Voor sommige is het een hobby, terwijl anderen er alleen aan doen wanneer het echt noodzakelijk is. Shoppen is iets waar je van houdt of niet. Of je nu liever niet een winkel ingaat of juist het liefst iedere dag iets nieuws koopt, voor beide shoppers biedt online shoppen een uitkomst. Lekker makkelijk en snel, zeker nu we drukke plekken zo veel mogelijk proberen te vermijden.
Daarnaast hoeft online winkelen niet per se meer belastend te zijn voor het milieu dan real life winkelen. Sterker nog, het kan goed zo zijn dat je ecologische voetafdruk kleiner is wanneer je je items online bestelt dan wanneer je offline je dingetjes koopt. Maar wat maakt dan dat online shoppen duurzamer kan zijn dan offline shoppen? Je leest het in dit artikel samen met nog 7 tips. Hierdoor ben je er zeker van dat ook jouw nieuwe bestelling zo duurzaam mogelijk is.
Wat maakt online shoppen nu duurzamer dan offline winkelen?
Als je door de stad loopt, ga je natuurlijk niet elke winkel in die er is. Je hebt misschien je vaste riedeltje, maar je zult zeker ook getrokken worden door een winkel met een mooie etalage. Om klanten te lokken is het voor een winkel dus belangrijk om er mooi uit te zien. Dit kan bereikt worden door bepaalde verlichting te gebruiken of andere trucjes toe te passen die niet zo veel rekening houden met het milieu. Maar als je online aan het winkelen bent, kom je natuurlijk niet in het distributiecentrum terecht.
Deze hoeven er dan ook niet aantrekkelijk uit te zien. Zo kunnen er in distributiecentra keuzes gemaakt worden die vooral zorgen voor een duurzame samenstelling, terwijl in winkels de uitstraling toch net iets belangrijker is dan duurzaamheid.
Bovendien kan het duurzamer te zijn om iets online te bestellen wanneer je ver van de winkels af woont en maar één product nodig hebt. Want terwijl een transporteur meerdere goederen tegelijk vervoert en deze in één rit bezorgt, zul je waarschijnlijk in je eentje in de auto op en neer reizen voor je shampoo die op is of dat ene paar schoenen. Als je dus toch liever fysiek winkelt en een auto of een ander voertuig moet gebruiken om bij de winkels te komen, is het misschien verstandig om te wachten totdat je meerdere artikelen moet hebben.
Het is dus echt niet zo dat online je inkopen doen per definitie minder duurzaam is dan wanneer je naar een fysieke winkel gaat. Toch zijn er nog een aantal tips die je zou kunnen overwegen om jouw shop-ervaring nóg duurzamer te maken.
7 tips voor duurzaam online shoppen
Tip 1: Koop lokaal/ binnen Nederland
Natuurlijk is het een fantastisch idee dat je thuis spullen kan bestellen van over de hele wereld. Maar van hoe verder je producten moeten komen, hoe meer kilometers er moeten worden afgelegd voordat je bestelling jou bereikt heeft. Dit zorgt weer voor meer CO2 uitstoot en dus een grote ecologische voetafdruk. Deze is natuurlijk veel kleiner wanneer je lokaal koopt. Dat betekent die dat je per se alleen maar bij winkels uit je eigen dorpje of stad kunt bestellen. Ook winkels binnen Nederland maar uit een andere stad zijn kilometers dichterbij dat China of India.
Tip 2: Laat je niet verleiden door “vandaag bestelt, morgen in huis”
Het is natuurlijk heel gemakkelijk dat je je pakketje binnen 24 uur bij jou thuis kunt hebben. Echter, dit zorgt ervoor dat de transporteur veel minder tijd ter beschikking heeft om het vervoer zo te plannen dat het het minst belastend is voor het milieu. Het is misschien vervelend dat je een aantal dagen moet wachten voordat je pakketjes binnen zijn, maar hierdoor kan wel de goederenstroom geoptimaliseerd worden. Door deze optimale route te volgen blijft de uitstoot van CO2 ook nog eens beperkt.
Tip 3: Laat je pakketje bezorgen bij een afhaalpunt
Een andere tip waardoor de route van de transporteur duurzamer wordt, is om ervoor te kiezen je pakketje niet thuis maar bij een centraal punt te laten bezorgen. Want op deze manier kan je bezorger meerdere pakketjes in één keer bezorgen, waardoor hij dus minder kilometers maakt en dus beter bezig is voor het milieu. Natuurlijk geldt deze tip slechts wanneer je in staat bent om je pakketje te voet, met de fiets, of desnoods met het openbaar vervoer af te halen. Zou je toch de auto moeten gebruiken, dan wordt het effect namelijk teniet gedaan.
Tip 4: Je pakje toch thuis laten bezorgen? Wees dan ook thuis!
Mocht het inderdaad beter zijn om je bestelling thuis te laten afleveren, dan doe je er goed aan om ook daadwerkelijk thuis te zijn op het moment van levering. Want als je niet in staat bent open te doen, zal je bezorger terug moeten komen om op een ander moment je pakketje af te leveren of zal hij je bestelling naar een centraal afhaalpunt moeten brengen. Deze onnodige kilometers hebben een impact op het milieu die je makkelijk zou kunnen voorkomen. Tegenwoordig is het overigens vaak zo dat bij de buren wordt aangebeld om te vragen of zij het pakketje in ontvangst kunnen nemen. Een goede oplossing, maar om toch zeker te zijn doe je er goed aan om je planning in de gaten te houden en persoonlijk open te doen voor de bezorger met jouw nieuwe spullen.
Tip 5: verminder retourneren
Wanneer je twijfelt over de juiste maat of kleur van potentiële nieuwe kleding denk je er misschien goed aan te doen om verschillende maten of kleuren te laten leveren. Echter, de items die je niet wilt houden zullen ook terug moeten. Dit werkt weer belastend voor het milieu, aangezien de bezorger nu nog een rondje moet doen om jouw aankopen op te halen. Ben je echt aan het twijfelen, kijk dan of er een fysieke winkel in de buurt is waar je kunt passen.
Tip 6: voorkom impulsaankopen
Sommige mensen krijgen af en toe een bui waarin ze van alles kopen waar ze later spijt van krijgen. Zoals bij tip 5 al besproken is, is het beter om retourneren zo veel mogelijk te voorkomen. Maar daarnaast hebben we lang niet alles nodig wat we denken te willen. Door minder aankopen te doen zijn we al duurzamer bezig. Zo hoeft er minder geproduceerd te worden.
Bovendien kunnen we onze oude producten vaak nog prima gebruiken en hoeven ze nog lang niet weggegooid te worden. Probeer je dus niet te laten verleiden door de laatste mode en fashion trends van het moment. Een andere handige manier om impulsaankopen te voorkomen is door je potentiële aankopen een week of twee in je winkelwagentje te laten zitten. Ben je er daarna nog van overtuigt dan je de spullen wilt hebben, kun je ze met een gerust hart bestellen.
Tip 7: kies voor duurzame webshops, tweedehands of refurbished
Naast de manier waarop je shopt, kun je natuurlijk ook overwegen bij wie je je inkopen doet. Er zijn tal webwinkels te vinden voor duurzame kleding, verzorgingsproducten en elektronica. Bovendien zijn er ook webwinkels met tweedehands of vintage kleding. Als het gaat om elektronica zou je ook kunnen overwegen om refurbished apparaten online te kopen. Wil je meer weten over refurbished, lees dan een van onze artikelen op deze site. Deze artikelen zijn op zichzelf al beter voor het milieu dan een nieuw alternatief.
Duurzaam online winkelen: het kan echt
Kortom, ook online kun je duurzame producten kopen. Zo zijn er verschillende dingen die je zou kunnen overwegen tijdens het plaatsen van je bestelling om deze beter te maken voor het milieu. Daarnaast is het verstandig om te overwegen welke items je echt nodig hebt. Tot slot doe je er goed aan om voor een webshop te kiezen waarbij duurzame of tweedehands items aangeboden worden.
Er zijn verschillende webwinkels te vinden die duurzame merken aanbieden. Laat de auto dus lekker staan en ga eens online zoeken naar bijvoorbeeld nieuwe kleding. Wie weet ontdek je wel een aantal fantastische webshops.
Was dit artikel nuttig voor je? Lees dan ook eens ons artikel over consuminderen!