Close

Minimalisme

In de huidige maatschappij lijken we altijd meer te willen: meer nieuwe spullen om te bezitten, meer dingen om te doen, meer vooruitgang, meer economische groei. Maar met deze focus op meer, lijken we de essentie vergeten te zijn. Met het focussen op meer staan we er helemaal niet bij stil dat we niet gelukkig worden van al die overbodige spullen of die agenda die overstroomt. Ook zien we vaak niet meer welke gevolgen onze focus op groei en meer teweeg brengt. Zo beseffen we vaak niet meer dat we moe en gestrest zijn, of dat we de natuur overbelasten.

Minimalisme is een levensstijl welke een tegenbeweging biedt op deze focus op meer en groei. Hoewel vrijwel iedereen de term “minimalisme” wel eens voorbij heeft horen komen, blijft het een nogal vage term. In dit artikel wordt daarom beter uitgelegd wat minimalisme inhoudt. Ook worden de voordelen van een minimalistische levensstijl belicht. Zou jij ook graag wat meer aan minimalisme doen? Dan geven we je zes tips ter inspiratie voor een minimalistisch leven.

Wat is Minimalisme?

Minimalisme is ooit begonnen als een kunststroming na de Tweede Wereldoorlog. De kunst wordt gekenmerkt door het weglaten van allerlei poespas en legt de focus op eenvoudige en geometrische vormen. Minimalistische kunst gaat dus terug naar de essentie, en dat is wat een minimalist ook in zijn dagelijks leven probeert te doen.

Er zijn geen specifieke voorschriften waar je aan moet voldoen voordat je jezelf minimalist mag noemen. Een minimalist is iemand die zich focust op datgene wat voor hem of haar belangrijk is en er een kunst van maakt om het overbodige weg te laten. Dit kan op verschillende vlakken. Voor sommige mensen betekent minimalisme dat ze hun huis niet vullen met allerlei overbodige spullen. Ook consuminderen is een vorm van minimalisme. Maar minimalisme kan ook zijn dat je alleen nog tijd besteed aan de dingen die betekenisvol voor jou zijn en daarmee je overige activiteiten stopt of beperkt.

Hoe je invulling geeft aan een minimalistische levensstijl verschilt dus per persoon. Dit komt doordat hetgeen wat essentieel is ook niet voor iedereen hetzelfde is. Wanneer je dus begint met een minimalistische levensstijl is het van belang dat je jezelf niet vergelijkt met anderen. Focus op wat voor jou belangrijk is en wat voor jou gemakkelijk is en waar jij wat minimalistischer kan zijn. Wanneer je anderen kopieert kun je je niet focussen op datgene wat voor jou echt belangrijk is. Het is onwaarschijnlijk dat je hier echt gelukkig van zal worden.

Wees er ook van bewust dat hetgeen voor jou essentieel is, kan verschillen per levensfase. Dit betekent dus ook dat de gebieden waarin je dingen probeert weg te laten, kunnen verschillen. Vergelijk je daarom ook niet met je oude of toekomstige zelf. Wanneer je in het verleden veel minder spullen bezat dan nu, betekent niet dat jouw minimalistische leven gefaald heeft.

Misschien zijn de dingen die je nu bezit wel essentieel voor jou en je gezin. En misschien kun je nu veel beter je tijd  besteden aan wat voor jou belangrijk is, terwijl je het vroeger nodig vond om eerst allerlei dingen van je to-do lijst af te strepen, die zeker minder essentieel voor je waren.

Gezin met minimalisme

Wat zijn de voordelen van een minimalistische levensstijl?

Wanneer je minimalistisch leeft, ligt je focus dus op datgene wat voor jou van belang is, terwijl je probeert om de rest zoveel mogelijk achterwege te laten. Een minimalistisch leven kan een positieve uitwerking hebben. Dat geldt niet alleen voor jezelf, maar ook voor het milieu. Onderstaand hebben we vier positieve gevolgen van minimalisme voor je op een rijtje gezet.

Minimalisme om geld te besparen

Een kenmerk van minimalisme is dat je minder spullen koopt. Veel minimalisten doen dan ook aan consuminderen. En natuurlijk is het zo dat, wanneer je minder spullen koopt die je toch niet nodig hebt, je meer geld overhoudt. Bovendien ben je ook minder geld kwijt aan het onderhoud van je spullen. En wanneer minimalisme voor jou betekent dat je huis niet groter is dan nodig, zul je hoogstwaarschijnlijk ook geld besparen op je energierekening. Weer anderen minimalisten besparen geld door niet meer deel te nemen aan activiteiten waar ze toch niet gelukkig van worden.

Het geld wat je niet uitgeeft kun je nu dus gemakkelijk opsparen voor een duurzamere aankoop die jou wel echt gelukkig maakt of die wel degelijk essentieel voor je is. Omdat je er meer in hebt geïnvesteerd, kun je nu een aankoop doen met kwaliteit. Door de hogere kwaliteit gaat je aankoop hoogstwaarschijnlijk langer mee. Op deze manier hoef je dus niet bang te zijn dat je aankoop snel kapot gaat en je weer een nieuwe moet kopen of onderdelen moet vervangen. Ook hier bespaar je dus weer geld mee.

Minimalisme voor meer innerlijke rust

Het hebben van te veel spullen kan zorgen voor chaos in je hoofd. Het is immers lastiger om je leefomgeving opgeruimd en overzichtelijk te houden wanneer je te veel spullen hebt. Voor sommige mensen zorgt deze wanordelijke leefomgeving voor meer wanorde in hun hoofd.

Wanneer je een minimalistisch doel hebt om alleen nog te bezitten waar je echt niet zonder kan, wordt het gemakkelijker om meer ruimte te maken. Wanneer je deze overbodige spullen weg doet, of simpelweg niet aanschaft, nemen deze spullen geen ruimte meer in beslag in je leefomgeving. Deze ruimte kun je goed gebruiken om de spullen die je wel wilt houden overzichtelijk en opgeruimd te krijgen.

Ook kan minimalisme betekenen dat je alleen nog tijd besteed aan wat voor jou essentieel is en de andere activiteiten laat vallen. Misschien ervaar je wel veel stress van alle activiteiten waarvan je denkt dat je die ook nog moet doen. Vraag jezelf af of deze activiteiten echt van belang voor je zijn en waarom. De activiteiten die niet essentieel zijn en die je ook niet gelukkig maken, laat je vallen. Op deze manier win je tijd, welke je goed kan gebruiken om rust te scheppen in je hoofd.

Een andere manier waarop minimalisme helpt om meer tijd te winnen en meer rust te creëren is, doordat je minder spullen hebt, je ook minder tijd nodig hebt voor het onderhoud van je spullen. Zo zal de tijd die je nodig hebt om je huis schoon te maken en te organiseren waarschijnlijk afnemen. Ook deze extra tijd zou je meer rust kunnen bieden.

Baby in minimalistische slaapkamer

Minimalisme voor meer tevredenheid

Als minimalist ben je dus, elke dag, bewust bezig met wat jij belangrijk vindt in het leven en laat je het antwoord hierop meewegen in de beslissingen die je maakt. Aangezien je er dus naar streeft om alleen datgene te doen of te kopen wat voor jou belangrijk is, is het waarschijnlijker dat je meer tevreden bent met je leven. Je spendeert je tijd, energie en geld immers aan jouw essentie of wat voor jou het leven de moeite waard maakt. Ook zul je de dingen waar je aandacht, tijd en geld aan besteed meer waarderen nu je er bewust van bent.

Minimalisme kan bijdragen aan een beter milieu

De productie en aankoop van nieuwe spullen heeft maar al te vaak een negatieve impact op het milieu. Zo worden er allerlei grondstoffen gebruikt om het desbetreffende product te maken. Vervolgens komen er tijdens de productie allerlei broeikasgassen vrij die het effect van klimaatverandering versterken. Ook tijdens het transport van allerlei spullen wordt veel CO2 uitgestoten. Bovendien produceren we naast het product tegelijkertijd ontzettend veel afval. Denk bijvoorbeeld eens aan al het verpakkingsmateriaal van nieuwe aankopen, of hoe snel pas veroverde aankopen alweer bij het afval belanden.

Door alleen nog te kopen wat je echt nodig hebt, kun je het milieu aardig helpen. Door de markt van vraag en aanbod is het namelijk zo dat, hoe minder jij koopt, hoe meer de vraag afneemt. Wanneer meer mensen alleen nog kopen wat ze nodig hebben, zal de vraag der mate dalen dat het aanbod ook zal dalen. Op deze manier hoeft er dus minder geproduceerd te worden. En minder productie betekent minder uitstoot van broeikasgassen, minder afval, minder transport en minder gebruik van grondstoffen.

Een punt van aandacht: hoewel minimalisme je kan helpen om duurzamer te leven en beter om te gaan met het milieu, is het niet zo dat je door een minimalistisch leven ook automatisch meer duurzaam leeft. Zoals hierboven al benoemd werd, is het bezitten van weinig spullen een veelvoorkomend kenmerk van minimalisme. Om tot dit punt te komen, hebben veel minimalisten hun overbodige spullen op een gegeven moment weggedaan.

Maar minimalisme zegt niets over hoe je afstand doet van deze spullen. De duurzaamste en beste optie zou zijn om goed bruikbare spullen naar de kringloop te brengen of kapotte spullen naar de juiste afvalcontainer te brengen voor recyclen. Maar je bent ook een minimalist wanneer je oude spullen in goede staat bij het afval dumpt, hoewel dit natuurlijk minder goed is voor het milieu.

Ook zullen sommige minimalisten ervoor kiezen om elke dag minder activiteiten te ondernemen die niet noodzakelijk zijn. Maar minimalisme beperkt niet alleen de activiteiten maar ook het vervoer op zichzelf. Zo kan een minimalist er bijvoorbeeld voor kiezen om in plaats van vier keer per jaar op vakantie te gaan, één grote en lange vliegreis naar Japan te boeken.

Wanneer je dus duurzamer wilt leven en je milieu impact graag wilt verkleinen kan minimalisme je goed op weg helpen. Houd er echter rekening mee dat een duurzaam leven meer met zich meebrengt en net iets meer bewuste beslissingen vraagt dan minimalisme op zich. En natuurlijk ben je altijd vrij om duurzame keuzes en minder duurzame keuzes te maken op gebieden die voor jou van belang zijn.

Persoon in vrijheid aan de zee

Zes tips voor een minimalistisch leven

Het klinkt als een paradox: meer minderen, meer minimalistische aspecten brengen in je leven. Hoe kun je nu meer inbrengen van minder? Je kunt naar de volgende zes tips kijken voor inspiratie. Maar het gaat bij minimalisme er nu juist om dat je je focust op wat voor jou belangrijk is. Dit betekent dus dat je deze lijst van tips niet per se moet toepassen.

De tips dienen enkel als middel om je bewuster te maken. Lijkt een bepaalde tip je wat? Probeer hem dan vooral uit. Maar zie je er als een berg tegenop en zie je niet goed hoe een bepaalde tip haalbaar is of zin heeft voor jou, negeer hem dan vooral. Ook hier geldt weer: focus je op wat belangrijk is voor jou.

Tip 1: Consuminderen

Een goed begin voor minimalisme is jezelf voornemen om minder overbodige spullen te kopen, ook wel consuminderen genoemd. Sta heel eventjes stil bij iedere aankoop die je doet. Dit kan een minuutje zijn voordat je naar de kassa loopt, maar ook een aantal dagen voordat je, die paar schoenen die je online gezien hebt, bestelt. Door jezelf wat tijd te gunnen, wordt het makkelijker om in te zien wat je echt nodig hebt of eigenlijk beter kan laten liggen.

Tip 2: Houd een schoonmaak in huis

Kijk eens naar alles wat je al hebt. Welke spullen in huis zou je zo kunnen missen en zijn overbodig? Door eens goed op te ruimen creëer je meer overzicht. Op deze manier kun je niet alleen de dingen weg doen die je niet nodig hebt, maar aangezien je beter weet wat je al in huis hebt, wordt de kans op een dubbele aankoop ook gelijk een stuk kleiner. Het is het beste om deze grote opruiming ruimte voor ruimte aan te pakken. Zo wordt het niet een groot project waar maar geen einde aan komt, maar misschien een leuk taakje voor even tussendoor.

Tip 3: Check je agenda – wat is écht belangrijk?

Niet alleen onze woningen kunnen vaak een grote opruimbeurt gebruiken, agenda’s lijken ook maar al te vaak over te stromen met allerlei afspraken elke dag, die eigenlijk niet van belang zijn en die ons ook niet echt plezier bieden. Ga eens rustig met je agenda zitten en vraag je bij elke afspraak af waarom die er staat en of die echt nodig is. Zou je de tijd liever aan iets anders besteden of is deze afspraak echt nodig? Door kritisch te kijken naar je agenda en afspraken te schrappen waar je geen zin in of energie voor hebt, heb je ook meer tijd om dat te doen waar voor jou de essentie ligt.

Tip 4: Niet gelijk kopen, maar lenen of huren

Tegenwoordig hoeven we niet per se alles nieuw te kopen, zelfs wanneer we echt iets nodig hebben. Zo bestaat er namelijk de mogelijkheid om dingen te huren. Ook bestaan er “Libraries of Things”. Dit zijn bibliotheken voor spullen. Zo hoef je dus niet gelijk een boormachine te kopen voor dat ene klusje, maar kun je deze dus ook huren of lenen. Daarnaast kun je ook overwegen om aan je kennissen en vrienden te vragen of zij het desbetreffende product misschien voor je te leen hebben.

Tip 5: voedselverspilling tegengaan

Een andere manier om met minimalisme bezig te zijn, is door het toe te passen in de keuken. Dit betekent absoluut niet dat je een strikt dieet volgt of zo weinig mogelijk eet. Vergeet niet dat eten ook belangrijk is in het leven. Wat je wel zou kunnen proberen is om het voedsel dat je koopt ook zo veel mogelijk te gebruiken en zo min mogelijk weg te gooien. Gebruik ingrediënten die je nog over hebt van de dag ervoor in een ander gerecht, of spaar je restjes op en kies een dag in de week om deze op te peuzelen. Zo ga je voedselverspilling tegen.

Tip 6: het stellen van doelen

Wanneer jij je focust op dat wat essentieel is, kan het handig zijn om dit wat meer concreet te maken. Neem elke dag eens rustig de tijd (dat kan nu je agenda wat meer opgeschoond is) en denk na over wat voor jou belangrijk is. Waar wil jij je op focussen? Wat heb jij nodig om een zinvol en gelukkig leven te leiden? En welke doelen wil je stellen om dit te bereiken? Door hier echt even bij stil te staan en dit concreet te maken, zal het makkelijker zijn om je hierop te focussen.

Schrijf je gedachtes hierover zo nodig op zodat je ze altijd terug kan pakken wanneer je de focus een beetje verloren hebt. En vergeet vooral niet dat alles wat belangrijk voor je is en wat je doelen zijn, niet vast staan. Ze veranderen met jou mee en je kunt er dus altijd voor kiezen om ze wat aan te passen of te schrappen. Probeer ook niet te veel van jezelf te vragen. Ook dat is minimalisme.