Close

Erwtenmelk

Het plantaardige melk schap is de afgelopen jaren al flink uitgebreid. Zo vind je in de meeste supermarkten niet alleen sojamelk en havermelk, maar ook amandelmelk, kokosmelk en rijstmelk. Maar vrij recent is er is nog een nieuwkomer in het spel gekomen: erwtenmelk. Wees gerust, de melk smaakt niet naar erwten en ziet er ook niet groen uit. Het heeft juist een romige en lichtzoete smaak en heeft ook een romige kleur. Dat komt namelijk doordat de melk gemaakt wordt van gele erwten en niet van de welbekende groene doperwten.

Waarom erwtenmelk als plantaardige melk?

Nu vraag je je misschien af waarom we nu weer melk moeten maken van erwten. Er zijn immers al een aantal verschillende melkvarianten op de markt gebracht. Dat klopt natuurlijk, maar toch zijn vele alternatieven niet geschikt voor iedereen. Zo is het voor mensen met lactose-intolerantie of een lactoseallergie een niet al te best idee om melk op basis van zuivel te kopen. Verder komen allergieën voor noten en soja ook vaak voor, wat vele andere plantaardige alternatieven gelijk van de baan veegt. Erwtenmelk is dan ook voor veel mensen die last hebben van deze allergieën een ware uitkomst.

Bovendien is het zo dat vele plantaardige alternatieven weinig eiwitten bevatten. Vandaar dat ze vaak niet echt als volwaardige vervanger voor melk gezien worden. Maar erwtenmelk is, net als sojamelk, ongeveer even rijk in eiwitten als koemelk. Vandaar dat het een goed alternatief vormt voor mensen die veganistisch eten maar geen soja kunnen verdragen.

Daarnaast is erwtenmelk ook een stuk gezonder dan koemelk. Het bevat namelijk wel zo’n 50% minder suiker en zo’n 33% minder verzadigde vetten. Bovendien is het verrijkt met calcium, waardoor het 50% meer calcium bevat dan melk van een koe.

Groene Erwten

Erwtenmelk en het milieu

Ook met het oog op duurzaamheid is melk gemaakt van erwten een goede keuze. We weten bijvoorbeeld dat voor de productie van koemelk ontzettend veel water nodig is. Zo heeft een melkkoe behoefte aan ongeveer 150 liter water per dag. Niet alleen is er water nodig om de koeien te drinken te geven, maar ook om bijvoorbeeld de stallen schoon te maken en het veevoer te verbouwen. Dit alles verklaart waarom we voor slecht één liter melk van een koe 1050 liter water nodig hebben (Ercin et al., 2012).

Minder water nodig

Van erwtenmelk wordt beweerd dat voor de productie wel 93% minder water nodig is dan voor koemelk. Dat is dus aanzienlijk minder! Ook in vergelijking met andere plantaardige melksoorten doet melk op basis van gele erwten het goed. Als je de melk van erwten bijvoorbeeld vergelijkt met amandelmelk heeft het wel 86% minder water nodig.

Daarnaast is het zo dat er voor de plantaardige variant geen dieren gehouden hoeven worden. Hierdoor is melk op basis van erwten automatisch op vele verschillende fronten beter voor het milieu. Zo is er bijvoorbeeld niet alleen minder water nodig, maar ook minder land. Er is nu alleen land nodig voor het verbouwen van de erwten en niet voor het verbouwen van het veevoer plus het houden van de melkkoeien. Ook is het zo dat wetenschappelijke onderzoek aantoont dat er bij de productie van koeienmelk wel drie keer zoveel broeikasgassen vrijkomen dan bij de productie van plantaardige alternatieven (Poor &. Nemecek, 2018).

Vrijkomen van Broeikasgassen

De voornaamste broeikasgassen die er vrijkomen bij het houden van dieren voor zuivel zijn koolstofdioxide (CO2) en methaan (CH4). CO2 staat al lange tijd berucht om zijn nare eigenschap om bij te dragen aan het versterkte broeikaseffect. Echter wordt vaak vergeten dat methaan 28 keer schadelijker is voor het klimaat dan CO2. De uitstoot van methaan komt voornamelijk doordat herkauwers, waaronder schapen, geiten en koeien, methaan produceren tijdens het spijsverteringsproces.

Maar voor de productie van melk op basis van erwten komt er geen dier aan te pas. Dit betekent dus dat de we de uitstoot van broeikasgassen drastisch kunnen terugdringen wanneer we over stappen op melk van erwten, of andere plantaardige alternatieven.

 

Erwtenmelk

Erwten melk – goed voor jou en de planeet

Erwtenmelk smaakt dus lekker romig en wat zoetig. Bovendien zou het ook nog eens gezonder voor je kunnen zijn dan koemelk. Dit komt doordat er minder suiker en bepaalde vetten inzitten. Tegelijkertijd bevat het meer calcium dan koemelk en is het even rijk aan eiwitten. Daarnaast is het ook nog eens beter voor het milieu. Immers is er minder water en grond nodig voor een liter melk op basis van erwten dan een liter melk van de koe. Ook komen er aanzienlijk minder broeikasgassen vrij in vergelijking met reguliere zuivel.

Genoeg redenen dus om deze melk van erwten ten minste eens te proberen! Je kunt hem zowel gebruiken in zoete gerechten als in hartige recepten. Natuurlijk kun je ook gewoon een glas opdrinken. Momenteel is dit erwtenwonder alleen nog maar verkrijgbaar bij de Albert Heijn. Maar zodra het in populariteit gaat winnen, is het moeilijk voor te stellen dat dit zuivelalternatief niet ook door andere supermarkten verkocht zal worden.

Referenties:

Ercin, A. E., Aldaya, M. M., & Hoekstra, A. Y. (2012). The water footprint of soy milk and soy burger and equivalent animal products. Ecological indicators, 18, 392-402.

 Poore, J., & Nemecek, T. (2018). Reducing food’s environmental impacts through producers and consumers. Science, 360(6392), 987-992.