Close

Levertraan

Levertraan roept bij sommige mensen misschien wat nare herinneringen op. Verplicht een lepel levertraan naar binnen werken was voor veel kinderen namelijk vroeger een dagelijks ritueel. De smaak was namelijk niet al te best. Desondanks heeft levertraan weer een ware opleving ondergaan. Zo wordt het weer op vele verschillende plekken verkocht. Maar waarom eigenlijk? En wat is levertraan nu precies?

Top levertraan producten

Lucovitaal Levertraan

Lucovitaal Levertraan capsules Vitamine A en D

 • Lucovitaal levertraan capsules zijn rijk aan vitamine A, vitamine D en vetzuren
 • 415 mg levertraan per capsule
 • Eenmaal daags 1 capsule met water innemen
 • Niet geschikt voor veganisten
BEKIJK PRIJS
Möller's omega 3 met levertraan

Möller’s Omega 3 levertraan

 • Gemaakt van duurzaam gevangen Noorse Arctische kabeljauw van de MSC gecertificeerde visserij op de Lofoten
 • 165 Jaar ervaring
 • Ideaal voor vrouwen tijdens de zwangerschap en voor kinderen
 • Bevat vitamine A, vitamine D, vitamine E en vetzuren
 • Appelsmaak
BEKIJK PRIJS
Parisol Levertraan Zinkzalf

Parisol Levertraan Zinkzalf

 • Beschermende zalf
 • Traditioneel gebruikt voor het bespoedigen van de genezing van (vochtige) wonden
 • Geschikt voor alle huidtypes
BEKIJK PRIJS

Wat is levertraan?

Levertraan is een visolie. Het is voornamelijk afkomstig van de lever van de kabeljauw, heilbot en schelvis. Van visolie is bekend dat het de belangrijke omega 3 vetzuren EPA en DHA bevat. Deze vetzuren heb je nodig om je lichaam goed te kunnen laten functioneren. Maar het voordeel van levertraan, meer dan andere visoliën, is dat het nog veel meer gezonde vitaminen en mineralen bevat.

Gezonde vitaminen en mineralen

Naast de omega 3 vetzuren ALA, EPA en DHA, zit levertraan dus nog eens barstend vol met andere vitaminen en mineralen. Zo bevat het onder andere jodium, fosfor en vitamine A. Waar jodium belangrijk is voor de productie van schildklierhormonen, speelt fosfor een belangrijke rol bij de energiestofwisseling van het lichaam.

Vitamine A is weer belangrijk voor een normale groei en gezonde nagels, haren en huid. Ook is deze vitamine van belang voor een goede werking van de ogen en het afweersysteem. Maar de allerbelangrijkste reden die vroeger gebruikt werd om levertraan te nemen, is om een vitamine D tekort te voorkomen of te behandelen.

Een tekort aan vitamine D kan de onderliggende oorzaak zijn van vermoeidheid, zwakke botten, bloedend tandvlees, gewrichtspijn en spierpijn, angstaanvallen en lusteloosheid. Ook vergroot een tekort aan vitamine D het risico op diabetes type 1 en 2. Vrij veel mensen wordt geadviseerd om extra vitamine D in te nemen.

levertraan

Levertraan of vitamine D supplement?

Levertraan is van oudsher dus voornamelijk bekend als middel om een vitamine D tekort te bestrijden. Maar vandaag de dag zijn er ook specifieke vitamine D supplementen. Wat kun je nu het beste nemen; levertraan of een vitamine D supplement?

Het antwoord hangt af van jouw specifieke behoefte. Heb je alleen maar behoefte aan extra vitamine D? Dan ligt het natuurlijk voor de hand om een vitamine D supplement te nemen. Ook vrouwen die zwanger zijn zouden er goed aan doen om het supplement te verkiezen over levertraan. Maar heb je echter, naast vitamine D, ook behoefte aan vitamine A en visvetzuren? Dan biedt levertraan een goede uitkomst!

Gezondheidsvoordelen

Levertraan bevat dus aardig wat stoffen die goed voor je kunnen zijn. Hierdoor kan het innemen van levertraan enkele gezondheidsvoordelen opleveren. Nieuwsgierig naar de gezondheidsvoordelen van levertraan? Hieronder hebben we de  belangrijkste voordelen voor je op een rijtje gezet.

Voordeel 1: een goed werkend immuunsysteem

Vitamine A en D spelen een grote rol bij het handhaven van je immuunsysteem. Zo verminderen ze onder andere het risico op infecties. En laat levertraan nu net veel vitamine A en D bevatten. Vandaar dat levertraan zou kunnen helpen om het functioneren van je immuunsysteem te ondersteunen. Zeker wanneer je een voedingspatroon hebt waar weinig vitamine A en D in voorkomt, kan levertraan dus uitstekend ingezet worden.

Voordeel 2: een gezond hart

Van omega 3 vetzuren wordt beweerd dat ze het risico op ziektes die gerelateerd zijn aan het hart zouden verlagen. De inname van EPA en DHA van slechts 1 gram per dag zou al voldoende zijn om het risico met zo’n 10 % te verlagen voor mensen die een hoog risico zouden lopen. EPA en DHA worden onder andere in vette vis aangetroffen. Aangezien levertraan een visolie is, komen deze vetzuren ook hierin voor.

Gezondheidsvoordelen

Voordeel 3: gezonde botten

Voor het behouden van gezonde botten is vitamine D onmisbaar. Een tekort aan vitamine D zou kunnen leiden tot een vermindering vaan calciumafgifte. Dit beïnvloed de vorming van botmassa. Om je botten gezond te houden, is het dus belangrijk dat je voldoende vitamine D binnenkrijgt. Eén van de manieren waarop je hiervoor zou kunnen zorgen is door het innemen van levertraan.

Voordeel 4: het verminderen van gewrichtspijn

Er zijn wetenschappelijke studies gedaan naar het effect van levertraan op stijfheid en gewrichtspijn. Hoewel de resultaten niet geheel eenduidig zijn, suggereren ze dat levertaan wellicht zou kunnen helpen bij het verminderen van gewrichtspijn. Dit geldt voornamelijk voor mensen met artritis.

Voordeel 5: een betere stemming

Tot slot zou levertraan goed kunnen zijn voor mensen die een slecht humeur hebben. Zo kwamen depressieve klachten minder vaak voor bij mensen die levertraan supplementen kregen in vergelijking met de groep mensen die deze levertraan supplementen niet kregen. Let op, de meeste studies naar het effect van levertraan op de stemming worden ondernomen met deelnemers die al antidepressiva gebruiken. Ook is het bewijs nog altijd erg wisselend.

Bijwerkingen

Zoals we hierboven al zeiden, bevat levertaan verschillende vitamines en mineralen. Dat is heel mooi als je hier tekorten in ervaart. Echter vergeten we nog wel eens dat een overschot aan ook niet goed voor ons is. Zo kan het langdurig innemen van te veel vitamine A bijvoorbeeld verschillende klachten veroorzaken die uiteenlopen van hoofdpijn tot oogafwijkingen.

Kies je dus voor levertraan? Let dan vooral goed op de hoeveelheid vitamine A die je nog eens extra binnen krijgt. Kies je dus voor het gebruiken van levertraan, kijk dan goed of andere supplementen die je wellicht gebruikt, zoals multivitaminen, geen extra vitamine A bevatten. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine A is vastgesteld op 1.5 mg per dag.

Het beste is dus om alleen te nemen wat je nodig hebt. Vermoed je een vitamine tekort? Laat dit dan eerst vaststellen. Natuurlijk wil je geen tekorten oplopen. Maar een overschot is ook niet wat je wilt.

Levertraan of vitamine D supplement

Hoeveel levertraan?

Wanneer je levertraan wilt gaan gebruiken, is het belangrijk dat je je aan een goede dosering houdt. Vooral wanneer je kiest voor de pure olie. Hiervan is aangetoond dat maar liefst 3 ml per dag veilig is. Meestal worden één of twee theelepels gebruikt. Overigens hoef je niet meer bang te zijn voor de smaak. Tegenwoordig is er namelijk een zuivere levertraan. Deze zuivere vloeibare levertraan heeft een enigszins visachtige smaak, maar is niet ondragelijk smerig meer.

Naast vloeibare levertraan heb je ook levertraan capsules. Het verstandig om levertraan capsules te kiezen die niet meer dan 450 mg EPA en DHA bevatten. Ook is het belangrijk dat je de instructies van de fabrikant goed opvolgt en je aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid houdt. De exacte concentraties kunnen namelijk sterk verschillen van merk tot merk.