Close

Support Your Locals

Door de globalisering zijn we eigenlijk vergeten hoe belangrijk het is om lokale ondernemingen te steunen. Zeker door de coronacrisis zijn vele winkels, en natuurlijk ook de horeca, erg hard getroffen. Daarom is de campagne Support Your Locals gestart. Het doel van deze campagne is voornamelijk om lokale voedselproducenten, zowel tijdens als na de coronacrisis, te steunen.

Maar laten we vooral niet vergeten dat ook andere ondernemingen het momenteel zwaar hebben. Laten we dus ook de lokale boekenwinkel of kledingwinkel meenemen in de Support Your Locals beweging. Hoe je dat precies doet? Dat lees je in dit artikel. Maar laten we eerst eens beter onderzoeken waarom men nog eigenlijk vrij weinig lokaal koopt en waarom dit wel belangrijk is.

Waarom kopen we nog zo weinig lokaal?

Een van de grootste redenen waarom men nog amper lokale producten koopt, is omdat het zo gemakkelijk is geworden om producten online te bestellen. Tijdens de coronacrisis is iedereen noodgedwongen aan het online shoppen geslagen. En ook als de winkels gewoon open zijn, valt er iets voor te zeggen om je producten online te kopen. Want niet alleen heb je online de keuze uit een ontzettend ruim aanbod, je kunt daarnaast ook heel gemakkelijk achterhalen waar je het goedkoopste uit bent. En dat allemaal zonder ook maar je huis te hoeven verlaten. Het product wordt vaak de volgende dag al gratis geleverd.

Naast online shoppen, dragen ook supermarkten bij aan het feit dat er minder lokaal gekocht wordt. In een supermarkt vind je namelijk alles wat je nodig hebt. Your locals boodschappen rondje van de bakker naar de groenteboer en vervolgens naar de slager is een heel stuk korter geworden. Het is echter wel zo dat de producten die in de supermarkt aangeboden worden, vaak niet van Nederlandse bodem komen.

Vrouwen shoppen lokale producten

De gemeenschap helpen

Wanneer je lokaal je aankopen doet, help je indirect je gemeenschap. Immers, het geld blijft nu in de buurt waarin je leeft. Hierdoor kan de welvaart van de mensen in je directe omgeving toenemen. Dat is tijdens deze coronacrisis belangrijker geworden dan ooit. We kennen allemaal wel (indirect) iemand die door de crisis minder omzet draait of zelfs failliet is gegaan. Het is dus juist nu belangrijk om je aankopen zoveel mogelijk te doen bij mensen in je directe omgeving in plaats van bij een groot bedrijf ergens ver weg.

Goed bezig voor het milieu

Wanneer je je producten van lokale ondernemers koopt, is dit beter voor het milieu vanwege de korte keten. Je bespaart hiermee op de CO2 die uitgestoten wordt tijdens het transport. Daar komt nog eens bij dat lokale ondernemingen ook vaak kleinere ondernemingen zijn. Omdat het hier dus geen multinationaal bedrijf betreft, verbruikt het bedrijf zelf ook minder energie. Bovendien kan een klein bedrijf veel beter letten op een goede omgang met het milieu en lokale grondstoffen in de producten verwerken.

Meer werkgelegenheid creëren

Wanneer je producten afneemt bij lokale ondernemers, worden er banen binnen de gemeenschap gecreëerd. Met het geld dat lokale producenten al verdiend hebben aan de stijgende lokale vraag, kunnen ze nu dus meer personeel inhuren. Dat is heel fijn, aangezien veel mensen door de coronacrisis hun baan zijn verloren. Extra werkgelegenheid is nu dus hard nodig. Natuurlijk zorg je er op deze manier ook voor dat mensen die al langere tijd bij een lokale winkel werken hun baan niet kwijtraken.

Ondersteun lokale verenigingen

Vaak is het zo dat lokale producenten een relatief groot deel van hun omzet beschikbaar stellen voor evenementen, sportverenigingen of non-profitorganisaties in de buurt. Bij nationaal georiënteerde bedrijven is hier vaak amper sprake van. Door lokaal je inkopen te doen, support je dus niet alleen je locals als het gaat om winkels of voedselproducten, maar ook locals als het gaat om goede doelen of verenigingen.

Betere service

Soms is het wel zo dat je lokale inkopen net ietsje duurder zijn dan je producten uit de supermarkt of die je online hebt gekocht. Het is echter wel zo dat je vaak een betere service krijgt. Lokale ondernemers hebben vaak heel veel kennis van de producten die ze verkopen en helpen je maar al te graag door je meer informatie te geven of je te adviseren. En ook als het gaat om de garantie is dit een stuk gemakkelijker geregeld wanneer je de ondernemer iets beter kent.

Support your locals thuis bezorgen

Support your lokale ondernemers

Zeker tijdens de coronacrisis, waarin we toch een stuk beperkter zijn, kan het lastig zijn om te bedenken hoe je lokale ondernemingen een hart onder de riem kunt steken. Toch kun je nog heel eenvoudig je locals supporten! Hieronder hebben we vier tips ter inspiratie voor je samengesteld.

Tip 1: koop een pakket op de website

Dat de horeca dicht is, is niet alleen slecht nieuws voor de zaak zelf, maar ook voor de lokale voedselproducenten die normaal aan deze restaurants leveren. Maar de producten waar je normaal gesproken van kunt genieten in het café, hotel of restaurant, kun je nu zelf in huis halen. Op de website van Support Your Locals worden allerlei voedselpakketten aangeboden van voedselproducenten bij jou uit de buurt.

Tip 2: of laat het thuisbezorgen

Wat ook een goede manier is om de lokale horeca en hun voedselproducenten te steunen, is om vaker eten thuis te laten bezorgen. Op deze manier zorg je ervoor dat ze toch nog wat inkomsten kunnen genereren. Een bijkomend voordeel is dat je nu niet zelf in de keuken hoeft te zwoegen voor een heerlijke lunch of diner.

Tip 3: lokale winkels in je buurt

Nu we weer kunnen winkelen, is dit een goed excuus om weer eventjes het huis uit te gaan. En aangezien het belangrijk is dat we drukke plaatsen blijven vermijden, kun je net zo goed eens kijken of je je inkopen ook kunt doen bij een kleine winkel dicht bij jou in de buurt. Op deze manier kom je het huis uit, heb je wat meer sociaal contact en support je lokale ondernemers. Wie weet, misschien ontdek je wel je nieuwe lievelingswinkel.

Tip 4: toch liever online?

Ben je niet zo van het winkelen en doe je aankopen toch liever online? Gelukkig hebben vele lokale ondernemers ook een eigen website. Zo kun je hen alsnog steunen.