Close

Fairphone Kopen

De Fairphone is een uniek concept. Met de slogan ‘de smartphone met hart voor mens en planeet’ laat Fairphone zien wat de waarden van het bedrijf zijn. Een blik verder op hun website onthult hun missie: de elektronica-industrie van binnenuit verduurzamen.

Met Apple en Samsung als grote concurrenten is dit niet gemakkelijk. De Fairphone is minder bekend dan de Iphone en Samsung Galaxy toestellen en zoals het Nederlandse spreekwoord zegt: “Wat de boer niet kent, dat eet ‘ie niet.”

Maar dit kan veranderen. In tijden waarin verduurzaming steeds belangrijker wordt, is het belangrijk dat de Fairphone, als meest duurzame en eerlijke telefoon, de aandacht krijgt wat het verdiend! Reden te meer om een artikel te wijden aan deze bijzondere telefoon met missie.

Fairphone Modellen

Fairphone 3 - 64GB - Zwart

Fairphone 3 – 64GB – Zwart

De Fairphone 3 onderscheidt zich enorm van zijn concurrenten op het gebied van verduurzaming. Deze telefoon wordt gemaakt door middel van veel vervangbare onderdelen.

  • Eerlijke prijs
  • Duurzaam
  • Goede batterij
BEKIJK PRIJS

“The most sustainable phone is the one you own”

Je kent het wel: Je telefoon werkt op het begin ontzettend goed, maar na een jaar of twee gaat de batterij opeens maar een paar uur mee. Of dat er simpelweg een betere telefoon voorbijkomt met betere features die je toch zó graag wilt hebben? Gelukkig is op dat moment je abonnement afgelopen en kun je weer een nieuwe telefoon aanvragen. Het is bijna alsof de industrie hierop inspeelt!

Helaas doen ze dat ook. De industrienorm in de telefoonindustrie is namelijk dat een telefoon ongeveer 2 jaar meegaat en dat er dan een nieuw (en beter) model beschikbaar is. Dit is goed voor de portemonnee van elektronicabedrijven, maar helaas ontzettend slecht voor het milieu.

Omdat de meeste mensen hun telefoon niet laten recyclen en sommige onderdelen niet te recyclen zijn, moeten hiervoor steeds nieuwe waardevolle (en oprakende materialen) zoals lithium, goud en zilver worden gebruikt. Hoewel Iphone al jaren zegt toe te werken naar een ‘closed system’ voor grondstoffen, waarmee ze enkel materialen uit recyclede producten halen, is dit tot op heden slechts gelukt voor een paar grondstoffen.

En daarom moet voor elke nieuwe telefoon opnieuw gedolven worden. Omdat de mijnbouw grootschalige grond- en watervervuiling en ernstige gezondheidsrisico’s met zich meebrengt, is een slechte boodschap voor het milieu. Daarbij draagt het verschepen van materialen over de wereld bij aan CO-2 uitstoot en brengt het productieproces met gevaarlijk E-afval nog meer problemen met zich mee.

De missie van Fairphone is om dit te verduurzamen. Met de boodschap “the most sustainable phone is your own”, wordt bedoelt dat het belangrijk is dat telefoons zo lang mogelijk meegaan, zodat niet steeds nieuw afval word gegenereerd en nieuwe materialen moeten worden gebruikt. Daarnaast probeert Fairphone om de productieprocessen die nodig zijn te verduurzamen en zo veel mogelijk oude telefoons te recyclen. Hoe werkt dit precies?

Maak kennis met de modulaire telefoon

Het idee van de Fairphone is dat de telefoon ‘modulair’ is. Dit betekent dat het mogelijk is om de telefoon uit elkaar te halen in modules. De nieuwste Fairphone bestaat uit 6 modules waaronder de camera, de accu en de audio jack. Deze modules kun je los kopen, wat als enorm voordeel heeft dat wanneer een onderdeel in de telefoon kapot is, deze op een simpele manier kan worden vervangen. Op die manier hoef je niet meer de gehele telefoon te vervangen, maar slechts het onderdeel!

Hetzelfde geldt voor wanneer er een nieuwe ‘upgrade’ beschikbaar is. Op het moment dat een betere camera is ontwikkeld door de tech-industrie, kan Fairphone die als los onderdeel aanbieden. Zo kun je je telefoon toch ‘upgraden’ zonder een nieuwe te hoeven kopen. Daarnaast werkt het bedrijf aan software die minimaal 5 jaar lang vlekkeloos werkt, zodat de telefoon niet opeens na twee jaar gaat haperen.

Tot slot implementeert het bedrijf de filosofie dat alleen die producten moeten worden gemaakt die nodig zijn door gebruikelijke oplader-inputs te gebruiken (standaard usb-input) waarvoor geen nieuwe opladers nodig zijn. Ook leveren ze niet automatisch een nieuwe oplader bij een nieuwe telefoon, om consumenten te stimuleren hun oude opladers te hergebruiken. Dit klinkt gek, maar eigenlijk is dat veel duurzamer: op die manier hoef je niet steeds oude opladers weg te gooien en nieuwe te kopen.

Duurzaam en eerlijk geproduceerd

Daarnaast wil Fairphone dat de elektronica-industrie duurzaamheid en eerlijke arbeidspraktijken vooropstelt. Daarom zet het bedrijf zich in om daar waar eerlijke materialen en verantwoordelijke processen niet bestaan, samen te werken met industrie en lokale gemeenschappen om ze te creëren.

Zo proberen ze mineralen op een duurzame manier uit de grond te halen door samen te werken met lokale gemeenschappen en daarbij goede werkomstandigheden van de arbeiders te creëren. Check voor een voorbeeld deze blog over hoe ze proberen om waardevolle mineralen zoals tin en tantalum op een verantwoordelijke manier uit de grond te halen.

Ook proberen ze het productieproces inzichtelijk en transparant te maken. Verduurzaming staat bij deze organisatie dus hoog in het vaandel.

Zo veel mogelijk gerecycled

Fairphone probeert om zo veel mogelijk gerecyclede producten te gebruiken en onderzoek te doen naar welke materialen echt noodzakelijk zijn voor de telefoon. Ook proberen ze te investeren in onderzoek naar betere recyclingprocessen.

Om zo veel mogelijk materialen te kunnen recyclen, bieden ze met hun ’take back’ recycling programma de mogelijkheid aan consumenten om de kapotte onderdelen of telefoons naar hen te verzenden (tegen vergoeding) om op die manier de grondstoffen te kunnen hergebruiken. Check hun website voor informatie over hoe dat precies werkt.

Minstens zo goed als elke andere smartphone

Hoewel het de eerste Fairphone aan nog wat gebruiksgemakken ontbrak, doen de laatste twee versies van de Fairphone in gebruiksgemak niet onder aan andere telefoons.

Ook zijn ze zeer betaalbaar: waar je voor een nieuwe Iphone met gemak boven de 700 euro kwijt bent, is de nieuwste Fairphone 3 al voor 419 euro beschikbaar en de Fairphone 3+ voor 469 euro. Lijkt bijna een koopje dus!

Daarnaast heb je natuurlijk het grote voordeel dat je weet dat je bijdraagt aan een betere wereld als je de Fairphone koopt. Én, last but not least, je hoeft niet na twee jaar weer een nieuwe telefoon te kopen!

De Fairphone kopen?

Wil je een duurzame keuze maken met de aankoop van een smartphone? Dan is de Fairphone momenteel de beste keuze die je kunt maken.

Ben je nou zo geïnspireerd geraakt dat je op een actievere manier het bedrijf en haar missie wilt steunen? Neem dan een kijk op hun community pagina en kijk hoe jij kunt bijdragen door een ‘Urban Mining’ workshop te geven of de Fairphone story te vertellen om je collega’s of vrienden te overtuigen!

Hebben wij je inmiddels overtuigd om een Fairphone aan te schaffen? Wacht dan niet langer en check gelijk de huidige prijzen.

Twijfel je erover om een refurbished product zoals een refurbished iPhone of refurbished Samsung te kopen? Hier hebben we ook een aantal interessante artikelen over geschreven.