Close

Refurbished

Je laptop is nodig toe aan vernieuwing. Nu is het de keuze of je voor een nieuwe laptop gaat, of dat je toch liever een tweedehandse koopt? Natuurlijk kleven er voor- en nadelen aan beide kanten. Maar wist je ook dat er tegenwoordig een derde optie is? Deze optie heet “refurbished”. Maar wat is dat precies en waarom draagt het kiezen voor refurbished artikelen bij aan verduurzaming?

Wat is refurbished precies?

Refurbished kun je vertalen met “gerenoveerd”. Je koopt dus een product dat al eerder door iemand gekocht is zoals een refurbished tablet, smartphone of smartwatch bijvoorbeeld. Refurbished producten zijn uitgebreid getest en opgeknapt voordat ze te koop worden aangeboden. Mocht tijdens deze controle nu blijken dat er iets niet helemaal werkt zoals zou moeten, dan wordt het product gemaakt.

Bovendien worden onderdelen vervangen als dat nodig is. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de oude gebruiker het glasplaatje van zijn iPhone enigszins beschadigd heeft. In dat geval wordt deze glasplaat vervangen voordat hij als refurbished iPhone te koop wordt aangeboden.

Ook batterijen worden vaak vervangen. Door deze nieuwe batterij gaat je refurbished product net weer wat langer meer. Daarnaast worden oude gebruikers sporen gewist. Dit wordt gedaan door het toekomstige refurbished product terug te zetten naar de fabrieksinstellingen en het oude geheugen te wissen.

Tot slot is vaak het geval dat het refurbished product nog even wordt geüpdatet voordat deze weer wordt aangeboden voor de verkoop. Op die manier zijn de nieuwste besturingssystemen ook beschikbaar voor refurbished producten. Bovendien zit op refurbished producten ook een herroepingsrecht. Dit houdt in dat je je geld terugkrijgt mocht je binnen 14 dagen erachter komen dat het refurbished product niet goed is.

refurbished producten

Refurbished vs tweedehands

Stel, je wilt een Macbook aanschaffen. Nu is het inderdaad zo dat je bij een refurbished Macbook niet de eerste eigenaar bent. Waarom zou je dan niet voor tweedehands gaan? Immers hoef je bij tweedehandse toch ook niet de volledige prijs te betalen? Dat klopt. Hoewel de prijzen van refurbished en tweedehands dicht bij elkaar liggen zie je soms een licht verschil in het voordeel van tweedehands.

In dat geval ben je dus goedkoper uit als je voor een tweedehands computer gaat in plaats van de refurbished Macbook. Nou ja, op de korte termijn dan.Vergeet niet dat refurbished producten eerst uitgebreid getest worden voordat ze doorverkocht worden. Bovendien zijn onderdelen vervangen waar nodig.

Je mag er dus vanuit gaan dat je aankoop ook echt werkt. Je bespaart dus op de aankoop van nieuwe onderdelen die misschien vervangen moeten worden bij aanschaf van een tweedehands product. Daarnaast is het waarschijnlijk dat je refurbished Apple langer meegaat vanwege de nieuwe batterij.

Qua veiligheid zijn refurbished producten waarschijnlijk ook een verstandigere keuze. Neem nu bijvoorbeeld een iPhone. Deze telefoons maken veel gebruik van inloggegevens. Echter is het onmogelijk voor de voormalige eigenaar om op jouw refurbished iPhone in te loggen. De gegevens van de refurbished iPhone zijn namelijk gereset. Je hoeft dus ook niet bang te zijn dat iemand in jouw e-mail komt, mocht je zelf besloten hebben om je product terug te sturen en deze te opnieuw te laten verkopen. Deze reset is minder vanzelfsprekend als het gaat om tweedehands producten.

Een ander voordeel in vergelijking met tweedehands producten is de garantie. Zo zit er vrijwel altijd garantie op de aankopen van refurbished producten. Hoeveel jaar de garantie daadwerkelijk bedraagt verschilt per verkoper. Bij de meeste aanbieders krijg je toch wel 2 jaar garantie. Waar je misschien wel op wilt letten is dat er een verschil in garantie kan zitten tussen het echte product en de bijgeleverde accessoires. Zo kan het bijvoorbeeld goed zijn dat er 2 jaar garantie zit op refurbished iPhones, maar dat de kabel en lader 6 maanden garantie hebben.

Kort samengevat zijn de voordelen van refurbished producten in vergelijking met tweedehands producten:

  • Je bent zeker van de kwaliteit van je aankoop
  • Je product heeft waarschijnlijk een langere levensduur dan een tweedehands product
  • Je bespaart geld omdat je geen nieuwe onderdelen hoeft aan te schaffen
  • Je bent zeker van de veiligheid van je refurbished product
  • Je refurbished product komt met garantie

refurbished telefoon

Refurbished vs nieuwe producten

Er valt dus wat voor te zeggen om voor refurbished te kiezen in plaats van tweedehands. Maar waarom zou je dan niet gelijk voor een nieuw product kiezen? Nieuwe producten hebben namelijk ook een aantal jaar garantie, garanderen kwaliteit en hebben geen enkele gebruikerssporen.

Inderdaad, nieuwe producten komen met alle voordelen die refurbished producten ook hebben over tweedehands producten. Helaas is het wel zo dat nieuwe producten een stuk duurder zijn. Je zou dus een hoop geld kunnen besparen door voor refurbished te kiezen. Het prijsverschil tussen nieuwe en refurbished iPhones bijvoorbeeld kan soms wel oplopen tot maar liefst €100,-. En dat terwijl je refurbished iPhones nauwelijks van nieuw kunt onderscheiden.

Een ander argument wat je kan overwegen om voor refurbished te kiezen is het milieu. Bijna jaarlijks wordt er wel een nieuwe smartphone gepresenteerd. Helaas is het zo dat de productie van deze elektronische apparaten extreem schadelijk is voor het milieu.

Hierbij moet je denken aan de uitstoot van broeikasgassen, schadelijk afval als bijproduct van de productie en natuurlijk de gevaarlijke stoffen die worden ingezet om bepaalde mineralen uit de mijnen te winnen. Kobalt bijvoorbeeld wordt gebruikt voor het maken van batterijen en accu’s in smartphones en laptops. De giftige stoffen die gebruikt worden voor het winnen van kobalt verontreinigen de lucht. Ook komen ze terecht in het drinkwater en landbouwgrond van gebieden rondom de mijnen.

Refurbished producten voorkomen dus dat er meer en meer grondstoffen gedolven dienen te worden. Dit komt omdat, bij refurbished apparaten, onderdelen van andere apparaten hergebruikt worden. Dit hergebruik bespoedigt ook de duurzaamheid van het product. Dit komt omdat het product langer meegaat. Het product wordt dus minder snel weggegooid, waardoor het de natuur minder vervuilt.

Dus, de voordelen van refurbished aankopen in vergelijk met nieuw:

  • Je bespaart geld omdat refurbished aankopen stukken goedkoper zijn dan de nieuwe versies
  • Refurbished is amper van nieuw te onderscheiden
  • Refurbished is duurzamer en daardoor beter voor het milieu

Overigens hoef je ook niet bang te zijn dat je lang moet wachten op je refurbished aankoop. Vele refurbished aanbieders doen mee met de “vandaag besteld, morgen in huis”-trend.

Refurbished is goed voor jou, je portemonnee en het milieu!

Wil je toch liever een nieuwe smartphone? Overweeg dan eens om een Fairphone aan te schaffen. Ook hier hebben we een uitgebreid artikel over geschreven.