Close

Refurbished iPhone Kopen

De iPhone is misschien wel de meest populaire telefoon van het moment. Hoewel er natuurlijk veel meer merken van smartphones bestaan, worden iPhones, naast Samsung, waarschijnlijk nog wel het meest verkocht.

Welke smartphone nu echt het beste is, is eigenlijk meer een kwestie van persoonlijke voorkeur. Dat kan bijvoorbeeld liggen aan het besturingssysteem dat je gewend bent. iPhones bijvoorbeeld worden alleen geproduceerd door Apple. Een Apple iPhone is dus dubbelop, net als een Apple iPad bijvoorbeeld.

Apple ontwikkeld zelf de besturingssystemen voor al haar producten. Zo draait een iPhone niet op Android, zoals een Samsung smartphone, maar op iOS. iOS is gebaseerd op het desktopbesturingssysteem macOS, wat gebruikt wordt op de computers van Apple. Overigens draait iOS niet alleen op iPhones, maar ook op andere producten van Apple, zoals iPod Touch, iPads en Apple Tv’s. Het kan dus zo zijn dat, in het geval je gewend bent aan het iOS besturingssysteem, iPhones voor jou de ultieme smartphones zijn. Mocht je toch liever een refurbished Samsung smartphone willen, wees gerust. Ook daar hebben we een artikel over.

De iPhone producten race

Voor sommigen is de iPhone dus de meest fantastische smartphone die er bestaat. Het is dan wel jammer dat het moeilijk bijblijven is met alle nieuwe modellen die er jaarlijks verschijnen. Want waar de iPhone 7 zijn intrede deed in 2016, werd deze een jaar later al opgevolgd door de iPhone 8.

Maar natuurlijk weten de echte kenners dat de iPhone 7 en iPhone 8 momenteel al lang vervangen zijn door de iPhone X, die in hetzelfde jaar verscheen als de iPhone 8. De iPhone X moest echter het jaar erop alweer plaats maken voor de iPhone Xs. En nu is ook weer de iPhone Xs opgevolgd door de iPhone 11 in 2019 en zelfs de iPhone SE van 2020. Kortom, als je echt het allerliefst het nieuwste model wilt, kun je elk jaar een nieuw exemplaar aanschaffen. Dit is natuurlijk een dure bedoeling.

Zo kostte de goedkoopste versie van de iPhone Xs in 2018 maar liefst €1159,-. Gelukkig zijn iPhones wel wat voordeliger geworden. Het nieuwste model, namelijk de iPhone SE heb je voor ongeveer €463,-. Maar hoe je het ook wendt of keert, het blijft redelijk duur als je echt besluit om je 1 jaar oude iPhone te vervangen door een nieuw model. Bovendien is het ook niet het beste voor het milieu. Echter, er bestaat een alternatief en dat alternatief heet refurbished en draagt bij aan een stukje verduurzaming.

Refurbished producten en refurbished iPhones

Refurbished betekent letterlijk ‘gerenoveerd’. Het houdt in dat je een product koopt dat al eens eerder door iemand gekocht is. Omdat je product niet ‘nieuw’ is, is de prijs ook vele malen lager dan dat je voor een nieuw product zou moeten betalen. Zo zijn er al refurbished iPhones Xs te koop voor 20 procent minder dan de nieuwprijs.

Een refurbished iPhone is dus goedkoper omdat hij al van iemand anders is geweest. Echter, in tegenstelling tot tweedehands producten, worden producten die aangeboden worden als refurbished eerst uitgebreid getest en opgeknapt voordat ze weer te koop worden aangeboden. Blijkt tijdens de controle dat er iets niet naar behoren werkt, dan wordt het product gemaakt en worden onderdelen vervangen waar nodig. Zo kan het zijn dat door het eerder gebruik het glasplaatje van een iPhone enigszins beschadigd is.

Mocht dit het geval zijn, dan wordt deze glasplaat vervangen voordat hij als refurbished iPhone te koop wordt aangeboden. Op die manier is een refurbished iPhone eigenlijk niet van nieuw te onderscheiden. Het vervangen van onderdelen blijft niet beperkt tot de buitenkant. Ook onderdelen in de iPhone zelf worden vervangen waar nodig. Op die manier ben je gegarandeerd van de kwaliteit van je refurbished iPhone en hoef je dus ook geen nieuwe onderdelen te kopen. Bovendien worden refurbished producten, waaronder refurbished iPhones, vaak voorzien van nieuwe batterijen. Je hoeft je over de levensduur dan niet meer druk te maken wanneer deze vervangen zijn.

Ook is het geval dat de gegevens van eerdere gebruikers gewist worden als je kiest voor een refurbished iPhone. Zo worden de instellingen van het product teruggezet naar de fabrieksinstellingen en is het oude geheugen gewist. Dit voorkomt ook dat een oude gebruiker eventueel zou kunnen inloggen op jouw refurbished iPhone. Aangezien de oude gegevens gewist zijn, hoef je hier niet bang voor te zijn. Vaak wordt de refurbished iPhone ook nog even geüpdatet voordat deze weer te koop wordt aangeboden.

Op die manier zijn de nieuwste besturingssystemen ook beschikbaar voor refurbished iPhones. Je kan er dus vanuit gaan dat je refurbished iPhone draait op de laatste iOS-versie die beschikbaar is voor het specifieke model.

Bovendien zit op refurbished producten ook een herroepingsrecht. Dit betekent dat je je aankoopbedrag terugkrijgt in het geval dat je binnen 14 dagen van gedachte verandert en je refurbished iPhone toch liever niet houdt.

Naast het herroepingsrecht is een ander groot voordeel van refurbished iPhones dat ze ook met garantie komen. Hoeveel jaar garantie er precies op refurbished iPhones zit is afhankelijk van het specifieke model en de verkoper. De meeste aanbieders geven toch wel 2 jaar garantie. Deze 2 jaar garantie geldt vaak echter niet voor de accessoires die bij refurbished iPhones geleverd worden, zoals een kabeltje of een oplader. Op deze producten zit vaak 6 maanden garantie.

Kortom, refurbished producten hebben de volgende aantrekkelijke voordelen:

  • Je bespaart geld als je kiest voor een refurbished iPhone
  • De uitgebreide testprocedure garandeert de kwaliteit van een refurbished iPhone
  • Door het opknappen ziet een refurbished iPhone eruit als nieuw
  • De batterij wordt vervangen, waardoor een refurbished iPhone langer meegaat
  • De oude gegevens worden gewist
  • Een refurbished iPhone is volledig up-to-date
  • Een refurbished iPhone heeft herroepingsrecht
  • Ook op een refurbished iPhone zit garantie van ongeveer 2 jaar

iPhones en duurzaamheid

Apple heeft de laatste jaren grote stappen gemaakt om haar onderneming duurzamer te maken. Een goed voorbeeld is de overstap op schone energie die vele fabrikanten van Apple producten in de afgelopen jaren gemaakt hebben. Een ander goed voorbeeld is het verlagen van de carbon footprint.

De carbon footprint, ook wel de CO2-voetafdruk, is een term die aanduidt wat de impact van een specifiek persoon of bedrijf is op het milieu als men kijkt naar de uitstoot van koolstofmonoxide (CO2) en andere broeikasgassen. Het is Apple de laatste jaren steeds opnieuw geluk om haar carbon footprint te verlagen.

Ook is het zo dat Apple veel doet met het recyclen van materialen en rekening houdt met het energie verbruik van iPhones tijdens de ontwerp-fase. Apple doet het dus lang niet meer zo slecht als vroeger op het gebied van duurzaamheid en zet zich dus actief in voor een meer duurzame toekomst.

Waarom dan toch een refurbished iPhone kopen?

Ondanks deze grote stappen die Apple de laatste jaren gezet heeft, is het misschien toch verstandiger om een refurbished iPhone aan te schaffen in plaats van een nieuw model te kopen. Ten eerste is dit omdat je flink op de prijs kan besparen zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit van je aankoop.

Dit komt omdat onderdelen vervangen zijn waar nodig. Het is dus beter voor je eigen financiën om niet voor nieuw te gaan. Dat niet alleen, ook wat betreft het milieu is refurbished in het voordeel. Want ondanks de verduurzaming van Apple, blijft het feit dat de productie van nieuw elektronische apparatuur altijd vervuilend is voor het milieu.

Natuurlijk is het veel beter om schone energie te gebruiken voor productie en de carbon footprint te verkleinen. Maar wat het allerbeste is, is om niet te produceren maar te hergebruiken. Dat is nu precies wat er gebeurt als een iPhone refurbished wordt. De iPhone krijgt als het ware een tweede leven en er hoeft dus geen nieuwe iPhone in de plaats gemaakt te worden.

Ook gaat deze iPhone nu al langer mee dan zou gebeuren als het niet refurbished zou worden. Doordat de iPhone langer meegaat is deze duurzamer en wordt deze minder snel weggegooid. Op die manier raakt de natuur minder snel vervuilt.

Conclusie

Een refurbished iPhone is dus beter voor jou en het milieu. Door een refurbished aankoop te doen bespaar je op de prijs, maar niet op de kwaliteit van je product.

Zo kun je de refurbished iPhone eigenlijk niet van nieuw onderscheiden en komt deze ook nog eens met garantie. Daarnaast ben je ook nog eens goed bezig voor het milieu. Want hoe meer we hergebruiken, hoe minder we hoeven te produceren en hoe minder we dus de natuur belasten.

Overweeg je een Macbook of een refurbished tablet te kopen? Ook hier hebben we leuke artikelen over geschreven!