De meeste van ons hebben hun geld op de bank. Voor sommige mensen is dit gemakkelijker, aangezien ze nu alleen maar een bankpasje of zelfs alleen hun mobiele telefoon mee hoeven te nemen wanneer ze iets moeten afrekenen. Andere mensen vinden geld op de bank fijner dan in huis, aangezien hen dit meer overzicht geeft. Maar wanneer je geld op een spaarrekening hebt staan, zal de bank jouw geld ook gebruiken om te investeren.
Op deze manier kan de bank namelijk je rente uitbetalen. Echter, niet alle projecten waarin je bank investeert zijn even fris. Zo zijn er banken die investeren in proefdieren onderzoeken voor cosmetica. Ook wordt er nog vaak flink geïnvesteerd in fossiele brandstoffen. Wil je voorkomen dat jouw bank in dit soort projecten investeert? Dan kun je kiezen voor groen sparen. Niet alleen zorg je met deze manier van sparen ervoor dat ongure projecten niet gefinancierd worden met jouw spaargeld, het kan je ook een belastingvoordeel opleveren.
Wat is groen sparen precies?
Wanneer je hiervoor kiest, ben je ervan verzekerd dat jouw geld geïnvesteerd wordt in projecten die duurzaamheid stimuleren. Zo zijn er banken die investeren in de ontwikkeling van duurzame energie of in het verduurzamen van gebouwen. Ook projecten die gaan over biologische landbouw of milieubescherming worden vaak gefinancierd met het groen gespaarde geld. Je zorgt er dus voor dat er belangrijke en duurzame projecten gefinancierd kunnen worden, en je voorkomt tegelijkertijd dat er meer geld gaat naar fossiele energiebedrijven of naar de bio-industrie.
Bij welke banken kun je duurzaam sparen?
Er zijn twee verschillende manieren van groen sparen. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om je geld te zetten bij een groene bank. Dit zijn banken die alleen maar investeren in projecten die goed zijn voor mens, dier en milieu. Daarnaast is er ook de optie om bij een gewone bank te kiezen voor een groene spaar optie. De verschillende opties komen met hun eigen voor- en nadelen.
Bij een duurzame bank
Wanneer je jouw geld bij een duurzame bank zet, is “gewoon” sparen eigenlijk al groen. Deze banken garanderen je namelijk dat zij alleen maar investeren in projecten die goed zijn voor de natuur, dieren en de mens.
Wanneer je op zoek bent naar een groene bank komt de Eerlijke Geldwijzer goed van pas. Op de site van de Eerlijke Geldwijzer kun je namelijk zeer gemakkelijk de acht belangrijkste Nederlandse aanbieders van particuliere betaal- en spaarrekeningen vergelijken op een aantal duurzaamheidsthema’s. Zo kun je in één oogopslag zien hoe goed jouw bank het doet als het gaat om bijvoorbeeld klimaatverandering en kun je deze score tegelijkertijd vergelijken met die van andere banken. Ook kun je precies zien hoe goed banken het doen per domein. Is het dus voor jou het allerbelangrijkste dat een bank niet investeert in olie- en gasindustrie? Dan kun je heel simpel zien welke bank in dit domein de hoogste score heeft.
Mochten de scores nu aangeven dat jouw bank in te veel zaken investeert waar jij niet achterstaat, dan zou je kunnen overwegen om over te stappen naar een andere bank. Ook kun je via de Eerlijke Geldwijzer een klacht naar je bank sturen. En wanneer je juist ziet dat jouw bank het erg goed doet wat betreft het investeren in duurzame projecten, kun je er ook voor kiezen om een compliment te sturen. Banken die het erg goed doen zijn bijvoorbeeld de Volksbank, waaronder ASN-bank, Regiobank, SNS en Triodos Bank.
Sparen en groen beleggen bij een duurzame bank kan echter ook wat nadelen met zich meebrengen. Zo is de rente die je krijgt vaak aanzienlijk lager. Ook is het zo dat je geen fiscaal voordeel krijgt wanneer je spaart bij een groene bank. Dit fiscale voordeel is vaak wel mogelijk wanneer je je geld bij een gewone bank op een groene spaarrekening zet.
Groene spaarproducten bij een gewone bank
Naast sparen en beleggen bij een groene bank, hebben gewone banken ook producten voor groen sparen. Zo heeft de ING bijvoorbeeld Groen Spaardeposito. Bij de Rabobank zou je kunnen kiezen voor Rabo Groen Deposito of GroenSparen. En ook de ABN Amro heeft soortgelijke producten. Dit zijn dus “normale” banken, maar met een groene licentie. Deze groene licentie verplicht bijvoorbeeld de ABN Amro bank om minimaal 70% van jouw spaargeld te investeren in projecten die goedgekeurd zijn door de Regeling Groenprojecten. Deze projecten zijn veelal gericht op de ontwikkeling van nieuwe milieutechnologie, circulaire economie en duurzame (bouw)projecten.
Heb ik recht op een belastingvoordeel?
De Regeling Groenprojecten is een initiatief van de overheid waarmee zij groene investeringen proberen te stimuleren. Want wanneer je groen spaart of belegt bij een normale bank kun je belastingvoordeel krijgen. Door te sparen of groene beleggingen te doen via groenproducten, kun je een vermogensrendementsheffing vrijstelling krijgen die op kan lopen tot €60.429,- . Daar komt nog eens bij dat groen sparen een voordeel van 0,7% oplevert over het totale “duurzame” kapitaal tot €60.429,- . Dit wordt namelijk geregeld via de heffingskorting.
Er zijn echter ook wat nadelen gebonden aan sparen bij een gewone bank. Ten eerste is het zo dat je het geld dat je in een groen product investeert, als het ware vast zet. Het is dus niet zo dat je het geld zomaar ieder gewenst moment weer kan opnemen. Dit kan wel wanneer je je geld op een spaarrekening bij een duurzame bank hebt staan.
Zijn groene producten mogelijk voor nieuwe inleggers?
Ten tweede zijn vele groene producten bij reguliere banken momenteel niet geopend voor nieuwe inleggers. Volgens de banken zijn er onvoldoende groene projecten om in te investeren om iedereen die dit wenst toe te laten. Wanneer ze iedereen die dit wenst wel zouden toelaten, zou de bank namelijk niet langer aan de eis kunnen voldoen om minimaal 70% van het groene kapitaal te investeren in goedgekeurde, duurzame projecten.
Als laatste is het zo dat een reguliere bank met een groene licentie niet al het geld van haar inbrengers investeert in duurzame projecten. Wanneer je dus vooral overweegt om groen te gaan sparen omdat je niet wilt dat projecten waar jij niet achter staat gefinancierd worden met jouw geld, is het waarschijnlijk beter om te kiezen voor een echt duurzame bank.
Reguliere bank of duurzame bank: een persoonlijke afweging
Wanneer je je geld op de bank zet, gebruikt de bank jouw geld om te investeren in allerlei projecten. Bij vele banken is het helaas het geval dat jouw spaargeld gebruikt wordt om allerlei projecten te financieren die schadelijk zijn voor mens, dier en milieu. Gelukkig is er een manier om te voorkomen dat jouw geld gebruikt wordt om allerlei nare projecten te financieren, zonder dat je je geld thuis in een oude sok moet bewaren.
Je kunt namelijk kiezen voor groen sparen. Zo kun je bijvoorbeeld via de Eerlijke Geldwijzer zien welke banken alleen maar investeren in duurzame projecten. Dit zijn banken zoals de Volksbank of Triodos Bank. Door je geld op een spaarrekening bij deze banken te zetten, ben je ervan verzekert dat jouw geld alleen gebruikt wordt om duurzame projecten te financieren.
Een nadeel is echter dat de rente bij dit soort banken erg laag is. Een alternatief is dan ook om bij een gewone bank, zoals de ING, ABN Amro of de Rabobank, een groen product te kiezen. Momenteel zijn de meeste van deze groene producten echter gesloten voor nieuwe inbrengers. Bovendien is het zo dat deze banken nog altijd investeren in twijfelachtige morele projecten.
De keuze tussen groen sparen bij een reguliere bank of bij een duurzame bank is dus een persoonlijke afweging. Wil je graag zo veel mogelijk rente en een fiscaal voordeel behalen? Dan kun je het beste kiezen voor een groen product bij een reguliere bank. Maar is voor jou het allerbelangrijkste dat jouw geld niet gebruikt wordt voor projecten die investeren in fossiele brandstoffen, kinderarbeid of andere schadelijke projecten, dan is een spaarrekening bij een duurzame bank aan te raden.