Close

Superfoods

 

Wat hebben goji bessen, broccoli, manuka honing, groene thee en olijfolie met elkaar gemeen? Hoewel deze voedingsproducten op het eerste gezicht weinig op elkaar lijken, hebben ze toch minstens één gemene deler; ze vallen allemaal onder de categorie superfoods. Maar wat zijn superfoods? Welke voordelen hebben ze? Welke groenten vallen binnen deze categorie? De antwoorden op deze vragen lees je in dit artikel.

Superfoods Boeken Top 5

Boek Superfoods Recepten

Superfood recepten

Jesse van der Velde en Annemieke de Kroon bieden de lezer met dit nieuwe kookboek 80 recepten op basis van superfoods. De geweldige eigenschappen van bessen, granen en zaden zijn net pas 'herontdekt'. Welke superfoods zijn er eigenlijk en wat kun je er eigenlijk mee koken? In dit boek ontvang je alle antwoorden.

BEKIJK PRIJS
Boek Superfood Ontbijt

Superfood ontbijt

De belangrijkste maaltijd van de dag... maar dan anders In Superfood ontbijt staan 25 ontbijttoppers: een ontbijt voor als je 's morgens moet haasten, voor een lekker lui weekend, en voor jonge gezinnen. Ze zitten allemaal vol natuurlijke superfoods, zoals granen, zaden, noten, fruit, groente en peulvruchten.

BEKIJK PRIJS
Boek Superfood Brood

Superfood brood

Het Superfood Brood boek bevat kant-en-klare, creatieve recepten die verrassend eenvoudig te maken zijn. Groenten, hoogwaardige voedingsstoffen en superfoodproducten worden op een eenvoudige manier omgetoverd in een supergezond broodje, een verantwoorde pannenkoek of een wafel.

BEKIJK PRIJS
Boek Jamie's Super Food voor elke dag

Jamie’s super food voor elke dag

Jamie’s super food voor elke dag is het nieuwste kookboek van Jamie Oliver. Gezond eten en je goed voelen wordt een koud kunstje, met deze recepten voor een healthy en happy leven. Het ultieme boek voor iedereen die een gezonde eet- en leefstijl wil. Word de beste versie jezelf!

BEKIJK PRIJS
Boek Super Food voor Familie en Vrienden

Super food voor familie en vrienden

Met Jamie Olivers ‘Superfood voor familie en vrienden’ trakteer je jezelf én je gezin elke dag op een heerlijke en gezonde maaltijd waar je maar 30 minuten voor in de keuken hoeft te staan! Jamie Oliver laat zien dat super food niet alleen supergezond is maar ook superlekker en dat het heel makkelijk is om een gezond eetpatroon te ontwikkelen voor het hele gezin.

BEKIJK PRIJS

Wat zijn superfoods?

Superfoods zijn dus voedingsmiddel waarvan beweerd wordt dat ze een hoog gehalte aan voedingstoffen hebben. Denk bijvoorbeeld aan vitamines, mineralen en antioxidanten. Door de hoge hoeveelheid aan vitamines, mineralen en antioxidanten, hebben superfoods gezondheids bevorderende eigenschappen.

Let wel op, want het concept superfoods is nogal omstreden. Sommige autoriteiten, zoals het Voedingscentrum, zijn van mening dat superfoods niet bestaan. Het zit namelijk zo dat er geen enkel voedingsmiddel bestaat welke alle essentiële voedingstoffen kan leveren. Het blijft daarom het beste om gevarieerd te eten. Bovendien is het zo dat eten een stuk beter verkoopt wanneer je het een superfood noemt, dan gewoon saai voedsel.

Maar dat hoeft niet te betekenen dat ander eten, welke niet tot superfood bestempeld is, niet ook allerlei voordelen voor je gezondheid kan brengen. Ook is het zo dat de gezondheidsvoordelen van superfoods niet voldoende wetenschappelijk onderbouwd zijn.

Wat zijn de voordelen van superfoods?

Over superfoods wordt vaak gezegd dat ze bijdragen aan onze algehele fysieke en mentale gezondheid. Zo zou het hoge gehalte aan antioxidanten ons immuunsysteem ondersteunen, waardoor we minder vatbaar zijn voor allerlei ziektes. Bovendien zouden ze ons ook meer energie geven. Vaak staan superfoods ook bekend om het gerucht dat ze onze stofwisseling versnellen.

Samen met de antioxidant en het hoge gehalte aan vitamine C zorgen zo ook voor een verjonging van de huid. Daarnaast wordt ook vaak beweerd dat superfoods het risco op hart- en vaatziekten en kanker verkleinen. Ook zouden superfoods je kunnen helpen bij het afvallen.

Wat betreft je stemming zijn de meest bekende eigenschappen van superfoods toch wel dat ze je humeur aanzienlijk kunnen verbeteren. Vandaar dat superfoods depressieve gevoelens wat zouden kunnen afzwakken. Ook wie last heeft van een laag libido heeft blijkbaar baat bij het eten van superfoods.

Welke speciale superfoods zijn er?

Sommige voedingsmiddelen kennen of gebruiken we eigenlijk alleen maar vanwege de positieve uitwerking die ze zouden hebben op onze gezondheid. Onderstaand enkele voorbeelden:

Green Juice

Laten we meteen maar beginnen met een simpele manier om in een paar seconden ontzettend veel superfoods binnen te krijgen. Green Juice poeder van Nutribites bevat namelijk vele voedingsmiddelen die bekend staan als superfoods. Zo zijn onder anderen chlorella, tarwegras, Ashwaganda-extract en probiotica in het poeder verwerkt.

Door de samenwerking van al deze voedingsmiddelen krijgt je gezondheid een ontzettend de boost. Het mooiste van alles is misschien wel dat je al deze essentiële voedingsstoffen binnen een paar seconden binnenkrijgt. Het enige wat je namelijk hoeft te doen is een lepel van het poeder door een glas water of door je smoothie te mixen, met bijvoorbeeld een nutribullet, en je bent klaar!

Maca

Eigenlijk is het best grappig dat maca zo onbekend voor ons is, want het is een kruisbloemige groente. Het is dus verwant aan groenten die we wel vaak eten, zoals broccoli, bloemkool en boerenkool. Maar het verschil is dat bij maca vooral de wortel gegeten wordt. De maca plant is op zo’n 4000 meter hoogte te vinden in het Andesgebergte van Peru. Van oudsher wordt de plant ook wel “Peruaanse ginseng” genoemd of “ginseng uit de Andes”.

Maca is een superfood welke een positief effect kan hebben op je gezondheid. Over het algemeen is het gewas veilig te consumeren. Het heeft een adaptogene werking, wat betekent dat het kan helpen om je hormonen in balans te brengen.

Daarnaast worden er veel meer gezondheidsvoordelen aan maca toegeschreven. Zo kan dit superfood je helpen om je uithoudingsvermogen en cognitieve vermogen te verbeteren. Ook zou het de mannelijke vruchtbaarheid vergroten, prostaatgroei remmen en je libido verhogen.

Kurkuma

Hoewel kurkuma al vele jaren in India bekend staat als een heilzaam gewas, hadden we er in Nederland vrij lang niks van gehoord. Daar is inmiddels al wat verandering in gekomen en is het gele poeder in vele Hollandse keukens terug te vinden. Dat is ook niet zo vreemd, want het poeder kan een heerlijke smaak toevoegen aan het eten. Maar daarnaast kun je kurkuma natuurlijk ook innemen vanwege de gezondheidsvoordelen die het je kan brengen.

Zo zou kurkuma kunnen helpen om gewrichtspijn te verminderen, een gezonde spijsvertering te bevorderen en zou het goed zijn voor het hart. Wil je graag voor langere tijd een hoge dosis kurkuma gebruiken, bijvoorbeeld in de vorm van een supplement? Dan is het verstandig om een arts te raadplegen.

Maar zo nu en dan een snufje door het eten of een kopje thee kan geen kwaad. Zorg er dan wel voor dat je ook wat zwarte peper toevoegt. Uit onderzoek blijkt namelijk dat de werkzame stof in kurkuma twintig keer beter wordt opgenomen wanneer het gecombineerd wordt met zwarte peper.

Hennepzaad

Hennep is misschien wel een van de oudste gewassen die we verbouwen. Dat is niet zo vreemd, wat het gewas is enorm veelzijdig. Vooral de zaden bevatten vele essentiële voedingsstoffen. Zo bevatten de zaden veel eiwitten, oliën, waaronder omega-3, omega-6 en omega-9, en mineralen zoals magnesium, kalium en ijzer. Daarnaast bevat het vitamines C,E, B1, B2, B3 en B6. Wat het echter niet bevat is THC.

Gelukkig kun je hennepzaad gewoon eten net als een handje nootjes. Ook zou je ervoor kunnen kiezen om er plantaardige hennepmelk van te maken. Overigens zijn er nog veel meer heerlijke en gezonde plantaardige alternatieven voor melk. Wat dacht je bijvoorbeeld van een lekker glas erwtenmelk?

Goji bessen

Ook goji bessen worden steeds vaker door een gedroogde vruchten mix of door een schaaltje yoghurt geroerd. De bes groeit voornamelijk in Aziatische landen, zoals China, Korea, Japan en Vietnam. Daar worden ze al meer dan 2000 jaar gebruikt als medicijn vanwege hun zogenaamde geneeskrachtige werking. Dat is ook niet zo gek, want de vele antioxidanten in goji bessen helpen je om je immuunsysteem te beschermen.

Ook leveren goji bessen per gram evenveel vitamine C als een sinaasappel. Hierdoor zouden goji bessen je kunnen helpen om een verkoudheid of milde griep tegen te gaan. Ook zouden goji bessen bij kunnen dragen aan gezonde lichaamscellen en weefsels. Dit komt doordat de vitamine C in de bessen samen met vitamine A de strijd aangaat tegen schadelijke vrije radicalen.

superfoods

Welke groenten zijn superfoods?

Als we denken aan superfoods, denken we voornamelijk aan voedingsproducten waar we nog nooit van gehoord hebben en waarvan we de naam amper kunnen uitspreken of spellen. Maar superfoods hoeven niet vreemd, nieuw of duur te zijn! Er zijn behoorlijk wat groentes die we al langere tijd gewoon eten omdat ze lekker en goedkoop zijn en die tegelijkertijd ook allerlei goede essentiële voedingsstoffen bevatten. Zo kun je ook wanneer je minder te besteden hebt meedoen aan de superfood-rage.

Groene bladgroenten

Deze categorie is vrij breed. Zo omvat het spinazie, boerenkool, andijvie, paksoi, rucola en ga zo maar even door. Aan groene bladgroenten worden ontzetten veel positieve eigenschappen toegeschreven. Dat komt doordat ze over het algemeen veel antioxidanten, calcium en vitamine K bevatten.

Vitamine K kan helpen om osteoporose en ontstekingsziektes tegen te gaan. Daarbij helpt calcium bij het sterk houden van je botten. De antioxidanten zouden weer helpen om verouderingsprocessen tegen gaan. En iedereen die Popeye gekeken heeft, weet dat er veel ijzer in spinazie zit!

Broccoli

Ook broccoli is een groente die we al langer kennen en die ook volop gegeten wordt zonder dat daar allerlei gezondheidsvoordelen voor nodig zijn. Maar dat neemt niet weg dat superfoods vele goede essentiële voedingsstoffen leveren. Zo zit deze supergezonde groente vol met vitamines, mineralen en vezels. Er wordt beweerd dat broccoli staar kan helpen verminderen en het helpt om de bloedvaten gezond te houden. Ook zou broccoli goed zijn om het immuunsysteem te versterken.

Rode biet

Rode bieten zijn een echte bron van vitamine A en C. Dit zou ze onmisbaar maken voor een sterk immuunsysteem. Ook zijn ze rijk aan kalium, magnesium en foliumzuur. Vandaar dat het aangeraden wordt om rode bieten te eten tijdens de zwangerschap. Het foliumzuur kan een openruggetje bij de foetus namelijk voorkomen. Daarnaast zouden ze het risico op hartklachten kunnen verkleinen en je cholesterol aanzienlijk kunnen helpen verlagen.

Welke superfoods om af te vallen?

Natuurlijk staat het je vrij om iedere verandering aan je lichaam toe te brengen die jij maar wilt. Jouw lichaam is van jou en je hoeft je naar niemand te verantwoorden. Maar voordat je begint met afvallen is het misschien verstandig om jezelf af te vragen waarom je dit zo graag wilt. In onze maatschappij is diëten iets normaals geworden en zijn we geobsedeerd door een platte buik en steeds lagere getallen op de weegschaal.

In plaats van de focus te leggen op afvallen en alles wat niet goed is aan je lichaam, is het beter om je te focussen om wat je lichaam je allemaal toestaat om te ervaren. Alleen wanneer je je lichaam kan waarderen om wat het allemaal voor je doet, ongeacht hoe het eruit ziet, zul je echt tevreden zijn met je lijf.

Wil je echter afvallen omdat je gewicht een gevaar vormt voor je gezondheid of omdat het je fysiek belemmert in sommige activiteiten? Dan zou het verstandig zijn om op een gezonde manier wat af te vallen. Natuurlijk komt daar veel meer bij kijken dan het innemen van wat superfoods. Maar dat neemt niet weg dat superfoods je wel kunnen ondersteunen in je proces.

Groene thee

Groene thee is ontzettend goed voor je. Zo zou het een antibacteriële en schimmelwerende werking hebben. Ook bevat groene thee L-theanine. Dit stofje zou een goede nachtrust bevorderen. Hierdoor kan groene thee ervoor zorgen dat je je overdag minder vermoeid voelt.

Daarnaast bevat groene thee ECGC. Dit stofje oxideert vet. Hierdoor kan je lichaam vet makkelijker gebruiken als energiebron, waardoor afvallen een stuk makkelijker kan zijn. Daarnaast wordt er beweert dat groene thee zou helpen om je stofwisseling te verhogen. Dit betekent dat je meer energie gebruikt terwijl je rust. En ook dat is gunstig wanneer je probeert wat kilo’s kwijt te raken.

Linzen

Mensen die wel vaker plantaardig eten, weten dat linzen een uitstekende bron zijn voor plantaardige eiwitten. Ook zijn ze rijk aan vezels en trage koolhydraten, waardoor je bloedsuikerspiegel stabiel blijft. Sommige onderzoeken lijken gevonden te hebben dat linzen daarom kunnen helpen om diabetes-gerelateerde klachten te verminderen. Daarnaast bevatten ze tryptofaan. Dit stofje wordt door je lichaam omgezet in serotonine, wat de bijnaam “gelukshormoon” heeft.

Mochten dit nog niet genoeg redenen zijn om linzen te eten, dan is het ook nog eens zou dat ze je kunnen helpen om af te vallen. Door de vezels houd je namelijk langer een verzadigd gevoel. Dit voorkomt dat je meer eet dan je nodig hebt. Bovendien wordt ook van linzen beweerd dat ze je stofwisseling zouden verhogen.

Blauwe bessen

Blauwe bessen bevatten weer ontzettend veel goede voedingsstoffen. Zo zijn het echte antioxidanten-bommen. Deze antioxidanten ondersteunen je ook weer in de strijd tegen vrije radicalen. Zo beschermen ze je, net als goji bessen, tegen de aantasting van cellen en weefsels. De vezels zorgen vervolgens weer voor een vol gevoel, waardoor het gemakkelijker is om minder te eten.

superfoods om aan te komen

Welke superfoods om aan te komen?

Er zijn ook mensen voor wie het mentaal of fysiek juist goed zou zijn als ze wat in gewicht aan zouden komen. Helaas is er vaak weinig aandacht voor deze groep. We zijn zo gefocust op afvallen dat we er niet bij stil staan dat gezond aankomen ook erg lastig kan zijn.

Want om nou te leven op alleen maar junkfood is ook niet goed voor je wanneer je te licht bent. Gelukkig zijn er ook superfoods die wat meer calorieën bevatten. Hierdoor zouden ze je kunnen helpen om op een gezonde manier wat aan te komen. En tegelijkertijd krijg je nog eens allerlei goede voedingsstoffen binnen!

Avocado

Avocado’s bevatten gezonde, enkelvoudige verzuren, waaronder omega-3. In combinatie met de kalium die je in avocado’s aantreft kan dit helpen om de bloeddruk te verlagen. Ook zitten ze vol met vele vitamines, zoals vitamines A,C, D, E,K en heel wat B vitamines. Daarnaast bevatten ze kalium, zink en selium.

Pure chocolade

Pure chocolade heeft een positief effect op de endorfines in je lichaam. Dit kan ervoor zorgen dat je je minder neerslachtig voelt. Bovendien bevat pure chocolade ook allerlei vitaminen en mineralen die essentieel zijn voor een gezond voedingspatroon. Zo bevat pure chocolade onder andere veel koper en ijzer. Dit maakt het zo goed om te eten wanneer je last hebt van bloedarmoede.

Olijfolie

Vooral de extra vierge variant van olijfolie bevat veel vitaminen, mineralen en antioxidanten. Dit zorgt ervoor dat het goed voor je gezondheid kan zijn. Zo zou olijfolie inflammatie tegengaan. Ook zou het het de oxidatie van LDL cholesterol voorkomen en zorgen voor de gezondere bloedvaten. Maar deze positieve eigenschappen van olijfolie betekenen niet dat je dagelijks een hele fles leeg moet drinken. Probeer bijvoorbeeld je eten te bakken of te roosteren in olijfolie. Ook kun je een lekkere dressing maken op basis van olijfolie.

Bananen

Veel mensen in Nederland eten graag banaan. Natuurlijk is het prima om een banaan te eten omdat het zo lekker smaakt en zo makkelijk mee te nemen is. Het is alleen maar mooi meegenomen dat bananen zoveel onmisbare essentiële voedingsstoffen leveren. Zo bevatten ze onder andere veel kalium, wat kan helpen om hart- en vaatziekten tegen te gaan, je botten sterk te houden en je bloeddruk te verlagen.