Close

Wasbare Mondkapjes Kopen

Mondkapjes zijn inmiddels al een vrij normaal onderdeel van het straatbeeld geworden. Vandaag de dag kun je geen openbare ruimte meer in zonder mondkapje. Ook zie je steeds meer mensen die op straat of op de fiets ook een mondkapje op houden. Hoelang we nog mondkapjes nodig zullen hebben, valt niet te voorspellen. Daarom kunnen we er maar beter het beste van maken en plannen voor de lange termijn.

Dit wordt echter nog niet veel gedaan. Veel mensen dragen nog een wegwerp mondmasker. Helaas is dit niet duurzaam en vergroten de wegwerp mondmaskers milieuproblemen waar we al amper een oplossing voor hebben. Een veel beter alternatief zou dus zijn wanneer je een wasbaar mondkapje aanschaft.

Aanbevolen Wasbare Mondkapjes

wasbare mondkapjes

SAFESAVE Mondkapjes Wasbaar en Herbruikbaar

Neopreen, ook wel polychloropreen, is een materiaal wat zich perfect leent voor het maken van mondkapjes. In tegenstelling tot kantoenen maskers is deze stof spatwaterdicht. Dit beschermt je dus voor vochtdruppels. Neopreen is extreem duurzaam. Alle maskers hebben het Oeko-Tex 1000 label, wat inhoudt dat zowel de materialen als de mensen niet blootgesteld zijn aan schadelijke stoffen en dat de arbeidsomstandigheden goed zijn.

 • Duurzaam neopreen materiaal
 • Minimaal 1000x te wassen
 • Milieu- en mensvriendelijk geproduceerd
 • Spatwaterdicht
 • Binnen 10 minuten kurkdroog
BEKIJK PRIJS
wasbare mondkapjes

Mondkapje Wasbaar Zwart Mondkapjes Elastisch 2 Pack

Deze universele mondkapjes brengen je veilig en beschermd van A naar B. Met deze dubbelverpakking heb je altijd een extra mondkapje in huis. De pasvorm is comfortabel en kriebelt niet. Wassen en opnieuw gebruiken. Goed voor het milieu en goed voor je portemonnee!

 • 3-laags mondkapjes
 • Voldoet aan de RIVM richtlijnen
 • Comfortabel en ademend
 • Niet-medisch
 • Voordeelverpakking
BEKIJK PRIJS
wasbare mondkapjes

Blackspade Wasbaar Mondkapje – Katoen

Dit mondkapje bedekt je mond en neus zodat je volgens de richtlijnen van het RIVM toch de deur uit kunt. Doordat het gemaakt is van stretch-katoen, voelt het zacht aan en zorgt het ervoor dat je normaal kunt ademen.

 • Niet-medisch mondkapje
 • Bestaat uit 50% polyester, 45% katoen en 5% elastaan
 • Beschikt over neusbeugel voor optimale pasvorm
 • Het mondkapje is wasbaar op 60 graden
 • Heeft een hoogte van 14 cm en een breedte 18,2 cm
BEKIJK PRIJS

Waarom moeten we een mondkapje op?

Voordat we het gaan hebben over het effect van mondkapjes op het milieu, frissen we even op waarom deze momenteel nodig zijn. Over de effectiviteit van een mondmasker bestaat namelijk veel verwarring, en dat is ook helemaal niet gek!

De verwarring valt te verklaren doordat het RIVM, het orgaan welke de overheid adviseert over het COVID-19 beleid, eerst beweerde dat mondkapjes niet nodig zijn. Volgens het RIVM waren de basisregels die we in Nederland in het begin van de coronacrisis hadden, zoals frequent de handen wassen en anderhalve meter afstand van elkaar houden meer dan het voldoende. Ook beweerde het RIVM dat de onderzoeken over de effectiviteit van mondmaskers elkaar tegenspreken.

Vanwege het gebrek aan wetenschappelijk bewijs voor het nut van deze maatregel, wilde het RIVM deze niet verplicht stellen. Een andere reden waarom mondkapjes eerst niet verplicht waren, is dat Jaap van Dissel, de directeur van het RIVM, ervoor vreesde dat het dragen van mondkapjes zou zorgen voor een zogenaamde schijnveiligheid. Als gevolg van deze schijnveiligheid zou men de basisregels niet meer volgen.

Maar de belangrijkste reden waarom mondmaskers eerst nog niet verplicht waren, is doordat dit tot voorheen juridisch gezien niet mogelijk was. Een dergelijke verplichting zou namelijk ingaan tegen het recht op onschendbaarheid van het lichaam. Maar door de invoering van de tijdelijke coronawet kan dit nu dus wel verplicht worden gesteld. In de coronawet is namelijk een aparte regeling opgenomen waarin staat dat de minister van Volksgezondheid bepaalde maatregelen die betrekking hebben op hygiëne verplicht kan stellen. Aangezien de maatregel goedkeurt is door zowel de Eerste als de Tweede Kamer, is het dus momenteel juridisch mogelijk om het dragen van een mondmasker verplicht te stellen.

En misschien is deze verplichting niet zo erg. We weten niet zeker of mondmaskers helpen, maar we weten ook niet zeker dat ze niet helpen. Voorstanders van het dragen van mondkapjes pleiten daarom om ze toch maar te dragen, want het zou een positieve uitwerking kunnen hebben. Ook beweren andere mensen, in tegenstelling tot wat Jaap van Dissel vreesde, dat mondmaskers er juist voor zorgen dat mensen zich beter houden aan de basisregels. Dit zou komen doordat het dragen van een mondkapje mensen alerter maakt op de vreemde tijd waarin we nu leven.

Of een mondkapje nu echt helpt om de coronacrisis onder controle te krijgen of niet is dus nog niet duidelijk. Of je nu zelf een voorstander bent van het dragen van een mondmasker of niet, het is ten zeerste aan te raden om deze wel te dragen wanneer je in een openbare ruimte komt. Doe je dit niet, dan riskeer je namelijk vanaf 1 december een boete van 95 euro.

De impact van mondkapjes op het milieu

Wil je een boete voorkomen, dan is het wel zo verstandig om een masker mee te nemen wanneer je van huis vertrekt. Hoelang we met een mondkapje zullen moeten lopen is nog onduidelijk. In eerste instantie geldt de wet voor drie maanden. Dit betekent dus, voor nu, tot 21 maart 2021. Maar de maatregel kan steeds met drie maanden verlengd worden, mocht de overheid dat nodig vinden. Daarom is het dus het beste wanneer je een wasbaar masker aanschaft. Deze zijn namelijk stukken beter voor het milieu. Om dit te verhelderen, kijken we eerst naar wegwerp mondkapjes en wat voor inpakt deze hebben op het milieu.

Waarom zijn wegwerp mondkapjes zo slecht voor het milieu?

Op de meeste plekken waar je komt worden wel wegwerp mondkapjes te koop aangeboden. Op sommige plekken, bijvoorbeeld in het ziekenhuis, worden deze mondkapjes zelfs gratis meegegeven. Deze wegwerp mondkapjes zijn een goed alternatief, mocht je erachter komen dat je je eigen wasbare mondkapje bent vergeten mee te nemen toen je van huis vertrok. Op deze manier kun je toch nog naar bijvoorbeeld een belangrijke afspraak in het ziekenhuis. Maar het is verstandig om geen gewoonte te maken van het gebruik van een wegwerp masker. Want, zoals de naam al aangeeft, is een wegwerp mondkapje bedoelt voor éénmalig gebruik.

Hierna werkt het mondkapje niet meer zo goed. Hierdoor creëren we dus ontzettend veel onnodig extra afval, wanneer we iedere keer dat we een openbare ruimte verlaten het oude mondkapje weg zouden gooien. Dit kun je je misschien wel makkelijk voorstellen. Maar voor degene die hier nog wat sceptisch over is, is er ook wetenschappelijk bewijs. Zo vergeleek een team onderzoekers van University College London al vrij vroeg in de coronacrisis de impact van wegwerp mondkapjes op het milieu met die van wasbare mondkapjes. Hieruit werd duidelijke dat de wegwerp mondkapjes wel tien keer schadelijker zijn dan wasbare mondkapjes (Allison et al., 2020).

Dat een wegwerp mondkapje zo veel schadelijker is voor het milieu heeft eigenlijk twee voorname redenen. Op de eerste plaats is het zo dat de meeste wegwerp mondkapjes geïmporteerd worden vanuit het buitenland. Dit verre transport zorgt ervoor dat er veel CO2 uitgestoten moet worden. Doordat we iedere keer opnieuw een mondkapje gebruiken en weggooien, moeten er dus veel meer mondkapjes geïmporteerd worden dan wanneer we wasbare mondkapjes zouden gebruiken. Op de tweede plaats wordt er veel niet-recyclebaar plastic verwerkt in deze wegwerp mondkapjes.

Uit het eerdergenoemde onderzoek aan University College London bleek dat, wanneer men zo door zou gaan als op het moment van de meting, het Verenigd Koninkrijk ongeveer 66.000 ton niet-recyclebaar plastic afval extra zou creëren (Allison et al., 2020). Plastic afval vormt een groot probleem. Zo komt het bijvoorbeeld vaak in de zeeën en oceanen terecht. Hier kan het ernstige schaden aanrichten aan de natuur en de dieren, maar ook aan mensen. Wil je meer weten over het probleem van plastic afval, lees dan ons artikel over de plastic soep.

De uitkomst; wasbare mondkapjes

Gelukkig bestaat er een simpele manier waardoor we het milieu niet al te veel belasten en toch een mondkapje dragen. Dit is dan in de vorm van een herbruikbaar oftewel een wasbaar mondkapje. Doordat je een mondkapje welke wasbaar is meerdere keren kan gebruiken, hoef je niet steeds opnieuw een nieuw mondkapje aan te schaffen. Hierdoor hoeven er dus ook minder mondkapjes geïmporteerd te worden, waardoor er minder CO2 uitgestoten wordt. Ook zorgt dit voor minder plastic afval, aangezien je je mondkapje niet gelijk hoeft weg te gooien nadat je hem één keer gebruikt hebt.

Sommige mensen denken dat wasbare mondkapjes net zo slecht zijn voor het milieu. Immers gebruik je bij het wassen van je mondkapje ook water en wordt er CO2 uitgestoten. Maar in vergelijking tot wegwerp mondkapjes is de CO2-uitstoot van wasbare mondkapjes minimaal. De meeste CO2 wordt namelijk uitgestoten tijdens het transport van de mondkapjes. Op de tweede plek komt de hoeveelheid CO2 die uitgestoten wordt tijdens de productie. Omdat er veel meer wegwerp mondkapjes geproduceerd en getransporteerd moeten worden dan wasbare mondkapjes, is een wasbaar mondkapje dus een stuk beter voor het milieu.

Bovendien is het zo dat tijdens het wassen van deze mondkapjes helemaal niet zo heel veel CO2 uitgestoten wordt. Zelfs in het geval dat je een aparte was maakt voor mondkapjes en deze wast op 60 graden Celsius de CO2-uitstoot van een wasbaar mondkapje nog steeds vele malen kleiner is dan die van een wegwerp mondkapje. Natuurlijk is het wel altijd een goed idee om ernaar te streven om je CO2-uitstoot zo klein mogelijk te maken. Voor het milieu zou het dus beter zijn wanneer je je mondkapje samen met je andere was wast bij een temperatuur van 40 graden Celsius.

Duurzame mondkapjes bestellen

Kortom, wasbare mondkapjes zijn veel minder belastend voor het milieu. Dit komt doordat er minder van nodig zijn, waardoor de CO2-uitstoot voor het transport en de productie lager is dan bij een wegwerp mondmasker. Ook is het zo dat een wasbaar mondkapje veel minder snel bij het afval belandt, waardoor er dus minder plastic afval geproduceerd wordt.
Je ziet dus dat wasbare mondkapjes een stuk duurzamer zijn dan wegwerp mondkapjes.

Maar wanneer je opzoek bent naar een echt duurzaam mondkapje, kun je nog op veel meer dingen letten, bijvoorbeeld de stof waarvan je mondkapje gemaakt is, of de plaats van productie. Buiten de dingen waarop je kunt letten tijden het kopen of bestellen van je mondkapjes, geven we je ook wat namen van bedrijven die echt duurzame mondkapjes verkopen.

Bronvermelding;

 • Allison, A. L., Ambrose-Dempster, E., T Aparsi, D., Bawn, M., Casas Arredondo, M., Chau, C., Chandler, K., Dobrijevic, D., Hailes, H., & Lettieri, P. (2020). The environmental dangers of employing single-use face masks as part of a COVID-19 exit strategy.