Close

Laadpaal Kopen

In het kader van verduurzaming, kiezen steeds meer mensen voor een elektrische auto. Vanzelfsprekend dient een elektrische auto opgeladen te worden middels een batterij.

Dit kan met een laadpaal, die je op steeds meer tankstations en parkeerplaatsen tegenkomt, maar het is ook heel handig om een laadpaal voor thuis aan te schaffen. Zo ben je er zeker van dat je wegrijdt met voldoende energie.

Wil jij weten waarom je een laadpaal zou moeten overwegen, aan welke voorwaarden je huis moet voldoen en wat de voordelen van een laadpaal aan huis zijn? Al deze punten worden behandeld in dit artikel.

Neem contact op met ons voor meer informatie over een laadpaal aan huis

Waarom is een laadpaal voor thuis nodig?

Een laadpaal of wandlader is echt noodzakelijk als je een elektrische auto rijdt en deze thuis oplaadt. Dit heeft ermee te maken dat opladen aan een doorsnee stopcontact absoluut niet veilig is. Er is dan namelijk geen sprake van beveiliging of begrenzer. Zo kan de oplader heel warm worden, wat het risico op brand vergroot.

Je kunt dit risico verkleinen door te kiezen voor mode 2 laden, in plaatst van mode 1. Waarbij je bij mode 1 laden simpelweg de stekker van je elektrische auto in hetzelfde stopcontact doet als waar je andere huishoudelijke apparaten in doet, wordt er bij mode 2 laden wel een begrenzer toegepast. Zo verklein je de veiligheidsrisico’s.

Toch is het opladen van elektrische auto’s aan een doorsnee stopcontact ook met mode 2 laden niet ideaal. Zo duurt het bijvoorbeeld meer dan twaalf uur om je auto op te laden wanneer je de auto zomaar in een gewoon stopcontact steekt. Ook is het zo dat je geen gebruik meer kan maken van bijvoorbeeld de vaatwasser of wasmachine wanneer je auto opgeladen wordt aan een gewoon stopcontact.

Dit klinkt allemaal niet heel prettig. Gelukkig is er naast mode 1 en mode 2 ook een mode 3 manier van opladen. Mode 3 opladen is een gecontroleerde manier van opladen met behulp van een laadpaal of een wandlader.

Een laadpaal kopen voor thuis

De beste en veiligste manier om een elektrische auto thuis op te laden is vooralsnog met behulp van een laadpaal. Gedurende het opladen is er namelijk constante communicatie over en weer tussen je auto en de laadpaal, zodat er op de beste en meest veilige manier opgeladen kan worden.

Er zijn twee uiterlijke varianten van een laadpaal; een wandlader en een laadpaal. De namen geven al het verschil aan; waar een wandlader een kastje aan de muur betreft, is een laadpaal een losse paal. Beide varianten kunnen je auto prima van stroom voorzien vanuit huis. Deze keuze tussen een laadpaal en wandlader is dus voornamelijk afhankelijk van wat het meest praktische is in jouw situatie.

Voor het kopen van een laadpaal ben je tussen de € 1000,- en € 2000,- kwijt. Deze kosten betrekken niet alleen de aanschaf van de laadpaal zelf, maar ook de nodige aanpassingen in de meterkast. Het is namelijk nodig dat de laadpaal een aparte groep krijgt in de meterkast. Overigens is het ook het geval dat sommige gemeentes subsidies bieden voor een laadpaal thuis. Het is dus de moeite waard om bij jouw gemeente te informeren of jij ook subsidie kunt krijgen.

De exacte prijs van je laadpaal of wandlader verschilt sterk per laadpaal. Dit hangt namelijk af van het vermogen van de laadpaal. Het is namelijk zo dat laadpalen met een hoger vermogen veel sneller laden. Daar staat dan weer tegenover dat deze laadpalen een stukje duurder zijn. Echter de keuze voor het vermogen van je laadpaal is niet alleen de afweging of je meer geld wilt betalen om sneller je auto te kunnen opladen. Want het is namelijk ook belangrijk om na te gaan of je meterkast geschikt is voor een laadpaal met een hoger vermogen.

Daarnaast is het ook slim om te kijken naar de boordlader in je elektrische auto. Want ook al heb je een laadpaal met een vermogen van 22 kW, je auto zal nog steeds met een maximaal vermogen van 11 kW kunnen opladen wanneer dit het vermogen van de boordlader betreft. Het is dus zonde van je geld om een laadpaal te kopen met een hoger vermogen dan je boordlader.

Aan welke voorwaarden moet je huis voldoen voor de installatie van een laadpaal?

Er zijn wel wat dingen die je bij jouw woning moet nagaan voordat je overgaat tot de installatie van een wandlader of laadpaal. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om te weten dat je alleen een laadpaal of wandlader mag aanschaffen wanneer er sprake is van eigen terrein. Mocht je nu wonen op grond die niet officieel van jou is, dan is het helaas niet mogelijk om een laadpaal thuis te installeren. Wat wel kan, is om bij de gemeente een laadpunt aan te vragen. Vervolgens zal de gemeente nagaan of het mogelijk is om in de buurt een openbaar laadpunt te realiseren.

Naast het feit dat je alleen laadpalen kunt installeren op eigen grond, is het ook belangrijk om de stroomaansluiting van je huis na te kijken. De stroomaansluiting bepaalt namelijk hoe snel je thuis je auto kunt laden. Vele huizen die al wat ouder zijn hebben een 1-fase aansluiting.

Op een 1-fase aansluiting kun je een laadpaal van maximaal 3,7 kW installeren. Dit betekent dat je thuis je elektrische auto oplaadt in 10 tot 20 uur. Dit is natuurlijk niet heel snel. Maar woon je in een nieuwbouwhuis met een 3-fase aansluiting, dan is het mogelijk om een laadpaal met een hoger vermogen te installeren. Als het bijvoorbeeld mogelijk is om een laadpaal met een vermogen van 11 kW te installeren, ben je misschien wel binnen drie en een half uur klaar met opladen.

Heb je geen 3-fase aansluiting, dan zou je kunnen overwegen om bij je netbeheerder te vragen of het mogelijk is om je aansluiting te verzwaren. Hoeveel de kosten hiervoor bedragen, is sterk afhankelijk van wat er bij jou thuis voor nodig is om de aansluiting te verzwaren. Vooral de benodigde kabels spelen een grote rol in de kosten. Want wanneer de nodige kabels al tot in je huis liggen, zijn de kosten natuurlijk veel lager dan wanneer deze kabels nog tot je meterkast moeten worden aangelegd.

Maar waarom zou je kiezen voor een laadpaal aan huis?

Misschien ben je enigszins geschrokken van alle aanpassingen en voorwaarde voor een laadpaal thuis. Natuurlijk hoef je geen laadpaal thuis te kopen. Immers zijn er in Nederland ongeveer 56.000 openbare laadpalen beschikbaar. Deze vind je simpelweg op straat of in parkeergarages. Mocht er geen oplaadpunt in de buurt zijn om jouw elektrische auto aan op te laden, is het ook een mogelijkheid om een openbaar laadpunt aan te vragen bij de gemeente.

Echter, het is niet verplicht om de elektrische auto te verplaatsen wanneer de auto volledig volgeladen is. Natuurlijk zijn de meeste auto-eigenaren wel zo sociaal om hier rekening mee te houden, maar toch kan het voorkomen dat iemand het even vergeet. Dit betekent dus dat een laadplekje bezet blijft, waardoor jij misschien geen laadplek in de buurt hebt om je auto op te laden.

Natuurlijk kun je dan bij de gemeente een extra laadpunt aanvragen. Echter de kans is groot dat, wanneer er al vele laadpalen in de buurt staan, de gemeente dit verzoek afwijst. Zo kan het dus zo zijn dat er genoeg laadpunten in de omgeving zijn, maar omdat deze allemaal voor lange tijd bezet zijn, jij toch met een lege elektrische auto staat.

Bovendien is het ook goedkoper om thuis op te laden in plaats van aan een publieke laadpaal.

Wanneer je thuis oplaadt, ben je gemiddeld €0,23 per kWh kwijt. Bij een publieke oplaadpunt kunnen deze kosten tussen de €0,35 per kWh en €0,59 per kWh liggen. Deze kosten zijn nog hoger wanneer je kiest voor snelladen. Dan betaal je soms zelfs €0,69 per kWh.

Laad veilig en zo voordelig mogelijk je elektrische auto op

Heb je dus een elektrische auto, dan is het slim om een laadpaal aan huis te overwegen. Zo voorkom je de grote veiligheidsrisico’s die mode 1 en mode 2 laden met zich meebrengen. Bovendien ben je er zo ook zeker van dat je wasmachine niet ineens 10 uur buiten gebruik is.

Daarnaast ben je met een laadpaal aan huis er altijd zeker van dat jij een plekje hebt om je elektrische auto op te laden. Ook ben je met een laadpaal aan huis goedkoper uit dan wanneer je steeds gebruik zou moeten maken van een openbare laadplek. Let wel op dat je de juiste laadpaal installeert. Deze moet namelijk passen bij zowel de elektrische auto die je hebt, als bij je meterkast.

Meer weten over elektrische rijden? Uiteraard is hier ook een uitgebreid artikel over geschreven.

Een laadpaal kopen?

Benieuwd wat jouw mogelijkheden zijn bij het kopen van een laadpaal? Wij helpen je verder! Vul simpelweg het contactformulier in door op onderstaande knop te drukken en wij nemen zo snel mogelijk contact me je op.

Neem contact op met ons voor meer informatie over een laadpaal aan huis