Close

Warmtepomp Venlo

Warmtepomp kopen in Venlo

Bij Verduurzaming Nederland merken we dat de vraag naar een warmtepomp in de regio Venlo enorm is toegenomen de laatste tijd. Dat is natuurlijk niet zo heel gek gezien de huidige energiecrisis. In dit artikel vertellen wij je precies wat een warmtepomp nou precies is en welke voordelen het heeft.

Heb jij je keuze al gemaakt en wil je je woning in Venlo samen met ons een stukje duurzamer maken? Neem dan eenvoudig contact met ons op via ons contactformulier.


  Wat is een warmtepomp?

  Warmtepompen zijn apparaten die warmte overbrengen van de ene plaats naar de andere. In de winter kunnen ze gebruikt worden om warmte uit de buitenlucht te halen en die in je huis te pompen. In de zomer kunnen ze worden gebruikt om het omgekeerde te doen – warmte aan je huis onttrekken en naar buiten pompen. Het houdt je woning in de winter dus lekker warm en in de zomer heerlijk koel. Warmtepompen zijn zeer efficiënt, en kunnen je enorm veel geld besparen op je energierekening.

  Verwarmen met een warmtepomp

  Er zijn vele mogelijkheden om via een warmtepomp te verwarmen, maar soms kan het ook niet. Dit is afhankelijk van een aantal factoren in je woning. Denk hierbij aan de isolatie van je woning en een lage temperatuur afgifte systeem. Ook is het heel prettig om zonnepanelen te combineren met een warmtepomp, aangezien je dan de zelf opgewekte stroom kunt gebruiken voor je verwarming

  Hoe werkt een warmtepomp?

  Warmtepompen werken door een compressor te gebruiken om een koelmiddel door een reeks spoelen te bewegen. Wanneer het koelmiddel de eerste spoel bereikt, staat het onder hoge druk. Hierdoor verdampt het, en terwijl het verdampt neemt het warmte op uit de omgeving. Vervolgens gaat het koelmiddel naar de tweede spoel, waar het onder lage druk staat. Daardoor condenseert het, en als het condenseert geeft het warmte af aan de omgeving. Door deze twee spoelen afwisselend te gebruiken kan de warmtepomp warmte van de ene plaats naar de andere overbrengen.

  Wat zijn de voordelen van een warmtepomp?

  Een van de belangrijkste voordelen van een warmtepomp is dat ze zeer efficiënt zijn. Ze kunnen je geld besparen op je energierekening door warmte van de ene plaats naar de andere over te brengen. Warmtepompen zijn ook een geweldige manier om je ecologische voetafdruk te verkleinen, want ze gebruiken minder energie dan traditionele verwarmingsmethoden. Bovendien zijn warmtepompen zeer veelzijdig en kunnen ze zowel in de winter als in de zomermaanden worden gebruikt.

  Subsidie warmtepomp

  Als je een koopwoning bezit die na renovatie je hoofdverblijf is of wordt, kun je in aanmerking komen voor de Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE), die subsidie geeft voor een (hybride) warmtepomp. Bekijk alle actuele voorwaarden op de website van het RVO.

  Subsidie gemeente Venlo

  Overweeg je de aanschaf van een volledig elektrische warmtepomp ter vervanging van je gasverwarmingssysteem? En kom je in aanmerking voor een overheidssubsidie (ISDE) voor deze aanschaf? Dan kom je in aanmerking voor een extra subsidie van 500 euro die je bij gemeente Venlo kunt aanvragen. Bekijk de actuele voorwaarden voor deze subsidie op de website van gemeente Venlo.

  Een warmtepomp kiezen

  Onze adviseurs adviseren je natuurlijk tijdens dit hele proces, maar het is voor jou natuurlijk fijn om te weten welke zaken hierin een rol spelen.

  Zo speelt de grootte van je woning natuurlijk een rol. Een te kleine warmtepomp zal je hele woning niet effectief kunnen verwarmen of koelen, terwijl een te grote unit energie zal verspillen door onnodig te draaien. Het is dus belangrijk dat de warmtepomp past bij de oppervlakte van je huis.

  Ook speelt het budget van iemand mee. Warmtepompen zijn er in verschillende prijzen, dus het is belangrijk om er een te vinden die binnen je budget past. Houd in gedachten dat duurdere units vaak voorzien zijn van functies die je op de lange termijn geld kunnen besparen, zoals een hoger rendement en programmeerbare thermostaten.

  Warmtepomp Venlo Mogelijkheden

  Installatie en onderhoud van een warmtepomp

  De installatie van een warmtepomp en het onderhoud hiervan is anders dan de installatie en onderhoud voor andere soorten HVAC-systemen. Voordat je warmtepomp wordt installeert, is het belangrijk zal een van onze adviseurs je woning beoordelen om te bepalen of het geschikt is voor een warmtepomp. Nadat het juiste model gekozen is zal de installatie worden gepland.

  Vervolgens is het belangrijk om de warmtepomp regelmatig te laten onderhouden door een gekwalificeerde HVAC-aannemer in Venlo. Warmtepompen moeten regelmatig worden schoongemaakt en onderhouden worden om goed en efficiënt te functioneren. Hierdoor kun je ervoor zorgen dat je warmtepomp vele jaren zonder problemen functioneert.

  Wat kost een warmtepomp?

  De kosten van een warmtepomp hangen meestal af van de grootte van de woning. Om een meer nauwkeurige prijs te krijgen zal een van onze adviseurs je natuurlijk verder helpen. Die kan een kijkje nemen in het huis en bepalen welk formaat unit nodig is en of er mogelijke installatie problemen zijn die de prijs kunnen beïnvloeden. In het algemeen begint een warmtepompinstallatie rond de 3.000 en kan oplopen tot 10.000 of meer. Het goede nieuws is dat er subsidie en belastingvoordelen beschikbaar zijn die de kosten van deze energiebesparende maatregel kunnen compenseren.

  Welke soorten warmtepompen zijn er?

  Airco (lucht-lucht)

  Dit type lucht-lucht warmtepomp is in principe overal toe te passen en wordt vaak gebruikt om te verwarmen. Hij werkt onafhankelijk van de andere installaties in de woning.

  Hybride warmtepomp

  Indien de isolatie van je woning matig tot goed is, en minimaal de benedenverdieping is voorzien van lage temperatuurverwarming (zoals vloerverwarming) kan er verwarmd worden met een hybride warmtepomp. Er wordt hierbij een binnenunit geplaatst naast de huidige CV ketel, en een buitenunit. De binnenunit communiceert met de CV ketel voor het CV water.

  Pas in extreme gevallen zal de CV ketel bijspringen voor de verwarming van het CV water. De aanvoertemperatuur van het CV water zal nog ongeveer 40 graden Celsius bedragen, ook als de CV ketel is uitgeschakeld. Vaak wordt er een klein buffervat geplaatst in de ketelruimte zodat de warmtepomp niet onnodig vaak in en uit hoeft te schakelen. Het tapwater zal zijn originele weg via de CV ketel behouden.

  Het komt vaak voor dat in woningen de benedenverdieping is voorzien van vloerverwarming, en op de andere bouwlagen radiatoren hangen. Met dit systeem zullen de radiatoren ook nog maar 40 graden water krijgen, waardoor er minder afgifte ontstaat. Vaak is dit een compromis die gesloten wordt, aangezien op andere bouwlagen niet tot nauwelijks verwarming nodig is.

  Volledige warmtepomp (lucht-water)

  Indien de isolatie van je woning goed tot zeer goed is, en alle bouwlagen zijn voorzien van lage temperatuurverwarming (zoals vloerverwarming of ltv radiatoren) kan er verwarmd worden met een volledige warmtepomp. Er wordt een binnenunit geplaatst in plaats van een CV ketel, en een buitenunit. Er zijn meerdere varianten mogelijk. Tegen het pendelen van de installatie wordt er meestal een CV buffervat geplaatst.

  Voor de tapwatervoorziening wordt een boilervat geplaatst, meestal 300 of 400 liter, dat ook verwarmd wordt met de warmtepomp. In dit boilervat zit vaak een elektrisch element om te kunnen bijstoken en voor het wekelijks opstoken in verband met legionella.

  Volledige warmtepomp (lucht-lucht)

  De werking van dit type warmtepomp is te vergelijken met een warmtepomp (lucht-water). Echter, dit type zal zijn warmte onttrekken aan het grondwater in plaats van een buiten-unit. Hiervoor dienen boringen gedaan te worden, wat deze oplossing vaak te duur maakt voor een particulier. Heb je een hele grote woning of gaat het om meerdere woningen, dan kan deze oplossing wel heel interessant zijn.

  Conclusie

  Warmtepompen zijn een geweldig alternatief voor traditionele verwarmings- en koelsystemen. Ze zijn energiezuinig en kunnen je helpen geld te besparen op je energierekening. Bij het kiezen van een warmtepomp is het belangrijk rekening te houden met de grootte van je huis en het klimaat waarin je woont. Een goede installatie en regelmatig onderhoud zorgen ervoor dat je warmtepomp vele jaren meegaat.

  Wil jij ook zo’n mooi energiezuinige warmtepomp voor je woning in Venlo? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek.

  Contact opnemen