Close

Ananasleer

Leer is een materiaal dat we gebruiken voor heel veel verschillende producten; leren tassen, leren riemen, leren schoenen, leren bekleding en ga zo maar even door. Je kunt leer dus voor heel veel dingen gebruiken. Helaas is het zo dat er wat nadelen kleven aan de leerindustrie en is leer ook niet echt een duurzaam product. Vandaar dat steeds meer mensen opzoek gaan naar een alternatief. Een mogelijk alternatief is ananasleer. Maar waarom zou je nu eigenlijk voor ananasleer gaan in plaats van gewoon leer? Wat zijn dan precies de nadelen van “gewoon” leer zoals we dat kennen? En waarom zou ananasleer beter zijn?

4 Fashion Bags van Ananasleer

ananasleer

Kaliber Fashion – Backpack Pinatex natural / silver – Rugzak – Rugtas – Vegan – Zilver

BEKIJK PRIJS
ananasleer

Kaliber Fashion – Bag Iceblue Mix Pinatex silver – Vegan – Ananasleer – Ijsblauw

BEKIJK PRIJS
ananasleer

Kaliber Fashion – Shopperbag Pinatex – Natural Ananasleer – Goud

BEKIJK PRIJS
ananasleer

Kaliber Fashion – Backpack Pinatex silver – Rugtas – Rugzak – Veganistisch – Zilver

BEKIJK PRIJS

Wat is er mis met gewoon leer?

Jarenlang hebben mensen producten gemaakt van leer. Waarom is nu dan in een keer nodig om ophef te maken over dit product? De voornaamste bezwaren tegen leer kan men terugbrengen tot drie nadelen: dierenleed, milieu en mensenrechten schending.

Dierenleed

Leer veroorzaakt dierenleed

Zoals de meeste mensen wel weten, wordt het traditionele leer natuurlijk gemaakt uit de huid van een dier. Wat de meeste mensen echter niet weten, is dat leer niet zomaar een bijproduct is van de vleesindustrie. Zo komt 10% van de opbrengst van een koe van de verkoop van haar huid. Bovendien zijn er genoeg dieren die juist voornamelijk gehouden worden vanwege hun huid en niet zozeer voor de consumptie.

Als men bijvoorbeeld kijkt naar de opbrengst van een struisvogel, komt 80% van de verkoop van de huid. Hierbij zou men dus kunnen zeggen dat het vlees, en niet de huid, het bijproduct is. Ook komt het voor dat er dieren geslacht worden voor alleen maar de huid. In India bijvoorbeeld worden koeien geslacht voor het leer. Echter, de koe is in India heilig en de meeste Indiërs zijn sowieso vegetariër, dus wordt het vlees van de koe amper gegeten.

Als gevolg hiervan ligt het vlees dus weg te rotten. Het is dus absoluut een fabeltje dat leer slechts een bijproduct is van de vleesindustrie; voor de productie van een nieuw paar leren schoenen moet er,  in de meeste gevallen, echt een koe speciaal voor geslacht worden.

Het meeste leer komt uit het buitenland

Het meeste leer komt uit het buitenland. Dit heeft ermee te maken dat daar de arbeidskosten veel lager zijn en dat de milieu regelingen vele malen soepeler zijn in vergelijking met Nederland. Het is echter vaak het geval dat de dierenwelzijnsregels in vele van deze buitenlandse landen ook veel minder streng zijn. Zo moeten de dieren vaak erg lange stukken lopen of in een vrachtwagen worden vervoerd.

Dit komt doordat het dichtstbijzijnde slachthuis vaak honderden kilometers verderop ligt. Een groot aantal van de dieren komt tijdens het transport al om door de dorst, honger of verwondingen. Bovendien zijn er vreselijke technieken die gebruikt worden om de dieren te laten lopen, bijvoorbeeld zout, chilipepers of tabak in de ogen smeren of de staart van het dier te breken.

Daarnaast is het ook het geval dat er in sommige gebieden een verbod staat op het slachten van gezonde dieren, bijvoorbeeld koeien. Daarom worden deze koeien met opzet kreupel gemaakt of zelfs vergiftigd, zodat het toegestaan is het dier te slachten. Bovendien wordt er tijdens het slachten zelf het grootste deel van de tijd geen verdoving gebruikt of worden de dieren levend gevild. Het kan zo maar zijn dat ook jouw leren schoenen op deze manier geproduceerd zijn.

Leer is slecht voor het milieu

Milieu

Naast het dierenleed dat de leerproductie veroorzaakt, is de leerindustrie ook nog eens ernstig vervuilend voor het milieu.

  • Ten eerste is het zo dat de vee-industrie al zeer milieuonvriendelijk is. Dit heeft te maken met de grote uitstoot van broeikasgassen, het grote gebruik van landbouw grond waarvoor bossen gekapt moeten worden en het grootse waterverbruik. Aangezien men meestal dieren vilt die al enige tijd geleefd hebben, is de leerindustrie hier ook medeverantwoordelijk voor.
  • Ten tweede is het zo dat bij de productie van leer zeer giftige chemicaliën gebruikt worden. Deze chemicaliën worden vaak na gebruik ergens in de natuur gedumpt, bijvoorbeeld in een rivier of in een veld. Dit heeft gevolgen voor de natuur, de dieren en de mensen die dit water vaak drinken aangezien het niet voldoende gezuiverd wordt. Bovendien is het zo dat, door het gebruik van deze chemicaliën, het leer niet langer biologisch afbreekbaar is.
  • Ten derde is er naast chemisch afval ook organisch afval, zoals haren, vlees en andere stukjes die nog van de huid verwijderd dienen te worden. Hoewel dit organische afval in westerse landen vaak verwerkt wordt in producten zoals lijm, huisdiervoer of zeep, wordt dit afval in ontwikkelingslanden vaak ergens gedumpt. Ook dit kan voor zeer ernstige milieuvervuiling zorgen, met name in het water.
  • Ten vierde verbruikt de leerindustrie nog eens extra veel water, naast het al eerder genoemde water wat nodig is voor het grootbrengen van de dieren. Er is namelijk ontzettend veel water nodig voor de productie van leer. Zo draagt de leerindustrie nog eens extra bij aan watertekorten en droogte.

De leerindustrie en mensenrechten

Zoals al eerder genoemd werd, wordt het meeste leer geproduceerd in het buitenland. Eén van de voornaamste redenen hiervoor zijn de lage arbeidskosten. Naast het lage loon wat de arbeiders ontvangen, moeten deze arbeiders ook de gevolgen ondergaan van het lakse milieubeleid. Zo is het vaak het geval dat de arbeiders de eerder genoemde giftige chemicaliën gebruiken zonder enige vorm van bescherming zoals handschoenen. Ook is het in sommige landen zo dat er echt kinderarbeid en zelfs slavenarbeid worden ingezet voor de leerproductie.

Ananasleer; een alternatief voor al het leed

De leerproductie is dus slecht voor dieren, mensen en het milieu. Vandaar dat sommige mensen de keuze hebben gemaakt om naar een alternatief te zoeken. Eén zo’n alternatief is ananasleer. Maar wat is ananasleer dan precies? Hoe wordt het gemaakt? Waar komt het vandaan? En waarom is het een goed alternatief voor traditioneel leer?

Ananasleer, ook weel Piñatex genoemd, wordt gemaakt van de vezels uit de ananasbladeren. Het is daarom echt een restproduct van de ananasteelt, aangezien de bladeren van de ananas anders weggegooid zouden worden. De stof is ontwikkeld door Carmen Hijosa. Het ontwikkelingsproces steekt als volgt in elkaar; de ananasbladeren worden eerst gedroogd voordat ze uitgeslagen worden tot vezels.

Vervolgens worden de vezels gewassen, gedroogd en gesorteerd. Met behulp van polymeer worden de bladeren omgetoverd tot een stof. Deze stof is vervolgens weer geschikt om allerlei producten van te maken die je normaal gesproken van leer zou maken, zoals schoenen, riemen en tassen.
Ananasleer is zo’n goed alternatief omdat het echt duurzaam is.

Het materiaal is namelijk volledig vervaardigt uit ananasbladeren, een bijproduct van de ananasteelt. Om die reden zijn er ook geen extra stoffen nodig, zoals water, mest of pesticiden voor de productie ervan. Ook is het zo dat er, door het gebruik van dit restproduct, weinig verspilling van natuurlijke materialen plaatsvindt. Bovendien zijn er geen dieren gedood om het materiaal te vervaardigen. Dit maakt het product dus ook nog eens 100% vegan en dierenleed-vrij.

De vezels van de ananasbladeren hebben echter wel alle kenmerken die we van leer gewend zijn. Zo zijn de bladeren van de ananas ook sterk, zacht, ademend, flexibel, eenvoudig te bewerken en ga zo maar een tijdje door. Om deze redenen staat ananasleer ook steeds vaker bekend als een biologische, duurzaam en vegan vervanging voor leer.

Voorbeeld Ananasleer

Waar kun je ananasleer kopen?

Ananasleer is dus een duurzaam, vegan en milieuvriendelijk alternatief op leren schoenen, tassen en andere producten. Carmen Hijosa bedacht hoe men de vezels van de bladeren van de ananas kon gebruiken om er een leer achtig materiaal van te maken. Natuurlijk begrijpen we heel goed dat je nu graag zelf een paar duurzame en vegan pinatex schoenen koopt. Mocht je je nu afvragen waar je dit zou kunnen doen, dan is het internet een grote steun en toeverlaat. Vooral sites die een vegan lifestyle aanhangen verkopen vele schoenen, tassen, en andere producten gemaakt van dit mooie piñatex leer. Verder zijn er ook informatieve sites die meer vertellen over Carmen Hijosa en het productieproces.