Close

Energie besparen in de winter met onze 8 tips

De dagen worden korter en we gaan alweer langzaam richting het najaar. Aangezien de energieprijzen enorm zijn gestegen is het raadzaam om voorbereid het najaar tegemoet te gaan. Het verwarmen van je huis is een van de grootste kostenposten. Het is dus belangrijk om maatregelen te nemen om energie en geld te besparen. In dit artikel geven we je 8 tips om je woning winterklaar te maken en te besparen op je energierekening!

1. Controleer je woning op isolatie en tocht

Een van de belangrijkste dingen die je kunt doen om je huis op de winter voor te bereiden is het controleren op isolatie en tocht. Zorg ervoor dat je huis goed geïsoleerd is door de zolder, de kelder en de buitenmuren te controleren. Als je scheuren of openingen vindt, dicht ze dan af met breeuwmiddel of tochtstrippen.

2. Voeg isolatie toe aan je zolder, kelder, en buitenmuren

Isolatie aan je huis toevoegen is een goede manier om in de winter energie en geld te besparen. Als je huis niet goed geïsoleerd is, kun je veel warmte verliezen via het dak, de muren en de kelder. Isolatie aanbrengen is een eenvoudige en betaalbare manier om de warmte binnen te houden, en het kan je honderden euro’s op je energierekening besparen.

3. Gebruik een slimme thermostaat om energie te besparen

Een slimme thermostaat helpt je om energie te besparen in de winter. Slimme thermostaten kunnen geprogrammeerd worden om de temperatuur aan te passen op basis van je schema. Je kunt ze zo instellen dat de temperatuur lager wordt als je niet thuis bent of slaapt, wat je veel geld kan besparen op je energierekening. Slimme thermostaten zijn ook heel efficiënt en kunnen je helpen tot 30% op je energierekening te besparen.

4. Hang gordijnen of jaloezieën op om de warmte binnen te houden

Het ophangen van gordijnen of jaloezieën is een eenvoudige manier om warmte in je huis binnen te houden tijdens de winter. Gordijnen en jaloezieën kunnen helpen je ramen te isoleren en de warme lucht binnen te houden. Ze kunnen ook helpen om de hoeveelheid koude lucht die door de ramen naar binnen komt te verminderen.

5. Draag binnen warme kleren in plaats van de verwarming hoger te zetten

Draag binnenshuis warme kleding om het in de winter warm te hebben zonder de verwarming hoger te hoeven  zetten. Als je je in laagjes kleedt, kun je comfortabel en warm blijven en zo besparen op je energierekening.

6. Douche niet te lang

Douchen is is heerlijk warm en ontspannend, maar het kan ook een enorme water- en energieverspiller zijn. Als je te lang doucht, verbruik je gemakkelijk meer water en energie dan nodig is. Het is dus heel simpel; douche niet langer dan nodig is. Je kunt ook water besparen door een waterbesparende douchekop te gebruiken. Check ook ons artikel met meer tips over hoe je kunt besparen tijdens het douchen.

7. Gebruik de oven in plaats van het fornuis

Kies wat vaker om je gerechten in de oven te bereiden in plaats van met het fornuis. De oven is een efficiëntere manier om voedsel te koken, en je kunt er tot 30% op je energierekening mee besparen. Als je maaltijden met de oven kookt in plaats van met het fornuis, kun je deze winter dus veel geld besparen op je energierekening.

8. Investeer in een warmtepomp

Een warmtepomp kan je helpen veel geld te besparen op je energierekening. Ze werken door warmte van de ene plaats naar de andere over te brengen, wat het een prima optie maakt om je huis zowel te verwarmen als te koelen. Warmtepompen zijn bovendien ook heel efficiënt. Wanneer je dus een manier zoekt om deze winter geld te besparen, kan investeren in een warmtepomp een interessante optie voor je zijn.

Conclusie

In dit artikel hebben we 8 tips op een rijtje gezet om je te helpen energie en geld te besparen tijdens de winter. Van het controleren van isolatie en tocht tot het binnenshuis dragen van warme kleren, er zijn veel eenvoudige manieren om je huis op de winter voor te bereiden en op je energierekening te besparen.

Wij hopen dat je er wat aan hebt en dit jaar wat extra geld kunt besparen tijdens de koude wintermaanden.