Close

Duurzame Kantoorartikelen

Op steeds meer plekken komt er meer aandacht voor duurzaamheid. Vanuit de overheid wordt aandacht voor het milieu flink gestimuleerd en soms zelfs gesubsidieerd. Ook thuis zijn we steeds meer bezig om op een milieuvriendelijke manier te leven. Misschien is er ook vanuit jouw werk of op kantoor aandacht voor duurzaamheid, bijvoorbeeld door het stimuleren van carpoolen.

Een ander manier om ook het werk duurzamer te maken, is door te kiezen voor duurzame kantoorartikelen. Maar waarom is het eigenlijk belangrijk om voor duurzame kantoorartikelen te kiezen? Welk effect hebben duurzame kantoorartikelen op het milieu? En wat zijn dan voorbeelden van duurzame kantoorartikelen? In dit artikel zullen we duurzame producten voor op kantoor, of misschien nu op je thuiskantoor, onder de loop nemen.

Waarom zou je kiezen voor duurzame kantoorartikelen?

Tegenwoordig is het echt niet meer te ontkennen dat de mens het milieu sterk beïnvloed. We produceren afval, stoten broeikasgassen uit en vormen de natuur naar onze hand ten koste van ecosystemen en andere levensvormen. Wanneer we op deze manier doorgaan, zijn niet alleen anderen maar ook wij zelf hiervan vroeg of laat de dupe. Want de uitstoot van broeikasgassen zorgt er nu al voor dat sommige dagen uit de Nederlandse zomers niet te verdragen zijn. Ook de grote hoeveelheid aan plastic afval heeft ernstige consequenties, bijvoorbeeld wanneer het in de zeeën en oceanen beland en een plastic soep creëert.

Het is dus van belang dat we minder verbruiken, minder produceren en juist meer recyclen. Hoe meer we dit doen, hoe beter. Vandaar ook dat duurzame producten voor op kantoor steeds meer een noodzaak worden. Daarom is het van belang dat je eigenlijk zo min mogelijk nieuwe artikelen aanschaft, zodat er ook minder geproduceerd hoeft te worden. Op deze manier wordt er minder afval geproduceerd, minder broeikasgassen uitgestoten en minder grondstoffen gebruikt.

Wanneer artikelen toch echt aangeschaft moeten worden, is het van belang dat je zoveel mogelijk kiest voor duurzame producten. Dat betekent dus extra aandacht voor de levensduur van het product, de manier van productie en of het product giftig is of niet.

Welk effect hebben duurzame producten voor kantoor op het milieu?

Het exacte effect van duurzame artikelen voor op kantoor op het milieu is natuurlijk afhankelijk van welke kantoorartikelen jij aanschaft. Wanneer je bijvoorbeeld kiest voor gerecycled papier in plaats van nieuw papier, voorkomt dit natuurlijk dat er extra bomen gekapt moeten worden. Deze bomen hebben we hard nodig, aangezien zij de CO2 als het ware uit de lucht kunnen halen en opslaan.

Kies je daarentegen voor koffiemokken in plaats van plastic wegwerpbekertjes, dan draag je weer je steentje bij om de plastic consumptie terug te dringen. Op deze manier komt er weer minder plastic afval in de natuur terecht.

Ondanks de verschillende effecten die verschillende artikelen voor op kantoor met zich mee kunnen brengen, mag je er bij een echt duurzaam product vanuit gaan dat dit kantoorartikel ongeacht een positievere uitwerking heeft op het milieu. Het beste zou natuurlijk zijn wanneer je de keuze maakt om voor al je producten voor op kantoor te kiezen voor de meest duurzame optie.

Maar dit is vaak niet praktisch en bovendien ook maar al te vaak financieel niet haalbaar. Vooral wanneer je je net pas begint te verdiepen in duurzaamheid en duurzame artikelen voor op kantoor, kan dit alles nogal overweldigend zijn. Daarom is het verstandig om klein te beginnen en kleine stapjes te zetten. Op die manier wordt het ook echt haalbaar om je kantoor in huis of op het werk zo milieuvriendelijk mogelijk in te richten.

Voorbeelden van duurzame kantoorartikelen

Zoals we hierboven dus al vermeld hebben, hebben verschillende producten ieder op hun eigen manier bij aan een duurzamere wereld. Maar wat zijn dan voorbeelden van duurzame kantoor artikelen? Hieronder noemen we een aantal alternatieven op veel gebruikte artikelen voor op kantoor. Ook leggen we bij ieder product uit hoe dit bijdraagt aan een beter milieu.

Duurzame bureaustoelen

Grote kans dat jij met je kantoorbaan vele uren zittend doorbrengt. Echter zijn de meeste bureaustoelen niet gemaakt van een duurzaam materiaal en zijn ze eigenlijk al vrij snel aan vervanging toe. Maar er zijn ook duurzame bureaustoelen te kopen. Vaak zijn deze stoelen gemaakt van gerecycled materialen. Op deze manier wordt er minder afval geproduceerd en ook minder grondstoffen gebruikt.

Duurzaam papier

Op kantoor wordt er heel wat papier gebruikt, voornamelijk om van alles en nog wat te printen. Zoals we al eerder benoemde, bestaat er ook een duurzame, vaak gerecycled variant op papier. Dit papier is vaak ook prima te gebruiken voor in een duurzame kantoorprinter. Door te kiezen voor gerecycled printpapier hoeven er minder bomen gekapt te worden en kunnen deze dus CO2 op blijven slaan.

Overigens is het, naast duurzaam printpapier, ook verstandig om duurzaam printgedrag te stimuleren. Probeer bijvoorbeeld zo veel mogelijk dubbelzijdig te printen. Want ook op deze manier kun je dus op papier besparen.

Milieuvriendelijke pennen

Vele van ons schrijven nog vaak met een pen die we gelijk weggooien wanneer deze leeg is. Veel beter is om een pen aan te schaffen welke langer mee gaat, bijvoorbeeld doordat je deze kunt bijvullen. Op deze manier produceer je minder plastic afval. Wil je net wat extra’s doen om het plastic afval probleem terug te dringen, dan kun je er ook voor kiezen om een pen aan te schaffen welke gemaakt is van gerecycled materialen, zoals PET-flessen. Dit zorgt er namelijk voor dat overbodige plastic waterflessen omgezet worden tot iets dat we ook nog echt kunnen gebruiken.

Duurzame ordners en ringbanden

Er zijn eigenlijk al heel wat duurzame ordners en ringbanden op de markt. Dit houdt vaak in dat de ordners of ringbanden genaakt zijn van gerecyclede materialen, waardoor er dus weer minder grondstoffen gebruikt worden en minder afval ontstaat. De prijs van deze ringbanden of orders is overigens vaak gelijk aan de niet-duurzame variant. Er is dus echt geen enkel excuus om geen duurzamere ordner aan te schaffen, mocht je oude aan vervanging toe zijn.

Duurzaam perforeren

Eco-perforators zijn gemaakt van gerecycled plastic en komen ook nog eens vaak in een duurzame verpakking. Zo consumeer je dus minder plastic, wat het plastic probleem ietwat terug kan dringen.

FSC keurmerk, geen garantie

Er zijn dus vele mogelijkheden in de wereld van duurzame kantoor artikelen. Naast deze lijst, zijn er natuurlijk nog veel meer opties. Vaak maken keurmerken het gemakkelijker om duurzame opties te herkennen. Eén voorbeeld van zo’n keurmerk is het FSC keurmerk. Dit keurmerk zou in theorie aangeven dat bij het kappen van deze bomen rekening is gehouden met verschillende duurzame aspecten, zoals biodiversiteit, waterloop, veiligheid van bosarbeiders en ga zo nog maar even door.

Dat klinkt goed, maar helaas wordt dit keurmerk ook vaak toegekend terwijl dat eigenlijk niet te verantwoorden is. Zo kregen bijvoorbeeld drie grote pul- en papierproducenten uit Finland het FSC-stempel, ondanks dat de producten uit bossen komen waar op grote school aan kaalkap wordt gedaan Zo zie je maar weer dat een keurmerk niet alles is en je toch ook zelf actief moet blijven, wil je echt duurzame keuzes maken.

Milieuvriendelijke kantoorartikelen

Zoals je hierboven hebt gezien, zijn er behoorlijk wat opties wat betreft duurzame artikelen voor op kantoor. Naast deze voorbeelden zijn er natuurlijk nog veel meer duurzame kantoor artikelen, bijvoorbeeld die ook gemaakt zijn van duurzame materialen. Wel is het helaas belangrijk om zelf goed na te denken of een product welke als duurzaam wordt aangeboden ook daadwerkelijk duurzaam is.

Helaas is het zo dat een keurmerk niet altijd blind te vertrouwen is. Maar dit leert je ook dat iedereen foutjes maakt. Wees dus ook niet te streng voor jezelf wanneer per ongeluk toch iets vaker geprint hebt dan nodig was.