Close

Inductie Kookplaat Kopen

Vind je duurzaam koken ook belangrijk? Doe je er dan nog goed aan om je gasfornuis te gebruiken? Steeds meer mensen kiezen tegenwoordig voor elektrisch koken.

Er zijn drie vormen van elektrisch koken;

  • Klassiek elektrisch
  • Keramisch
  • Inductie kookplaat

Om alles zo overzichtelijk mogelijk te houden, zullen we ons in dit artikel richten op de inductie kookplaat. Hoe werkt zo’n soort kookplaat precies? Wat zijn de voor- en nadelen? En hoe zit het nu echt met de duurzaamheid van deze vorm van elektrisch koken?

Elektrisch koken met een inductie kookplaat

Laten we beginnen bij een simpele en korte uitleg van hoe een inductie kookplaat werkt. In het kort komt het erop neer dat er met het koken op een inductie kookplaat een elektromagnetisch veld gecreëerd wordt door de elektrische spoelen in de plaat.

Op deze manier wordt een wervelstroom door de pan naar de plaat gestuurd. Deze wervelstroom wordt door de weerstand van de bodem van de pan omgezet in warmte. Als je kookt op een inductie kookplaat wordt dus niet de plaat opgewarmd, maar de bodem van de pan die je aan het gebruiken bent. De plek waar de pan staat wordt ook wel de kookzone genoemd.

Voordelen van een inductie kookplaat

Tot zover de werking van een inductie kookplaat. Wat misschien veel interessanter is om te weten, is de vraag waarom je überhaupt zou overwegen om over te stappen op een inductie kookplaat. Onderstaand noemen we een aantal voordelen die het wellicht aantrekkelijk maken om een inductie kookplaat te kopen.

Het regelen van de temperatuur

Met inductie kookplaten kun je vrij eenvoudig de temperatuur regelen en controleren. Dit gaat ongeveer even gemakkelijk als bij koken op gas en veel gemakkelijker dan keramisch koken. Echter, een extra voordeel van een inductie kookplaat boven koken op gas, is dat de warmteontwikkeling bij dit soort kookplaten veel sneller gaat dan bij een gasfornuis.

Dit komt doordat alleen de bodem van de pan verhit wordt en er dus geen warmte verloren gaat. Zo heb je jouw eten dus eerder aan de kook terwijl je tegelijkertijd energie bespaart.

Extra veiligheid

Inductie kookplaten zijn veiliger dan gasfornuizen. Dit om verschillende redenen:

  • Ten eerste is het zo dat de plaat zelf van een inductie kookplaat niet opwarmt, maar alleen de bodem van de pan. Je kunt je dus niet branden aan de plaat terwijl je aan het koken bent.
  • Ten tweede reageren de kookzones van kookplaten alléén als er ook daadwerkelijk een pan op staat. Staat er geen pan op de plaat, dan wordt de kookzone dus ook niet warm.
  • Ten derde koelt een inductie kookplaat heel snel af na gebruik. Hierdoor loop je niet het risico om je te branden aan een kookzone wanneer je bijvoorbeeld na het koken de plaat wilt schoonmaken.
  • Ten vierde maakt een inductie kookplaat geen gebruik van vuur, maar een magnetisch veld. Door de afwezigheid van vlammen is er minder brandgevaar in vergelijking met een kookmethode zoals gas.
  • De laatste reden waarom koken met dit soort kookplaten veiliger is, is omdat dit soort kookplaat werkt op elektriciteit in plaats van gas. Door het gebrek aan gas kun je dus ook niet het gas per ongeluk aan laten staan en is de kans op een gaslek veel kleiner.

Schoon houden

Een van de voordelen van inductie kookplaten heeft te maken met het schoonmaken ervan. Het oppervlak van een inductie kookplaat bestaat namelijk uit glas en heeft dus geen nare randjes, hoekjes en andere uitsteeksels waar etensresten en ander vuil makkelijk onder komen te zitten.

Zoals de gebruikers weten, gebeurt dit namelijk regelmatig met een gasfornuis. Bovendien kun je dus ook gemakkelijk met een doekje de plaat schoon vegen. Daarnaast is het ook zo dat wanneer je tijdens het koken eten op de plaat morst, dit eten niet zal aanbranden. Dit komt namelijk doordat de plaat zelf niet warm wordt. Je hoeft dus ook niet langer verbrande etensresten van je kookplaat te schrobben.

Flexibiliteit op je kookplaat

Ook is het vaak het geval dat koken op een inductie kookplaat je meer vrijheid biedt in de keuken. Want hoewel een inductie kookplaat vaak een aantal kookzones gespecificeerd heeft, zijn deze koonzones veel flexibeler dan een echte gaspit. Je kunt veel gemakkelijker met je pannen op de plaat schuiven.

Is een pan bijvoorbeeld te groot voor één specifieke kookzone? Dat hoeft geen probleem meer te zijn. Sommige kookplaten die werken op inductie geven namelijk de optie om meerdere kookzones te combineren tot één grote kookzone. Dit is heel handig als je een grote pan moet opwarmen.

Nadelen van een inductie kookplaat

Koken met inductie kan dus heel aantrekkelijk zijn als je het aantal voordelen overweegt. Zo regel je met een inductie kookplaat gemakkelijk de temperatuur, is een inductie kookplaat veel veiliger dan een gasfornuis, maak je een inductie kookplaat heel gemakkelijk schoon en heb je meer flexibiliteit door te werken met kookzones in plaats van gaspitten.

Echter, een inductie kookplaat is niet de beste keuze voor iedereen (ten minste, nog niet). Er zijn een aantal factoren die je misschien wilt overwegen voordat je gelijk een inductie kookplaat aanschaft.

Nieuwe inductie pannen

Voordat je een nieuwe inductie kookplaat in huis neemt, wil je wellicht eerst even je pannen goed onder de loep nemen. Niet alle pannen zijn namelijk geschikt om op een inductie kookplaat te zetten. Omdat inductie werkt met magneten is het noodzakelijk dat je pannen een bodem hebben die magnetiseerbaar is. Is dit niet het geval, dan zal de bodem van de pan niet opwarmen en kun je lang op je eten wachten.

Als je pannen hebt die gemaakt zijn van roestvrijstaal (rvs), aluminium of koper, of als je keramische (oven)schalen hebt, zul je de meeste hiervan waarschijnlijk niet meer kunnen gebruiken met je inductie kookplaat. Echter, gooi niet gelijk al je rvs pannen de deur uit! Er zijn namelijk ook rvs- of koperen pannen die wel een metalen laagje op de bodem hebben.

Ook gietijzeren pannen moeten geen probleem vormen voor je inductie kookplaat. Je kunt eenvoudig zelf controleren of je pannen geschikt zijn om op inductie te koken. Dit doe je door een magneetje bij de bodem van je pan te houden. Blijft de magneet plakken dan is de bodem magnetiseerbaar en dus geschikt voor inductie. Overigens is het een fabeltje dat de bodem van je pan helemaal vlak moet zijn voor een inductie kookplaat.

Kosten

Naast de extra kosten om nieuwe inductie pannen aan te schaffen, moet je ook niet vergeten dat een inductieplaat zelf ook wat kost. Wil je een inductie kookplaat kopen, dan ben je misschien wat meer geld kwijt dan wanneer je een nieuw gasfornuis zou aanschaffen. De kosten van een inductie kookplaat lopen uiteen van €200,- tot €2400,-. Het grote verschil in prijs heeft te maken met het aantal kookzones, de grote van de kookzones, de functies van de plaat en natuurlijk het specifieke merk van de inductie kookplaat.

Zo kosten inductie platen met een groter aantal kookzones nu eenmaal meer dan een plaat met minder aantal kookzones. Ook loopt de breedte van de plaat zelf sterk uiteen. Zo zijn er kookplaten van 60 cm breed, maar ook 70 cm, 75 cm of zelfs 80 cm breed. Je kunt je voorstellen dat er op een kookplaat van 60 cm minder kookzones passen dan op één van 80 cm. De exacte aanschafprijs van je inductie plaat is dus afhankelijk van wat jij nu precies verlangt van je kookplaat.

Echter, de aanschafkosten zijn slechts het begin van de kosten die je maakt wanneer je overstapt op inductie. Als je namelijk alle kookzones van de inductieplaat gebruikt, moet er extra stroom naar de plaat gestuurd worden. Om dit voor elkaar te krijgen is er vaak een aparte stroomdraad nodig die van je meterkast naar je inductie kookplaat loopt. Ook heb je voor koken met inductie een speciaal stopcontact (perilex aansluiting) nodig.

Deze perilex aansluiting zit al in de meeste nieuwe huizen ingebouwd. Heb je echter een wat ouder huis, dan is het verstandig om na te gaan of je een nieuw stopcontact moet aanleggen. Daarnaast is het ook zo dat een inductie kookplaat 2 tot zelfs 3 groepen in de meterkast in beslag neemt. Wellicht is het daarom nodig om extra groepen in je meterkast aan te leggen. Stel, je moet een nieuwe stroomdraad aanleggen, een nieuw perilex stopcontact aanschaffen én extra groepen in je meterkast aanleggen. In dat geval mag je ervan uitgaan dat je ongeveer € 600,- kwijt bent.

Deze aanpassingen in je meterkast zijn overigens niet altijd noodzakelijk. Zo bestaan er ook zogenaamde “1-fase inductie kookplaten”. Bij een 1-fase inductie kookplaat is de vermogensregeling zo ontworpen dat de aansluitwaarde niet hoger dan 3,68kW bedraagt. Met deze vermogensregeleing kun je de inductie kookplaat op 1 fase aansluiten. Daardoor hoef je dus geen grote aanpassingen in je meterkast door te voeren.

Echter, het is wel zo dat een 1-fase inductie kookplaat niet hetzelfde vermogen gebruikt als een meer fase kookplaat. Om die reden zijn 1-fase kookplaten dus ook beperkter in de standen per kookzone.

De overstap van gas naar koken op een inductie plaat is dus een behoorlijke investering. Misschien is het verstandig dit te overwegen wanneer je van plan bent een nieuwe keuken aan te leggen, of als je verhuisd naar een nieuwer huis dat al voorzien is van een extra stroomdraad, perilex aansluiting en van extra groepen in de meterkast.

De extra kosten van een inductie plaat zorgen er helaas niet voor dat je kookplaat langer meegaat dan een gasfornuis. Waarbij de gemiddelde levensduur van een gasfornuis zo’n 15 tot 25 jaar is, moet je bij een inductie kookplaat eerder denken aan 10 tot 15 jaar.

Pacemaker

Iets waar je misschien niet gelijk aan denkt, als je besluit nieuwe apparatuur aan te schaffen in de keuken, is een pacemaker.

Heb jij of een gezinslid een pacemaker, dan is het verstandig om met je pacemaker technicus of cardioloog te overleggen of je op inductie mag koken.

Het kan namelijk zo zijn dat de werking van je pacemaker verstoord wordt door het elektromagnetische veld van de inductie plaat. In de meeste gevallen is een pacemaker hier wel tegen bestand. Echter, sommige pacemakers zijn wel wat gevoeliger voor deze elektromagnetische straling. Het is dus beter om eerst even medisch advies van je specialist in te winnen, voordat je aan een kookzone gaat staan.

Is elektrisch koken duurzaam?

De vraag omtrent de duurzaamheid van een kookplaat die werkt op inductie is lastig te beantwoorden. We weten ondertussen wel dat gas niet goed is voor het milieu omdat de verbranding van fossiele brandstoffen extra CO2-uitstoot tot gevolg heeft. Ook weten we dat gas een keer opraakt en dat we dus op zoek moeten naar een duurzamer alternatief.

Aangezien inductie op elektriciteit werkt, zou dit dus een goed alternatief kunnen zijn voor koken op gas. Bovendien heb je voor koken op inductie minder energie nodig aangezien de pan sneller opwarmt. Echter, het is helaas nog steeds het geval dat het grootste deel van onze stroom gewonnen wordt uit aardgas en steenkolen.

Hierdoor stoot je met het koken op een inductieplaat eigenlijk evenveel CO2 uit dan je zou doen op een gasfornuis. Maar als we deze grijze stroom vervangen door groene stroom is een inductie kookplaat wel degelijk duurzamer dan koken op gas.

Inductie kookplaat kopen; ja of nee?

Er zijn dus een aantal voor- en nadelen gekoppeld aan een inductie kookplaat. Zo zul je waarschijnlijk nieuwe pannen moeten kopen. Ook ben je veel kosten kwijt in de aanschaf en verdere veranderingen die eventueel nodig zijn binnenin je huis. Verder is het verstandig om met een cardioloog of pacemaker technicus te overleggen of je pacemaker opgewassen is tegen de elektromagnetische straling van een inductie kookplaat.

Maar er zijn zeker ook voordelen verbonden aan een inductie kookplaat.

Zo maakt een inductie kookplaat het je heel gemakkelijk om de temperatuur in te stellen en te controleren. Bovendien is een dergelijke kookplaat vele malen veiliger dan een gasfornuis. Daarnaast is een inductie kookplaat gemakkelijker schoon te houden. Tot slot heb je meer flexibiliteit door het aantal kookzones.

Qua duurzaamheid is het wellicht een ingewikkelder verhaal. Op de korte termijn is koken met inductie niet echt duurzamer dan een gasfornuis. Dit heeft te maken met het feit dat onze stroom grotendeels nog niet duurzaam is. Echter, in het geval dat jouw huis al voorzien is van groene stroom, stoot een inductie kookplaat weldegelijk minder CO2 uit waardoor het dus duurzamer is. En als we in de toekomst alleen nog maar gebruik maken van een duurzame stroomvoorziening dan is dit dus een automatisch voordeel van een inductie kookplaat.