Wake Up Lights kun je zoal kiezen?

Beste Wake Up Lights

wake up light

Philips Somneo HF3671/01 – Wake-Up Light Connected

Deze Philips Wake Up Light type HF3671/01 is ontworpen om energiek wakker te worden, om beter te slapen en om je te helpen ontspannen. De externe AmbiTrack sensor meet de belangrijkste factoren in je slaapkamer en koppelt de bevindingen terug naar de SleepMapper-app. Met deze app, via Android of iOS, kun je zelf eenvoudig meerdere alarmen, lichtthema's en geluiden instellen. Voor de wektijd wordt het licht geleidelijk sterker, waardoor je op een natuurlijke manier wakker wordt. De Phillips Somneo Connected helpt je in slaap te vallen door middel van de RelaxBreath. Dit door met lampjes je ademhaling te begeleiden. Speel ook luisterboeken af op jouw Philips Somneo door je telefoon met een audio kabel (3.5mm AUX kabel) te verbinden of zet de zonsondergangsimulatie aan en speel een luisterboek af op je telefoon.

 • Simuleert de zonsop-en zonsondergang
 • Connected met SleepMapper-app
 • AmbiTrack-omgevingssensor
 • RelaxBreathe technologie
 • Telefoon opladen
 • Power-Wake functieTelefoon opladen
BEKIJK PRIJS
wake up light

Philips HF3531/01 – Wake-Up-Light

Deze Philips HF3531/01 is geïnspireerd door de zonsopgang. De kleur van het ochtendlicht verandert van zacht morgenrood via warm oranje naar zonnig geel. Deze kleuren stimuleren je lichaam om op een natuurlijke manier wakker te worden. Een Wake-up light zorgt er voor dat je 's ochtends beter wakker wordt. Dit is goed voor jouw dag en nacht ritme en slaap patroon. Binnen 30 minuten, voor je wektijd, wordt je kamer gevuld met opeenvolgend zacht ochtendrood, oranje en helder geel licht. Verder kun je dankzij 7 verschillende geluiden op een relaxte manier wakker worden. Van koeien in de alpen en zachte piano muziek tot aan vroege vogels en en ontspannende yogamuziek. Alles is mogelijk! Verschillende onafhankelijke onderzoeken hebben uitgewezen dat mensen met de Philips Wake-up Light beter wakker worden. Je bent in een betere stemming en voelt je 's ochtends energieker.

 • Geleidelijk ontwaken met natuurlijk licht en geluid
 • Nachtlichtfunctie
 • Mobiele telefoon opladen
 • Display met automatische aanpassing
BEKIJK PRIJS
wake up light

Philips HF3500/01 – Wake-up light – Wit

De gevoeligheid voor licht verschilt van persoon tot persoon. Mensen ontwaken in de regel sneller wanneer een hoge lichtintensiteit gebruikt wordt. Het is daarom met de Philips HF3500/01 om de lichtsterktes in te stellen. De 10 lichtsterktes van de Wake-up Light kunnen worden aangepast en worden ingesteld op een waarde van 200 lux. Het licht wordt, geïnspireerd door de zonsopgang, dus geleidelijk sterker waardoor je veel rustiger uit je slaap wordt gehaald. Tezamen met natuurlijke geluiden wordt je 's ochtends beter, energieker en met een goed humeur wakker. Met meer dan 100 jaar ervaring op het gebied van licht, is een wake-up light van Philips een echte aanrader!

 • Simulatie van zonsopkomst
 • Bedlampje
 • Sluimerfunctie
 • 4 helderheidsniveaus display
BEKIJK PRIJS
wake up light

DistinQ Wake-Up Light – Wekkerradio met dubbele wektijd – USB aansluiting

Licht is heel belangrijk voor meerdere processen in ons lichaam. De nieuwe DistinQ Wake-Up Light is speciaal ontworpen om een gezond(er) slaapritme te creëren. De wekkerfunctie zorgt ervoor dat het licht 30 minuten voor je wektijd al langzaamaan sterker wordt. Zo word je natuurlijk wakker. Met de simulatie van een zonsopgang loopt de lichtsterkte op tot uiteindelijk 100%. De DistinQ Wake Up Light heeft tevens 8 verschillende lichtthema's. Heb je voorkeur voor amber, blauw, geel, groen, oranje, rood, roze of wit? Creëer de gewenste sfeer in je slaapkamer. Je kunt de helderheid bij iedere kleur ook nog eens aanpassen. De DistinQ Wake-Up Light is naast FM-radio voorzien van 7 verschillende natuurgetrouwe omgevingsgeluiden.Zo kun je bijvoorbeeld ontwaken met het geluid van de zee of fluitende vogels. Zelf ervaren hoe het voelt om je biologische ritme te ondersteunen? Ervaar het met de DistinQ Wake-Up Light.

 • FM-radio, wekkerfunctie & snooze-functie
 • Val in slaap-modus
 • 7 natuurgetrouwe wekgeluiden
 • 7 verschillende lichtthema’s
 • Werkt op baterijen en het lichtnet
BEKIJK PRIJS

Hoe werken Wake-Up Lights?

Een Wake Up Light is een alternatief voor de gebruikelijke wekker. In plaats van gebruik te maken van een irritant en luid geluid, werkt een Wake Up Light met licht dat langzaam feller wordt. Op deze manier word je dus niet ruw uit je slaap geschut, maar kun je heerlijk rustig wennen aan het begin van een nieuwe dag. De lichtwekker bootst namelijk als het ware een zonsopgang na. Om deze simulatie helemaal compleet te maken, zul je bij de meeste Wake Up Lights zien dat het licht van een rode kleur langzaam verandert naar geel.

Ben jij dus iemand die een ochtendhumeur heeft door het harde geluid van je wekker? Dan biedt een Wake-Up Light je een ware verlichting. Wil je toch nog graag wakker worden met geluid, dan is dit ook nog een optie bij de meeste Wake Up Lights. Meestal is het zo dat je ook een wekgeluid kunt instellen bij een Wake Up Light. Wat dacht je er bijvoorbeeld van om wakker te worden bij het geluid van fluitende vogels? Dat is ongetwijfeld een stuk ontspannender dan het rinkelende geluid van je wekker.

Wake Up Lights voor een betere gezondheid

Door gebruik te maken van een Wake Up Light word je dus voortaan wakker gemaakt door een nagebootste zonsopgang in plaats van het irritante geluid van je wekker. Naast het feit dat het voor de meeste mensen een stuk prettiger is om op deze manier wakker te worden, kan een Wake Up Light je ook nog enkele gezondheidsvoordelen brengen. Zo kan een Wake Up Light ervoor zorgen dat je beter functioneert in de ochtend. Ook kan een Wake-Up Light een ware verbetering zijn voor je humeur.

Wake Up Light zonsopgang

Wake Up Lights voor het beter kunnen functioneren

Waarschijnlijk ben je wel bekend met het nare gevoel dat je krijgt wanneer je ruw uit je slaap gehaald wordt. Je bent waarschijnlijk wat onhandig, voelt je een beetje gedesoriënteerd en helder nadenken gaat nogal moeilijk. Voor deze combinatie van symptomen heeft de wetenschap een naam: namelijk slaapinertie. Dit is een fysiologische toestand waarbij je je als het ware bevindt tussen slapen en wakker zijn. Wanneer je in deze staat verkeerd, zullen je sensorische, motorische en cognitieve vermogens niet optimaal functioneren. Hoeveel last je hebt van slaapinertie hangt af van de hoeveelheid en kwaliteit van je slaap.

Zoals hierboven al beschreven, zorgt een Wake Up Light ervoor dat je rustig wakker gemaakt wordt door een nabootsing van een zonsopgang. Door de gelijkmatige toename van licht sta je de slaap toe om geleidelijk uit je systeem te verdwijnen. Sommige wetenschappelijke onderzoeken wijzen erop dat deze nagebootste zonsopgang slaapinertie kan verlichten (Giménez er al., 2010; Thompson et al., 2014). Zo is de kans groter dat je beter kunt functioneren in de ochtend. Tenminste, mits je natuurlijk netjes op tijd naar bed bent gegaan en voldoende geslapen hebt gedurende de nacht.

Wake Up Lights voor een beter humeur

Licht kan een heel grote uitwerking hebben op je humeur. Het is niet voor niets dat sommige mensen zich in de herfst en winter wat somberder voelen. Dit heeft er mede mee te maken dat rond deze tijd van het jaar het minder lang licht is. Lichttherapie kan dan ook zeker verlichting bieden wanneer je hier gevoelig voor bent.

Door gebruik te maken van een Wake Up Light zou je ook zo maar eens je stemming kunnen verbeteren. Door de nagebootste zonsopgang kun je jouw stemming namelijk een boost geven voor de rest van de dag. Wie weet, misschien geeft de Wake Up Light je net wel die extra boost die je nodig hebt om de dag wat opgewekter door te komen. En anders rekent een Wake-Up Light hoogst waarschijnlijk wel al af met je nare ochtendhumeur.

Uitgerust wakker worden

Wil jij ook een Wake Up Light aanschaffen?

Wake Up Lights maken je dus wakker door gebruik te maken van licht dat langzaam maar zeker intenser wordt. Niet alleen is dit voor de meeste mensen waarschijnlijk een aangenamere manier om wakker te worden, het zou ook zomaar eens positieve gevolgen voor je gezondheid teweeg kunnen brengen. Een nagebootste zonsopgang kan ervoor zorgen dat je minder last hebt van slaapinertie, waardoor je beter functioneert. Ook is er enig wetenschappelijk bewijs dat een nagebootste zonsopgang depressieve klachten die samenhangen met winterdepressie kunnen verminderen.

Vanwege al deze voordelen is het niet zo vreemd dat jij nu ook overweegt om een Wake-Up Light aan te schaffen. Er is al behoorlijk wat keuze wat betreft Wake Up Lights. Zo kon het grote bedrijf Philips natuurlijk niet achterblijven en heeft het al enkele varianten in de Philips Wake Up Light serie op de markt gebracht. Maar ook andere bedrijven, zoals DistinQ komen met hun eigen Wake Up Light.

Referenties

 • Giménez, M. C., Hessels, M., van de Werken, M., de Vries, B., Beersma, D. G., & Gordijn, M. C. (2010). Effects of artificial dawn on subjective ratings of sleep inertia and dim light melatonin onset. Chronobiology international, 27(6), 1219-1241.

 • Golden, R. N., Gaynes, B. N., Ekstrom, R. D., Hamer, R. M., Jacobsen, F. M., Suppes, T., … & Nemeroff, C. B. (2005). The efficacy of light therapy in the treatment of mood disorders: a review and meta-analysis of the evidence. American Journal of Psychiatry, 162(4), 656-662.

 • Thompson, A., Jones, H., Gregson, W., & Atkinson, G. (2014). Effects of dawn simulation on markers of sleep inertia and post-waking performance in humans. European journal of applied physiology, 114(5), 1049-1056.