Close

Recycling

Recycling krijgt steeds meer aandacht in de maatschappij. De term wordt voor van alles en nog wat gebruikt. Ook zijn er bepaalde initiatieven die het recyclen een stuk gemakkelijker moeten maken. Ondanks al deze aandacht voor recycling in het algemeen, is het vaak niet duidelijk waarom dit zo belangrijk is. Vraag jij je nu ook af wat recycling precies inhoudt en waarom we het meer zouden moeten doen? Wij geven antwoord op je vragen. Bovendien geven we je nog vijf handige tips om te beginnen met recyclen.

Wat is recycling?

Recyclen gaat over het opnieuw gebruiken van materialen die van een eerder geproduceerd product afkomstig zijn. Het gaat hier dus niet om het hergebruiken van een product in zijn geheel, maar meer over het ontleden van een bepaald product. Op deze manier worden vervolgens de gewonnen materialen in een ander product verwerkt. Het gaat dus om het scheiden van bepaalde grondstoffen uit bestaande (afval)producten.

Recyclen gebeurt voornamelijk met producten die we gewoonlijk bij het afval zouden zetten. Om goed te recyclen is het dus belangrijk dat je je afval goed scheidt. Hoe beter je afval doet scheiden, hoe beter de bruikbare grondstoffen er namelijk uitgehaald kunnen worden en opnieuw ingezet kunnen worden. Recyclen zorgt dus niet alleen voor het hergebruiken van grondstoffen, maar dus ook automatisch voor een vermindering van afval of Zero Waste. Vandaar dat recyclen ook perfect past binnen een circulaire economie.

Recycling hergebruik van grondstoffen

Waarom is recycling zo belangrijk?

Ondanks de aandacht voor recyclen, is het niet altijd duidelijk waarom dit zo belangrijk is. Natuurlijk weten we wel dat het beter is voor milieu. Maar hoe zit dat dan precies? Wij geven je vijf redenen waarom recycling belangrijk is voor het milieu en voor jezelf.

Opnieuw gebruiken van grondstoffen

Ten eerste is het goed voor het milieu om te recyclen omdat we zo ons gebruik van nieuwe grondstoffen kunnen terugdringen. Laten we als voorbeeld eens kijken naar het recyclen van papier. Hoe meer oud papier we op de juiste manier inleveren, hoe beter we dit kunnen gebruiken om nieuwe producten van papier van te maken. Als gevolg hoeven we dan minder bomen en complete bossen te kappen.

Er zijn inmiddels ook duurzame producten op de markt waarmee je al je geschreven notities kunt elimineren. Nog minder gebruik van papier creëer je bijvoorbeeld met een GreenBook. Schrijven, tekenen, wissen en opnieuw gebruiken.

Maar natuurlijk kunnen we op nog veel meer “nieuwe” grondstoffen besparen wanneer we aan recycling doen. Want wanneer we plastic en plastic verpakkingen inzamelen en hergebruiken, hebben we bijvoorbeeld ook minder aardolie nodig. Aardolie is een fossiele brandstof wat ook gebruikt wordt om plastic te produceren. We weten allemaal wel dat fossiele brandstoffen op dreigen te raken. Dus hoe minder we ervan gebruiken, hoe beter.

Meer ruimte

Naast het feit dat we dus minder nieuwe grondstoffen aan hoeven te spreken wanneer we recyclen, is het ook zo dat we, door aan recycling te doen meer ruimte creëren. Het zit namelijk zo dat veel grondstoffen verbouwd worden op landbouwgrond. Zo neemt het produceren van bijvoorbeeld katoen erg veel ruimte in beslag.

Wanneer de vraag naar “nieuw” katoen afneemt, zullen we de landbouwgrond die nu gebruikt wordt voor katoenplantages, beter kunnen gebruiken. Ook is het kappen van bossen om ruimte te creëren voor dergelijke plantages niet meer nodig zodra de vraag naar deze nieuwe grondstoffen afneemt.

Minder afval

Door recycling worden oude producten die normaal gesproken weggegooid zouden worden dus opnieuw gebruikt. Op deze manier zal er minder afval zijn. Let wel op, want recycling kan niet het gehele afvalprobleem oplossen. Zo zijn we bijvoorbeeld al goed bezig om plastic in te zamelen voor recycling. Helaas is het zo dat we momenteel zitten met een overschot aan ingezameld plastic.

Als gevolg hiervan heeft China, een van de grootste verwerkers van plastic afval in Europa, een import verbod op plastic afval ingesteld. Om de plastic soep op te lossen zal recycling alleen dus niet genoeg zijn, maar zullen we ook echt minder plastic moeten gaan gebruiken.

Vermindering van het versterkte broeikaseffect

Om nieuwe producten te produceren, worden er veel broeikasgassen, zoals CO2, uitgestoten. Deze broeikasgassen dragen bij aan het versterkte broeikaseffect. Door dit versterkte broeikaseffect hebben we nu te maken met grote klimaatveranderingen, zoals de opwarming van de aarde.

Door te recyclen kunnen we het versterkte broeikaseffect misschien wat verlichten. Dit komt namelijk doordat er veel minder energie nodig is om producten te recyclen dan om producten te produceren. We zouden dus een hoop minder CO2 en andere broeikasgassen uit kunnen stoten wanneer we meer zouden recyclen.

Geld besparen

Naast de positieve uitwerking die recycling zou kunnen hebben op het milieu, zou recyclen ook goed kunnen zijn voor je portemonnee. Bij veel gemeentes zijn er namelijk bepaalde maatregelen van kracht die mensen zouden moeten aanmoedigen om meer afval te scheiden.

Zo is het in sommige gemeentes zo dat de restafvalzakken een flink stuk duurder zijn. Op weer andere plekken betaal je per leging van je container. Wanneer je je afval goed scheidt en recycled, hoef je je container dus minder vaak te legen of heb je minder restafvalzakken nodig. Op deze manier kun je dus geld besparen.

Recyclen afval scheiden

Hoe begin je met recyclen?

Recyclen heeft dus vele voordelen. Dat geldt niet alleen voor jezelf, maar ook voor het milieu. Daarnaast hoeft recyclen ook echt niet moeilijk te zijn. Weet je toch niet zo goed hoe je dan precies kan beginnen met recyclen? Geen punt! Hieronder geven we je namelijk vijf tips die je gemakkelijk in je dagelijks leven kan toepassen.

Tip 1 : scheidt je afval op de juiste manier

De beste en simpelste manier om te beginnen met recycling is door je afval op de juiste manier te scheiden. Vaak wordt plastic, gft-afval of oud papier namelijk al opgehaald of zijn er milieu perrons in de buurt waar je gescheiden afval in kunt leveren. Het is echter wel belangrijk dat afval scheiden op de juiste manier gebeurt. Anders kan het namelijk goed zo zijn dat jouw afval alsnog niet wordt gebruikt voor recycling.

Zorg dus vooral dat bijvoorbeeld papier en textiel schoon zijn en dat er geen plastic tussen je gft-afval belandt. Weet je niet zeker waar je afval precies thuis hoort? Op internet zijn er verscheidene afvalwijzers te vinden. Daarop kun je heel simpel jouw afvalproduct invoeren en je krijgt direct te zien op welke manier je deze het beste kunt inleveren.

Tip 2: frituurvet niet door de gootsteen

Heb je oud frituurvet? Spoel het dan alsjeblieft niet door de gootsteen! Niet alleen kan dit zorgen voor verstoppingen, het is ook nog eens zonde. Ook oud frituurvet kun je namelijk inleveren. Vervolgens kan er weer biobrandstof van gemaakt worden.

Tip 3: versleten kleding is geen afval

Inmiddels is het een trend geworden om oude kleding die zich nog in goede staat bevindt door te verkopen of te doneren. Maar ook erg versleten kleding die echt niemand meer zal dragen hoeft nog niet bij het afval te belanden. Ook versleten kleding kun je namelijk inleveren. Vervolgens kan er weer garen van gesponnen worden. Ook wordt ingeleverde en versleten kleding gebruikt om isolatiemateriaal of poetslappen van te maken.

Tip 4: oude telefoons, batterijen en toners

Recyclen beperkt zich absoluut niet tot papier, glas, plastic of textiel. Ook andere producten zijn zeer geschikt om te recyclen. Zo bestaat bij vele supermarkten, scholen en bouwmarkten de mogelijkheid om oude batterijen in te leveren. En als het gaat om oude telefoons of cartridges is het zelfs zo dat inleverpunten van deze producten verschillende goede doelen steunen met de opbrengsten hiervan.

Tip 5: Kies producten van gerecycled materiaal

Recyclen is een cyclus: van het inleveren van je afval tot deze gerecyclede grondstoffen weer opnieuw gebruiken. Dus naast alle dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat jouw afval zo veel mogelijk gerecycled wordt, is het ook belangrijk dat je bij het doen van nieuwe aankopen kiest voor producten die gemaakt zijn van gerecycled materiaal. Zo zijn er vele producten die gemaakt zijn van gerecycled papier, plastic of aluminium.

Gerecycled papier verzamelen