Close

Warmtepomp Venlo

Het woord warmtepomp hoor je steeds vaker. Niet vreemd, aangezien er in de juiste omstandigheden energiezuinig mee verwarmd kan worden. Er zijn vele mogelijkheden om via een warmtepomp te verwarmen, maar soms kan het ook niet. Dit is afhankelijk van een aantal factoren in je woning. Denk hierbij aan de isolatie van je woning en een lage temperatuur afgifte systeem. Ook is het heel prettig om zonnepanelen te combineren met een warmtepomp, aangezien je dan de zelf opgewekte stroom kunt gebruiken voor je verwarming. Onderstaand lichten we de meest voorkomende systemen kort toe.

Airco (lucht-lucht)

Dit type lucht-lucht warmtepomp is in principe overal toe te passen en wordt vaak gebruikt om bij te verwarmen. Hij werkt onafhankelijk van de andere installaties in de woning.

Hybride warmtepomp

Indien de isolatie van je woning matig tot goed is, en minimaal de benedenverdieping is voorzien van lage temperatuurverwarming (zoals vloerverwarming) kan er verwarmd worden met een hybride warmtepomp. Er wordt hierbij een binnenunit geplaatst naast de huidige CV ketel, en een buitenunit. De binnenunit communiceert met de CV ketel voor het CV water. Pas in extreme gevallen zal de CV ketel bijspringen voor de verwarming van het CV water. De aanvoertemperatuur van het CV water zal nog ongeveer 40 graden Celsius bedragen, ook als de CV ketel is bijgeschakeld. Vaak wordt er een klein buffervat geplaatst in de ketelruimte zodat de warmtepomp niet onnodig vaak in en uit hoeft te schakelen. Het tapwater zal zijn originele weg via de CV ketel behouden.

Het komt vaak voor dat in woningen de benedenverdieping is voorzien van vloerverwarming, en op de andere bouwlagen radiatoren hangen. Met dit systeem zullen de radiatoren ook nog maar 40 graden water krijgen, waardoor er minder afgifte ontstaat. Vaak is dit een compromis die gesloten wordt, aangezien op andere bouwlagen niet tot nauwelijks verwarming nodig is.

Warmtepomp Venlo Mogelijkheden

Volledige warmtepomp (lucht-water)

Indien de isolatie van je woning goed tot zeer goed is, en alle bouwlagen zijn voorzien van lage temperatuurverwarming (zoals vloerverwarming of ltv radiatoren) kan er verwarmd worden met een volledige warmtepomp. Er wordt een binnen-unit geplaatst in plaats van een CV ketel, en een buitenunit. Er zijn meerdere varianten mogelijk. Tegen het pendelen van de installatie wordt er meestal een CV buffervat geplaatst.
Voor de tapwatervoorziening wordt een boilervat geplaatst, meestal 300 of 400 liter, dat ook verwarmd wordt met de warmtepomp. In dit boilervat zit vaak een elektrisch element om te kunnen bijstoken en voor het wekelijks opstoken in verband met legionella.

Volledige warmtepomp (lucht-lucht)

De werking van dit type warmtepomp is te vergelijken met een warmtepomp (lucht-water). Echter, dit type zal zijn warmte onttrekken aan het grondwater in plaats van een buiten-unit. Hiervoor dienen boringen gedaan te worden, wat deze oplossing vaak te duur maakt voor een particulier. Heb je een hele grote woning of gaat het om meerdere woningen, dan kan deze oplossing wel heel interessant zijn.

Ben je geïnteresseerd in de mogelijkheden voor jouw woning? Maak dan een afspraak voor een vrijblijvend woningbezoek.

Contact opnemen