Close

Pelletkachel Subsidie

Tot 1 januari 2020 konden particulieren pelletkachel subsidies aanvragen bij de RVO (Rijksdienst voor ondernemend Nederland). Deze subsidie pelletkachel viel namelijk onder de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). Het vermogen van de kachel bepaalde de hoogte van de subsidie. De voorwaarden die golden voor het aanvragen van de Investeringssubsidie duurzame energie tot 1 januari 2020 zetten we nog even kort op een rijtje:

 • Hij moest gebruikt worden voor warmteproductie
 • Automatische pellet voeding in gebruik
 • De voorkant moest gesloten zijn
 • Voldoen aan de EN 14785 norm
 • Vermogen van 5 tot 500 kW
 • In Nederland geïnstalleerd
 • Geen gebruikte pelletkachel
 • Installatie van de kachel door een deskundig installateur

De pelletkachel subsidie 2019 is niet meer verlengt, en vanaf 1 januari 2020 volledig komen te vervallen.

pelletkachel subsidie

Is het nog mogelijk om een RVO pelletkachel subsidie aan te vragen?

Vanaf 1 januari 2020 is de pelletkachel subsidie (ISDE) komen te vervallen. Een aanvraag pelletkachel subsidie is dus niet meer mogelijk. Dit neemt niet weg dat er nog steeds grote voordelen gehaald kunnen worden met deze manier van warmte opwekken. Het kan in veel gevallen een mooi alternatief zijn voor het stoken op gas.

Ook in combinatie met een lage temperatuur afgifte systeem zoals een warmtepomp kan dit een mooie en duurzame toevoeging zijn voor de extreem koude dagen. Je verwarmt je woning immers zeer snel met een pelletkachel. Er zijn diverse varianten op de markt. Denk aan een pelletkachel voor alleen je woonkamer te verwarmen of een pelletkachel die je op je CV installatie aan kunt sluiten. Op onze website zijn meerdere artikels te vinden over pelletkachels. Je hoeft dus niet verder te zoeken.

Wat is een duurzame pelletkachel?

Een pelletkachel geeft de gezellige sfeer van een houtkachel of een open haard, maar is een stuk duurzamer. De kachel verbrandt automatisch houtpellets, vervaardigd uit zaagsel wat is samengeperst tot kleine ronde staafjes. Door op het EN en DIN keurmerk te letten zorg je ervoor dat het stoken van pellets CO2 neutraal gebeurt. Er worden namelijk nieuwe bomen geplant voor CO opname en zodoende noemt met dit energie neutraal.

Een pelletkachel is een duurzame variant van de houtkachel. Pelletkachels verbranden houtpellets in plaats van houtblokken. Qua uiterlijk kan je de hem het beste vergelijken met een houtkachel, je ziet ook hier de vlammen door het glas branden. Het grootste verschil is dat een houtkachel niet volledig aangestuurd wordt door elektronica, en zodoende een veel lager rendement behaald.

De elektronica in pelletkachels zorgt er nu juist voor dat alle energie uit de houtpellets wordt gehaald en er een minimale rookgas- en fijnstof uitstoot is. De meeste varianten die in een woonhuis worden geplaatst hebben een eigen reservoir. Hier kunnen tussen de 10 en 20 kg pellets in. De kachel regelt zelf de toevoer naar gelang de warmtevraag. Voor de grotere installaties, zoals een pellet ketel, is het ook mogelijk een silo te plaatsen waar een grotere opslag plaats kan vinden. De pellets zullen ook dan via een vijzel naar de verbrandingskamer van de kachel worden gevoerd.

Het gebruik van duurzame energie

Het gebruik van duurzame energiebronnen is iets wat onder andere Nederland al geruime tijd bezig houdt. Ondanks dat de subsidies pelletkachel zijn komen te vervallen is het nog steeds aantrekkelijk om er een aan te schaffen. Door de pelletkachel subsidie af te schaffen zijn de prijzen weer wat gedaald.

Wil je echt duurzame energie opwekken dan zal een pelletkachel niet op je lijstje staan. Wil je hem gebruiken als alternatief op gas omdat je bijvoorbeeld je woning niet kunt verwarmen met een duurzame energiebron? Of wil je af en toe snel bij kunnen verwarmen? Dan zijn pelletkachels een zeer mooi alternatief. De grondstof van pellets bestaat uit zaagsel van naald- en of loofhout.

Wat zijn de voor- en nadelen van een pelletkachel?

De voordelen

 • Installatie is vrij eenvoudig en vaak zelf te doen. Zorg alleen dat de inbedrijfstelling altijd door een erkend installateur gebeurd
 • Pellets stoken is een goed en betaalbaar alternatief van op gas stoken, terugverdientijd is relatief kort
 • Je hebt geen gasaansluiting nodig, vooral handig voor woningen in de buitengebieden
 • Vooral in oudere huizen waar een warmtepomp niet functioneert een goed alternatief
 • Een pelletkachel heeft een hoog rendement en is een zeer goed alternatief op de houtkachel

De nadelen

 • Een pelletkachel produceert fijnstof
 • Je hebt een grote en droge opslagplek nodig
 • Kachels met een reservoir moeten regelmatig bijgevuld worden
 • Een pelletkachel vergt iets vaker een schoonmaakbeurt
 • De aanschafprijs kan afhankelijk van je keuze best een hoge een investering zijn

Informatie over de werking van een pelletkachel

Ben je voornemens een pelletkachel aan te schaffen en op de hoogte dat er geen subsidie meer aan te vragen is? Op onze website zijn meerdere pagina’s te vinden die de verschillende type’s zoals pelletkachels met CV functie volledig toelichten. Alle informatie omtrent het stoken van pellets komt aan bod.

Wil je toch nog iets specifieks weten over het gebruik van pelletkachels? Via ons contactformulier is het uiteraard mogelijk om specifieke informatie op te vragen over pelletkachels. Ook hebben we op onze andere pagina’s een top 10 samengesteld om je te helpen zoeken naar de meest aantrekkelijke pelletkachels.