Spirulina is een naam die je meer en meer tegen komt in de wereld van superfoods. Aan het blauw-groene algje worden namelijk allerlei gezondheidsvoordelen toegeschreven. Vandaar dat het meer en meer ingenomen wordt als tablet of door allerlei gezonde smoothies verwerkt wordt. Maar waarom zou dit spiraalvormige algje nu zo goed voor je zijn? Zijn er dan geen bijwerkingen? En hoe neem je het precies in? Dat lees je allemaal in dit artikel.
Top 3 Spirulina Producten
Royal Green Spirulina
Spirulina blijkt meer dan 90 actieve ingrediënten te bevatten waaronder vitaminen, mineralen en aminozuren die cruciaal zijn voor onze gezondheid. Sommige van deze ingrediënten zijn vitamine B12 of Riboflavine dat je lichaam scherp houdt, Beta Caroteen en Chlorofyl - beide helpen gezonde cellen te behouden.
Lucovitaal Chlorella Spirulina geeft meer energie, bevordert de ontgifting van het lichaam en helpt extra energie te geven. Het is een geschikte keuze voor vegetariërs. Het vrij is van conserveringsmiddelen, kunstmatige kleur- en smaakstoffen.
De Purasana Spirulina is afkomstig uit Zuid-India en onderscheidt zich onder de groene superfoods door zijn hoge kwaliteit proteïnegehalte; niet alleen bevat dit plantaardige product alle negen essentiële aminozuurketens die nodig zijn om de weefsels gezond te houden, maar het zit ook vol met andere belangrijke voedingsstoffen zoals bijvoorbeeld magnesium.
Als je er goed over nadenkt, is het best vreemd dat spirulina niet al langer onderdeel is van ons voedingspatroon. Er wordt namelijk geschat dat de alg al zo’n 3,5 miljard jaar op deze wereld vertoeft. Tegelijkertijd weten we nu dat het algje allerlei goede voedingstoffen bevat. Maar welke dan precies? Welke vitamine bevat spirulina bijvoorbeeld? Nou, dat zijn er een heleboel! Zo is spirulina rijk aan vitamine A, C, E, K en B1, B2 en B6. Bovendien is spirulina een natuurlijke bron van vitamines, waardoor deze gemakkelijker door het lichaam worden opgenomen.
Ook mineralen zijn rijkelijk aanwezig is spirulina. Zo is het algje met name rijk aan calcium, magnesium, ijzer, kalium, zink, selenium en koper. Daarnaast zit het algje vol met antioxidanten. Bovendien bevat het vetzuren zoals GLA, DHA en EPA.
Maar spirulina staat vooral bekend vanwege het hoge eiwitgehalte. Het algje heeft namelijk een eiwitconcentratie van ongeveer 70 % ! Dat is meer dan vlees of soja. Spirulina heeft dan ook de hoogste concentratie eiwitten van alle voedingsmiddelen. Een bijkomend voordeel is dat de eiwitten gemakkelijk door het lichaam opgenomen worden en goed verteerd worden.
Wat doet spirulina met je lichaam?
Het blijkt dus dat er vele goede voedingsstoffen in spirulina zitten. Dat is natuurlijk altijd fijn, maar het vertelt je misschien weinig over wat spirulina doet met je lichaam. Toch zorgen deze goede voedingstoffen ervoor dat spirulina een positieve uitwerking op je lichaam kan hebben.
Goed functioneren van je lichaam
Om te beginnen zijn de vitaminen en mineralen die in spirulina zitten noodzakelijk voor het goed functioneren van je lichaam. Wanneer je van jezelf weet dat je moeite hebt om een of meerdere van deze vitaminen of mineralen binnen te krijgen, biedt spirulina dus uitkomst.
Soepele hersenen, soepele gewrichten
Daarnaast zijn de vetzuren GLA, DHA en EPA van belang voor het goed functioneren van je hersenen. Tegelijkertijd houden ze je gewrichten soepel.
Weg met vrije radicalen
Ook is spirulina rijk aan antioxidanten. Antioxidanten gaan in je lichaam de strijd aan met vrije radicalen. Door deze grote hoeveelheid aan antioxidanten zou spirulina ontstekingsremmende eigenschappen hebben. Bovendien zouden de antioxidanten in spirulina ook verklaren waarom deelnemers aan een onderzoek meer uithoudingsvermogen hadden wanneer ze het algje tot zich hadden genomen.
Mooie huid, mooi haar
Spirulina kan ook veel betekenen voor je huid en je haar. De hoge hoeveelheid van het vetzuur GLA zou namelijk zorgen voor een sterke huid. Ook je haar zou baat hebben bij GLA. In spirulina zit fosfer wat het helingsproces van je haar en je huid zou versnellen.
Zware metalen
Net als chlorella zou spirulina effectief zijn bij het ontgiften van je lichaam. Spirulina ondersteunt het lichaam om zware metalen te verwijderen.
Verlaagt cholesterol
Diverse onderzoeken beweren dat spirulina LDL cholesterol, ook wel bekend als slecht cholesterol, zou verlagen. Ook zou het de oxidatie van LDL cholesterol tegengaan. Dit zou preventief kunnen werken voor dichtslibbende aderen. Hierdoor neemt het risico op een hartinval en een herseninfarct dan ook af. Tegelijkertijd zou het algje het goede HDL cholesterol verhogen.
Verbetert de spierkracht
Zoals alle intensieve sporters weten, zijn eiwitten onmisbaar voor het herstel en de opbouw van sterke spieren. Aangezien spirulina zo veel eiwitten bevat, kan het niet anders dan dat dit algje ook een uitwerking heeft op je spieren. En inderdaad, uit onderzoek is gebleken dat spirulina de spierkracht vergroot. Zo zorgt het voor een grotere maximale kracht.
Wanneer je echt spieren wilt kweken op basis van spirulina, wordt het lastig. Want aangezien je maximaal 2 tot 3 gram spirulina op een dag binnen zal krijgen, zul je hier onvoldoende eiwitten uit halen om spirulina als je primaire eiwitbron te gebruiken. Dat neemt natuurlijk niet weg dat spirulina wel ondersteunend kan werken.
Waar komt de beste spirulina vandaan?
Spirulina is dus een ontzettend oud algje welke allerlei positieve effecten op je lichaam zou kunnen hebben. Van nature komt spirulina voor in mineraalrijke meren. Vooral in Mexico, Centraal- Afrika en Oost-Afrika komen grote concentraties aan spirulina vandaag de dag nog voor. Echter is het zo dat de meeste spirulina die voor commerciële doeleinden worden gebruikt voornamelijk zijn gekweekt in speciale tanks in Noord-Amerika en Azië.
Dat het spiraal-algje in deze tanks groeit is maar goed ook! Anders zou spirulina eigenlijk best gevaarlijk kunnen zijn. Het zit namelijk zo dat in vele blauwalgen de giftige stof microcystine kan voorkomen. In zuivere spirulina komt deze stof niet voor. Maar het is wel zo dat de spirulina verontreinigd kan raken wanneer het in dezelfde regio’s groeit als blauwalgen die wel microcystine bevatten. Vandaar dat het goed is dat het speciale spiraalalgje voor commerciële doeleinden in aparte tanks gekweekt wordt. Op deze manier is de kans het kleinst dat ze verontreinigd raken met andere giftige blauwalgen.
Een andere reden waarom het goed is dat het spiraal algje in tanks groeit, is dat zo voorkomen wordt dat de alg verontreinigd wordt door zware metalen. De alg kan zware metalen zoals lood, kwik, cadmium en arseen namelijk actief binden. Maar dit kan alleen gebeuren als het water verontreinigd is met deze metalen. Dat gebeurt natuurlijk niet in deze tanks. Bovendien wordt spirulina steeds weer gecontroleerd op verontreiniging.
Heeft spirulina bijwerkingen?
Echt gevaarlijk is de spirulina die je in de winkel koopt dus niet. Dat neemt helaas niet weg dat er enkele bijwerkingen aan het algje gekoppeld kunnen zijn.
Allergieën
Zo zijn er mensen die allergisch zijn voor het spiraal-algje. Ze kunnen last krijgen van huid irritaties en jeuk. Ook problemen met de luchtwegen kunnen ontstaan wanneer er sprake is van een sterke allergische reactie. Weet je van jezelf dat je gevoelig bent voor bepaalde voedingsmiddelen? Dan zou het verstandig zijn om eerst slecht een heel klein beetje van het groene spirulina poeder te nemen om te zien hoe je lichaam hierop reageert. Wanneer je dit goed verdraagt zou je er altijd voor kunnen kiezen om de dosis te verhogen.
Auto-immuunziekte
Daarnaast is het zo dat het spiraal-algje het immuunsysteem actiever maakt. Om deze reden is het gebruik van spirulina af te raden wanneer men last heeft van een auto-immuunziekte. De klachten zouden kunnen verergeren.
Verergeren van jicht, nierstenen en fenylketonurie
Uit onderzoek is gebleken dat het oh zo gezonde spiraal-algje klachten als jicht, nierstenen en fenylketonurie kan verergeren. Vandaar dat je het beter niet kunt gebruiken wanneer je last hebt van deze klachten.
Zwangerschap en borstvoeding
Vandaag de dag zijn er nog geen onderzoeken gedaan naar het gebruik van spirulina tijdens de zwangerschap of bij het geven van borstvoeding. Hoewel er dus niet direct bijwerkingen aan gekoppeld zijn, is het verstandig om in deze periodes het algje niet te gebruiken.
Waar kan je spirulina kopen?
Ondanks de bijwerkingen die het spiraalvormige algje voor bepaalde groepen mensen kan hebben, kan het algje dus heel gezond zijn. Niet gek dan ook, dat je zelf eens zou willen ondervinden wat deze superfood met je doet. Maar waar koop je het? Dat is tegen gelukkig geen moeilijke opgave meer. Het is namelijk te koop in vele natuurvoedingswinkels. Ook biologische supermarkten verkoper het meer en meer. En natuurlijk is er een online een ontzettend groot aanbod te vinden.
Hoe gebruik je spirulina poeder of spirulina tabletten?
Spirulina kun je dus zowel in tabletvorm als in poedervorm kopen. Het is aan te raden om je aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid te houden. Aangezien de hoeveelheid spirulina in een tablet kan verschillen van merk tot merk, is het aan te raden om even goed te lezen wat voor jouw merk spirulina tabletten van toepassing is.
Wat betreft het spirulina poeder is de voorgestelde dosis ongeveer 3 gram per dag. Je kunt het poeder gewoon in je eten mengen. Maak er bijvoorbeeld een gezonde smoothie van. Ook is de superfood goed te combineren met matcha groene thee. Een glas water volstaat natuurlijk ook. Je hoeft overigens niet bang te zijn voor de smaak. Want terwijl de spirulina tabletten een beetje een algensmaak kunnen hebben, is het zo dat het poeder neutraal smaakt. Het is daarom ook zeer geschikt om in allerlei recepten te verwerken.
Hoe lang mag je spirulina gebruiken?
Om te bepalen hoe lang je deze superfood mag gebruiken, is het eerst verstandig om te kijken of je (biologische) spirulina poeder of tabletten gebruikt. Bij de spirulina tabletten staat vaak een beschrijving van de aanbevolen dosering en voor hoe lang je de spirulina tabletten mag gebruiken. Is dit niet het geval, vraag dan het advies van een medewerker. Dat kan ook online!
Wanneer je het poeder gebruikt staat er vaak niet bij voor hoe lang je dit mag gebruiken. Zorg er daarom voor dat je contact opneemt met je huisarts wanneer je van plan bent om het algje voor langere tijd te gebruiken. Wanneer je medicatie gebruikt is het overigens sowieso een goed idee om met je arts te bespreken of het gebruik van spirulina kwaad kan.
Wat is blue spirulina en waar is het goed voor?
Over het algemeen kennen we spirulina als een groen poeder of als een groen algje. De groene kleur is te wijten aan de stof chlorofyl, wat rijkelijk aanwezig is in deze groene variant. Het groene pigment zou sterke ontgiftigende eigenschappen hebben. Echter bestaat er ook een blauwe variant van het algje. De blauwe kleur wordt veroorzaakt door het stofje fycocyanine. Dit zou weer een zeer krachtige antioxidant zijn. Maar verder worden er eigenlijk geen gezondheid bevorderende eigenschappen toegeschreven aan de blauwe variant. Wel wordt het vandaag de dag meer en meer gebruikt om bepaalde recepten blauw te kleuren.