Close

Duurzame kantoorprinter kopen

Op kantoor wordt er heel wat uitgeprint. Maar misschien printen we vandaag de dag wel iets meer dan goed voor ons is. Ook al werken we steeds meer digitaal, toch is het zo dat de gemiddelde kantoormedewerker gemakkelijk 30 pagina’s per week afdrukt. Dit is al behoorlijk wat. Maar als je ook nog bedenkt dat 1 op de 3 printjes binnen één week weer bij het afval belandt, wordt pas echt duidelijk hoe zonde dit is. Zeker aangezien printen het milieu zwaar kan belasten. Immers, ondanks het feit dat er steeds meer papier gerecycled wordt, zijn er altijd verse vezels nodig om de kwaliteit van het papier te waarborgen. Voor deze verse vezels moeten dus altijd bomen gekapt worden.

Kortom, we zouden onze ecologische voetafdruk kunnen terugdringen, wanneer we ons printgedrag iets zouden verduurzamen. Om dit te bereiken, kun je het jezelf gemakkelijk maken door één van de twee oplossingen te kiezen: duurzame printer software of kiezen voor een duurzame kantoorprinter. Laten we beide oplossingen eens beter bekijken. Maar voordat we dit doen, zullen we eerst even ophelderen waarom een printer een schadelijke impact kan hebben op het milieu.

Duurzame Kantoorprinters 2023

duurzame kantoorprinter

Brother MFC-L6800DW – All-in-One Laserprinter

 • Laserprinter
 • All-in-One printer
 • Printsnelheid zwart/wit: Zeer snel: 40 of meer pagina's per minuut
 • Printsnelheid kleur: Niet van toepassing
 • Kleuren printen | Scannen | Kopiëren
BEKIJK PRIJS
duurzame kantoorprinter

Brother MFC-L9570CDW – All-in-One Laserprinter

 • Laserprinter
 • All-in-One printer
 • Printsnelheid kleur: Snel: 25 t/m 39 pagina's per minuut
 • Printsnelheid zwart/wit: Snel: 25 t/m 39 pagina's per minuut
 • Kleuren printen | Kopiëren | Mailen | Scannen | Faxen
BEKIJK PRIJS
duurzame kantoorprinter

Brother DCP-L2530DW – All-in-One Zwart-witlaserprinter

 • Laserprinter
 • All-in-One printer
 • Printsnelheid kleur: Standaard: tot 25 pagina's per minuut
 • Printsnelheid zwart/wit: Snel: 25 t/m 39 pagina's per minuut
 • Alleen printen
BEKIJK PRIJS
duurzame kantoorprinter

Brother MFC-L2710DW – Draadloze All-in-One Laserprinter (Zwart-Wit)

 • Laserprinter
 • All-in-One printer
 • Printsnelheid zwart/wit: Snel: 25 t/m 39 pagina's per minuut
 • Printsnelheid kleur: Niet van toepassing
 • Scannen | Alleen printen | Kopieren | Alleen zwart-wit printen
BEKIJK PRIJS

De impact van printen op het milieu

Helaas is het zo dat printen op verschillende manieren bij kan dragen aan klimaatverandering en milieuvervuiling. Zoals we hierboven al zeiden moeten er voor papier altijd bomen gekapt worden, zodat de benodigde verse vezels geleverd kunnen worden. Dit gaat ten koste van de biodiversiteit. Ook is het zo dat de bomen die gekapt zijn natuurlijk geen CO2 meer kunnen opslaan.

Bovendien moet er chloorgas of andere chemische middelen toegepast worden wanneer we papier écht wit willen hebben. Deze chemische middelen zijn slecht voor de natuur, het milieu en de mensen die ermee werken.

Het is dus belangrijk dat we zo min mogelijk (gebleekt) papier verspillen aan nutteloze printjes. Naast het papierverbruik, kan ook de printer zelf bijdragen aan klimaatverandering. Zo zijn er bijvoorbeeld vaak metalen en andere grondstoffen in printers verwerkt die giftig of schaars zijn. Bovendien moeten deze grondstoffen en metalen vaak van ver weg komen, waardoor er dus een lang transport nodig is, waarbij veel CO2 uitgestoten wordt.

Een printer verbruikt naast papier, ook stroom en inkt. Zelfs wanneer een printer niks doet en dus op stand-by staat, wordt er vaak tussen de 3 en 15 Watt aan energie verbruikt. Volgens Canon is het zelfs zo dat dit sluipverbruik verantwoordelijk is voor ongeveer 75% van het energieverbruik van printers.

Daar komt nog eens bij dat inkt schadelijk is voor het milieu, aangezien er in de inkt allerlei schadelijke chemische oplosmiddelen en zware metalen verwerkt zijn. Tevens zit er in de toner uit een laserprinter grafietpoeder.

Zo zie je dus dat printen op verschillende manieren een schadelijke impact kan hebben op het milieu. Dit komt door het papiergebruik en de printer zelf. Laten we eerst eens kijken naar een oplossing die kan helpen om het printgedrag en dus ook het papierverbruik beter te controleren. Deze oplossing is duurzame printersoftware.

Duurzame printersoftware: PaperCut

Als eerste oplossing gaan we kijken naar bepaalde software die het gemakkelijker kan maken om duurzamer te printen. Eén populair voorbeeld is de software van PaperCut. PaperCut kan namelijk helpen met duurzaam printen doordat het, het gebruik van printers kan quoteren, verrekenen, bedwingen en bewaken. Door een eenvoudig printbeleid te hanteren, die ondersteunt wordt door deze duurzame printersoftware, wordt er minder geprint.

Dit zorgt er ook voor dat er als organisatie minder energie gebruikt wordt om te printen. Daarnaast wordt er dus ook minder verspilt, aangezien onbelangrijke documenten minder snel afgedrukt worden. Tot slot kan PaperCut helpen om zwart/wit afdrukken te stimuleren. Hierdoor is er dus minder inkt nodig, wat ook weer bijdraagt aan duurzamer printen.

Kenmerken duurzame kantoorprinter

Printersoftware wat je meer overzicht en controle geeft over het printgedrag binnen je kantoor, kan er dus al voor zorgen dat iedereen duurzamer print. Naast deze software zou je ook kunnen kiezen voor printers die zelf ook echt duurzamer zijn. Maar wat zijn dan de kenmerken van zo’n duurzame kantoorprinter? Hieronder benoemen we 4 kenmerken van een duurzame printer.

Kenmerk 1: energiezuinig

Zoals we hierboven al benoemden, verbruiken printers veel energie, zelfs wanneer ze niets doen. Een duurzame kantoorprinter is dus een printer die energiezuinig is. De beste manier om energiezuinige printers te herkennen is door middel van het Energy Star label.

Kenmerk 2: zuinig met inkt

De inkt die gebruikt wordt voor printers is alles behalve milieuvriendelijk. Vooral wanneer zwart/wit afdrukken vaak niet mogelijk is, is het dus belangrijk dat de printer zuinig omgaat met inkt of de toner.

Kenmerk 3: pagina’s dubbelzijdig printer

Een goede manier om het vele papierverbruik terug te dringen, is door dubbelzijdig te printen. Immers, je halveert op deze manier namelijk het aantal pagina’s die afgedrukt dienen te worden. Hiermee bespaar je dus eenvoudig op papier. Daarom is het belangrijk dat je printer de optie heeft om pagina’s dubbelzijdig af te drukken.

Kenmerk 4: lange levensduur

Tot slot is het belangrijk dat je printer lang meegaat. We spreken pas van een duurzaam product, wanneer dit specifieke product een aardige tijd meegaat. Aangezien het product minder snel vervangen hoeft te worden, hoeven er dus ook minder producten geproduceerd te worden. Op deze manier hoeven er dus minder grondstoffen gebruikt te worden en worden er minder broeikasgassen uitgestoten tijdens de productie en het transport van het nieuwe product.

Bovendien is het ook nog eens zo dat je, in dit geval je printer, langer gebruikt waardoor deze minder snel bij het afval belandt. Een bijkomend voordeel is natuurlijk dat je minder geld kwijt bent aan de aanschaf van steeds nieuwe producten wanneer je één keer een printer aanschaft die een behoorlijk aantal jaren mee kan gaan.

Verschillende opties voor duurzaamheid

Je ziet dus dat je op verschillende manieren duurzamer kan printer op kantoor. Ten eerst zou je ervoor kunnen kiezen om gebruik te maken van bepaalde software die het gemakkelijker maakt om het printgedrag van gebruikers in de gaten te houden en te beperken. Ten tweede zou je een printer kunnen aanschaffen die zelf duurzamer is, bijvoorbeeld doordat deze minder energie verbruikt of doordat je dubbelzijdige pagina’s kunt afdrukken.

Door duurzaam te printen kun je ook op kantoor bijdragen aan een beter milieu. Maar je kunt nog veel meer doen voor het milieu behalve een duurzame kantoorprinter aanschaffen of het printen terugdringen. Zo zijn er bijvoorbeeld allerlei duurzame kantoorartikelen op de markt die je zou kunnen aanschaffen, mochten je huidige artikelen aan vervanging toe zijn.