Als je op Facebook zit of andere social media zit, is de kans groot dat je bepaalde groepen onder de naam “sharing is caring” tegengekomen bent. Ook wordt de term sharing is caring vaak door mensen zelf gebruikt wanneer ze een bepaald bericht plaatsen waarvan ze hopen dat de informatie snel verspreid wordt. Door de term op meerdere manieren te gebruiken, kan het lastig zijn om te begrijpen wat sharing is caring nu precies inhoudt. Wat is het dan precies? En waarom is het goed om aan sharing is caring te doen? Dat leggen we in dit artikel uit. Maar let wel op! Niet al het sharing is namelijk ook echt caring.
Wat is sharing is caring?
Letterlijk vertaald betekent sharing is caring : “delen is zorgen”. In de praktijk komt het er vaak op neer dat men iets zonder enige vorm van vergoeding aanbiedt aan anderen. Dit gebeurt vaak aangezien de aanbieder hetgeen toch niet meer nodig heeft en een ander het juist hard kan gebruiken.
Door te delen zorgt de één dus als het ware voor de ander. Wat er dan precies aangeboden wordt, kan heel verschillend zijn. Zo zie je in verschillende sharing is caring social media groepen vanalles voorbijkomen. Denk hierbij aan voedsel, kleding, oude meubels, maar ook onderdak of zelfs samenvattingen voor een examen worden vaak gedeeld zodat anderen daar profijt van kunnen hebben.
Gratis aanbieden
Laten we eens kijken naar een concreet voorbeeld. Stel, je hebt een nieuwe robotstofzuiger gekocht. Dit maakt dat je oude vertrouwde stofzuiger nu eigenlijk overbodig is, hoewel deze nog in prima staat verkeerd. Natuurlijk zou je ervoor kunnen kiezen om je stofzuiger te koop aan te bieden. Maar heb je dat beetje extra geld nu echt nodig?
Misschien kun je je het permitteren om je stofzuiger gratis aan te bieden. Dat kan aan iemand die je zelf persoonlijk goed kent, maar dus ook aan mensen via bepaalde social media platforms. Op deze manier kun je mensen die op dit moment geen geld hebben voor een stofzuiger een groot plezier doen.
Maar wat betekent het dan als je de term gebruikt om onder een berichtje te plaatsen?
Tot nu toe hebben we voornamelijk naar het concept gekeken als een manier waarop je jouw overbodige spullen aan anderen aan zou kunnen bieden. Maar dit lijkt een heel ander fenomeen dan wanneer mensen onder hun post op social media “sharing is caring” plaatsen. Toch verschillen de twee niet heel veel van elkaar. Denk bijvoorbeeld aan iemand die zijn lieve huisdier kwijt is en er alles aan probeert te doen om hem of haar terug te vinden. Zo ook door middel van een gezocht-berichtje op social media.
Na een uitgebreid verslag over wat voor dier het betreft, de naam en hoe lang het baasje het diertje al moet missen, staat er vaak “sharing is caring”. De wanhopige huisdiereigenaar hoopt je met deze woorden te motiveren om het berichtje te delen. Jij deelt dus, omdat je “cared”, oftewel om de zaak geeft. Door het delen van dit berichtje hoopt men dat zo veel mogelijk anderen het berichtje zien.
Wie weet, misschien heeft je tante net toevallig het diertje in huis genomen, omdat ze dacht dat het aan het zwerven was. Doordat jij het berichtje hebt gedeeld, ziet ook je tante het berichtje verschijnen. Zij kan vervolgens weer contact opnemen met het baasje. Zo zijn baasje en dier zo snel mogelijk weer herenigt.
Waarom is het belangrijk om te “sharen” en te “caren”?
Nu vraag je je misschien af waarom je geen vergoeding zou vragen voor de spullen die je aanbiedt of voor de informatie die je deelt. Jij hebt hier namelijk toch zelf ook geld voor moeten betalen of hard moeten werken? Dat klopt misschien en als je het beetje extra geld zelf goed kan gebruiken is het niet gek om hier een kleine vergoeding voor te vragen. Toch kan het gratis aanbieden van bepaalde producten of informatie erg belangrijk zijn. Hieronder noemen we drie redenen om te delen en te zorgen, zonder daar zelf iets voor terug te verwachten.
Reden 1 : denk aan het milieu
Wanneer we nieuwe spullen nodig hebben, zijn we vaak geneigd om deze nieuw aan te schaffen. Dat is ook niet zo gek, aangezien we in een consumptiemaatschappij leven. Maar tijdens het produceren van nieuwe spullen worden helaas veel broeikasgassen uitgestoten. Bovendien moeten er allerlei grondstoffen gebruikt worden om het mogelijk te maken om het product te kunnen maken.
Dit is natuurlijk allemaal niet best voor het milieu. Door de uitstoot van broeikasgassen hebben we momenteel namelijk te maken met het versterkte broeikaseffect, welke zorgt voor klimaatverandering. Ook zijn grondstoffen schaars en is het beter dat we ze niet onnodig aanspreken. Wanneer iemand dus een product heeft welke hij of zij niet langer nodig heeft, kan het heel goed zijn voor het milieu om deze gratis aan te bieden.
Op deze manier kan iemand die opzoek is naar het product het overnemen en hoeft er dus geen nieuw product gemaakt te worden. Dit bespaart dus weer op grondstoffen en zorgt voor minder uitstoot van broeikasgassen zoals co2. Bovendien zorgt het delen van spullen er ook voor dat mensen de dingen die ze zelf niet langer nodig hebben zomaar bij het afval zetten. Sharing is caring past dan ook prima binnen een circulaire economie. Immers creëren we minder afval en worden er minder grondstoffen aangesproken.
Reden 2: help andere mensen in bijvoorbeeld armoede
Een andere reden om je spullen met andere mensen te delen zonder daar zelf een vergoeding voor te vragen, is omdat sommige mensen deze gratis spullen hard nodig hebben. We staan er niet vaak bij stil, maar in Nederland is er behoorlijk wat stille armoede. Zo zijn er genoeg mensen die amper de huur kunnen betalen en ook in Nederland worden veel kinderen zonder ontbijt naar school gestuurd.
Volgens het NIBUD instituut leefde er in 2019 een half miljoen Nederlanders in armoede. Wanneer jij het je dus kunt veroorloven om spullen die je toch niet langer nodig hebt gratis aan te bieden, kun je andere mensen echt helpen. De kans is groot dat veel mensen de spullen waar jij zo gemakkelijk afstand van kunt doen nooit zouden kunnen betalen.
Ook help je mensen natuurlijk wanneer je hun berichtjes op social media deelt. Dat kan gaan om een verloren huisdier, maar bijvoorbeeld ook om mensen die opzoek zijn naar een betaalbare plek om te wonen. Door het delen van dit soort oproepen kun je mensen onderling in contact brengen. Hierdoor help je deze mensen dus mede uit de brand.
Reden 3: een content gevoel
Door sharing is caring kun je anderen dus helpen. Hierdoor verricht je dus als het ware een goede daad. Dit kan ervoor zorgen dat je een goed gevoel krijgt over je acties. Natuurlijk zou dit in principe niet de voornaamste reden moeten zijn om te delen. Maar dat betekent niet dat je geen goed gevoel mag hebben, wanneer je iets hebt gedaan waarbij je anderen daadwerkelijk geholpen hebt.