Close

Biologische Kip Kopen

Het is geen geheim dat de meeste Nederlanders erg dol zijn op kip. Gemiddeld eten we jaarlijks wel 20 kilo kip per persoon! Dat komt omdat het vrij gemakkelijk te bereiden is, bij veel gerechten past en lekker smaakt. Maar we zijn ons er ook bewust van geworden dat vlees eten niet zo goed is voor het milieu. Hoewel we hierbij meestal denken aan koeien en varkens, draagt ook het houden van kippen bij aan de milieuproblematiek. Bovendien hebben vele kippen in de bio-industrie een verschrikkelijk bestaan.

Ze worden grootgebracht als plofkippen om maar zo veel mogelijk vlees te produceren. Het dierenwelzijn is vaak ver te zoeken. Vandaar dat we steeds vaker, naast de gangbare kipfilet, ook biologische kip of ander biologisch vlees in de schappen zien liggen. Biologische kip is aanzienlijk duurder dan de gangbare stukjes plofkip. Maar is deze kip dit prijsverschil wel waard? Is deze kip wel echt beter voor het milieu? En heeft het diertje ook echt een beter leven gehad? In dit artikel geven we antwoord op deze vragen.

Biologische kip

Wat is biologische kip?

Als we kijken naar een biologische kip zou het diertje een beter leven gehad moeten hebben. Zo zou de kip buiten rondgelopen moeten hebben. Bovendien zal er ook meer dan voldoende ruimte voor de kip in haar hok moeten zijn. Een andere eis is dat ze biologisch voer hebben gehad. Dat houdt in dat het voer geproduceerd is zonder chemische herbiciden, pesticiden of kunstmest. Ook zijn de slaapplaatsen van de kippen voorzien van stro en worden hun snavels niet gekapt. Maar het allerbelangrijkste verschil tussen een biologische kip en een plofkip is dat de eerste een stuk langer leeft. Waar plofkippen binnen zes weken geslacht worden, leven biologische kippen gemiddeld 12 weken.

Wat zijn de voordelen?

Het uitgangspunt is dus dat het beestje een beter leven gehad heeft en er geen e-nummers zijn gebruikt. In de eisen staat verder niks vermeld over het milieu. Toch zijn biologisch gehouden kippen op twee vlakken beter voor het milieu dan plofkippen. Dit komt doordat er minder CO2 vrijkomt tijdens het veevoer transport en dat er minder chemische stoffen in de natuur belanden.

Voordeel 1: minder CO2 bij veevoer transport

De kippen moeten dus gevoerd worden met biologisch voer. Over het algemeen komt dit voer uit de buurt of zelfs van dezelfde boerderij. Aangezien het voer dus een stuk minder ver vervoerd hoeft te worden, komt er minder CO2 vrij tijdens het transport. Het is trouwens belangrijk dat je CO2-uitstoot welke vrijkomt tijdens het transport van veevoer niet onderschat.

Over het algemeen wordt vee, waaronder kippen, gevoerd met genetisch gemodificeerde soja. Deze soja wordt veelal geïmporteerd uit verre oorden, zoals bijvoorbeeld Zuid-Afrika. Dit is dus een behoorlijke reis welke het veevoer moet afleggen. Tijdens deze reis wordt aanzienlijk wat CO2 uitgestoten. Dit is dus niet het geval bij biologisch geproduceerd veevoer uit de buurt.

Voordeel 2: minder chemische stoffen in de natuur

Het biologische voer heeft nog een ander voordeel. Voor het produceren van niet-biologisch veevoer worden vaak allerlei chemische middelen ingezet. Het gebruik van deze middelen gaat ten koste van de biodiversiteit. Zo kunnen de chemische bestrijdingsmiddelen terecht komen in het grondwater, waardoor dit vervuild raakt. Dit vervuilde grondwater kan ernstige gevolgen hebben voor alles wat groeit op deze bodem of wat ervan eet. Gelukkig worden deze middelen dus niet gebruikt voor het produceren van biologisch veevoer.

CO2 bij veevoer transport

De nadelen voor het milieu

Helaas is het zo dat de biologische kip ook veel nadelen heeft voor het milieu. Zo worden er nog meer schadelijke stoffen per kilo vlees geproduceerd. Ook is er meer land en water nodig.

Nadeel 1: meer schadelijke stoffen

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, leven biologische kippen twee keer langer dan plofkippen. Als gevolg hiervan produceren ze per kilo vlees meer mest en andere schadelijke stoffen, zoals ammoniak. Dit heeft een schadelijke impact op het milieu.

Nadeel 2: meer land en watergebruik

De biologische kip krijgt dus meer ruimte dan de plofkip. Dit betekent ook dat er dus meer grond nodig is voor minder kilo’s biologisch vlees. Bovendien zal er meer grond nodig zijn per kilo vlees voor het voer van de kip. Want aangezien het diertje langer leeft, zal het ook meer eten nodig hebben. Hierdoor is de biologische kip een stuk inefficiënter dan de reguliere plofkip. Bovendien is het zo dat, omdat de kip langer leeft, ook meer water verbruikt. Dat betreft niet alleen water wat de kip drinkt, maar ook water wat nodig is voor de productie van het voer.

Hebben deze kippen nu echt een beter leven gehad?

De eisen zijn dus zo ontworpen dat het diertje een beter leven heeft gehad. Echter kun je je afvragen of dit werkelijk het geval is. Want hoewel ze misschien iets meer ruimte krijgt dan haar tegenhanger uit de bio-industrie, zit ze nog steeds met 10 andere kippen per vierkante meter in een stal. Dat betekent dus dat er zo’n 200 kippen in een standaard woonkamer van 200 vierkante meter gepropt worden. Het valt dus te betwijfelen of de beestjes echt meer ruimte krijgen.

Ook is het niet altijd zo dat ze langer leven dan een plofkip. Biologische kippen krijgen geen preventieve antibiotica toegediend. Aan de ene kant is dit goed voor de algehele volksgezondheid, aangezien we zo de kans verkleinen dat bacteriën resistentie opbouwen tegen steeds zwaardere medicatie. Aan de andere kant betekent dit ook dat biologische kippen elkaar sneller aansteken met ziektes. Sommige ziektes zijn onschuldig, maar anderen zorgen ervoor dat de kippen geruimd moeten worden. Het kippenvlees is dan vaak niet meer geschikt voor consumptie.

Maar daar staat wel tegenover dat de snavels van de kippen niet gekapt worden. Ook kunnen ze staan op stro en niet in hun eigen poep. Hierdoor wordt voorkomen dat de kippen pijnlijke zweren aan hun voetzolen ontwikkelen. Ook hebben de kippen een kleine uitloop naar buiten. Dit is dus allemaal wel aanzienlijk beter dan het geval is bij de plofkip.

kippen een beter leven gehad

Wel of niet kopen?

Welke kip je nu het beste kunt kopen is helaas moeilijk te zeggen. De keuze hangt vooral af van je eigen prioriteiten. Wanneer je het milieu belangrijk vindt, doe je er waarschijnlijk beter aan om de biologische kip links te laten liggen. Er is immers veel meer land en water nodig geweest om deze te produceren. Ook zijn er meer schadelijke stoffen per kilo kippenvlees uitgestoten. Als je vooral waarde hecht aan dierenwelzijn is ook die keuze nog niet zo snel gemaakt.

Aan de ene kant is het bij biologische kippen zo dat ze een beetje beweging krijgen, ze op stro staan en dat hun snaveltjes niet geknipt worden. Maar aan de andere kant leven ze nog steeds krap op elkaar. Ook worden biologische kippen een stuk sneller ziek. Sta je dus in de supermarkt en kun je niet kiezen, ga dan voor jezelf na wat het belangrijkste is voor jou. Aan beide opties kleven namelijk voor- en nadelen wat betreft dierenwelzijn en duurzaamheid.

Wil je de allerbeste keuze maken voor zowel het milieu als het dier? Dan doe je er goed aan om ervoor te kiezen minder vlees te eten. Op deze manier verminder je je milieu-impact namelijk aanzienlijk. Bovendien hoeven er dan ook een stuk minder dieren geslacht te worden. Op de dagen dat er eventjes geen vlees op het menu staat kun je genieten van een van 100% plantaardige vleesvervangers.

Wil je je milieu-impact nog verder verlagen en nog meer betekenen voor dierenwelzijn? Laat dan dat stukje vlees liggen en ga de Vegan Challenge aan! Hierbij beloof je om dertig dagen lang geen dierlijke producten te eten. Om je te motiveren krijgen je gedurende deze dertig dagen elke dag een inspirerend mailtje met overheerlijke recepten. Op deze manier ben je het meest duurzaam en meest diervriendelijk bezig.