Close

Spouwmuurisolatie Kosten

Hoe worden de kosten van spouwmuurisolatie doorgaans bepaald?

De kosten van spouwmuurisolatie hangt af van een aantal factoren en verschilt sterk per woning en per m2. Om deze reden zal je op internet nooit een volledige offerte kunnen vinden, maar slechts een raming.

Een echte offerte kan pas gemaakt worden na een inspectie van de spouwmuur. De kosten hangen af van de volgende factoren

  • De grootte van de woning
  • De locatie van de woning
  • De breedte van de spouw
  • Te plaatsen ventilatieroosters
  • Verwijderen van eventuele spouwmuurvervuiling
  • Collectief, samen met je buren, isoleren
  • Het soort en de hoeveelheid isolatiemateriaal

De kosten voor spouwmuurisolatie bestaan uit arbeidskosten, machinekosten en materiaalkosten. De opbouw van deze kosten de vierkante meter voor spouwmuurisolatie zijn afhankelijk van de keuze die je maakt. Meestal vullen de arbeidskosten het grootste gedeelte van de kosten. Er zijn echter uitzonderingen, bijvoorbeeld bij het gebruik van PUR. Hier zijn de materiaalkosten vaak hoger dan de arbeidskosten.

Onderstaand hebben we een kostenoverzicht met gemiddelde prijzen per type woning gemaakt. Dit overzicht is slechts een indicatie, voor iedere woning zal uiteraard een offerte op maat noodzakelijk zijn.

Soort woning (opp) Glaswol Steenwol Isolatiekorrels PUR schuim

Appartement: 25m² €200 – €300 €250 – €350 €300 – €400 €500 – €600
Tussenwoning: 65m² €500 – €650 €550 – €700 €600 – €750 €900 – €1.200
Hoekwoning: 65m² €650 – €800 €700 – €850 €750 – €900 €1.100 – €1.400
2 onder 1 kap: 100m² €750 – €1.000 €800 – €1.050 €900 – €1.200 €1.600 – €1.900
Vrijstaande woning: 150m² €1.150 – €1.300 €1.200 – €1.400 €1.400 – €1.600 €2.300 – €2.600

Wat is spouwmuurisolatie?

Spouwmuurisolatie gebeurt door het inblazen van isolatiemateriaal in de spouw. De spouw is een ruimte tussen twee muren, gemiddeld tussen de 4 en 7 cm. Vanaf de jaren 20 zijn woningen gebouwd op deze manier. De lucht tussen deze 2 muren zorgt voor een isolerende werking. Daarnaast houden 2 muren meer vocht tegen dan 1. Inmiddels weten de deskundigen dat alleen met lucht isoleren wel goed is, maar dat het nog veel beter kan door het aanbrengen van isolatiemateriaal in de spouw.

Zo worden de woningen vanaf eind jaren 80 gebouwd. Voor de woningen met een spouw waar nog geen isolatie is geplaatst kan men isolatie de spouw in bazen. Dit noemen ze na-isolatie omdat het gebeurt bij huizen die al gebouwd zijn. Het na-isoleren gebeurt door professionele bedrijven.

Wat zijn prijsbepalende keuzes die je maakt?

Kies je voor een spouwmuurisolatie dan moet je enkele keuzes maken die direct invloed hebben op de prijs.

Wel of geen spouwmuur?

Ten eerste is het belangrijk om te weten of je een spouw hebt die nog niet is geïsoleerd. Als je een spouwmuurisolatie wil laten uitvoeren is het natuurlijk wel van belang dat je een spouwmuur hebt. Is het nog niet helemaal duidelijk of jij die hebt? Een vuistregel is dat woningen voor 1920 geen spouw hebben, en woningen na 1980 al een geïsoleerde spouw hebben. Of er al isolatie is ingeblazen in je spouw kan je vaak zien aan de voegen van de woning. Hier zie je ronde punten in het voegwerk. Bij twijfel kan je uiteraard altijd contact opnemen voor een vrijblijvende inspectie.

Soort materiaal

Elk materiaal heeft zo zijn voor- en nadelen. Steenwol en glaswol zijn brandveilig en meer geluiddempend dan andere materialen. Isolatiekorrels (EPS) zijn weer wat duurzamer en meer geschikt voor een wat ruimere spouw. PUR schuim heeft de beste kierafdichting maar is wat moeilijker te scheiden van puin en lastig te recyclen. Laat je daarom goed adviseren in je keuze.

Combineren met meer isolatievormen

De totaalprijs voor spouwmuurisolatie wordt daarnaast bepaald door de hoeveelheid werk die een installateur bij jou thuis kan afleveren. Kies je ervoor om naast spouwmuurisolatie bijvoorbeeld ook je dak of je vloer te laten isoleren? Dan word de totaalprijs uiteraard hoger, echter de prijs per m2 zal een stuk dalen. Je betaald maar 1 keer voorrijkosten en de installateur kan veel efficiënter werken. En met meerdere isolatievormen heb je naast een enorme energiebesparing nog veel meer voordelen. Denk hierbij aan de aan te vragen subsidies bij 2 of meer isolerende maatregelen. Deze lopen fiks op en maken isoleren voor iedereen haalbaar.

Extra opties

Er zijn ook extra werkzaamheden die soms noodzakelijk zijn voor een goede isolatie zonder problemen.

Gevel impregneren

Heb je een wat oudere gevel dan is het altijd goed om de gevel te (laten) impregneren. Zodoende zuigt de muur het water niet naar binnen.

Ventilatieroosters plaatsen in de kruipruimte

Veel spouwen zorgen voor de ventilatie van de kruipruimte. Door de spouw te isoleren vervalt deze ventilatie. Het is dan noodzakelijk om voldoende ventilatieroosters te plaatsen voor een goede beluchting van je kruipruimte. Er worden dan gaten van onderin de gevel geboord naar de kruipruimte, en netjes met een rooster afgewerkt.

spouwmuurisolatie kostenWelke woningen zijn geschikt voor spouwmuurisolatie?

Tussen 1920 en 1975 werden woningen met spouw gebouwd, echter zonder isolatiemateriaal. Deze woningen halen een zeer hoog rendement door spouwmuurisolatie aan te brengen. Er gaat na isolatie van de spouw veel minder energie verloren, je hebt een prettig wooncomfort en je zal minder gas verbruiken.
Woningen gebouwd tussen 1976 en 1988 werden meestal meteen voorzien van spouwmuurisolatie. Door de slechtere kwaliteit van het isolatiemateriaal toentertijd is veel van deze isolatie ingezakt. Deze spouw kan worden na-geïsoleerd.

Als na inspectie blijkt dat er vervuiling, zoals cement, stenen of cementbaarden aanwezig zijn zal dit eerst verwijderd moeten worden. Hier kan geen isolatiemateriaal komen, het zorgt voor koudebruggen en zal in de toekomst voor vocht doorslag kunnen zorgen.

Wanneer de muren zijn geschilderd, controleer dan of dit met een dampopen verf is gebeurd. De stenen moeten kunnen ventileren om vochtproblemen uit te sluiten. Tegenwoordig zijn de isolatiemiddelen steeds beter en is het vaak toch mogelijk om ook deze woningen te isoleren.

Hoe kun je geld besparen met isolatie?

Door de relatief lage kosten en de terug te vragen subsidiebedragen is spouwmuurisolatie voor een groot publiek haalbaar. Het is slim om dit te laten uitvoeren, want je krijgt er een hoog comfort voor terug en je bespaart een flink bedrag op je stookkosten. Dit kan makkelijk oplopen bij de wat grotere woningen tot €500 per jaar!

Waarom zit er verschil in de spouwmuurisolatie kosten?

De grootste reden voor de variatie in prijs heeft te maken met de verschillende woningen die zijn gebouwd. Als je bijvoorbeeld in een stad woont in een tussenwoning heb je aan beide zijde buren. De muren naar de buren hoeven niet geïsoleerd te worden aangezien deze ook een aangename temperatuur in hun woning hebben. Dit is al een enorm verschil met een 2 onder 1 kap, een hoekwoning of vrijstaande woning.

Wel is het zo dat een groter aantal vierkante meters spouwmuurisolatie er voor zorgt dat er een grotere jaarlijkse besparing optreedt. Op de vraag ‘wat kost spouwmuurisolatie?’ is dus geen eenduidig antwoord te geven. Wil je voor jezelf een raming van de kosten maken? Meet dan globaal het aantal m2 spouw van jouw woning op. Voor de prijs per m2 kan je ongeveer €20 aanhouden, als all-in prijs. Vermenigvuldig dit met het aantal vierkante meters en voilá. De eerste raming voor jouw woning heb je dan al gedaan!

Kosten spouwmuurisolatie per m2

Het klinkt heel logisch, hoe groter het oppervlak dat geïsoleerd wordt, hoe meer het kost. Uiteraard is dit ook zo. Het is wel zo dat hoe groter de oppervlakte, hoe minder de prijs de vierkante meter. De gemiddelde prijs per vierkante meter voor een kleine woning liggen dus hoger dan de gemiddelde kosten per vierkante meter voor een grote woning. Spouwmuurisolatie kosten berekenen kan dus eigenlijk alleen na een woningbezoek.

Hoe krijg een je een aantrekkelijkere prijs?

Voor spouwmuurisolatie is het belangrijk om iets verder te kijken dan alleen een offerte aan te vragen. Er zijn meerdere manieren om de kosten te drukken waardoor de terugverdientijd vele malen korter wordt. De uiteindelijke spouwmuur isolatie kosten zijn pas inzichtelijk als je ook de mogelijke regelingen mee neemt in je berekening.

Vraag subsidie aan

Naast landelijke RVO subsidie, nu nog SEEH en vanaf 2021 ISDE, geeft bijna elke gemeente subsidie op spouwmuurisolatie. Vraag bij jouw gemeente na of ook voor jou deze subsidie op spouwmuurisolatie aan te vragen is. Deze subsidie kan de spouwmuurisolatie kosten flink naar beneden brengen. Deze kans moet je zeker niet laten liggen aangezien dit ervoor zorgt dat een spouwmuur isoleren zeer rendabel wordt.

Samen met de buren

Wil je zelf spouwmuurisolatie laten uitvoeren? Informeer dan eerst in de straat of er buren zijn die ook graag spouwmuurisolatie willen. Zodoende hoeft de installateur maar één keer in de straat te komen en alles op te bouwen, wat ervoor zorgt dat de spouwmuurisolatie per m2 in prijs zal dalen. Vaak kunnen ze namelijk 2 adressen in 1 dag voltooien.

Isolatiemateriaal bepaalt kosten spouwmuurisolatie

Een groot gedeelte van de kosten per vierkante meter voor spouwmuurisolatie zit uiteraard ook in de verschillende soorten materialen wat gebruikt wordt. Je kunt met verschillende soorten materialen je spouwmuur isoleren. Het materiaal wat het beste gebruikt kan worden hangt deels af van de ruimte in je spouwmuren, de vervuiling in je spouwmuren en je eigen wensen. Al deze zaken bepalen uiteindelijk de kosten van je spouwmuurisolatie.

Oplopend in prijs per vierkante meter geven we hier de meest gebruikte spouwmuurisolatie aan en in het kort de daarbij horende voor- en nadelen.

1. Supafil inblaaswol op basis van glaswol. Dit is een met siliconen behandelde glaswol in de vorm van vlokken. Het is de meest toegepaste vorm van spouwmuurisolatie. Ook indien je een nauwere spouw hebt kan dit prima uitgevoerd worden. Het is geschikt voor de meeste spouwmuren.

2. EPS parels (termoparels) zijn korrels welke met een hars in de spouw geblazen worden. Ze zijn iets beter bestand tegen vocht dan inblaaswol. Bij twijfel over de kwaliteit van de spouw zal er vaker voor dit product gekozen worden.

3. Pirschuim wordt gebruikt als spouwmuurisolatie en zal ieder kiertje opvullen. Het product is het duurste, echter heb je hier de minste manuren voor nodig. Een nadeel is dat de spouw nooit meer leeg gehaald kan worden.

De kosten van isolatiematerialen

In prijs lijken de isolatie materialen vrij dicht bij elkaar te zitten. Het aantal vierkante meters spouwmuurisolatie en de manuren die nodig zijn om het aan te brengen maken het grootste verschil. De totaalprijs heeft natuurlijk ook te maken met de dikte dikte van de spouw en dus de hoeveelheid isolatiemateriaal dat nodig is om je muren te isoleren. In een brede spouw gaat veel meer isolatiemateriaal dan in een smalle spouw.

Neem vrijblijvend contact met ons op

Wil je een gratis en vrijblijvend advies voor je woning omtrent spouwisolatie aanvragen? In de regio Venlo komen wij op locatie kijken en zullen we je van het juiste advies voorzien. Na dit bezoek kunnen we je een offerte aanbieden. Doorgaans duurt het proces van aanvraag totdat je een advies op maat inclusief offerte hebt ontvangen maximaal 2 weken.